A hónap olvasója: Veller Gyöngyi

A hónap olvasója: Veller Gyöngyi

Mutatkozz be röviden az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak! Ki vagy, mit kell tudni rólad?

Veller Gyöngyi vagyok, 40 éves, angoltanár. Valójában angol és orosz, de oroszt sosem tanítottam, az angol a nagy szerelmem.

Szabadidőmben egy zenekarban énekelek, ír népzenét ötvözünk magyar dallamokkal. Ezen kívül hobbim még mindenféle náció különböző nyelvű dalainak megtanulása, csak az íze kedvéért.

Vidéken lakunk, itt dolgozom a helyi általános iskolában, ahová a gyerekeim is járnak. Új terep, mert eddig nyelviskolákban tanítottam kis csoportokat, magántanítványokat, főként felnőtteket és középiskolásokat. Nagyon jókor jött a felkérés, mert már épp szükségem volt a váltásra.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Világéletemben gyűjtöttem a nyelveket. Gyerekként a Világatlasz névmutatójából tanultam olyan fontos tudnivalókat, mint hogy a ‘sjö’ svédül tavat, tengert jelent. Jókaitól és az Idegen Szavak Szótárából latinul, a Sógunból pedig japánul tanultam (persze szigorúan fonetikusan, alap szinten).
Mivel az általános iskolában csak oroszt oktattak magántanárnál kezdtem el a németet. Aztán gimiben, miután megszereztem a nyelvvizsgát már nem kellett bejárnom angolra, hát beültem franciaórákra. Egyetem alatt az olasznak veselkedtem neki, mert tetszett, ráadásul egyik nyáron úgy nézett ki, hogy Olaszországba megyünk nyaralni. Végül Horvátországban kötöttünk ki, de az olasz-horvát határon azért sikerült hasznát venni annak a tizenhét leckének: olaszul kérdeztem meg, merre van a vécé, bár a választ sajnos nem értettem.

Jelenleg spanyolul tanulok. Idestova hat éve, hogy belekezdtem. Még az egyetemen tett valaki bogarat a fülembe azzal a megjegyzésével, hogy az angol és az orosz mellé, még spanyolul kéne megtanulnom, így a világ nagyobbik felén megértethetem magam.

Persze amúgy is tetszett a spanyol nyelv, úgyhogy vettem nagy lelkesen egy nyelvkönyvet, de a második lecke után abba maradt a projekt a közkedvelt “kevés az időm” kifogással.

Vagy tíz évvel (és három gyerekkel) később kaptam észbe, hogy hoppá, ezt már tíz éve tervezem, és ha akkor belevágtam volna (és nem adom fel) már hol tarthatnék. Hála az online nyelvtanulásnak ezúttal sikerült kitartanom az elhatározásom mellett (amúgy újévi fogadalom volt).

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+-t?

Úgy három éve, azt hiszem. Megláttam, hogy egy ismerősöm bejelölte, és nagyon megtetszett: először az alapötlet, aztán az írásaid is. Vicces, hogy addigra már véget ért a spanyol projekted, amit azóta sem olvastam vissza. (Bocsi! 😀 )

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Imádok önállóan tanulni. Annak idején nyolcadikosként is önállóan vágtam bele az angoltanulásba egy könyvcsomaggal, és két kazettával (igen, ez még jóval az ezredforduló előtt történt).

Azt a csomagot egyébként azóta is rendszeresen használom az óráimon, mert szerintem nagyon jó anyag. A diákjaim pedig rácsodálkozhatnak a muzeális értékű felszerelésre. 😀

Módszer tekintetében egyébként nem vagyok válogatós. Jól tűröm akár az unalmasnak, monotonnak tartott fordításos módszert is, feltéve ha kihívást és sikerélményt jelent a feladatok megoldása.

A belső motivációban különben is jobban hiszek, mint a külsőben. Érdekes, hogy amíg önállóan tanultam a nyelvet naponta több órát is képes voltam eltölteni tanulással, de amint elkezdtem órákra járni a felelősséget áttoltam a tanáromra, és tőle vártam a fejlődést.

Ráadásul, tanárként nagyon kritikus vagyok mások tanítási módszereivel szemben, szakmai szemmel is vizsgálom azt, aki a katedrán áll. Szóval mindenki jobban jár, ha magamban tanulok.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az, ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

Az egyik a precizitás, ami vicces módon gyakorlatilag csak tanulás és tanítás közben jellemző rám, egyébként irtó rendetlen, szétszórt és halogató tudok lenni. A másik a meggyőződés, hogy mindenben van logika, csak meg kell találni, és én képes vagyok rá, hogy megtaláljam ezt a logikát, a szabályt.

Az első anyag, amivel elindultam a Livemocha tananyaga volt. Ezt eredetileg tanulók számára készítették, aztán átültették más nyelvekre. Igen ám, de a spanyol nyelvtan felépítése nem feltétlenül követi az angolét!

Ami az angolban egy nyelvtani témakörbe tartozik, az a spanyolban két másikba is átlóg. Ami az angolban egy, és ugyanazon szóval kifejezhető, ahhoz másik nyelven négy-öt szóra van szükség. Arról nem is beszélve, hogy míg az angolban az igék én-te-mi-ti-ők alakja megegyezik, addig a spanyolban “rendes” igeragozás van, és ez öt különböző alakot jelent, ráadásul többféle ragozás létezik.

Ezekre a Livemocha anyaga nem tért ki, nekem kellett megpróbálni felfedezni a szabályszerűségeket.

Harmadik erősségem az, amit édesapám úgy nevezett, hogy “a majomkodás képessége”. Ha az ember tanul egy idegen nyelvet, akkor nem szabad félni leutánozni az adott nyelv kiejtését, a magyartól eltérő hangkészletét, intonációját.

Én ettől nemhogy nem félek, hanem kimondottan élvezem! Mai napig, amikor új dalt tanulok visszatérek a Livemocha-ra, és végigveszem az első néhány leckét, nehogy gond legyen a kiejtésemmel.

Szerintem nagyon ciki, ha valaki kiáll mondjuk egy színpadra elénekelni a Bossa nova-t portugálul, és nem jó a kiejtése, vagy nem is tudja pontosan a szöveget, csak halandzsázik. Ezt magamnak sem bocsátanám meg soha.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban? Hogyan lendültél túl rajta?

Az eddigi legnagyobb mélypontot éppen most élem át, de nem egy bizonyos nyelvtani rész miatt, hanem mert úgy érzem, most tényleg nincs agyi kapacitásom a nyelvtanulásra. Direkt nem időt mondok (bár igaz, abból is kevés van), de most minden gondolatomat a munkám foglalja le.

Állandóan azon agyalok, mit hogyan kellene megközelíteni, hogy érthető és érdekes legyen. Dalokat válogatok, segédanyagokat gyártok, módszertani könyveket bújok. Már a facebookon is csak szakmai cikkek jönnek velem szembe, mert csak azokra kattintok rá. 😀

Azt, hogy hogyan fogok túllendülni rajta, még nem tudom pontosan, de van egy olyan érzésem, hogy egy okostelefonra telepíthető alkalmazásnak nagy szerepe lesz benne, ugyanis az mindig kéznél van.

Nagyon tetszik például a Drops app alapötlete, amit te is ajánlottál, bár én ha egyszer leülök tanulni, akkor nem csak öt percet szánok rá. Azt hiszem visszaolvasom a blogod spanyol részét is, persze majd csak a nyári szünetben.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban?

Abszolút a sikerélmény! Én ebben vagyok jó. Másnak jó a kézügyessége, vagy sikeres a sportban, vagy nem téved el a dzsungelben, én pedig nyelveket fejtek meg.

Olyan ez, mint a kódfeltörés, nagyon izgalmas. Számomra az internet például mindig angol nyelvű volt. Aztán amikor már tudtam annyira spanyolul, hogy böngésszek is a nyelven, rádöbbentem, hogy hoppá, itt van nyolcmillió spanyol nyelvű oldal!

Olyan érzés volt, mintha valaki kinyitott volna egy ablakot ott, ahol addig azt gondoltam csak egy fal van. Konkrétan éreztem, ahogy tágul egy méretet a látóköröm! Gondolom ugyanilyen érzés lenne megtanulni mondjuk kínaiul, és felfedezni a kínai nyelven íródott internetet.

Ha csökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled?

Módszert, tananyagot váltok. A Livemocha nagyon tetszett, mert sok állandó segítőm lett, és én is tudtam segíteni másoknak.

Amikor végeztem ott, találtam a neten egy angol anyanyelvűek számára íródott oktatócsomagot, a nevére sajnos már .

Az azért volt jó, mert csak hanganyagokból állt, és határozottan előírták, hogy hallgatás közben meg se próbáljunk jegyzetelni, csak figyeljünk. Akkor jöttem rá, hogy a jegyzetelés valójában gátolja az aktív figyelést, az ember gépiesen másol, ahelyett hogy gondolkozna. Ezt azóta tanárként is alkalmazom. A diákjaim sokszor kérdezik, hogy “Tanárnő, ezt írjuk?”, mire többnyire az a válaszom, hogy még ne, most csak figyeljetek.

Ezek a hanganyagok egyórás egységekből álltak, én pedig akkoriban sokszor jártam Budapestre, ami pont egy óra busszal. Meghallgattam egy anyagrészt odafele menet, egyet hazafele jövet, és nagyon elégedett lehettem magammal. Ráadásul a spanyolt sokkal egyszerűbb is volt az angol felől megközelíteni, mint a magyar irányából.

Persze egy idő után elfogytak a hanganyagok. Akkor beláttam, hogy ideje vennem egy ‘”rendes” tankönyvet, és hús-vér nyelvtanár után nézni.

Ezen kívül olvastam e-bookot, meghallgattam sok száz dalt, és feliratkoztam az egyik nyelviskola emailes szolgáltatására is. Minden nap küldtek egy szót példamondattal az általam bejelölt nyelven, az általam megjelölt szinten. Én persze mindhárom szintet bejelöltem, és mindegyik szavait külön füzetben vezettem. Említettem már, hogy a tanulásban precíz vagyok? 😀

Mi az az egyetlen egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Amikor kb. 35 évesen, ráébredtem, hogy az élet és az időnk véges. Tizen-huszonévesen az ember úgy érzi bármikor, bármibe belevághat, ami azt is jelenti, hogy bármit, bármeddig halogathat, hiszen annyi idő van még.

Aztán egy nap felébredsz, és rájössz, hogy itt állsz az emberélet útjának felén, rengeteg fantasztikus terved van, amiket valahogy sosem valósítottál meg, és ez szánalmas. Mennyivel jobban hangzik az, hogy “spanyolul tanulok”, mint az, hogy “majd egyszer úgy szeretnék megtanulni spanyolul”! Hát nosza, mégis ki akadályoz meg benne?! Csakis saját magad.

Egy kevésbé patetikus, sokkal inkább praktikus felismerés az volt, hogy mekkora szükség van az anyanyelvre, főleg a kezdeti időkben. Angoltanárként az egynyelvű oktatásban hittem feltétel nélkül nagyon-nagyon sokáig.

Abban, hogy az órán csakis angolul beszélünk, és az új szavakat sem magyarul kell leírni, hanem elég, ha jól megmagyarázom, körülírom, definiálom és példamondatokkal illusztrálom. Hát nem elég!

Emlékszem, mennyit bajlódtam az ‘ir’ és az ‘irse’ alakok közötti különbséggel még a Livemocha-s időszakban. Anyanyelvi segítőim hosszas, angol nyelvű magyarázatokkal próbáltak fényt gyújtani az agyamban, de sehogy se fért a fejembe, hogy akkor ez most hogy van?! Aztán jött valaki, aki magyarul is tudott, és azt mondta: hát az egyik a ‘megy’, a másik meg az ‘elmegy’. És ennyi.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Annak ellenére, hogy többnyire egyedül tanultam a nyelvet, amikor először kellett megszólalnom az első spanyolórámon nem volt gond. Ha lassan, egyszerűsítve is, de mindent el tudtam mondani, amit akartam. Nem voltak feleslegesek a hosszas monológok a fürdőkádban és a mosogató fölött.

Viszont egyszer váratlanul összefutottam a tanárnőm spanyol barátjával, és mivel a találkozás teljesen felkészületlenül ért, alig tudtam makogni valamit. Jóformán azt sem tudtam megkérdezni tőle, hogy hogy van, vagy amikor tüsszentett, nem jutott eszembe, hogy mondják azt, hogy egészségedre. Szóval egy dolog az elméleti nyelvtudás, és teljesen más a gyakorlati.

A másik persze zenével kapcsolatos. Az angol és a spanyol szókincs között nagyon sok a hamis barát. Tehát az olyan szó, ami hasonló alakkal, de nagyon is eltérő jelentéssel bír, ezért különösen vigyázni kell velük, mert könnyen félreérthető egy mondat jelentése.

Én például Shakira Grandes Éxitos c. albumáról gondoltam sokáig, hogy a jelentése ‘Nagy kilépők’, vagy valami ilyesmi. Aztán észrevettem, hogy más együtteseknek is van pont ugyanilyen című albuma, és akkor jöttem rá, hogy az ‘éxito’ sikert jelent, tehát egy ‘Grandes Éxitos’ c. album tulajdonképpen egy ‘Best of’ válogatás.

Milyen jó tanácsod van más nyelvtanulók számára?

Kezdjenek hozzá most! Ne halogassák, ne kössék valami jövőbeli eseményhez. Hány olyan tanítványom volt már, aki azt mondta, hogy “majd szeretnék megtanulni spanyolul”, vagy “az orosz bezzeg mennyivel könnyebben ment annak idején”, vagy “igazából a német jobban tetszik, de előbb meg kell tanulni angolul, mert az a fontos nyelv”.

Míg az angolt csak kötelességből, nyögvenyelősen tanulták, addig a számukra kedvesebb nyelv tanulását elodázták – miért? Én hiszek abban, hogy mindenkinek az agya be van huzalozva bizonyos nyelvekre.

Ezeket nagyon könnyen megtanuljuk, átlátjuk, érezzük a logikájukat, kedveljük a kultúrájukat, míg más nyelvekkel csak küszködünk. Igen, az angol fontos, angolul tudni kell. De lehet, hogy ha mellette elkezd tanulni az ember egy olyan nyelvet, amit igazán szeret, az segítene az angol tanulásában is, nem?

Lehet, hogy amiről most azt gondoljuk, hogy “csak az angolok találhatnak ki ilyen őrültséget”, arról kiderül, hogy az általunk kedvelt nyelvben is létezik. Így már mindjárt könnyebb elfogadni az angol “furcsaságait”!

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

 • go

  ujrakezdővel némiképp egyet tudok érteni. kell az az érzék akárki akármit állít.
  Én pl sok olyat láttam hogy nálam jobb képességű emberkék sokat szenvedtek a Történelem tanulásával, hogy milyen nehéz,nincs benne logika,évszámok ..stb.
  Erre én otthon egyszer elolvastam az anyagot, szinte együtt éltem a múlttal és ment mindig mint a karikacsapás és élveztem.
  Mondjuk ez nem volt elmondható a matek,fizika,német tárgyakról sajnos.
  Most “szenvedek” egy olyan nyelvvel ami még így is legközelebb áll hozzám valami oknál fogva, de sokszor nem érzem az egyről a kettőre jutást

 • Ujrakezdő

  Gratula! De lehetne már egyszer olyan valaki is a hónap embere aki nem annyira szeret nyelvet tanulni de muszáj neki és ezért meg azért sikeres nyelvtanuló lesz belőle. Kedves Gyöngyi is egy szuper lédi. Ettől az Átlag nyelvtanuló majdnem olyan messze van mint Lomb Katótól.

  • Danka

   szerintem volt már ilyen 🙂 https://otevotnyelv.com/domotor-daniel/
   Én nem szeretek nyelvet tanulni, sosem álltam volna neki önszorgalomból, de egyszerűen kell mindig valamihez. Viszont ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne benne megtalálni az érdekesebb és pozitív részeket. Ha valamit csinálnod kell, akkor csináld úgy, hogy a lehető legjobban élvezhető legyen, bármilyen gáz is egyébként.

   • Ujrakezdő

    Nem tudom én napi 1 – 2 órát teszel bele. Több nem nagyon megy. Sehol nem vagyok. És elkeseríti az embert, hogy másoknak ilyen könnyen megy. Nem irigység ez inkább önmagad ostorozása amiért egy állítólag tök egyszerű nyelv megtanulása ennyire nehezen megy.

    • Danka

     Ha jól emlékszem, te már egy csomó szót, kifejezést tudsz, azt szoktad mondani, hogy a beszéddel vannak gondok ugye? A napi 1-2 órából mennyit fordítasz a beszéd gyakorlására? Vagy eddig összesen mennyit fordítottál specifikusan csak erre?
     Az is lehet, hogy egyáltalán nem neked való módon tanulsz. Alapvetően inkább humán, vagy inkább reál beállítottságú vagy? Milyen módszereket próbálsz használni a beszéded fejlesztésére?

     • Ujrakezdő

      Nem panaszkodni akartam. Szerintem a nyelvtanuláshoz kell érzék, sok embernek ez nincs meg. Ezt onnan tudom, hogy rengeteg tanfolyamra járok és sokan szenvednek hasonlóan hozzám. Amúgy én Dulingóval autoban efortless english, amikor kis holt idő van aki, néha verbling hetente egyszer idegennyelvű diákokkal beszélgetek ezen kívül folyamatosan benne vagyok egy tanfolyamba. Szenvedek. Jó érzés mikor tudok kommunikálni az már nem probléma, hogy megkérdezzem mi merre van esetleg útba igazítsak valakit, vagy alapvető dolgokról már tudok beszélni. De pl flörtölni nem tudnék és szerintem ott kezdődik a nyelvtudás mikor már idegen nyelven is szellemes tudsz lenni. Politika, és egyéb más dolgokban is ki tudod magad fejezni. Na ettől borzasztó messze vagyok.

     • Danka

      A módszereidről:
      Melyiktől mit vársz? Mi a célod pontosan? Ez a sok minden nem szakít szét sok irányba? Nem mennek egymásnak ellen?
      Én a jelenlegi fázisban 2 célt fogalmaztam meg. (lásd SMART célkitűzés)
      Szeretnék 5 percen keresztül folyamatosan beszélni magamról és a szakmai dolgaimról egy állásinterjún, amire május elején fogok jelentkezni.
      Szeretnék 2500 szót tudni április 31-ig, hogy a fenti célhoz meg is legyen a szókincsem.

      Ezeknek 3 módszert rendeltem alá.
      Ankit a szavak miatt,
      Szomszédokkal való diskurzust a beszéd miatt,
      Heti 2 német órát egy magyar anyanyelvű tanárral skypeon, a hibajavítás miatt. Itt megkértem a tanárt, hogy hagyjunk mindent, ami írásbeli. Folyamatos beszéd van, néha becsúszik egy-egy írásbeli szövegértési feladat, viszont ezt is szóban oldjuk meg a hanganyag meghallgatása után, nyelvtanból pedig mindig csk annyi, ami beszédben előjön és gond volt vele. Max 5 perc.
      Így most rend van a fejemben, rend van a tanulásomban és szépen haladok a célom felé.

      Ezért lenne érdekes, hogy mi a célod pontosan? És mennyi időt és milyen metodikát rendeltél alá?

      Pl a duolingot bizonyos szint felett roppant idegesítőnek és iszonyatosan időpazarlónak találtam. Persze elindulni jó volt, míg el nem kezdtem beszélgetni. Szóval már egyáltalán nem használom.

     • Ujrakezdo

      Köszi, hogy segíteni próbálsz 🙂 Ha egyszer sikerül elérnem a középfokot írok egy nagy esszét, hogy miket rontottam el már az elején.

     • Én például elképesztően csodálom a kitartásodat, Újrakezdő. Én mindenképpen erre építenék stratégiát – ilyen acélakarattal kevesen rendelkeznek.

 • Gratulálok Gyöngyinek, fantasztikusan lendületes, jó hozzáállású ember! Szerencsések a diákjai 🙂 És Bálintnak is gratulálok, hogy ilyen embereket talál és interjúvol meg.

  A nyelvtanulás szerintem is a rejtvényfejtéshez hasonlít és nagyon jó érzés, amikor az ember végre megért valamit, amit addig nem értett.

  Mindig nagyon élvezem, amikor a diákjaim maguktól rájönnek, kitalálnak valamit. Mindig biztatom őket, hogy találgassanak, hogy mit jelenthet ez a szó vagy mondat, nem veszítenek semmit, ha tévednek és ha nagyon rossz úton járnak a találgatással, akkor segítek.

 • Panna

  Ezt a cikket minden nyelvtanulónak el kell olvasnia! Köszönöm!

 • Tamas Lehmann

  Mindig is jo erzeked volt a tanulashoz ez nem vitas , es teljesen igazad van : nem tervezni kell hanem bele kell kezdeni . Gratulalok az eddigi teljesitmenyedhez es tovabbi sok sikert a jovoben !

 • adamkof


  De lehet, hogy ha mellette elkezd tanulni az ember egy olyan nyelvet, amit igazán szeret, az segítene az angol tanulásában is, nem?
  ” ez most azt jelenti, hogy 2 nyelvet tanul az ember egyszerre? Ha igen akkor ez nem ellenjavalt? Vagy teljesen egyén függő? 🙂

  • Én abszolút úgy vettem észre, hogy a nyelvek segítik egymást. Pl. az angol iszonyat nagy segítség volt mind a spanyolnál és a németnél – nem csak a hasonlóságok miatt, hanem azért is, mert megtanított arra, hogyan közelítsek meg egy új nyelvet (mármint tanulásban).

   Egy kedves nyelvtanuló barátom 4 nyelvet tanul egyszerre (amiből az egyik a magyar) – neki működik. Nekem néha egy is sok. 😀 Egyénfüggő.

   • adamkof

    PL. egy kezdő angol tanulónak nem esik szét a feje :-), ha mondjuk németet is tanul párhuzamosan az angollal. Bocs, hogy ennyiszer rákérdezek, de ez nagyon izgalmas. Bár most nekem még egy nyelv is elég. 🙂

Ugrás az oldal tetejére