Angol nyelvtan

Nemrégiben egy kedves hölgy keresett meg azzal, hogy érdekelne-e egy angol nyelvtankönyv? Levélváltásunkban közben jól elbeszélgettünk a nyelvtanulás egyéb velejáróiról, meg persze átkairól, a végén pedig már magam is kíváncsi lettem a könyvre.

Nem vagyok nagy rajongója a reklámoknak, most mégis kivételt teszek: ha valaki technikai oldalról közelíti meg az angolt, valamint rendelkezik már egy bizonyos szintű nyelvtudással, mindenképpen hasznos lehet neki ez a “kis” összefoglaló. A könyv nem kisebb feladatra vállalkozik, mint a teljes angol nyelvtan összefoglalására, teszi mindezt informatív és ami mégfontosabb, érthető módon. Az egész megközelítés abban áll, hogy először is elmagyarázza a szakszavakat a tanulónak: mi az a főnév, igenév, mikor és miért használjuk, satöbbi. Egészen pontosan:

“Az angol nyelvtant úgy magyarázzák el, hogy a magyar nyelvtan szavait használják, amivel nem lenne semmi probléma, csakhogy a legtöbben ezeket a szavakat nem is értik. Főleg azért mert a mai oktatásban már a nyelvtan megértése háttérbe szorult. 100 évvel ezelőtt még ez nem így volt.”

Meglepő, de a hiba valahol tényleg itt lehet a gépezetben – ha a tanuló nem érti, hogy mit tanul, hogy mit tanítanak neki, akkor hogyan várhatnánk el tőle, hogy sikeresen duplikálja, majd reprodukálja a tanultakat?

Ezen tanulmány szerint minimum 95%-os megértéssel kell rendelkezni valamiről, hogy folyamatos, érezhető fejlődést érhessünk el az adott területen. Akár kezdhetnénk úgy is, hogy megértjük az alapokat.

Ha nem értjük mit gyakorlunk, nem sokat érünk vele. Erre mondta Tim Ferriss, hogy miért tanulnánk úgy, mint a gyerekek felnőtt létünkre, mikor annál sokkal jobban és hatékonyabban is megtehetjük azt? Hogy hogyan? Megértéssel.

A könyvet Csordás Norbert és csapata írta, itt érhető el. Hozzáteszem: nem olcsó a könyv. hogy ne legyen zsákbamacska a dolog, a szerzők hozzájárulásával felteszek ide 3 lapot a könyvből, ami alapján mindenki eldöntheti, hogy tetszik-e neki, avagy sem (a képek kattinthatóak, így nagyban is megnézhetők).

 

Félreértés ne essék: ez egy jó és alapos nyelvtankönyv, de nem csodaszer az angolra. Ha a nyelvtani részeket szeretnéd pontosítani, csiszolni, akkor a segítségedre lesz – de nem tanulsz meg belőle angolul beszélni. Mindenesetre ez egy nagyon jól összeszedett, alaposan szerkesztett könyv, így a dolgát megteszi: jól elmagyarázz az angol nyelvtant.

Frissítés: készítettem egy ötnapos videókurzust, amiben összefoglaltam 7 év nyelvtanulási tapasztalatát, amelyeket felhasználva háromszor gyorsabban haladhatsz angollal. Katt ide, ha kíváncsi vagy rá!

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT
Ugrás az oldal tetejére