Tanulj nyelvet úgy, mint egy gyerek!

Bán Annamari neve sokaknak ismerősen csenghet - ő az, aki úgy döntött, hogy kétnyelvűnek neveli gyermekeit, amelyről 2008-ban egy blogot is indított és azóta is töretlen lelkesedéssel osztja meg az érdeklődőkkel a tapasztalatait, tippjeit és trükkjeit. Ő az, aki számomra igazán hitelesen tud beszélni arról, hogy a gyerekek hogyan is tanulnak, illetve, hogy mi felnőttek ebből hogyan profitálhatunk. Át is adom neki a szót!
Bán Annamari
Bán Annamari

Jelenleg egy kérdőívet szerkesztek, amely az öt év lejárta után a te/ti segítségetekkel fogja tovább alakítani a blog jövőjét (ez pénteken lesz elérhető, úgyhogy gyere majd vissza!), valamint készülődök a január 25-re, ezért megkértem pár ismert szakértőt, hogy avassanak be néhány kulisszatitokba a saját területükön, amik persze szoros kapcsolatban vannak a nyelvtanulással.

Bán Annamari neve sokaknak ismerősen csenghet – ő az, aki úgy döntött, hogy kétnyelvűnek neveli gyermekeit, amelyről 2008-ban egy blogot is indított és azóta is töretlen lelkesedéssel osztja meg az érdeklődőkkel a tapasztalatait, tippjeit és trükkjeit.

Ő az, aki számomra igazán hitelesen tud beszélni arról, hogy a gyerekek hogyan is tanulnak, illetve, hogy mi felnőttek ebből hogyan profitálhatunk. Át is adom neki a szót!

Amit a gyermekeimtől tanultam a nyelvtanulásról

Nyelvtanárként 9 éve már, hogy megszületett a lányom, és 6, hogy a fiam, ennyi ideje van lehetőségem arra, hogy testközelből tanulmányozzam, hogyan tanulnak, azaz bocsánat, sajátítanak el egy második nyelvet a kisgyerekek.

Elsajátítanak: természeten tanulnak, nem magára a nyelvre koncentrálnak, hanem a tartalomra, a kommunikációra, miközben élik az életüket. Maguk fejtik meg a nyelv kódját, nincs szükségük tankönyvekre. Hogyan tanulhatsz te is úgy nyelvet, mint egy gyerek?

1. Merd használni a nyelvet akkor is, ha csak néhány szót tudsz.

Ne arra koncentrálj, hogy „Atyaég, alig tudok még valamit!”, hanem igenis fogd be azt a kevéske tudást is. A gyerekeimmel az angol után a spanyolt kezdtük kóstolgatni, és hihetetlen volt látni, hogy a lányom azonnal elkezdte alkalmazni a gyakorlatban azt, amit megtanult.

Amikor a családi kapcsolatokról volt szó, és megtanulta a nagymama szót, rögtön szaladt a nagyijához, ezzel a mondattal: „Te quiero, abuela!” (nem baj, hogy a nagyi nem ért spanyolul), a fürdőszobában pedig a csapot nyitogatva ismételgette, hogy frío és caliente (hideg és meleg).

Lehet, hogy hülyén fogod eleinte érezni magad, de akár magadban is beszélhetsz az adott nyelven, vagy írogathatsz egy füzetbe a saját szinteden (vezethetsz naplót), mint ahogy Lomb Kató is tette. (Ugye ismered ennek a zseniális asszonynak a nevét? Ha nem, mindenképpen ajánlom, hogy olvasd el könyvét: Így tanulok nyelveket. Ebben mesél arról, hogyan tanult meg tizenhat nyelven, még bőven az internet kora előtt.)

2. Merj hibázni!

Ne engedd, hogy a tökéletesség iránti igény akadályozzon a kommunikációban. A gyerekek sem foglalkoznak ezzel, csak mondják a magukét. A hibák természetes részei a tanulási folyamatnak.

Amikor a fiam például 2 éves kora körül olyat mondott, hogy „The cat goed up the tree”, nem letorkoltam, hanem örömmel konstatáltam, hogy megfejtette a múlt idő képzésének szabályát. (Azóta olyan sokszor találkozott már a rendhagyó alakkal, hogy azt használja.)

Ha egy külföldivel beszélsz, akkor ő sem a hibáidra fog koncentrálni, hanem arra, amit mondani próbálsz neki. Legfeljebb kijavít, vagy visszakérdez, ha nagyon nem világos, amit mondani szeretnél.

3. Ne a nyelvtanra koncentrálj, hanem a tartalomra.

Nincs attól rosszabb, amikor azon agyalunk egy mondat alkotása közben, hogy „vajon itt melyik igeidőt is kell használnom?” vagy „Hogyan is képezzük ezt?”. Sajnos nálunk még mindig eléggé nyelvtan-centrikus a nyelvoktatás. A kisgyerekek azonban mit sem törődnek a nyelvtannal, nem is értenék meg, ha valaki elkezdené magyarázni nekik.

Ők szavakat, kifejezéseket, mondatokat jegyeznek meg, és ezek alapján megfejtik, hogyan működik a nyelv. Ha rendszeresen foglalkozol a nyelvvel, akkor egy idő után képes leszel kevesebb gondolkodással, természetesebben használni azt.

4. Nézz filmeket a tanulandó nyelven!

Nem csak a gyerekeket, a felnőtteket is akár naponta több órára lekötheti a „gonosz varázsdoboz”, a tévé. Nem ritka az olyan ember (itt, ma, Magyarországon), aki 5-6 órát tölt a tévé előtt egy nap (döbbenetes…).

Miért ne tölthetnénk ebből az időből legalább egy keveset azzal, hogy azon a bizonyos második nyelven nézzünk meg egy filmrészletet? A gyerekek is imádják a mesefilmeket, még akkor is, ha nem értik minden szavát. Képesek egy-egy mesét ötvenszer is megnézni (anya meg kiszalad a világból, úgy unja már).

Az enyémek egy-egy ilyen sorozat után például azt is kérték, hogy egy harmadik nyelven nézhessék a DVD-t (nagy kedvencük a Busy Town, magyarul Tesz-vesz város), és az angol után jókat nevettek, amikor cseh nyelven indult el a mese, aztán kérték is, hogy hadd nézhessék így.

A filmekben az élő nyelvvel találkozol, eredeti kiejtést és intonációt hallasz. A saját tempódban tanulhatsz, bármikor szünetet tarthatsz és visszatekerheted az adott mondatot. Nem elszigetelt nyelvi egységeket tanulsz, és általában látod a beszélő arcát. Vedd elő a kedvenceidet, és ha örömmel nézed a filmet, a tanulás is öröm lesz.

5. Olvass sokat!

Keress olyan könyveket, amik érdekelnek (pl. romantikus regények, krimik stb.). A kisgyerekeket természetesen a képes mesekönyvek kötik le, először egyszerűbb nyelvezetűeket használtam velük, aztán egyre bonyolultabbakat, ma már pedig akár regényeket is, sőt, a lányom egyedül is olvassa ezeket – angolul.

Egy-egy könyvet nagyon sokszor elővettünk. Akár a gyerekeknek szóló irodalmat is olvashatod, ha kezdő vagy, vagy szintezett olvasmányokat, és mivel ezeknek egyszerűbb a szókincse, könnyebben sikerélményed lesz.

6. Énekelj!

Na, nem kell közönség előtt, csak úgy magadban dudorássz.  A gyerekekkel sok-sok gyerekdalt és mondókát használunk. Ezek szinte beleégnek a tudatukba, és maguktól is elkezdik énekelgetni.

Neked persze nem feltétlenül a gyerekdalokat kell elővenni, jöhetnek a slágerek, egy-két sor a refrénből az elején, aztán egész dalszövegeket is megfejthetsz.

Meglátod, nem fogod tudni kiverni a fejedből a sorokat. (Megvan az az érzés, amikor egy dal annyira megragad benned, hogy még éjjel, elalvás előtt is állandóan megy a fejedben, aztán reggel, amikor felébredsz, áááááááá, még mindig ott van!)

7. Játssz!

A kisgyerekek esetében a második nyelv sokszor pusztán eszköz a játékhoz. Keress olyan társas- vagy online játékokat, amiket szívesen játszol, és a nyelvet kell használnod közben.

Olyan alkalmazások is szóba jöhetnek, amelyek valamilyen kihívást támasztanak veled szemben: én most a Duolingo-val tanulok spanyolul, és nagyon élvezem! (Sőt, a gyerekeim is sokszor fülelnek, a lányom pedig gyakran besegít.)

Találd meg azt az eszközt, ami szórakoztatóvá teheti a te számodra is a nyelvtanulást!

8. Légy nyitott!

Ha szeretnél egy nyelvet megtanulni, élj benne! A kisgyerekek számára a nyelv nem egy tantárgy, hanem egy eszköz a világ felfedezéséhez.

Hihetetlenül jó megtapasztalni, hogy milyen nyitottak tudnak lenni mondjuk az anyanyelvi beszélők felé (az enyémek képesek a kapuban várni, ha tudják, jön egy ilyen ismerős), és mennyire természetes nekik, hogy a mindennapokban jelen van az angol. Átszövi az életüket – tedd ezt te is, engedd, hogy a nyelv a részeddé váljon!

Sok sikert!

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT