Összefoglaló – 16. hét

Spanyol:

Végre kialakulni látszik egy hatékonynak nevezhető tanulási forma: egy kezdő Notes in Spanish podcastot két napig hallgatok, de csak és kizárólag a spanyol részt belőle, ami leckénként 4 perc. Naponta 3-4-szer veszem elő, és akkor meghallgatom párszor egymás után őket, néha olvasva hozzá a szöveget, néha a fordítást, a nekem tetsző kifejezéseket és fordulatokat pedig kiírom egy füzetbe, melyeknek további sorsa még eldöntetlen, ám valószínűsíthetően valami szótanuló-kártyán fognak idővel landolni. Bár az az érzésem, hogy még most melegében kellene ezt elvégezni rajtuk. 

Továbra is nyűvöm a Rosetta Stone spanyol részét, az első szinten már majdnem át is jutottam – úgy gondolom, hogy egy nagyobb, összefoglaló írás kivitelezéséhez egy kicsit több időre van szükség, úgyhogy ez még tolódik. 

Ami még fontos volt a héten: valahogy összeakadtam (virtuálisan) Tim Ferriss-el, meg az ő nézeteivel, és úgy döntöttem: pontosan egy évvel a kezdés után folyékonyan fogok spanyolul beszélni. Ez szeptember 15-öt jelent. Addig van még majdnem öt hónapom – ebből az alapozó rész (a kezdő podcastok, a rosetta stone és még pár kiegészítő dolog) még nagyjából két hónapot vesz igénybe – onnantól viszont már csak és kizárólag a beszélt részre fogok koncentrálni, amihez gyorsan leakasztok pár anyanyelvűt a közösségi oldalakon. Semmi értelme évekig bohóckodni, mikor ennyi idő alatt is el lehet jutni az általam óhajtott szintre (magabiztos, szóbeli kommunikáció). 

Angol:

Ahogy így most előre kiszámítgattam, a teljes angol anyag, amit szeretnék végignyomni, kb. innen még másfél év lenne. Nem akarok ennyi időt rááldozni, így ennek hatékony kidolgozása még szervezés alatt áll. De már van elképzelésem. Angolból a 99%-os anyanyelvi szint a cél. Ehhez az Effortless English jól jön, de találtam még pár hasznos anyagot, amik tesztelése most is folyik. Fránya angol, sajna nem lehet meglenni nélküle. 

Végezetül pedig a táblázat:

 

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT
Ugrás az oldal tetejére