Nyelvtanulási előkészületek – 1. rész

Alapos ember lévén általában nem ugrok neki semminek felkészületlenül. A jó munka és kellő hatásfokhoz létszükséglet a jó szervezés, előkészítés, mintegy a táptalaj betrágyázása, hogy egy ilyen agro-hasonlattal éljek. 

Egyedüli nyelvtanulóként fontos a jó anyagok begyűjtése. Azonban a "jó" elég tág fogalom, főleg olyan elterjedt nyelveknél, mint az angol vagy a spanyol. Egyszerűen túl sok dolog van a piacon ahhoz, hogy mindent meg tudjunk nézni, számba tudjunk venni. Ezért fontos, a jó szelektálás. 

Azt mondják, több különböző tanuló típus létezik: audió típusú, vizuális típusú, stb. Lehet ezt bonyolítani, de nem érdemes. Szerintem meg két fajta tanuló van: aki érdeklődik a tanulás iránt, meg aki nem. 

A már sokat emlegetett Pimselur módszer szinte csak verbális kommunikációra tanít – van ugyan pár olvasási feladat, de az majdnem semmi. Mivel három éves gyerekként sem esünk neki a Britannica Hungarica-nak, hanem csak szüleink és játszótéri pajtásaink szavait utánozzuk, ezért úgy gondoltam, én is így közelítem meg a nyelvtanulást. Így ez a módszer tökéletes egy jó kezdésnek. Egy olyan kezdésnek, ami elegendő tudást ad ahhoz, hogy utána már a valós életben gyakorolhassuk meglévő (kicsiny) nyelvtudásunkat – szépen, napról napra, percről percre, szóról szóra csiszolgatjuk, míg el nem érjük célunkat. Fontos tehát a jó alap, amire lehet építeni. 

Amit észrevettem a Pimsleur kapcsán, hogy annyira jól fejleszti aktív tudásunkat, hogy az valami döbbenetes – szinte egyáltalán nem kell koncentrálnom a feladatokra, hanem gondolkodás nélkül jönnek a válaszok. Azt hiszem ez minden nyelvtanuló célja. Érdekes, hogy mikor elővettem spanyol szövegeket, furcsa volt az olvasás és a megértés is lassabban ment, mintha csak pusztán hallás után próbáltam volna felfogni a dolgokat. Ennek ellenére úgy érzem, hogy a tanulás ezen fázisában ez még nem probléma (David Fisher is megerősíti ezt a "Hogyan tanuljunk meg bármilyen nyelvet" c. könyvében)

De, mint már említettem, én a gyerekek nyelvtanulásából indulok ki, így ez a csapásvonal egyelőre tökéletesnek tűnik. Aztán ha nem, akkor leírom mindenki okulására.

Ugrás az oldal tetejére