Poliglott Konferencia – Újvidék, 2014

Poliglott Konferencia 2014 - Újvidék

A világ első poliglott konferenciáját tavaly májusban rendezték meg Budapesten, ahol én is előadtam a nyelvtanulás és a sport kapcsolatáról. A második konferenciára pedig a múlt hétvégén került sor Újvidéken.

A kétnapos programra már csütörtökön leutaztam többedmagammal – amúgy is imádok vonatozni, ez az út azonban különösen jól sikerült (és nem csak a bekészített sörkonzerveknek köszönhetően). A közös zötykölődés megadta az események alaphangulatát: végeredményben csak az emberek és a jó társaság számítanak.

Ez utóbbiban pedig nem volt hiány: Alex Rawlings, egy másik angol srác, két svéd lány, egy amerikai csaj, valamint jómagam. A hatórás út nagy részében természetesen a nyelvtanulásról és a kulturális különbségekről volt szó; már amikor egyáltalán levegőt kaptunk a sok röhögéstől. 🙂

Újvidéken

A hotelbe csekkolás után természetesen azonnal felderítettük a várost.

Az első percben nyilvánvaló volt, hogy a szervezők nem is választhattak volna jobb helyszínt: az aranyos városkában szinte mindenki tisztában volt a sok poliglott jöttével, így végtelen kedvesek voltak. Az árak elfogadható szinten maradtak, plusz az egész helynek volt egy különös varázsa, amire az igen szép idő is rásegített még egy kicsit.

Az egész konferenciát egy hatalmas vacsora nyitotta meg péntek este. Itt máris első kézből győződhettünk meg  a szerb vendégszeretetről – igazából soha senki nem kérdezte meg, hogy  kérek-e még rakit, mert ha már csak félig volt a poharam, akkor is hoztak egy telit. E mellé természetesen társult az igen laktató, nem kifejezetten vegetáriánusokra szabott pljeskavica, úgyhogy a koleszterinszintem még mindig próbálom a normál alá gyűrni.

Mindenki magyarul tanul

Noha hivatalosan még meg sem kezdtük a munkát, máris mindenki élénken beszélgetett, ismerkedett, terveket szövögetett — és persze a legkülönbözőbb nyelveken társalgott.

Nem tudom, pontosan mi történik a világban, de gyakorlatilag minden második ember, akivel találkoztam, vagy magyarul tanult, vagy éppen tervezgette a Magyarországra költözést. Az eset nem túlzás, amit az alant látható francia és lengyel srác rövid, magyar párbeszéde is jól mutat.

Bár Danny Fergusson és Ursula Kallio “magyar kiejtés gyorstalpalója” sem kispályás.

Mondanom sem kell: a szívemet boldogsággal és büszkeséggel töltötte el, hogy az ilyen őszinte érdeklődése övezi édes anyanyelvünket.

Emellett még legalább négy  emberrel beszéltem, akik éppen Budapestre költöznek. Azt hiszem, végre valami tényleg elkezdődött kis hazánkban. Ha egyre több ennyire kíváncsi, több nyelven beszélő ember költözik hozzánk, biztos vagyok benne, hogy ez az itthoni nyelvtanulókat is inspirálja majd, én pedig örülök, hogy én is a részese lehetek ennek az egésznek.

A konferencia

Bár az előadások két helyszínen is zajlottak,  a szünetekben lehetett igazán jókat csevegni. Apropó: a kedvenc előadásom Carole Westerkampé  volt, aki a metaforák és történetek hasznáról beszélt a nyelvtanulásban.  Szinte hihetetlen élmény volt Alexander Arguelles  professzort élőben látni előadni. Nem csak azért, mert szemmel láthatóan izgult (ami egy ilyen vén rókától legalábbis furcsa), hanem mert nem minden nap fog kezet és vacsorázik az ember olyasvalakivel, aki közel ötven nyelven ismeri ki magát.

Vasárnap délutánra lement az összes programpont. Addigra már annyira fáradt voltam, hogy megszólalni is alig bírtam, de megérte. Rengeteg pozitív tapasztalattal, számos új ember ismeretségével lettem gazdagabb, és összességében nagyon örülök, hogy ott lehettem.

A begyűjtött információkat még rendszereznem kell, de természetesen az Öt év – öt nyelv+ olvasói semmiről nem fognak lemaradni! Találkozunk jövő héten!

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT
Ugrás az oldal tetejére