Német hírek a szerkesztőségből

Hölgyeim is uraim, kicsiny háztájink legutóbbi projektje a múlt héten befejeződött, így nincs más hátra, mint levonni a konklúziókat. Azok kedvéért, akik most kapcsolódnának be az események folyásába: a kitűzött cél az volt, hogy három hónap alatt egy hatékony kommunikációs szintet elérjek német nyelven. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy Nietzsche tanulmányairól vitatkozzak posztdoktori asszisztensekkel, sokkal inkább, hogy “nem adnak el rabszolgának az adott nyelven”.

Mivel az idő szűkös volt, abszolút a funkcionalitásra helyeztem a hangsúlyt (azaz a nekem nem releváns dolgokat egyszerűen kihagytam) – nem foglalkoztam a könyvek sablonszövegeivel, csak az éppen hasznosnak talált szavakat és kifejezéseket tanultam meg. Nyelvtanból egy maroknyit már zsebretettem, de nem én leszek a következő német Grétsy László – ezzel azonban nincs semmi gond.

És hol a videó?

Amint azt már a projekt elején be is jelentettük volt, élményeinkről egy videointerjúban fogunk megemlékezni, melyben egy kedves barátom nyaggat németül. Na, de hol a video? A kérdés jogos. A válasz azonban ködös: készülőben van. Egészen pontosan holnap kerül felvételre – azonban a blogra kikerülni csak jövő héten fog, ugyanis holnap van szerencsém Németországba utazni egy hétre, ahol leginkább a sörök élvezetének fogok hódolni. Ergo a szerkesztési munkálatok nem fognak végbemenni a héten, ezt szinte biztosan állíthatom.

A bizonyítvány magyarázásának kettes része pedig az, hogy ugyebár ez az egész dolog május 10-éig tartott, miért nem akkor vettem fel a videót? Nos, szintén nem állt módomban. De kisdobos becsszóra mondom, hogy május 10-e óta egy szót nem tanultam németül, a jelenlegi szintem azt a pontot fogja tükrözni, mikor a három hónap lejárt. Tehát köszönöm az érdeklődést és a nyaggatást, úton van a dolog. 😀

Őszintén szólva sokkal jobb tapasztalatokra tettem szert, mint gondoltam volna. Először is tényleg megszerettem a német nyelvet (logikus, nagyon logikus!), másrészt egy csomó új módszer is remekül bevált. Hogy ezek mik, nem szeretném előre lelőni. Amint jövő héten kikerül a videó, mindenki maga döntheti el, hogy milyen sikerrel jártam a dologban, aztán ráérek utána magyarázkodni. 😀 Meg leszűrni a tapasztalatokat. Úgyhogy maradjunk is ennyiben, én izgatott vagyok, főleg, hogy nemsokára teljesen anyanyelvi környezetben is tesztelhetem a tudásomat. Hölgyeim és uraim, a nyelvek csodálatos világa rettentően izgalmas! Jövő héten találkozunk!

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT
Ugrás az oldal tetejére