Nyelvtanulási időközök

Több helyről is olvasni, hogy érdemes jól megtervezni a tanulási időbeosztásunkat (ez persze nem csak a nyelvtanulásra vonatkozik), amihez nem csak a hosszútávú időbeosztás tartozik hozzá, hanem bizony a napi, vagy akár órás lebontás is. 

Ismeretes, hogy érdemes a tanulások között szüneteket tartani, kicsit felfrissülni, hogy utána újult erővel tudjuk magunkat belevetni az újabb kihívásokba. Azonban ehhez még hozzá lehet tenni azt is, hogy azért is érdemes ezt a modelt követni, hiszen így figyelmünkkel is játszunk. Mikor megszakítjuk a tanulást, ergo máshová irányítjuk a figyelmünket, majd utána ismét a tanulásra koncentrálunk, akkor "kénytelenek" vagyunk elménket "tornáztatni" – annak újra bele kell merülnie, keresztül kell mennie azokon a fázisokon, amik a tanulás folyamán elengedhetetlenek. Tehát ismétlünk. Minden egyes alkalommal, mikor újra nekiállunk tanulni.

Ezt magam is megfigyeltem, hogy érdemes a tanulási szakaszokat 20, maximum 30 perces időközökre osztani. Utána kicsit teszek-veszek, iszok valamit, sétálok pár percet, majd folytatom – így kénytelen vagyok újra ráhangolódni a dologra. És ez az a folyamat, ami olyan eredményessé teszi az ismétlést. Gyorsan hozzá kell tenni, hogy megértés nélkül felesleges az ismétlés! Ezt soha nem szabad elfelejteni. Ekkor történhet a legrosszabb, kialakul valami repetitív reflex, ami helytelen használathoz, ne adj isten, félreértéshez vezet, aminek ugye nem kell magyarázni a következményeit.

Számtalan helyről olvasni, hogy érdemesebb így 4×30 percet tanulni, mint egyben 2 órát. Én is érzem, hogy ez a megfelelő módszer, így ezt is figyelembe fogom venni a további tanulások során.

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT
Ugrás az oldal tetejére