Angol nyelvtanulási segédletek

Megszólalást segítő anyagok:

Espresso English – Ha átfogó rendszert keresel az angolod javítására, akkor Shayna anyagai nagyon jók. Minden területet lefed (szótanulás, nyelvtan, megszólalás, haladóbb témák, stb.), valamint a legfontosabb: személyesen ad neked visszajelzést! Így nem csak vaktában tanulsz magadnak egyedül, hanem pontosan tudod, hogy hol tartasz, mit csinálsz jól (és mit rontasz el) és mi a következő lépés. Csak ajánlani tudom – erre találod az anyagokat, nézz szét jó alaposan! 

Effortless English – Hanganyag, erős kezdőtől felfelé, elsősorban a beszélt nyelv elsajátításában segít. Ha nincs lehetőséged, vagy nem mersz másokkal beszélni, akkor nagyban fog segíteni, én (részben) ennek köszönhetem az anyanyelvi szintű angolomat. Az Effortless Englishről itt tudsz többet megtudni, megvásárolni pedig itt tudod.

Nem támogatom többé az EE-t, mert noha a módszer kiváló és működik, a hozzátartozó ügyfélszolgálat pocsék és több vásárlónak rossz tapasztalata volt vele. Helyette inkább az eggyel lejjebb található Success With Storiest támogatom, amely ugyanerre a rendszerre épül, csak olcsóbb, a hölgynek (Lisa) sokkal kellemesebb a hangja, valamint több lecke van benne. Ja, és sokkal segítőkészebb. Összességében mindenben jobb.  

Success With Stories – Teljes egészében ugyanolyan, mint az előbb említett Effortless English, annyi a különbség, hogy ezt egy Lisa nevű hölgy készítette el nagy műgonddal. Ugyanolyan jó választás, mint az EE, csak ez egy picit olcsóbb. Itt tudod megvásárolni.

Preply – Több ezer nyelvtanár közül választhatsz, és bármilyen nyelven tanulhatsz tőlük Skype-on az otthonod kényelméből. Gyors, kényelmes, megbízható. Több tanárral volt már innen órám, csak javasolni tudom. Ezt a linket használva az első órád árából 30% kedvezményt kapsz.

Conversation Exchange – Szeretnél gyakorolni élőben? Pattanj rá a városok szerinti keresésre, és leld fel az anyanyelvűeket, akik szeretnének magyarul tanulni, cserébe segítenek neked az ő nyelvükön. Én is számtalan beszélgetőpartnert találtam már az oldalon keresztül. Erre találod.

RhinoSpike – Nem tudod, hogy hogyan ejtenek ki egy bizonyos szót az adott nyelven? Kérvényezd a RhinoSpike-on, és rövid időn belül egy anyanyelvű fel fogja neked venni audióba, melyről értesítést kapsz, és meghallgathatod. Katt ide.

Szótanulást segítő anyagok:

Clozemaster – Élő beszédből vett, valódi mondatokon keresztül tanulhatsz játékosan szavakat a programmal. A készító Mike nagyon jó fej, a kérésemre bevette a magyar nyelvet is. Ha egy erős alapod van már, akkor mindenképpen próbáld ki, mert remek móka és iszonyatosan hatékony (másrészt a szavak mellett a nyelvtant is észrevétlenül gyakorlod. Ingyenes, a pár dolláros előfizetéssel viszont a hallás utáni szövegértésedet is remekül tudod vele csiszolni.) Imádom. Erre találod.

Mnemonika – Így jegyezhetsz meg könnyen és gyorsan rengeteg új szót. Én napi átlag 50 szót tanultam/tanulok meg így. A részletes leírást erre találod.

Anki – Problémás megjegyezni az egyszer már megtanultakat? Az ANKI segítségével soha többé nem felejtesz el semmit. Kicsit macerás a használata ezért bővebben itt olvashatsz róla

Sztaki szótár – A legjobb magyar-angol szótár. Ha még kezdő szinten vagy, nyugodtan használd ezt a kétnyelvű szótárt, de minél előbb térj át az egynyelvűekre (mint például a Wordreference). Erre találod.

Wordreference – Többnyelvű referencia szógyűjtemény. Alaposan és érthetően definiálja a szavakat, ha pedig valamit nem értesz vagy nem tudsz, csak ugorj be a fórumba és kérdezd meg a többieket a tényállásról – készségesen, és pillanatok alatt fognak válaszolni. Angol nyelvű, tehát csak középfoktól ajánlott. Katt ide.

A nyelvtannal segítő anyagok:

Angol kisokos – Baranyai Márta mini méretű nyelvtani összefoglalója, ami azoknak jó, akik csak át akarják látni először a nyelvtant, illetve gyorsan át akarják futni a részleteket. Kő kemény 300 forintba kerül, bárhol beszerezhető.

Angol nyelvtankönyv – Csordás Norbert rendkívül jól összeszedett, a nyelvet alaposan, magyar szemszögből bemutató könyve. Itt rendelheted meg.

Duolingo – A világ legnépszerűbb nyelvtanulós oldala – és nem véletlenül. Kiváló design, remekül felépített, játékos leckék, ingyenes, reklámmentes. Nem csak a nyelvtanra, de szótanulásra is remek, valamint a magyar-angol kurzus egyik fordítója (Ádám) fordította személyes nyelvtanulási szuperhősöm, Lomb Kató, könyveit angolra, ami eleve garancia a minőségre. Erre találod.

Szövegértést javító segédletek:

Book Depository – Anyanyelvű könyvekre vadászol, amiket ingyen, az egész világon házhoz szállítanak? A Book Depository a te helyed. Megszámlálhatatlan könyvet vettem tőlük – gyorsak, pontosak, megbízhatóak és rettentő sok könyvből lehet választani tőlük. Katt ide a válogatáshoz!

LingQ – A lingq.com egy többnyelvű szöveg és hanganyaggyűjtemény, melyben mindenki teljesen ingyen kedvére szemezgethet az aktuális szintjének és érdeklődési körének megfelelően. Az oldal üzemeltetője Steve Kaufmann, 12 nyelvű poliglott, aki nagy hangsúlyt fektet az általam is nagy becsben tartott input módszerre. Erre találod.

EslPod – Direkt angolul tanulóknak csokorba szedett podcastgyűjtemény (audiófile-ok, amiket a számítógépen, vagy mp3 lejátszón is meghallgathatsz). Itt válogathatsz.

Íráskészséget fejlesztő anyagok

Lang-8 – Szeretnél jobban írni az adott nyelven, de nincs ki ellenőrizzen? A lang-8 oldalon lelkes anyanyelvűek percek (órák) alatt kijavítják az írásaidat, teljesen ingyen és bérmentve. Ne felejts el te is másoknak segíteni! Itt próbálhatod ki.

Tatoeba – Példamondatok valóságos garmadája, ezernyi nyelven. Nem kell többé szenvedni a helytelen mondatok megalkotásával, ugyanis a Tatoeba adatbázisában több tízezer egész mondat található meg, gyakorlatilag minden nyelvre átfordítva, így nem szavakat kell megtanulnunk, hanem valós szövegkörnyezetben ízlelgethetjük azokat. Keményvonalas nyelvtanulók üzemeltetik, ők tudják mit beszélnek. Kötelező. Itt tudod megtekinteni.