Michel Thomas módszer

Ma befejeztem a Michel Thomas alapfokú spanyol tanfolyamát, ami összesen 8 CD-ből áll, nagyjából 8 órányi anyagot ölel fel. 

A módszer a következő: először is csípőből ignorálja a "Helló, Gipsz Jakab a nevem. Buszsöfőr vagyok és 41 éves. Téged hogy hívnak?" típusú megközelítést, szó sincs a hagyományos értelemben vett nyelvtani formulákról. 

Helyette elkezdi magyarázni a nyelv felépítését és rengeteg példán keresztül demonstrálja őket. Ilyenformán a 8 óra alatt kb. 100-200 szót lehet megtanulni (többségében igék, mert ugye ezeket kell ragozni és az a nehéz, nem megtanulni a főneveket), azokat pedig meglévő tudásunk szerint már variálhatjuk. Kicsit hasonlít annyiban a Pimsleur módszerhez, hogy itt is feladja a kérdést, majd nekünk kell előbb megválaszolni és utána ő is megmondja a helyes megoldást – ilyenformán tudjuk magunkat ellenőrizni. 

Az egész olyan érzést kelt, mintha egy tanfolyamteremben ülnénk – sajnos néha szó szerint. Ami a legidegesítőbb, hogy valóban egy ilyen tantermet szimulál az egész: a felvételen van még két teljesen kezdő diák és tőlük kérdezgeti ki a dolgokat, majd a végén helyesbíti őket. A baj csak az, hogy a két diák teljesen dilettáns és fogyatékos, ugyanazokat a hibákat követik el, valamit borzadály kiejtésük van. Nem jó ezt megszokni elsőre, mert nagyon elszúrhatja már jó előre a nyelvtanulásunkat. A másik zavaró dolog Michel akcentusa (francia a szentem) – néha nem lehet érteni, amit mond angolul.

Éppen ezért szerintem a Michel Thomas módszert csak már egy bizonyos tudás felett érdemes használni, nehogy a rossz formulák (mert van bőven a diákoktól) beivódjanak emlékezetünkbe. Én úgy fogom csinálni, hogy a Pimsleurt teljesen végigtolom és utána folytatom ezzel a módszerrel. Kísérletezek vele tovább.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT