5 híresség, akikről sosem gondoltad volna, hogy legalább 5 nyelven folyékonyan beszél

hírességek nyelvtudása

Az alábbi öt embert mindenki ismeri – azonban kevésbé ismert tény, hogy mindegyikük legalább öt nyelven beszél folyékonyan.

Natalie Portman

natalie_portman

Natalie Portman azért is áll közel a szívemhez, mert játszott a Star Warsban, így máris csak jó lehet. Híresebb filmje még a Leon a profi, a Fekete hattyú és még számtalan más. Amerikai-Izraeli kettős állampolgár és a neves Harvard Egyetemen végzett pszichológia szakon.

Az angolon és héberen kívül franciául, japánul, németül és arabul is beszél.

Lucy Liu

ll

Lucy a Charlie angyalaiból, a Kill Billből, az Alvilági játékokból lehet ismerős. Bandzsasága mit sem von le szépségéből, valamint furcsa hobbijai még érdekesebbé teszik. A Fülöp-szigetekről származó Kali-Eskrima-Silat harcművészetet gyakorolja, síel, lovagol és tangóharmonikán is játszik.

A Michigani Egyetemen végzett ázsiai nyelvek szakon, így nem csoda, hogy kínaiul, angolul (amelyet öt éves korában kezdett el tanulni), olaszul, spanyolul és japánul is beszél.

Christopher Lee

cl

Ismét egy Star Warsból ismerős arc: Christopher Lee alakította Dooku grófot, a Gyűrűk urában pedig Szarumánt, sőt 1995-ben pedig a Miss World verseny egyik bírói posztját is elfoglalta.

Egészen kivételes képességének köszönhetően bármilyen akcentust meg tud személyesíteni, az angolon kívül pedig franciául, olaszul, spanyolul, németül is beszél, oroszul, svédül és görögül pedig megérteti magát.

Celine Dion

cd

Az 1968-as születésű kanadai popdívát nem nagyon kell bemutatni, elég ha csak a Titanic címzenéjére gondolunk. Főleg angolul és franciául énekel, azonban spanyolul, németül és japánul is ad elő.

Iman Abdulmajid

ia

Iman (ami arabul hitet jelent) az egészen vidám hangulatú szomáliai Mogadishuban született modell, színész és rendező hölgyet a zenekedvelők főleg David Bowie feleségeként ismerhetik, a kockák pedig a Star Trek 6-ból, ahol Martiát alakította.

Iman folyékonyan beszél szomáliul, arabul, angolul, olaszul és franciául is.

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

 • Ujrakezdo

  Felnőtt fejjel vágtam neki, és borzasztó lassan haladok, rengeteg módszert próbáltam és borzasztó sok pénzt bele tettem. Valami hiányzik, hogy összeálljon a nyelv. 5 nyelv nekem sok, csak az Ankis szóismételgetések napi 30 – 60 percem. Na most ez beszorzom még az Angolon kívül 3 nyelvvel. És akkor csak a szinten tartás napi 2 – 3 óra. Hál isten az anyanyelv az belénk van égetve 😀

  • Ha napi 30-60 percet ankizol, akkor szerintem valamit nem jól csinálsz. Az nagyon sok. Nekem a németnél a 4000 kártyával naponta kb. 10 perc.

   • Ujrakezdo

    Szerintem nem sok. Komplett mondatokat ismételgetek. A tanulandó szó mindig szövegkörnyezetben van, én a nyelvtani szabályokat is bele írtam azok nem egy mondatosak, ezen kívül videóim is vannak benne és vannak olyan kártyáim is amiken egy kép van. A képről pedig beszélek egy kicsit. Meglehetős sok időt visz el az Ankiba való újabb dolgok bele írása de azt havi 1x max 2x teszem csak meg. Haladok csak lassan, ami nagy baj és most már ezt egyértelműen beazonosítottam, hogy nincs kivel beszéljek Angolul. Sajnos ahol élek még nem találtam olyan nyelviskolát ahol türelmes tanárok lennének és elnéznék, hogy te csak dadogsz és dadogsz, elvesztik a türelmüket és megszólalnak magyarul. A metódus is mindig hasonló amilyen tanfolyamra megyek általában veszünk egy intermediate könyvet és elkezdjük előröl. A nyelvtani magyarázatokat magyarul kapjuk aztán vannak párbeszédgyakorlatok amik rettentő statikusak. Épp ezért próbálgatom most a verblinget ott viszont képtelenség mérni a haladást. A tanfolyamokon már nagyon szintfelmérőket írok haladó csoportba tettek legutóbb is ami egy B1 – B2 tanfolyam volt. Meglesz ez érzem, de szerintem nekem a középfokhoz még minimum kell egy 2 – 3 év. Mikor elkezdtem anno 2 és fél éve azt gondoltam ilyenkorra meglesz. Talán ehhez annyira nincs érzékem. Viszont ha nap mint nap csinálom és nem hagyom abba annak képtelenség, hogy ne legyen meg az eredménye.

    • Egészen elképesztő a kitartásod, minden elismerésem! Biztos, hogy meg lesz az eredménye! Igen, a Verbling talán nem a legjobb erre – de ahogy te is írtad, használni kell a nyelvet. Szerintem tedd meg ezt elsődleges prioritásnak, hogy találj érdekes embereket, akikkel gyakorolhatsz (nem kell anyanyelvűnek lenni!) – ahogy te is írtad, legyen türelmes és ennyi elég is (kezdetben). Rengeteg hely van online is, ahol találhatsz partnereket – nekem németből például most egy amerikai barátom a gyakorlópartner. A lényeg a szimpátia. 🙂 Hajrá!

     • TN Solo

      vagy csak játssz játékkal és ott “játszva tanulsz” 🙂

  • TD

   “Felnőtt fejjel vágtam neki”
   Ez jó is meg nem is. Szerintem ha az emberben csak úgy kialakul a nyelvtanulás (normál (1) + kétnyelvű közeg (2)) nem feltétlen jó. Persze ösztönösen fogja használni a nyelvet / nyelveket és a 2. többet képes megtanulni ‘ösztönösen’, DE “Hál isten az anyanyelv az belénk van égetve :D” ez a hátránya. Mármint, amit hisz ilyenkor az ember és így nem látja mi kell egy másik nyelv elsajátításához. Például tudni mi az a főnév, ige vagy mi az a műveltető szerkezet, stb.. Ez bizony felnőtt fejjel picit nehezebb az elején, főleg ha elhalványult az iskolai anyag, de – szerintem – nagy mélységekig képes elsajátítani a felnőtt ember az anyagot – ha akarja – és utána könnyebb lesz egy másik nyelvet is megtanulnia, mert van már sejtése hogyan is épül fel egy teljes(!) nyelv, illetve felnőtt fejjel már összetettebb gondolkodásra is képesek vagyunk (99,99*%), ami megint segít minket az előrehaladásban.

   ui. Hozzátenném, hogy szerintem még a magyar nyelvet is kell(ene) tanulni mikor az első idegen nyelvet sajátítjuk el, mert hatalmas szükség van egy alapra, ami segít megérteni az újdonságokat. Itt most a nyelvtanra és a nagy szókincsre, illetve az adott nyelv fontosabb pontjaira (történelem, hírességek, vezetők, művészek, tudósok, mesék, egyediségek (pl. fapapucs | sajt | tulipán | bor) gondolok.

   “Valami hiányzik, hogy összeálljon a nyelv.”
   Sok-sok gyakorlás. Például:
   Pre-Intermediate (B1) vagy Intermediate (B2) szinten már erősen javallott, hogy az adott nyelven ‘nyelv-sajátos’ kifejezéseket tanulj meg. Mert önmagukban a szavak nem elegek. Tehát fogod a szöveget, ami éppen tetszik (a szintednek megfelelőt) és ha látsz benne olyan mondatokat, kifejezéseket, amiket Te máshogy mondtál volna (tehát nem ‘nyelv-sajátosan’), akkor azt szépen megtanulod. Olyan 2-5 db-ot / szöveg. Ezek után megtanulod, majd ezek felhasználásával + saját szavakkal pedig elmondod / felmondod a szöveg tartalmát, amihez készítettél jegyzetet is és mindeközben megpróbálod minél folyékonyabban elmondani. Ehhez jó ha sokszor elolvassa az ember (3+) a szöveget valamint ha van hozzá hanganyag, akkor azt is meghallgatni (3+).

   “Ankis szóismételgetések napi 30 – 60 percem.”
   Ez irgalmatlan sok. Nekem, fizika, matematika, informatika, kémia, angol-hoz van ~80 ezer kártyám és ennek a napi ismétlése 18-23 perc körül szokott lenni.
   ui. Csak akkor állok neki ismételni, mikor tudom lesz / van rá 25 percem, mert csak ennyi időt adok magamnak(!).

   “rengeteg módszert próbáltam és borzasztó sok pénzt bele tettem”

   Szerintem mikor utána olvasol milyen módszerek vannak, akkor egyből gondolkodj el azon, hogy számodra ez jó e avagy sem. Ha nem tudod eldönteni, akkor próbáld ki. Ha tudod, hogy ez nem jó dob a fenébe! (azért ha sokan mondják, hogy hatásos módszer, akkor írd fel, mert lehet később hasznos lesz, mivel semmit sem tudsz végig tanulni egyazon módszerrel). És a legfontosabb, hogy SAJÁT tanulási módszereket hozz létre, mert csak és kizárólag így tudsz _rendesen_ tanulni.
   Szerintem a tanulás sosem volt egyszerű tevékenység, DE szórakoztatóvá lehet tenni. Szokták volt mondani: “Játszva tanul az ember”.

 • Flora

  Fogadjunk, hogy felnottkorodban kezdtel komolyabban neki az angolnak! Azert nehez. A fenti hiressegek kozul sokan ketnyelvu kozegben nevelkedtek kiskoruk ota, ami oriasi elony tovabbi nyelvek megtanulasakor. En is 5 nyelven beszelek megsem tartom ezt a tenyt nagy durranasnak. Teny, seggelni kell, rengteget, igy jobb ha hobbid is egyben a nyelvtanulas, maskepp persze hogy lehetetlennek tunik.

 • Ujrakezdo

  Nekem ez felfoghatatlan. Ha minden nyelvvel annyit küszködnének mint én az Angolal akkor az életük csak a nyelvtanulásról szólna 😀 Elismerésem!

Ugrás az oldal tetejére