Emlékezz a megtanultakra – a nagy ANKI leírás (és videó)

Ha egyetlen dolgot kellene választani, hogy mi volt a legnagyobb hatással a nyelvtudásomra, akkor az egyértelműen az lenne.

Hogy mi az az Anki?

Egy programocska, ami biztosítja, hogy amit egyszer már megtanultam (legyen az egy szó, kifejezés, dátom, akármi), azt soha többé ne felejtsem el. Nézzük meg közelebbről, hogy pontosan mit is tud, miért érdemes használni nyelvtanulásnál és hogyan is néz ki.

A régi módszer: szótanuló kártyák

Biztosan mindenki ismeri a könyvesboltokban kapható, előre elkészített szótanulókártyákat: az egyik oldalán rajta van a szó az adott nyelven (mondjuk angol), a másikon pedig gyönyörűséges anyanyelvünkön.

Így, mikor buszon, metrón, villamoson utazunk, a fürdőkádban pancsolunk, netán a fogorvosnál várakozunk az ítéletre, könnyen előkaphatjuk őket és egy átnézhetjük a csomagot, gyarapítva ezzel szókincsünket a célnyelven. Természetesen létezik ennek a csináld magad verziója is: kartonlapokra az ember fia (és persze lánya) maga irkálja rá a szavakat, amiket emlékezetébe szeretne vésni.

Pontosan mit is jelent az, hogy az emlékezetünkbe vésni?

Tudományosan szólva (nyugalom, ez az egyetlen okoskodó rész tényfeltáró cikkünkben) azt, hogy rövid távú memóriánkból átpakoljuk a hosszú távú memóriába. Így lehetséges, hogy hosszú külföldön tartózkodás után is keblünkre öleljük szeretteinket hazatérésünk után, hiszen még mindig emlékszünk arcukra, megismerjük őket.

Na, de miért?

Mert lényegében naponta találkozunk velük, “nem esik ki az arcuk a memóriánkból”. Volt már olyan veled, hogy egy általános iskolai volt osztálytárssal évekkel később találkoztál, tudtad, hogy évekig jártatok egy osztályba, könnyedén felismerted az arcát és mégsem jutott eszedbe a neve?

Na, ugye.

Memóriánk kép alapú, tehát az arcára inkább emlékszünk, a nevére azonban nehezebben.

Az analógiát átvetítve a nyelvtanulásra, könnyen beláthatjuk, hogy miért jók a szótanuló kártyák: mert bármikor átnézhetjük őket, így “a memóriánkban tartva” az új szavakat.

Igen ám, csak létezik egy olyan fogalom, hogy SRS (Spaced Repetition System) : ez lényegében azt jelenti, hogy mikor elménk egy új fogalommal (legyen az kép, szó, szám, bármi) találkozik, akkor az bizonyos ideig a rövid távú memóriánkban fészkel, azonban egy idő után az “kiesik” onnan, és fújhatjuk.

Ugye mindenki ismeri azt a kényelmetlen szituációt, mikor egy közös barát bemutat egy idegen embernek, kezet ráztok, mindketten elmondjátok a saját neveteket, aztán pár perc múlva, mikor meg akarod szólítani az illetőt, hogy ugyan, legyen már kedves odaadni azt a behűtött sört az asztalról, nos, nem jut eszedbe a neve, és valami lehetetlen személyes névmás használatával kell áthidalni a meglehetősen kényelmetlen szituációt?

Tipp: a bemutatkozás utáni 15 másodpercen belül használd valamilyen formában az illető nevét, majd a bemutatkozás utáni 2 percen belül is – így már áthelyezted hosszú távú memóriádba a nevét és megkímélted magad a fent vázolt kényelmetlen helyzetektől.

Tehát, amint az iménti példából is látszik, az állandó ismétlés előbb utóbb meghozza az eredményét, az új fogalom pedig átkerül hosszú távú memóriánkba és jó esetben ott is marad. Szemfülesebbek észrevehették, hogy két szám is szerepelt a példában: 15 másodperc, majd pedig 2 perc.

Ez azért van, mert minden egyes ismétlésnél egy picit tovább emlékszünk az új fogalomra – az időintervallum exponenciálisan növekszik.

Még szemfülesebbek felcsillanhat a szemük: akkor ez azt jelenti, hogy ha a szótanuló kártyákat mindig azelőtt nézném meg, mielőtt “kiesnének” a memóriámból, akkor tovább emlékeznék a megtanultakra?

Igen, azt.

A hiba a történetben ugye ott van, hogy mikor is jön el ez az idő, mikor át kellene ismételnünk az adott szót?

Ki tudja ezt?

És ki tudja számon tartani minden egyes új szónál? Bárcsak lenne rá valami módszer, ami “figyeli” helyettünk az egészet, hogy nekünk minél kevesebb időt kelljen a tanulással/ismétléssel foglalkozni, helyette pedig bőszen űzhessük kedvenc hobbinkat. Jobb hely lenne ez a világ. Nos, kérem, a világbékét ebben az esetben az ANKI fogja elhozni.

Ugyanis ő fog gondoskodni a fent leírtakról.

Az új módszer: ANKI, a legyőzhetetlen memóriabajnok

Amint azt már háromrészes “Hogyan ne felejtsd el a megtanultakat” sorozatunkban kitárgyaltuk, rengeteg program létezik a megtanultak memóriánkban tartására, azonban kétség kívül az ANKI a király.

Nem kell mást tenni, mint naponta 10-20 percet használni – a többit rá lehet bízni. Az ANKI egyébként “tanulás általi emlékezést” jelent japánul.

Hogy miért is a legjobb, az elég technikai (matematikai algoritmusokkal talán nem untatnánk a nagyérdeműt) és az átlag nyelvtanulót rettentő módon hidegen hagyó dolog, úgyhogy higgyük el, hogy így van, és inkább koncentráljunk a használatra.

Három nagy előnye van még: teljesen ingyenes, a számítógéptől kezdve a mobiltelefonon keresztül a kenyérpirítóig mindenre létezik átirata, valamint hatalmas közösség áll mögötte.

Amint azt már a bevezetőben olvasható volt, jelen cikkünkben inkább a “hogyan”-ra szeretnénk koncentrálni, most, hogy már tudjuk a “miért”-et.

Az ANKI használata I. rész – Beállítások

[Frissítés: az alábbi videók 2012. tavaszán készültek, azóta az ANKI megújult, külsőre egy picit átalakult. Az új verzióról is fog készülni egy részletes cikk és videósorozat, addig is türelmedet kérem.]

Tekintve, hogy a program használata nem mindig egyértelmű, bátorkodtam a program trükkösebb részeit felvenni, hogy milyen beállításokkal érdemes nekiindulni a tanulásnak, egészen az elejétől.

Magát a programot a http://www.ankisrs.net oldalról lehet letölteni (valószínűleg a Windows verzió lesz a legmegfelelőbb a legtöbb embernek), egy gyors telepítés és már neki is eshetünk a dolognak.

A beállításoknál érdemes átállítani a nyelvet magyarra, azonban nem kell meglepődni, ha még így is találkozunk angol részekkel – még nem teljes a fordítás (arra viszont figyelj, hogy ha kiválasztottál egy nyelvet, később azt nem tudod már megváltoztatni!)

Szintén megéri rögtön a kezdésnél regisztrálni egy online fiókot, így kártyáinkat bárhol a világon elérjük majd, ahol van egy számítógép, rajta egy böngészővel és internetkapcsolattal.

Az ANKI használata II. rész

Rövid áttekintés, hogy pontosan hogyan is működik a program, majd pedig megnézzük, hogy honnan szerezhetünk már kész, előre “legyártott” kártyacsomagokat, gyakorlatilag a világ összes nyelvére.

Van itt minden: német csomag, spanyol, angol, japán, kínai, minden. Itt szeretném megjegyezni, hogy noha az ANKI-t elsősorban nyelvtanulásra fejlesztették ki, távolról sem ez az egyetlen funkciója: bármilyen más tárgy tanulására is használhatjuk (ideális például történelmi évszámok megjegyzésére, de akár fizikai fogalmakat is tanulhatunk vele.)

Komolyabb nyelvtanulási célokkal rendelkezők azonban a saját paklik gyártását fogják preferálni (magam is így vagyok vele), az ő kedvükért ezt is áttekintjük a videóban.

Az ANKI használata III. rész – Trükkök

A harmadik részben látható, hogy hogyan kell használni helyesen a programot, valamint számos apró trükkről is szó esik (tanulási intervallumok, online szinkronizálás, miért ne tanulj szavakat, sokkal inkább kifejezéseket vagy mondatokat, stb.)

Remélhetőleg a felvett videók hasznosak voltak, az elméleti bevezető pedig nem volt túl unalmas, azonban úgy vélem, hogy egy kis megértés sosem árt, mielőtt valamit vakul nekiállna az ember használni.

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

 • Erik

  Sziasztok!

  Találtam 1 működő megoldást rá. PC-n meg kell nyitni. A kártyacsomagokban (nem a kártyaböngészőben) ahol vannak az alsó gombok, beállítások és egyéni tanulás, na ott volt egy gomb, hogy félretevés megszüntetése. Ezt telefonon nem láttam. A gyorsbillentyűje az u.
  Üdvözlettel:
  Erik

 • Erik

  Sziasztok!

  Az lenne a kérdésem, hogy androidos ankival nyomtam egy olyat, hogy kártya holnapra halasztása. Később volt egy kis időm, úgyhogy egyéni tanulással elkezdtem előre tanulni. Ahol szerintem sorra került ez a kártya is. Azóta azt írja a statisztikám, hogy van 1db félretett/felfüggesztett kártyám. De a kártyaböngészőben sehogy sem találom. Valaki tudna ebben segíteni? Sajnos (bár hülye dolog), de kicsit idegesít.

  Köszönettel:
  Erik

 • Irén

  Szia. Android telefonra mit töltsek le? Anki több is van de melyik a jó? Kérlek szépen segíts. Köszönöm.

 • Tímea Faragó

  sziasztok,

  tudna valaki segíteni, hogy Iphone-ra hogy tudnám rá tölteni. Megpróbáltam, az appot (ankiapp flashcards) megtaláltam az áruházban, letöltötte, de nem tudok beregisztrálni nem enged semmit sem, folyamatosan azt írja ki https://uploads.disquscdn.com/images/db3547d062354618634826711b8f04f16e1d4ac8f80eb429a0c9e639fbf20900.png

 • jano

  Bálint a Te szószedetedet hol tudom letölteni?

  • Miért tennél ilyet? Nem sokra mennél vele. 🙂 (amúgy sehol, mivel csak olyan dolgok vannak benne, amik nekem relevánsak és neked nem sokat mondanának).

   • janó

    Mert érdekelt, hogy milyen szavakat tanultál, és azzal milyen példamondatokat írtál. Tudod ketets videoban az előre legyártott kártyákról magyaráztál amiket mások megosztanak, de ha neked nincs olyan amiből más tanulhatna vagy ezt nem akarod megosztani, akkor nem fogom telesírni a párnám.

 • Pünkösdi Kató

  Kb. két hete frissített változatot javasolt az Anki, de nem kértem. Vki tudja, hogy miben változtattak? Nem mertem rákattintani… Ha lenne egy olyan újítás, hogy be is kell pötyögni a szavakat, mert enélkül papírra írom, akkor lehet, hogy kipróbálnám.

 • Vera

  Sziasztok, iPadra töltöttem le tudja valaki hogyan kell a nyelvet magyarra átállítani?

 • Anna Kalmár

  Sziasztok! Nekem a problémám az, hogy a telefonos verzió nem jeleníti meg a képeket és a hangot. Próbáltam számítógépre letölteni a képet, hangot úgy belerakni, telefonon letöltve hozzáadni, szinkronizálni, még az USB-s másolást is kipróbáltami, de sehogysem működnek… Remélem valaki tud segíteni…

 • Alexandra Császár

  https://uploads.disquscdn.com/images/f33c5ffcacbe7f85ad6be28dbf0dde8aa76e581076f00498f1f62b7393a2c929.png Sziasztok!
  Már a letöltés után elakadtam. Teljesen más program jelenik meg mint a videón, nem találom azt sem, hol tudok kártyacsomagot letölteni. Tudnátok segíteni?

 • Kiss Károly

  De mi van akkor ha egy szónak sok jelentése is van?

  • Jó a kérdés. 🙂 Ebben az esetben minden szó jelentését külön kell kezelni. Mintha egy teljesen új szó lenne.

  • Pünkösdi Kató

   én így írtam be:
   (beszédet) mondani
   (meg)címezni

   address

 • Lászlo Attila

  Sziasztok.A letöltött kártyáknál be lehet állitani,hogy oda vissza kérdezzen?
  Ne csak magyar angol legyen.

  • Pünkösdi Kató

   Kb. két hete “szólt” az Anki, hogy kérek frissítést? Nem kértem, így akinek a régebbi verzió van, nekem ez vált be:

   Nyisd meg a paklit (kezdd el a kikérdezést) Az (első) kérdésnél: bal alsó sarok: “Szerkeszt” – fönt “Kártyák” – lent “Átfordítás (az egész paklit átfordítja) – jobb lent “Bezárás – jobb lent “Bezárás” – és folytathatod a tanulást
   – Ha azt szeretnéd, hogy mindkét irányból kérdezzen (véletlenszerűen):
   Nyisd meg a paklit (kezdd el a kikérdezést) Az (első) kérdésnél: bal alsó sarok: “Szerkeszt” – fönt “Kártyák” – jobb fent “+” jel – figyelmeztető szöveg “Igen” – lent “Átfordítás (az egész paklit átfordítja) – jobb lent “Bezárás – jobb lent “Bezárás” – jobb fönt “Böngésző” – baloldali szürke oszlop tetején “Aktuális csomag” – bal fent “Szerkesztés: Mindent kijelöl” – Szerkesztés: Átütemezés – OK – Szerkesztés: Sorrendmódosítás – (esetleg “Véletlenszerű sorrend kipipálása, ha azt akarod, hogy összekeverje a pakli tartalmát) – OK – bal fönt “Szerkesztés: Bezárás” – és folytathatod a tanulást (immáron kétszer annyi kártyát tartalmazó paklival)

 • Tamás Ollé

  Sziasztok! Egy kis segítsége szeretnék kérni! Be tudom-e állítani, hogy az ismétlési idő 20 perc, 1 óra és 1 nap legyen fixen, hogy ne változzon?

 • Fábos Gabriella

  Sziasztok!

  Az előlap és a hátlap átnevezése után a következő hibaüzenet kapom”:A megadott szöveg üres kérdést eredményezne az összes kártyán”így nem lehet hozzáadni semmilyen kártyát!Van valakinek megoldása erre a problémára?Előre is köszönöm!!

 • Seres Gábor

  SZia! Az megolható rajta valahogy, hogy a kártyák előlapját és hátlapját vegyesen kérdezze ki, ne mindig csak az egyik oldalát? Válaszod előreis köszönöm!

  • Szia Gábor! A kártyatípustól függ. Ha átállítod az Alap kártyatípust Alap (mindkét irányba), akkor oda-vissza kikérdezi.

 • Zsolt

  Az ANKI használható valamire internet kapcsolat nélküli gépen? (munkahelyi gép, amire nem lát rá az IT sem)

  • Használható, de akkro nem tudod más eszközeiddel szinkronizálni a paklijaidat.

   • Zsolt

    Köszi szépen! Ki fogom próbálni! A szinkronizálásra nincs szükségem.

 • Pos Szilvia

  Sziasztok! Gépen hogy tudom a kikérdezés sorrendjet felcserelni?

  • Nem igazán lehet. De miért szeretnél ilyet tenni? 🙂

 • Attila

  ??

 • Attila

  Sziasztok.
  Azt szeretném megtudni,hogy a letöltött kártyákat be lehet e valahol csomagban állítani,hogy fordítva is kérdezzen( ne csak magyarrol angolra).Ha igen hogyan.Köszönöm a válaszokat.

 • Attila

  Sziasztok.A saját bevitt kártyáknàl,hol tudom megnézni,hogy hány db kártya van a pakliban?

  • Viktória Zita Pap

   Szia!
   Kártyaböngészőben!
   Az adott paklira kattintva mutatja a fenti fejlécben.

   • Attila

    Köszönöm szépen.:-)

 • Viktória Zita Pap

  Sziasztok!
  Olyan paklit csinálok ami magyarul kérdez és a válaszokat németül és angolul is beirom.
  Hangot is csatoltam mindkét nyelvhez,viszont ha rögzített hangot társîtok akkor ugye 2 féle record lesz egy német és egy angol.Viszont a gép csak az utolsó recordot játsza le(a 2 ből)
  A telefonon külön kijelzi őket ott nem gond.
  Esetleg valaki tudna erre megoldást?
  Üdv

  • Viktória Zita Pap

   Megvan a megoldás.Hibás volt a felvétel és ahol nem játszotta le ott eleve nem is volt csatolva hang. 🙂

   • Pünkösdi Kató

    Régi a kérdés, válasz, de így van, mert az orosznál elmentem az ige mindkét alakját, kerestem hozzá hanganyagot, egymás után csatoltam és le is játsza.

 • Zita

  Sziasztok!
  Ha a szókártyákhoz társított hanganyagokat szeretném meghallgatni azt hol tudom megtenni?
  Mert csak akkor sikerül ha épp szerkesztem az adott kártya hanganyagát.
  Köszi

  • Viktória Zita Pap

   Erre is rájöttem. 😀
   A gépen a Böngésző->Előnézet alatt lehet meghallgatni a kártyákat és esetleg ha valaki gyakorolna itt is megteheti és itt az összes kártyát végigviszi,igaz a napi tanulás ezzel nem lesz letudva(az Anki program szerint)de sokan kérdezték hogyan lehet az összes kártyát tanulni.

 • Attila

  Nagyon hasznos cikk.Én azt szeretném megkérdezni,hogyan tudok törölni letöltött kártyacsomagokat? amiket úgy gondolom nem fogok használni..

  • Zita

   Szia!
   Szerintem csak egyszerűen kiválasztod az adott pakli törlését.

 • Tamás Horváth

  hi, vki tudja, hogy lehet az androidos appon felcserélni a kikérdezés irányát?
  laptopon tudom, de mobilon nem

  • Kártyatípust kell állítani – de valóban gépen könnyebb. Ha van fiókod, akkor tudod szinkronizálni az eszközeid között őket.

   • manild

    De telefonon mégis hogyan kell pontosan? Próbáltam, de sehogy sem sikerül! Csak telefonon tudom beállítani, ezért kellene a segítség, h telón hogyan kell a kikérdezés irányát felcserélni…

 • Andrea Cseh

  Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Letöltöttem az Ankit a számitógépre, szuperül működik 🙂 Letöltöttem egy Iphone 4-re, be is jelentkeztem, mindkét helyen, s szinkronizáltam is a számcsin a webbel a csomagjaimat. de a telefonon semmi nem jelenik meg, egy csomagom sem. Ha ráklikkelek a felhőre, onnan sem tölt le semmit. Igy a telefonomon nem tudom használni az Ankit. Mit csináljak, hogy ott is működjenek a csomagjaim? Köszi, ha válaszoltok!!!

  • Nem lehetséges, hogy a telefonodra az Ankiapp-ot tetted fel? Az egy másik app, így a rendes ankival nem szinkronizál. 🙂 (megtévesztő és nem is szép húzás tőlük). az iphone-os anki 25 euróba kerül.

   • Andrea Cseh

    De, valóban ez lehet a gond! Köszi szépen!! Megpróbalom azt letölteni a telefonomra. Addig is használom a számitógépemen. Köszi a választ!!! 🙂

 • Tímea Trautsch

  Imádom ezt az Ankit! A szenvedélyemmé vált! Rosszul érzem magam, ha kimarad egy nap gyakorlás nélkül! 🙂 Minden egyes kártyát én készítettem még a Quizlet-en, aztán átimportáltam magamnak az Ankiba, és nagyon szupernek tartom ezt a módszert!

 • Hegyi Tamás

  Sziasztok. Én csak azt nem értem, hogy ha egy kártyacsomagot hónapok óta ki sem nyitottam miért nem kínál fel egyetlen egy megtanulandó szót sem? Hol tudom beállítani ha az egész paklit újra gyakorolni szeretném?

  • Zita

   Szerintem azért nem kínál új szavakat,mert először mindig ismétel,majd következnek az új szavak.
   Tehát ha már 1 napot is kihagysz akkor az Anki is marad annál az allapotnal ahol befejezted.
   Ha atallitod az új kártyák számát magasabb számra (esetleg ahány kártyád van a pakliban)azt a számot állítod be a napi új kikerdezeseknel úgy szerintem feldobja az összes kártyát a pakliban,de az rengeteg idő lesz.
   Vagy ha beallitod hogy ne legyen ismétlés akkor csak az újakat kérdezi.
   De szerintem az Anki jól ki lett találva és tudja mit mikor kérdezzen,ha tényleg napi rendszerességgel használja az ember. 🙂

 • Nagy Mr

  Csak egy észrevétel: Az Anki ios -re nem ingyenes, jelenleg 25-€ -ba kerül, szemben a pc-re szánt ingyenes verióval 🙂

  • Igen, ebből tartják fenn az összes többi verzió ingyenes fejlesztését és fenntartását. 🙂

   • Nagy Mr

    Szia Bálint, Az Anki-ba mekkora terjedelmű paklit érdemes berakni tanulni? Láttam több mint ezer szavas paklikat is, szerinted ez oké?

   • Nagy Mr

    Van, avagy találtam egy ingyenes alternatívát azoknak aki Ipad vagy Iphon-nal rendelkeznek és nem tudják megvenni az Ankit. A program neve: AnkiApp Flashcards. Úgy látom lekezeli a Quizlet paklikat is. Valamint szabadon szerkeszthetővé teszi a kártyákat. Van rajta éjszakai mód is, ami ugye nem hátrány ha este tanul az ember a telóján. Sajnos azután találtam meg miután már megvettem az Ankit :), no,de hátha valakinek jól jön még, ki tudja? 🙂

  • Nagy Mr

   Van, avagy találtam egy ingyenes alternatívát azoknak aki Ipad vagy Iphon-nal rendelkeznek és nem tudják megvenni az Ankit. A program neve: AnkiApp Flashcards. Úgy látom lekezeli a Quizlet paklikat is. Valamint szabadon szerkeszthetővé teszi a kártyákat is. Van rajta éjszakai mód is, ami ugye nem hátrány ha este tanul az ember a telóján. Sajnos azután találtam meg miután már megvettem az Ankit :), no,de hátha valakinek jól jön még.

  • Adriánó Cselescsávó

   ez így van, macbookra viszont ingyenes szintén és az itunes és a beépített text to speech felolvasó program kombinálásával (Automator közbeiktatásáva) nagyon gyorsan lehet hozzáadni jó minőségű hangokat (felovlassák az angol nyelvű szöveget amit írtál).

 • Natasa_Natasa_Natasa

  Szia Bálint, vmit elállíthattam az Ankiban, és a front kártyákon megjelenik a válasz is, amit nem szeretnék, ráadásul az összes deckben :-(… Van valami ötleted arra, hogyan csinálhatnám ezt vissza? Remélem nem kell újra beírnom az összes decket, mert az gáz volna… Köszi a segítséget előre is!

  • Szia, a kártyaszerkesztőben szerintem összekutyultad a mezőket. Azt bogozd ki. 🙂

   • Natasa_Natasa_Natasa

    hát, annak, aki járt már hasonlóan: az lett a megoldás, hogy visszamentem egy előző automatikusan mentett állapothoz, így elveszett ugyan pár kártya, de legalább nem egyszerre 300-at kellett újra legyártani…

 • Szabó Liliána

  Sziasztok!
  Szedtem le kész koreai kártyacsomagot, de sajnos a koreai betűket kis kockáknak jeleníti meg az Anki. Valami ötlet a megoldásra?

  • Szia Liliána, valószínűleg a gépeden nincs fenn a koreai karakterkészlet. Csak telepítsd fel és mennie kell.

 • Gábor

  Sziasztok, volna egy kérdésem. Miután telepítettem a programot beállítottam a nyelvet németre. Viszont rájöttem, hogy egyenlőre maradnék a magyarnál, mert ez még túl nehéz, viszont nem tudom hogy hol lehet visszaállítani magyarra. Tudnátok segíteni? Hol találhatom a nyelvbeállításokat?

  • Kicsit trükkös. A Dokumentum mappában keresd meg az Anki mappáját és ott töröld a prefs.db fájlt. Ezután indítsd újra a progit és újra választhatsz nyelvet.

   • Gábor

    Köszönöm, sikerült! 🙂

 • Ágnes

  Én úgy vélem a technika nem cél, hanem eszköz (ami folyton változik), bármilyen okos a telefonod nem fog sem beszélni / sem fordítani helyetted…(nekem speciel nincs is olyan)
  ahogy Bálint mondaná: mindig használd azt amid van, ha papírod és ceruzád van akkor azt…(+ a fejed)
  Tanulás-technikailag az ANKI tényleg király-nak tűnik! Nem is királynak, császár-nak!
  Ha jól értem, egyszerre tanulhatod vele a nyelvet és az adott nyelven speciális ismeretanyagot is… igényeidnek megfelelően variálhatod…tölthetsz rá más flash card csomagokat stb.
  Még nem töltöttem le a gépemre, egyelőre csak olvasgatok…

 • Ágnes

  Bezzeg (ha) az én időmben ilyen lett volna !!! És még azt mondják a mai fiatalok túlterheltek….

 • Hannele Hannele

  Régóta használom az Ankidroid alkalmazást tableten, most próbálnék az angol szavakhoz hangot csatolni, de egyszerűen nem engedi. Semmilyen kiegészítőt nem tudok feltölteni hozzá tableten keresztül. Tudna nekem valaki segíteni hogyan lehetne megtenni, mert a tudásom ide már kevés – úgy tűnik. Köszönöm szépen!

  • Tímea Trautsch

   Helló! Számítógépre feltelepített Anki programmal biztos sikerülne…
   Eszközökre kattintasz felül, majd kiegészítők-re helyezed az egeret, így megnyílik egy kis ablak, ott pedig a Böngészés és telepítésre, ahova egy kódot kell beilleszteni amit itt megtalálsz: (download alatt) https://ankiweb.net/shared/info/301952613, aztán újra kell indítani az Ankit, és onnantól ha van egy angol szó vagy mondat, jobb egérrel kell mellette kattintani majd az awesome TTS-re, és ott bármilyen hangot lehet választani, és beilleszteni.

   • Csilla

    Sziasztok! Kicsit elakadtam ezzel. A telepítés megtörtént, újra is indítottam, de jobb egér gombbal nem történik semmi. Tudnátok segíteni? Ennek a kiegészítőnek a kiejtése vagy pl. a Quizleté a jobb? Onnan esetleg nem lehet valahogy átmenteni a hangot? Persze ebben csak az tud segíteni, aki mindkét programot használja! 😀

    • Tímea Trautsch

     Szia! Újra indítottad az Ankit és úgyse sikerült?

 • Tímea Trautsch

  A következő a problémám, az Öt perc angol tanulókártyákat kezdtem el feldolgozni.
  100 db tanulókártya szavait. 17 fő téma van. Minden egyes tanuló kártya egy kártyacsomag lett nálam, a témákon belül, 2db-8db kártyacsomag van. Lett egy “főkártyacsomagom”, 5 perc angol tanulókártyák néven, és az “alkártyacsomagok”-ek meg a témák, és azon belül vannak a szavak. Eddig 3 témát dolgoztam fel amin belül vannak az altémák, de az Anki figyelmeztetett, hogy ez így túl sok lesz, és majd lassú lesz a program. Mitévő legyek? Annyira szép, és logikus volt ez a rendszer így. A címkézést meg nem tudom normálisan megcsinálni, mert az Anki lerövidít minden címet.

 • Pingback: 4 dolog, amiért a mérnökök jobb nyelvtanulók - avagy Trust me, I'm an engineer - Öt év - öt nyelv+()

 • Károly Gasteiger

  Sziasztok! Kérlek írjátok le, hogyan tudok összevonni pl. 10 kártyacsomagot 1 kártyacsomaggá. Köszönettel:GK

 • Pingback: A tanulási terv | TothGeri.hu()

 • Dorina

  Sziasztok!
  Meg tudná nekem mondani valaki, hogy mit takar az, ha egy bizonyos kártyát felfüggeszt a program, és piócaként jelöli meg? Továbbá meg lehet valahol tekinteni, hogy mely kártyák lettek ilyen módon megjelölve?

  • Azt jelenti, hogy ismétlésnél nem fog feljönni, viszont törölve sem lesz a paklidból. A kártyaböngészőben találod őket, bal oldalon tudod kiválasztani.

   • Dorina

    Köszönöm szépen a választ!

 • Hegyi Tamás

  kijelezte a rendszer, hogy sok a kártyám. Mi ilyenkor a teendő?

  • Nem kell foglalkozni vele, amíg be nem lassul a rendszer.

   Különben meg nem hiszem, hogy azt írta volna ki, hogy túl sok a kártyád, ilyen hibaüzenetről még nem hallottam. Valószínűleg azt írta ki, hogy túl sok a csomag a gyűjteményben. Ha lassulnak a dolgok, vond össze őket.

 • Zuzóka

  Szia! Az lenne a kérdésem, hogy tudom feltölteni a kártya csomagomat a megosztott csomagok közé? Vagy hogyan tudnám megosztani mással? Köszönöm!

  • ha készítesz egy fiókot az ankiweb.net címen és szinkronizálod a kártyáidat, akkor a webes felületről meg tudod osztani őket.

 • Fanni Radnai
  • Köszi Fanni! 🙂 Én is használom, szerintem marha jó:)

 • Hegyi Tamás

  Csak én nem látom a régi hozzászólásokat vagy eltűntek? Azt szeretném megkérdezni egyébként, hogy egy elkészített táblázatból nem lehet felvinni egyszerre úgy, hogy több kártya legyen belőle? Kikerülvén így a sok kattingatást?

  • Szöveges formátumban kell menteni a táblázatot (UTF-8 kódolással), és utána a Fájl menü Importálás parancsával lehet importálni.

   • Hegyi Tamás

    Tök jó, hogy így értesz hozzá. 🙂 Mondjuk 300 kártyával korábban is megkérdezhettem volna 😛 Köszi

   • Hegyi Tamás

    De most megint nem megy. Végig csinálom a folyamatot és kiírja, hogy az adott pakliban x számú kártya van ebből nulla lett frissitve. De a csomag tök üres. Mit csinálok rosszul?

    • Ennek alapján honnan tudnám megmondani? Csinálj screenshotot a folyamat minden lépéséről és töltsd fel.

     Ha a táblázat jó (tabulátorral elválasztott oszlopok, szöveges formátumban, minden sorban ugyanannyi oszlop), akkor az Importálás ablakban min. 5 dolgot kell beállítani – kártya típusa, pakli, ahova a kártyák kerülnek majd, elválasztókarakter (bár ezt elvileg magától érzékeli a program), a frissítés módja, és hogy az 1. és a 2. (3. stb.) oszlopot a kártya melyik mezőjének feleltesse meg az Anki). Ha a táblázat is jó és a beállítások is jók, akkor 100%, hogy működik az import.

     • Hegyi Tamás

      már egyszer feltöltöttem azért nem volt változás. Megoldottam. A másik kérdésnél: Valóban sok paklit írt ki majd csoportosítom

 • Pingback: Page not found - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Kitörés az újrakezdő német szintből - I. rész (Langó Zsófi projektje) Copy - Öt év - öt nyelv+()

 • Orsi

  Sziasztok!

  Nokia (windows) telefonra hogy töltitek le az Ankit? köszönöm Orsi

 • Pingback: Check New Lyrics Site()

 • Pingback: Love Quotes | Rick Quotes()

 • Pingback: Bizonytalan kezdőből magabiztos turistáig - 3 hónap alatt kínaiul - Öt év - öt nyelv+()

 • flashgordon

  Kedveskéim. Azt szeretném megkérdezni, hogy a meglévő kártyapaklikat

  nem lehetne-e egy nagy csoportba berakni? Mondjuk nyelvenként? Én nem

  találtam ilyen funkciót. 🙂

  • Átnevezed az áthelyezni kívánt paklikat úgy, hogy dupla kettősponttal eléjük írod a kívánt nagy csoport nevét. Pl. ha van egy Német szavak, egy Német igék, egy Német közmondások stb. nevű paklid, akkor úgy nevezd át őket, hogy “Német::Német szavak”.

 • Zsuzsi

  Sziasztok! Volt már egy hasonló kérdés, de nem egészen sikerült felfognom a választ. Én azt szeretném, ha minden szót oda és vissza is kikérdezne. Van erre valami kiegészítö, vagy be lehet állítani vhol? Látok ilyet, h “alap (mindkét irányban)”, de ha odakattintok, nem jelenik meg semmi (nem is értem, hogy mi ez a menüpont). Jó lenne, ha nem kéne emiatt minden szót kétszer beírnom…

  • Zsuzsi

   Ok, közben rájöttem, úgyhogy gondoltam, megosztom a tapasztalatot, hátha másnak is hasznos lesz. A szó hozzáadásánál balra fent van egy olyan, hogy “típus” (magyar felületet használok), ott kell beállítani, hogy alap (mindkét irányba) és akkor eleve két kártyát hoz létre, így mindkét irányba ki fogja kérdezni az adott szót. Sajnos a már meglévő szavaknál nem találtam olyan lehetőséget, hogy a típus átállítása, úgyhogy ezeket kitöröltem és újra beírtam, de szerencsére még nem volt sok.
   Üdv.

   • Szia! Ha meglévő kártyákat akarsz kétirányúra átállítani, jelöld ki őket a böngészőben, és a Szerkesztés menüben válaszd a Jegyzettípus módosítása pontot, aztán az Új jegyzettípus címkénél lévő gombra kattintva pedig az Alap (mindkét irányban) lehetőséget.

 • Pingback: Miért kell elegendő alvás ahhoz, hogy megtanulj egy nyelvet? - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: A hónap nyelvtanulója - Puskás Zita - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: A hónap nyelvtanulója: Tamás - Öt év - öt nyelv+()

 • Hegyi Tamás

  Helló A következö kérdésem lenne. Több pakkot készítettem Ankival és gyakorlok vele. De ha elérek vele egy limitet többet nem tudom az adott csomagot használni. Rádásul napok óta nem. Nincs lehetöség arra, hogy a napi limitet kikapcsolván annyit ismételgessek, amennyi nekem tetszik? 🙂

  • Szia Tamás,

   Ezzel pont megölöd az anki lényegét. Mi több: a túl sok ismétléssel valójában romlik a visszahívás (emlékezés) bővebben erről itt: https://www.supermemo.com/articles/20rules.htm

   Inkább nézd meg, hogy valóban érted és megtanultad-e azt, amit akartál, mert akkor nem kell többet ismételned, mint amit az anki állít.

   Ha nagyon meg akarod csinálni, persze meglehet: a Custom Study-nál be lehet állítani, ha újra akarsz ismételni dolgokat, mielőtt kellene (de ez csak azt jelenti, hogy valamit nem jól tanultál meg). Hajrá!

   • Hegyi Tamás

    Remélem azért csak nem ölöm meg, mivel a suliba menet a metrón oda és vissza gyakorlom a szavakat. Van már három csomagom de ebből kettő inaktív lett. Valóban van ez a Custom Study (asszem nálam egyéni tanulásnak hívják ott nyomkodtam minden félét de egyszer beadott pár szót és azóta se.

    • Hegyi Tamás

     Ja, jó most láttam a videóban, hogy a könnyűnek jelölt szavakra nyolc napot kell várni 🙂

  • Tibor Kojnok

   Ha megengeditek, hozzászólnék az eszmecseréhez.

   Tamás, február óta tanulom a németet és bátran kijelenthetem, hogy Bálint nélkül, a lelkesedésem ellenére nem értem volna el ilyen rövid idő alatt a középfokot, azaz B2-es szintet.Ugyanakkor elkövettem ugyanezt a a hibát, amit te készülsz elkövetni.A sikeréhségem miatt jómagam is hasonló módon “abuzáltam” a programot, és egy-egy csomag szavait addig magoltam, amíg már nem kezdtem el szédülni.

   Ennek ellenére hihetetlenül nagy fejlődést értem el.Szinte nem hiszem el, hogy BESZÉLEK németül, 9 hónap után.Már az első 3 hónap után kommunikáltam!

   Hallgass Bálintra, spórolj időt magadnak és légy türelmes.Tényleg ez az egyetlen kulcsa a dolognak.Az idő.Igen, az idő.Az agyad dolgozik helyetted.Mert sokszor meglepődök, hogy egy-egy kifejezést honnan vagyok képes beszélgetés közben előbányászni.

   • Hegyi Tamás

    ok 🙂

  • Tibor Kojnok

   Még annyit hozzátennék, hogy én először az alapszavakat tanultam meg, majd az alapszavakból képzett példamondatokat tanulgattam (sajnos a te módszereddel kezdetben :)).Elképesztően effektív, szinte félelmetes.

 • Fényi Csaba

  Hello, segítséget szeretnék kérni.
  Folyamatosan adom hozzá a saját német kártyáimhoz a szavakat, de sajnos a napi tanulásnál nem hozza fel az új szavakat. A beállítás szerint 8 új szót tanulok naponta, de jó ha 1-2 ami valóban nem volt még, a többit csak ismétli. Mi lehet a gond? köszönöm a választ.

 • Varga Zsuzsanna

  Sziasztok!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a magyar szavakat fel lehet valahogy olvastatni magyarul? Én nem találtam a módját.
  Előre is köszönöm
  Zsuzsa

 • Pingback: Német nyelvtanulás 6 lépésben - Kezdők útmutatója - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: 34+1 ingyenes angol nyelvtanulási módszer - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: A hónap nyelvtanulója: Langó Zsófia - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: A tanulás 20 alapvető szabálya (a nyelvtanulásra alkalmazva) - Öt év - öt nyelv+()

 • Krisztian Toth

  Sziasztok! Meglehet furcsa lesz a kérdésem,de van az ANKI-ban olyan funkció,hogy felfüggesztés? Sehol sem találom. Tudom,hogy pont az a lényege,hogy minden nap gyakoroljunk ,ne essen ki stb,stb.De ha az embernek tele van a hócipője már az egésszel és akarna mondjuk 1 hét break-et,amikor nem akar egy idegen szót sem látni,akkor felfüggeszteni valahogy a csomagokat. Hogy ne kelljen 3 vagy 400 átismétlendő kártyával szembesülni 1 hét kihagyás után,hanem mintha csak 1 nap telt volna el csak az aktuális,napi 30-50 kártya jelenjen meg.És menjen minden tovább szépen. Remélem elég érthetően fogalmaztam meg a dolgot. Köszönöm

  • Szia Krisztián,

   Pontosan úgy van, ahogy írod: pontosan ez a lényege, hogy az anki azt tartja számon, hogy mit és mikor kell tanulnod. Ez egy napi dolog. 🙂 Ha visszajössz hozzá egy hét szünet után, akkor azt fogja először mutatni, amit leggyorsabban át kell ismételned.

   Félmegoldás lehet, ha törlöd azokat, amik nem kellenek. De nincs szünet gomb.

  • Jól mondja Bálint, de azért van más lehetőség, pontosabban más félmegoldás. Állítsd az érintett csomagban a napi ismétlések számát 0-ra, akkor az Anki nem fog egyetlen kártyát sem mutatni neked, amíg vissza nem állítod többre. De az elmaradt kártyákat persze ettől függetlenül nyilvántartja, és ha valami kellően nagy számot adsz meg a pihenő végeztével, akkor az összes meg fog jelenni a sorban. Itt áthidaló megoldás lehet, ha ilyenkor valami kisebb számot, mondjuk napi 70, 100 stb. ismétlést állítasz be addig, amíg a restanciád el nem fogy.

   • Viszont mire ezek sorra kerülnek, nagy valószínűséggel el is felejti az ember. 🙁

 • Lilla

  A számítógépen létrehozott kártyacsomagot lehetséges mobilra rátenni ? Ha igen, hogyan ? Előre is köszönöm 🙂

  • Szia Lilla! Persze: menj az ankiweb.net címre, regisztrálj egy fiókot és azt add meg a gépeden és a telefonodon is, így az Anki automatikusan szinkronban tartja a kártyáidat. 🙂

 • Horváth Benjamin

  Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy én létrehoztam a mostani Anki-ban egy új kártyacsomagot, és hogy tudok ehhez leckéket hozzáadni? Mondjuk 1-10-ig leckéket, ahol minden lecke tartalmazna 20-25 szót, és akkor csak éppen az aktuális leckéket tudnám átnézni, és nem a fő kártyacsomagban lenne 650 szó. Még eddig nem jöttem rá. Köszönöm a segítségeteket.

  • Szia Benjamin,

   Ha a pakli neve mögé teszel két kettőspontot (::), és utána megadod az alpakli nevét, akkor az anki automatikusan létrehozza azt neked. (tehát mondjuk német::elsőlecke)

   • Horváth Benjamin

    Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél. Már meg is csináltam.

   • Horváth Benjamin

    Szia Bálint!
    Meg tudnád nekem mondani, hogyan tudom a kártyákat felcserélni, hogy ne mindig az angol jelenjen meg először, hanem mondjuk a magyar, és csak aztán az angol megfelelője? Köszönöm segítséged.
    Benjamin

    • A hasonló kártyák (tehát az oda-visszák) külön is kezelhetők, ha a deck optionsban bekattintod ezt a pipát, így nem fogja őket ugyanakkor mutatni. de hogy mit mikor mutat, az az ankitól függ, azt nem nagyon tudod szabályozni. pont ez a lényege. 🙂

     • Horváth Benjamin

      Köszi a gyors választ, de mivel én most töltöttem le az ankit, itt a deck opcióban nem találni olyat, hogy kártyák felcserélése, így nincs is hova pipát tennem. Vagy csak én nem találom, nem látom?

 • Pingback: 40 ingyenes német nyelvtanulási módszer a nyelvtudásod fejlesztésére | language/sprache/язык()

 • far severö sapirico

  Tiszteletem .

  Nyelvtanárokat tanítottam nyelvtanítás metodológiára , syntaxisra , stílusra . Az ittenieket olvasva a következőket szeretném mondani :
  —1., a silva szófogasoknak nevezte el azt az ősi egyiptomi módszert , amit a T. Weblapgazda ír , hogy ugyanis párosítsunk szót , vagy akár annak egy részét valami számunkra fontos dologgal . Nékem , mint Magyarország valószínűleg egyetlen memóriafejlesztgetőjének itt röviden csak az a meglátásom a fiataloknak , hogy olvassák el azokat a memogyakorlatokat , amiket a Dominic

  o’Brien javall , hogy például ( idézek ) : “Képzeljen el egy futball-labdát , olyan legyen az illata , mit a frissen facsart narancsé , állaga legyen zselés tapintású , Tiktakkol és csokiíze van “.

  Ez komoly . Képzettársítás a kb. 150-éves neve .

  —2., anki ( vagy mi . Kiiirááájj !) Hát igen , csakhogy a német “visszaad” ige bekkhendből “zurückgeben” in generalo , s nem “herausgeben” ( van “herausgeben” is , dehát a világ leggazdagabb nyelve valószínűleg a német , kibírja , hogy a “pénzt visszaad” és a könyvet , publikációt kiad” most egyazon legyen . Gomba : der Pilz, -e . Még jó , hogy nem a rSchimmel-t írta a weblap tulajdonosa ).

  —3., Weblapgazda reklámozza Maklári Tamás könyvét .( a személy ebédelt már nálam ). Amennyiben a “Lazán németül I.” kötetben ( 330 oldal) tud nékem valaki TÍZ OLYAN OLDALT MUTATNI , AHOL NINCS HIBA , KAP EGY PALACK KÉK JOHNNY WALKERT .

  —4., Súlyos felelősség a nyilvánosság : mielőtt kinyökörög az ember valamit , keressen föl szakembert . Én benne voltam anno Nyugat-Berlinben a zseniális dilettánsok közt ( Die genialen Dilettanten , Merve Verlag , herauszgegében fon Wolfgang Müller….. ), de kiadni csak profizmus után jogosult az ember .

  far severö sapirico

 • Pingback: 40 ingyenes német nyelvtanulási módszer a nyelvtudásod fejlesztésére - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Extenzív olvasás - így használd az olvasást a nyelvtudásod hatékony fejlesztésére - Öt év - öt nyelv+()

 • teréz kissné szőke

  Sziasztok .iPonra vásároltam meg ,a lépéseket leírná valaki nem tudok angolul .nemetet tanulok .köszi Teréz

 • Fanni Csepanyi

  Sziasztok! Valaki tud segíteni az ANKI Download audio ( https://ankiweb.net/shared/info/301952613 ) kiegészítőjének beüzemelésében? Bármit csinálok http://ospalh.github.io/anki-addons/images/nothing_to_download.png ezt dobja csak fel és nem tudok audiót hozzá rendelni a kártyáimhoz.

  • Szia Fanni,

   Szerintem a forrással lehet a gond. Ha pontosan az audio file linkjét másolod be a kártyára, akkor magától lehúzza az Anki a filet.

   • Horváth Benjamin

    Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél.

  • Te nem a Download Audio, hanem az AwesomeTTS kiegészítőnek a linkjét tetted be, szóval most kicsit homályos, hogy melyik kiegészítőt használod tulajdonképpen.

   A Google Translate elérési módja megváltozott pár hónapja, azóta a Download Audio kiegészítő nem tud már hangot lehívni a gugli fordítóból. Ezzel nem tudsz mit csinálni.

   Az AwesomeTTS viszont továbbra is gond nélkül működik, rákattintasz a gombjára, a bal oldalon kiválasztod a Google Translate-et (vagy a kívánt szolgáltatást) meg a nyelvet (a választásodat aztán el is menti a program), a Preview-ra kattintva meghallgathatod a hangot, a Record gombra kattintva pedig a progi beilleszti a hangot a kártyára.

   • Ariella

    Kedves Zigomer! Próbáltam a leírásod alapján megtalálni ezeket a pontokat, úgymint preview ill. record, egyiket sem sikerült. Ahogy Fanninak, úgy nekem is ezt a képernyőképet jelenítette meg. Két helyen találtam meg a Awesome TTS-t, az eszközök illetve a Szerkesztés/Média menűpontok között. Egyik helyen sem sorol fel ilyen lehetőségeket, amelyekről Te írtál.
    Találtam egy oldalt, ahol szépen elkezdi lépésenként leírni, de az én Ankimban nem találom, pedig egészen friss a letöltésem, hogy tudom ezeket megvalósítani. Kérlek, ha lehet, írd le földszintesebben. Itt az oldal linkje. http://ospalh.github.io/anki-addons/Download%20audio.html
    Segítséged előre is köszönöm!
    Ariella

    • Kedves Ariella!

     Se te, se Fanni nem írjátok le világosan, melyik kiegészítőt próbáljátok is használni. Az Awsome TTS és a Download Audio két teljesen külön beépülő modul, teljesen másképp kell használni őket.

     Ha a Download Audio van fönt nálad, aminek a projektoldalát linkelted (3100585138 számú modul, innen tölthető le: https://ankiweb.net/shared/info/3100585138), akkor az általad belinkelt leírás már használhatatlan, mert a progi azóta megváltozott, de a készítő a leírást nem frissítette, szóval ennek alapján meg se próbálj kezdeni vele valamit.

     Linkelek egy képet, az új szó hozzáadására vagy a meglévők szerkesztésére szolgáló ablakban erre a gombra kell kattintani, ha használni akarod a modult. (Amúgy egyre több gond van vele, mert a készítője nem nagyon fejleszti, és egyre több szótárral válik inkompatibilissé az idők során, de egy próbát azért még megér, hátha talál valamit. Csak szavakat keress vele, mert egész mondatokat meg kifejezéseket a Google Translate kiesése óta – ahogy felül is írtam – nem tud már kezelni.)

     • Ariella

      Kedves Zigomer! Köszönöm szépen a válaszod. Az Awesome TTS-t töltöttem
      le. Igazad van, nem voltam egyértelmű. Most úgy tűnik megtaláltam
      mindent, beszélt is hozzám már néhány kártya 🙂 A gondom még az, hogy
      kiírt nekem egy szöveget, és abban kérek még tőled segítséget, hogy
      mondd meg, ezt miért írta ki. Még eléggé kezdő vagyok. Köszönöm.

     • Ariella

      Ajjaj, próbáltam mellékelni egy képernyőképet az előző írásomhoz, de azt nem engedte át. Viszont közben megértettem, azt hiszem, hogy túl sok kérést adtam neki. Idemásolom: Google Translate returned an HTTP 503 (Service Unavvailable) error. Unless Google Translate is down, this might indicate that too many TTS requests have recently come from your IP address. If so, try again after 24 hours.
      Depending on your specific situation, you might be able to switch to a different service offering English.
      Köszönöm előre is.

     • Túl sokat próbáltad meg használni adott időn belül. Lassíts le kicsit és próbáld később. 🙂

     • Örülök, hogy sikerül beüzemelni a cuccot! És milyen szöveget írt ki? Ha bemásolod ide, meg tudom mondani, mi lehet a probléma. Anélkül azért elég nehéz kitalálni.

 • Pingback: A hónap olvasója: Vincze Judit - Öt év - öt nyelv+()

 • Robi

  Sziasztok, valaki esetleg nem tudja, hogy miért nem tudom frissíteni az Ankit? Történt valami változás? Restart sem segít, állandóan azt írja, hogy nincs internet kapcsolat. A https://ankiweb.net/ oldal sem működik nálam. Másik kérdésem az lenne, hogy hogy tudnák biztonsági másolatot csinálni a kártyáimról, ha véletlen valami történne könnyen visszatudjam őket dobálni. Előre is köszönöm!

  • Robi

   Uff elnézést, épp most tudtam fél óra után frissíteni és a weboldal is működik. A második kérdésem még érvényes. Frissítést küldött az Anki és félek nehogy elvesszen a több órás begépelős munkám. Update-elésnél mit tapasztaltatok, maradnak a kártyák vagy törlődnek?

   • Megmaradnak a kártyák frissítéskor, és a program alapértelmezés szerint is rendszeresen készít biztonsági mentéseket. De ha teljesen biztosra akarsz menni, legegyszerűbb, ha az egész Anki könyvtárról készítesz egy másolatot valahova.

 • Robi

  Azt szeretném kérdezni,hogy amikor beteszek egy csomagot,akkor annak a teljes tartalmát hol tudnám megnézni?(Milyen szavak,mondatok találhatóak benne,stb)
  Válaszodat előre is köszönöm.

  Tisztelettel:Róbert

  ui:
  Nagyon jó program!!!

  • Szia Robi!

   A kártyaböngészőben (a kép tetején, a jobb szélső menü, angolul Browser)

 • Pingback: A hónap olvasója: Rideg József - Öt év - öt nyelv+()

 • adamkof

  Sziasztok!
  Mit jelent az, ha az ANKI valami gilisztát ír ki egy mondatomra? Nem tudom pontosan mit, mert nagyon gyorsan elkapkodja a képről. Ezt akkor csinálta amikor egy mondatot már sokadjára sem tudtam rendesen.

 • H Ferenc

  Szia Bálint!

  Jelenleg Angliában élek és dolgozom. Nagyon tetszik az Anki alkalmazás. Meg vettem az App Store-ban. Csak véletlenűl rossz paklit tettem fel. Hogy tudom az egészet törölni onnan?

  • Szia Ferenc,

   Nekem androidos telefonom van, de gyanítom, hogy ugyanúgy: ha a paklira hosszan rányomsz, akkor előjön egy menü, amiben tudod törölni.

   Hajrá! 🙂

 • Robi

  Szia Bálint!

  Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted hátráltatja-e a mondatok tanulását ha Ankiba színekkel jelölném a szavak sorrendjét. Például a magyar mondatba piros színnel jelölném az első szavat, amivel kezdeni kell a fordítást, kékkel a második szavat és így tovább. Ez a segítség később nem okozhat problémát? Ugyanúgy megjegyzem a mondatokat mint színek nélkül?

  • Szia Robi,

   szerintem ez egy jó ötlet, hátráltatni nem fog. 🙂

   • Robi

    Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Van pár hosszabb mondat amivel eddig nem boldogultam, de így menni fog. 🙂 Üdv. és további sok sikert!

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló XI. - Öt év - öt nyelv+()

 • Ancsa

  Sziasztok!

  Szuper ez az ANKI, csak az a problémám, hogy az orosz szókártyákban több, súlyosnak mondható hibát is felfedeztem már. Ezeket kijavítottam magamnak, de mi van azokkal a szavakkal, amelyek nekem is újak, mindegyikre külön keressek rá, hogy helyesen van e leírva?

  • Szia, keress rá a tatoeba.org oldalon, itt példamondatokban láthatod, hogy hogyan használják. 🙂

 • ger

  Ma kapcsolták be a funkciót, a kártya szerkesztésénél meg lehet változtatni a kártya típusát és pakliját.

  • A paklit eddig is meg lehetett változtatni, mármint Androidon. Számítógépen pedig mindkettőt meg lehetett eddig is, meg még ezer dolgot, úgyhogy aki csak mobilon használja, annak nagyon javasolnám, hogy telepítse fel a számítógépre is. Nem muszáj ott kikérdezni a szavakat, de egy rakás dolgot (új kártyák bevitele, meglévők rendezgetése, javítgatása stb.) sokkal gyorsabban és könnyebben meg lehet ott csinálni, mint mobilon. Plusz van egy csomó funkció, ami mobilon nincsen meg.

 • adamkof

  Nekem az új anki nagyon más. Alig ismerem ki magam rajta. Gondot okoz, hogy angolt szeretnék tanulni, de sok kezelés angolul van (ok, előre gyakorlás).
  Másik kérdés, hangot lehet-e belrakni, mert mintha lenne benne valami a hanggal kapcsolatban is.
  Köszi

  • A [sound:XX.mp3] utasítást kell beírni valamelyik mezőbe, ahol az XX.mp3 az értelemszerűen az érintett szóhoz tartozó hang, amelyet az Anki collection.media mappájába kell elmenteni. Egyszerűen lehet úgy is, hogy Intézőből vagy más programból behúzod a fájlt a kívánt mezőbe amikor az új szó létrehozod, vagy szerkesztésnél.

   De a legegyszerűbb ezeknek a kiegészítőknek a valamelyikét használni:
   AwesomeTTS (https://ankiweb.net/shared/info/301952613) – ez mesterséges hangot tölt le különböző szolgáltatóktól (pl. Google Translate)

   Download audio (https://ankiweb.net/shared/info/3100585138) – ez különböző szótárweboldalakról tölt le hangot szavanként, rengeteg nyelv rengeteg szavához érhető el emberi hang is vele, természetesen angolhoz is.

 • Bori

  Szia!
  Ipadre csak pénzért tölthető le a program?
  Köszönöm a választ,
  Bori

  • Szia Bor,

   Igen, az ios verzió fizetős (ez az egyetlen). A fejlesztőknek is meg kell élnie valamiből. 🙂

 • Molnár Márton

  Szia Bálint! Csak úgy beugrott egy kérdés: Szerinted működne az ANKI egy E-book olvasón? Köszi a választ! Üdv.

  • Szia Márton!

   Ha android fut rajta, akkor igen. 🙂 Vagy ha van rajta böngésző – mert az ankinak van simán webes elérhetősége is (mondjuk elég fapados): ankiweb.net. Milyen olvasón akarod nézni?

   • Molnár Márton

    Szia!
    Egy Kindle Paperwhite olvasónk van.

    • Abban van böngésző (bár nem tudom mennyire működhet jól…). Én csak átmeneti megoldásnak használnám, elég félmegoldásnak tűnik a dolog.

 • contra

  Sziasztok!
  Valaki el tudná mondani, hogy lehet megfordítani a kártyákat.
  Most olaszul írja ki, de én szeretném ha magyarul is ki tudná írni és vágnám rá az olszt egyből.
  Valamint azt hol tudom megnézni hogy hány szóból áll az adatbázisom
  köszönöm

  • Basic (and reversed card) kártyaformátumban kell lérehozni a kártyákat, és akkor ugyanazt legenerálja fordítva is. Az adatbázis méretét kiírja a statisztikák között (nézheted deckenként, de az egész kollekciót is).

 • Dominic620

  Szia! Én a kínai szimbólumokat kezdtem el tanulni, ahogy javasoltad. Te hogy csináltad? Először a jelet és hogy mit jelent, vagy angolul és akkor leírtad a jelet? Ha az előbbi, akkor írni tulajdonképpen hogy tanultál meg?
  Köszi 🙂

 • Andi

  Szia Bálint!

  Már nagyon régóta használom az ANKI-t, és tényleg nagyon szeretem is. Újabban már mobilon, mert ugye az tényleg mindig nálam van, és ha csak pár perc áll rendelkezésemre, akkor is gyakorolhatok.

  Mostanában viszont picit a bolondját járatja velem a program… Beírom az aktuális új szavakat, mondatokat, és mondjuk mikor másodjára kérdezi ki tőlem, akkor megfordítja a kártyákat. Azaz nem a magyar előlapot látom, hanem a németet. Hiába fordítom meg a szerkesztés gombbal és utána mentem el, legközelebb megint ez történik… Már szinkronizáltam a programot, új verziót töltöttem le, szóval tényleg igyekeztem, de akkor is történt ilyen… Van ötleted? Én csinálok valamit rosszul????? Előre is nagyon köszi, Andi

  • Szia Andi,

   Hmm, elég furcsa, ilyennel még nem találkoztam. Ha AnkiDroidod van (mármint Androidos telón futtatod), akkor frissítsd a legújabbra és próbáld ki, hogy azzal működik-e.

   • Andi

    Egyszer már próbáltam. Igen, androidos egyébként. Most megint töröltem az ANKIt, letöltöm újra. Persze reménykedek, hogy minél kevesebb kártyám vész el, és majd meglátjuk.

    Nagyon gyors voltál ám a válasszal, köszönöm szépen!!!!! Egyébként szuper a blogod, tényleg nagyon szeretem. 🙂

    • Ne ijedj majd meg, a legújabb Ankidroidból kivették a kártyák menet közbeni megfordíthatóságát (szívom is érte a fogam, már írtam nekik, de azt mondják, hogy egy technikai hiba miatt nem tudják visszatenni egyelőre). Majd írd meg, hogy mi újság és a mélyére ásunk, mert ez egy furcsa hiba. Remélhetőleg az új Anki megoldja! 🙂

     • Andi

      Szia Bálint! Töröltem azokat a kártyákat, amiket megfordított rendszer, majd töröltem az alkalmazást, és ismét letöltöttem. A régi szavaim megmaradtak, az tök jó.
      Aztán létrehoztam egy új paklit, és próbaként beírtam 15 új szót. Kikérdezte egyszer, addig rendben is volt. Aztán most láttam, hogy van még benne új 5 szó. Gyorsan megnyitottam, és ismét meg voltak fordítva a kártyák… Az az érdekes, hogy az újabbakkal van csak a baja. 🙁
      Most kicsit el is ment a kedvem az egésztől, várom az újítást vagy valamit! 🙁

     • Andi

      Szia Bálint!

      Rájöttem mi a gond!!!!! nem szereti az ANKI, ha több helyen használom egyszerre. Ugye szerettem volna a telómon meg a számítógépen is egyszerre, így mindig szinkronizáltam szépen őket a Webes felülettel, és akkor létrehozott az új szavakból egy új kártyát is megfordítva, tehát minden új szóhoz két kártyám van. Egy magyar-német, meg egy német magyar, viszont nem engedi kitörölni a fölöslegest, csak a kettőt együtt. Szóval most nem piszkálom. Csak egy helyen fogom használni, amik duplázódtak, azok megmaradnak, és kész. 🙂

     • Szia Andi,

      Köszi szépen! 🙂 Azt hiszem, a kártyák mezőivel kell játszani és ehhez adott kártyatípusokat kell generálni, de őszintén szólva, nem próbáltam még ezt. Mindenesetre az nem kellene, hogy baj legyen, hogy több helyen használod, mert pont ez a lényege. 🙂

     • Valószínűleg “Basic (and reversed card)” kártyaformátumban hoztad létre a szavaidat, a Browser menüjében át tudod őket alakítani Basické, és akkor megszűnik a probléma.

     • Andi

      Sziasztok Zigomer Traubahin és Bálint!
      Jelentem, igazatok volt!!!!!! Ez az az igazi homlokra-csapós élmény. Már oly régóta szenvedtem vele, aztán kiderül, hogy én baltáztam el a dolgokat…. Jaj…. na mindegy, most kijavítottam a hibákat, ezer köszönet és hála a segítségetekért!!!!!!!!!

 • Pingback: Így döntsd el gyorsan, milyen nemű egy német főnév()

 • Bálint Sándor

  Üdv Bálint!
  Az ügyben szeretnék érdeklődni hogy az Anki-ban hogy lehet 2 “paklit” egyesíteni? Mivel én iskolában tanulom az angolt, ezért mi témakörönként írunk belőle dolgozatot. És ha megvolt a doga akkor szeretnék új paklit kezdeni a következő dogához, és a régieket egybe rakni, hogy azokat külön tudjam ismételgetni, hogy hosszútávú memóriába menjen. Pl: Doga 1A-ből, utána 1B-ből ez már külön pakliban van. amikor a 1B doga megvolt utána már a 2A-ra készülök de az előző 2-t egybe szeretném rakni hogy ne külön külön kelljen ismételgetni.
  Remélem elég érthetően és értelmesen fogalmaztam. Egyébként nagyon tettszik amit csinálsz és becsülöm. És köszönöm az eddigi segítséget és biztatást amit tőled kaptam.
  Bocs ha úgy kérdeztem ezt hogy a válasz az orrom előtt volt.

  • Kijelölöd a kérdéses pakliban lévő kártyákat a Browserben, a Change Deck gombra kattintasz, és megadod azt a paklit, amelybe át akarod rakni őket. A régi paklit törlöd.

   • Bálint Sándor

    Köszi a segítséget! Jól fog jönni.

  • ger

   Mától lehet a kártya szerkrsztésben

 • Gábor

  Szia Kedves Bálint!A segítségedet kérném,hátha tudsz rá valami okosságot.A kérdésem,hogy nem tudsz-e esetleg az interneten valamilyen oldalt,amin rajta van a német nyelv 2000 legfontosabb,leggyakrabban használt szava?A segítségedet előre is Nagyon Szépen Köszönöm! Az oldalad KIRÁLY,most találtam rá nemrég.Egy éve tanulom a németet,és most már van mire támaszkodni egy kicsit.Az alagút végét még nagyon nem,de legalább már az alagutat látom! :)) Minden Jót! szia

 • Linda

  Kedves Bálint
  Nagyon tetszene ez a program. Én MAC-re töltöttem le viszont egyszerűen nem tudok már meglévő kész csomagokat leszedni. Felajánlja, hogy letöltsem és .exe.part kiterjesztéssel menti. Amikor ezt próbálom beimportálni az Ankiba, azt írja ki hibának, hogy: Ismeretlen fájlformátum. Mit csinálok rosszul?
  Remélem tudsz segíteni.
  Köszönöm,
  Linda

  • Szia Linda,

   Csomagok közül itt tudsz válogatni:https://ankiweb.net/shared/decks/

   Az anki csomagoknak .apkg kiterjesztése van, ezeket automatikusan felismeri a progi.

   Hajrá! 🙂

   • Linda

    Szia Bálint,
    Köszönöm innen töltöttem le korábban is. Végül rájöttem a megoldásra és egyszerűen átneveztem a kiterjesztést.
    Így már működik 😀

    És még egyszer köszi ezt a klassz oldalt!

    • Nincs mit, köszi a tapasztalatokat! Hajrá a tanulással! 🙂

 • Beszti1

  Kedves Bálint!
  Tök jó ez az ANKI és mivel komolyan gondolom a tanulást, ahogy tanácsoltad, elkezdtem létrehozni egy saját csomagot. Viszont nekem már volt Excel adatbázisom, amit meg szeretnék tanulni. Kérlek segíts, hogy tudom azt egyben feltölteni. Láttam, hogy kérdezték már előttem, de a válaszodból semmit sem értettem.. 🙂 Van ennek a folyamatnak valami amatőrök számára is érthető útmutatása? 🙂
  Én tényleg megpróbáltam harcolni a lehetetlennel és egyesével feltölteni, de ez a kimásolgatás annyi időt elvesz, hogy aztán már nem marad idő tanulni.. 🙂
  Köszönöm!
  Eszti

  • Szia Eszti,

   Nemsokára készítek az Ankihoz egy videókurzust, és abban benne lesz minden. 🙂

   B.

   • Beszti1

    Várom! 🙂 Köszönöm! 🙂

   • Liver8ood83

    az nagyon jó lenne! várjuk mi is

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló V. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: A hónap olvasója: Dömötör Dániel | Öt év - öt nyelv+()

 • Péter

  Kedves Bálint!
  Segíts kérlek abban, hogy hogyan tudok egy Excelben meglévő, évek óta gyűjtögetett szólistámat ANKIba importálni
  Ugyanis az Excelből már minden létező formátumban lementettem (txt, csv, xml), valamint létrehoztam Jegyzettömbből is egy fájlt, de az ANKI importálás/fájl beállítása-mezők/importálás gomb után azt írja, hogy a fájlformátumom nem ok, mert nem UTF-8.
  Aztán gondoltam kipróbálom a saját maga által Exportált fájlt Importálni, na az sikerült, azaz az import megy, csak az UTF-8 kell neki.
  Hogy adhatnék neki megfelelő eleséget (fájlt UTF-8-ban) ??
  Ötlet? :)))

  Sok sikert! Köszi!
  Péter

  • Szia, olyanra keress rá, hogy file encoding, hogy hogyan tudsz szabvány utf-8-at konvertálni (ez az ankitól független). Hajrá!

 • Anita

  Kedves Bálint! Nagyon köszönöm a sok ötletet, a te hatásodra kezdtem el használni az Ankit, és nagyon szeretem! 🙂 Lenne 1-2 kérdésem, amit nem tudtam magamtól megfejteni, és hátha másnak is jól jön a válaszod:
  1. A kártyák típus szerint 4 félék lehetnek:
  Basic
  Basic (and reversed card)
  Basic (optional reversed card)
  Cloze
  Mesélnél ezekről, melyiket mikor használod?
  2. Saját kártyákat gyártok. Egyelőre az angol szöveget írom az előlapra, a magyart a másikra, h a megértést gyakoroljam. Viszont amikor ez már megy, szeretném fordítva, vagyis magyar a frontoldalon, és nekem kelljen angolra fordítani. Hogyan tudom egy gombnyomással megfordítani az összes kártyát, vagy akár csak egy részét? Köszi!

  • Szia Anita!

   Örülök, hogy tetszik és hasznos. 🙂

   Én leginkább a basic csomagot és a cloze-t használom. Cloze-t új szavak tanulásánál, a basic-et teljes mondatok tanulásánál.

   Ha megvan az angol->magyar kártya, akkor a kártyaszerkesztőben automatikusan le tudod generálni hozzá a magyar->angolt is, így meg lesz mindkét irányba. 🙂

   Hajrá!

   • Anita

    Köszönöm, meg fogom próbálni. 🙂

 • Ilona Tóth

  Sziasztok Mindenki! Van egy kis problémám. Nekem is Windows operációs rendszerem van, leszerettem volna tölteni a programot és a következő hibaüzenetet kaptam: error launching installer. Gőzöm sincs hogy miért, nektek van valami ötletetek?

  • Így sajna elég nehéz megmondani, de ahogy mondani szokták: valószínűleg a te gépedben van a hiba. Keress egy hozzáértőt és nézzen rá, mert nem az ankival lesz a baj.

   • Ilona Tóth

    Szia Bálint, rájöttem a hibára, és már telepitettem is cuccot, viszont az oktatóvideó nem erre a verzióra van . Igy nem nagyon tudom követni, hogy mi újság. Habár a kútfejem után menve már sikerült kártyacsomagot létrehozni. Gondolom lesz majd később oktatóvideo az új verzióra is. További szép napot kivánok

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló VII. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • herrob

  Sziasztok,

  A moltkori postomból kifelejtettem a hanganyag csatolásának leírását, alább belinkelem

  http://www.streetsmartlanguagelearning.com/2013/05/how-to-automatically-add-foreign.html

  A google translate használatához még annyit, hogy ha vki mondjuk urduul akar tanulni, akkor irány a https://ankiweb.net/shared/decks/urdu kiválaszt egy szimpatikus angol – urdu csomagot, aztán mehet is a fordítás, mondjuk az angol fele, a nagyobb pontosság kedvéért.

 • herrob77

  Sziasztok,

  Két Ankit érintő linket is megosztanék, hátha vkinek hasznos lesz. Az egyik a google translate leggyakoribb szavakkal (sok – sok nyelvből), a másik meg hanganyag csatolása.

  http://www.youtube.com/watch?v=ssWztVfPxPI

  https://ankiweb.net/shared/info/301952613

 • Pingback: Ne tanulj szavakat (inkább csináld ezt helyette!) | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: 26 bevált módszer a nyelvtudásod fejlesztésére | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Zoli

  Szia Bálint!
  Az lenne a kérdésem ,hogy Ankit az alap beállításokkal használod? Vagy módosítottál rajta valamit? Pl több kártya/nap, időközök növelése…stb.

  • Szia Zoli,
   az alapbeállítások az emberek 95%-ának tök jó. 🙂 (én kicsit átalakítottam a saját stílusomhoz). Szerintem elsőre nem érdemes piszkálni. Szokd meg és ha már látod, hogy hol lehet javítani és tudod, hogy mi hogy működik, akkor nyúlkálj hozzá. 🙂

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló VI. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Ezért fizetek szívesen nyelvtanulási anyagokért | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Eva

  Sziasztok,
  frissebb, aktualisabb video nincs fent valahol? Letoltottem, de teljesen mas az ablak, es nem talalok semmit. Sikerult egy kartyacsomagot megnyitni, de ott csak Angolul van, a forditas nincs. Oke, nem vagyok informatikus, de vannak programok amiket siman hasznalok. Viszont ha ehhez eloszor el kell vegeznem egy tanfolyamot, elveszti ertelmet.

  • Szia Éva,

   Lesz majd új videó is – addig ez alapján is biztos el tudsz igazodni, ha nyomkodod egy kicsit, annyira nem különböző. 🙂 Hajrá!

 • Pingback: Szókincs a zsebben - így tanulnak szavakat az elfoglalt emberek | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló II. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Emm

  Sziasztok! Anki beállításban tudna valaki segíteni? Nekem a
  mellékelt beállítások vannak és napról napra kevesebb “esedékes” szó
  van. Ma volt egy olyan pakli, amiben már nem is volt. Van ennek a
  verziónak leírása?

  • Ez a lényege, hogy napról napra kevesebb legyen, mivel csak akkor ismételed az adott szót, mikor már éppen elfelejtenéd. Ne akarj többet dolgozni a kelleténél. 🙂

   • Emm

    De van olyan beállítás, hogy: “Napi új kártyák száma: 50”. Ez nem azt jelenti, hogy naponta új 50 kártyát kellene feldobnia? Én mindennap szeretnék újakat tanulni, ha van rá időm 🙂
    Köszönöm a válaszokat!

    • De igen, de ahhoz lennie kell a pakliban több mint 50 új kártyának. 🙂 Azt neked kell hozzáadnod, maguktól nem teremnek ott. 🙂

     • Emm

      Áááá, szóval azért nem jön új, mert már tudom őket *-* 😀 🙂 Köszi!

     • Úgy ám! 🙂

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló III. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: 10 meglepően egyszerű trükk a memóriád fejlesztésére | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Bence

  Szia Bálint és mindenki!
  A szótanulásról lenne kérdésem hogy megtanulom a szót,ez rendben van de az idegen nyelven nem vagyok biztos benne,hogy jól mondom(ejtem) ki.
  Nem tudsz valamilyen tanácsot adni vagy valaki más valamilyen oldalt,ahol beírom a szót és aránylag normálisan kiejtik,hogy fogjam fel hogyan is mondják.
  Ez hosszabb szavaknál vettem észre vagyis nem tudtam,hogy is mondjam ki.

  • mary

   Szia!

   Remélem, nem gond, ha én válaszolok. Van pl a sztaki oldalán is kis hangszóró ikon, ott szépen kimondja a szavakat, angolból van ez az oldal, ami egynyelvű szótár, itt kimondathatod vele brit vagy amerikai akcentussal. http://dictionary.cambridge.org/

   Más nyelvekből is bizonyára vannak ilyen egynyelvű szótárak, sokat tud segíteni.
   Milyen nyelvből kellene?

  • Szia Bence,

   A forvo.com pont erre való. 🙂

 • Pingback: Eszközök hatékony nyelvtanuláshoz | PC Megoldások()

 • eva

  Kedves Bálint!

  Ami nekem bevált szótanulásra: Kindle Paperwhite könyvolvasón szoktam idegen nyelvű könyvet olvasni, ami azért is hasznos, mert ez a fajta Kindle tartalmaz egy Vocabulary Builder mappát. Ha kijelölsz egy szót a szövegben, felhoz egy ablakot a szó jelentésével (egynyelvű szótárból), amit később ebben a Vocabulary Builder mappában eltárol. Ha belépsz a mappába, akkor lehetőséged van kártya nézetben előhívni a szavakat (itt nem a szó jelentését látod, hanem a szót könyv szövegében).

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló I. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Így fogok kínai nyelvvizsgát csinálni egy hónap alatt | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • mary

  Kedves Bálint!
  Nemrég fedeztem fel a honlapodat és nagyon hasznosnak találom. Most fogok németül elkezdeni tanulni és tetszik ez a másfajta megközelítése a nyelvtanulásnak, “kissé” hasznosabbnak és használhatóbbnak tűnik a régebbi iskolai rendszernél. Az angol tudásom is mérföldekkel fejlődött mióta befejeztem a gimit és kicsit másképp foglalkoztam a nyelvvel.
  Lenne egy technikai kérdésem. Az ANKI-ban ha egy adott csomagon belül (saját-gyártott) szeretnék almappákat létrehozni, azt hogy tudnám megtenni? Szaknyelvhez dolgozok fel 2 könyvet és abban a fejezetek logikus módon témakörökre vannak osztva és így szerintem jobb is lenne. Vagy címkéznem kéne? Próbáltam megcsinálni, de ötletem sincs, hogy kéne. Elvileg lehet, egy letöltött csomagnál láttam ilyet, de nem tudom rekonstruálni.
  Segítségedet előre is köszönöm!

  • A felső szintű csomag neve után két kettősponttal kell beírni az alsóbb szintű csomag nevét, ha pl. van egy “Angol” című csomagod, akkor az új csomag neve pl. az legyen, hogy “Angol::Számviteli szavak”.

   • mary

    Hálásan köszönöm a segítséget!

 • Pingback: Közösségi orosztanulás - a résztvevők és bemutatkozásuk | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Rázd le a felelősséget a biztosabb eredményekért! | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Orosz összefoglaló videó 90 nap tanulás után | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: A szétszórt nyelvtanuló a jó nyelvtanuló | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Közösségi orosztanulás - az eredmények! | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Ilona

  Kedves Bálint!

  Kérlek segíts! Szeretném az ANKI-t feltelepíteni, de nem azt a felületet dobja fel, ami a videón látszik, nem lehet választani, és amit letölt, az anki-2.0.22.exe file. Sajnos a futtatásnál hibát ír ki ez a szöveg: Installer integrity check has failed. Common causes include incomplete download and damaged media. Contact the installe’s author to btain a new copy. More information at: http://nsis.sf.net/NSIS_Error. Windows XP programom van régi verzió. Nagyon jó lenne, ha segítene a szavak tanulásában, mert nekem az a munus. Esetleg ha lenne neked jó install fájlod akkor elküldenéd nekem? Az e-mail címemet megadtam. Előre is köszönöm! Üdvözlettel: Ilona

  • Ilona

   Kedves Bálint!

   Találtam régebbi verziójú programot, amit fel tudtam telepíteni, és tudom használni, ezért már nem is zavarnálak a problémámmal.

   Üdvözlettel: Ilona

   • Kedves Ilon,

    Örülök, akkor hajrá! 🙂

 • Kaflo

  Heló én letöltöttem egy újabb verziót és teljesen más lett nekem a kezdőlap!Segíts!

 • Pingback: Az 5 legfontosabb dolog, amit a nyelvtanulásból az életre alkalmaztam | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Beyzie

  A memrise.com ugyanezt tudja, csak jobban és webes felületen. Érdemes ránézni, én a segítségével napi 100 szót röhögve “beverek”:)

 • zsuzska8

  Kedves Bálint!
  Hogyan kell használni az Ankit? Letöltöttem magyar nyelvű. De mit kell ezzel csinálni? Mi az első lépés, hogyan kerülnek bele a szavak?
  Sajnos a videókat nem tudom megnyitni,amik a beállításról szólnak.

  • Szia Zsuzska,

   Sajnos ez egy elég hosszú téma, a jó hír, hogy a videókban minden benne van. Próbáld megnézni őket egy másik gépen!

   B.

 • Molnár Márton

  Szia Bálint!

  Az Ankim eredetileg úgy volt beállítva, hogy mindkét irányba kérdezett. De az egyiket véletlenül letöröltem. Vissza lehet csinálni, vagy be kell pötyögnöm újra a szavakat?
  Köszi a választ előre is!

  • Helló Márton,

   Ha kijelölöd az összes kártyát, akkor utána a menüből le lehet generáltatni az oda-vissza alakot is automatikusan.

   B.

 • Valentina

  Nem tudok regisztrálni… 🙁

 • Pingback: Hogyan lehet napi 2 órát nyelvtanulásra fordítani? | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Peti

  Végül sikerült megoldani a dolgot.

  Részemről a tanulság: ha importálunk a programba egy olyan paklit amit már valaki használt, abba lehet, hogy benne vannak az ő “eredményei”. Ezért én azt csináltam, hogy exportáltam a paklit a gépemen az asztalra úgy, hogy kivettem a pipát az “Ütemezési adatokkal együtt” opciónál. Ez után pedig vissza importáltam Ankiba, így már működik rendesen.

  Nem akartam teleszemetelni az oldalt, csak leírtam, hátha segít valakinek aki ugyanezzel a problémával küzd.

  Üdv.:
  Peti

  • Köszi, hogy leírtad a megoldást is! 🙂

 • Peti

  Szia Bálint!
  Segítséget szeretnék kérni, hogy mért nem jók nálam a kikérdezési időpontok. Beállítottam, hogy 1 perc, 180 perc, és 3 nap legyen a három kategória. Ez általában működik is, viszont sok kártyánál teljesen más időpontokat kínál fel, és nem is 3 lehetőséget hanem kettőt vagy négyet. Pl.: 10p, 1,2 hó, 4,6 hó, 11,4 hó.

  Tudnál segíteni nekem mit kéne csinálni, hogy működjön? Mert ha 11 hónap múlva kérdez újra egy szót akkor nincs sok értelme használni. 🙁

  Előre is köszi!

  Üdv.:
  Peti

  • Peti

   Na közbe törtem a fejem, meg olvasgattam is a hivatalos oldalon. Lehet, hogy az volt a probléma, hogy a könnyű válasznál adott bónusz idő százaléka nagyon magasra lett állítva valahogy, és így néhány nehézség értékelés után ilyen nagyra nőtt az újrakérdezés ideje egy adott szónál?

   Ha ez az oka akkor valahogy törölni kéne az eddigi tanulás eredményét, hogy újrakezdjem normális bónusz idő százalékkal. Létezik erre mód?

   • Szia Peti,

    Az a szám direkt nő folyamatosan, ugyanis minél többször ismételsz át egy szót, annál hosszabb ideig marad meg a memóriádban (exponenciális növekedés). Bízd csak rá az ankira nyugodtan magad. 🙂

 • Emm

  Szia Bálint,
  Letöltöttem a programot, de szinkronizálásnál a következő hibaüzenetet küldi: “A készülék ideje eltér a kiszolgálóétól ennyivel: 1563 mp; nem sikerült a szinkronizálás.” Mi a teendőm? Help me, please! 🙁

  • Szia Emm,

   Jól sejtem, hogy az Androidos progi nem működik? Valószínűleg az óraátállítás miatt kicsit megkeveredett az időzónák miatt. Nézd meg a telefonbeállításoknál, hogy milyen időzónát használsz (GMT +0100 kell), és ugyanez legyen beállítva a számítógépeden is, aztán a számítógépedről szinkronizálj egyet újra.

 • Hajni

  Kedves Bálint!
  Két hete tönkrement a winchesterem,ezért törlődött a régi Anki a gépemről,a kártyákat elmentettem,és az új program letöltése után sikerült szinkronizálnom.A problémám az,hogy az azóta hozzáadott kártyákat hiába tanulom meg,mégis minden nap feladja a program.Így mostanra kb.100-120 plusz kártyát kell átpörgetnem fölöslegesen.Ehhez se időm se kedvem,és ami nagyobb baj már nem tudok újakat se írni,mert így kezelhetetlen mennyiségűre dagadna a napi adag.Gondolom a beállításokkal lehet valami gond.Tudnál tanácsot adni hogy hol lehet a probléma?

  • Hajni

   Még az előzökhoz annyit,hogy ma vettem észre,hogy 105 kártya fel van függesztve.Nem tudom hogy ez hogy és mint,és visszacsinálni se tudom,pedig próbáltam,de csak egyre rosszabb lesz…

   • Szia Hajni,

    Hmm, nem teljesen értem a dolgot. Ha újratelepítetted a progit és a szerverről szinkronizáltad a paklidat, akkor azt fizikailag már nem kell mégegyszer. És amit a szerverről lehúz, abban benne van az is, hogy mit mennyiszer ismételtél, tehát elvileg ennek nem kellene megkeverednie. Mi lenne, ha legyalulnád az egész progit, feltennéd újra, beírnád a felhasználónevet és a jelszót és hagynád, hogy a szerverről húzzon le mindent? Ha ugyanez a helyzet, akkor sajna egyesével végig kell menni rajta és kitörölni, ami nem kell.

 • dedike

  Szia Bálint! Letöltöttem az ANKI-t, de nekem egészen másképp néz ki az egész mint neked a videón, és így nem jutok vele sehová, az enyémen nem léteznek olyan funkciók, amikkel te dolgozol. Valamit risszul csináltam? Amúgy regisztrálni is próbáltam az ANKI oldalán, de nem jött semmilyen regisztrációs mail, szóval fogalmam sincs.. talán béna vagyok, vagy csak a hiányos angol tudásom miatt van…

  • Szia dedike,

   Egy picit megváltozott a videó óta az Anki, de a lényege ugyanaz. Ha egy picit nyomkodod, rá fogsz jönni a dolgokra. 🙂

   Hajrá!

   B.

 • Gabor

  Bálint, az Anki-nál van automatikus ellenőrzés, hogy tudom-e az adott mondatott, szót, vagy csak önellenőrzés.
  Mert ha magamat kell ellenőrizni, hogy mennyi tudtam, vagy nem tudtam, az elég hangulat függő és ezért jobb lenne, ha a kontroll tőlem független lenne.

  • Az algoritmus nagyon sok változót figyel (többek között, hogy mennyi ideig tart a válaszod, stb.), de teljesen nem lehet függetleníteni magadtól a dolgot.

 • RE

  Köszönöm a gyors választ!

 • RE

  Szia, segítséget szeretnék: volt Anki fiókom (ezer hála érte), de a szgép tönkrement. Most újra installáltam a programot és a régi fiókomat szeretném használni ezen az új gépen, de fogalmam sincs hogyan tudnám ezt megtenni.

  Előre is köszi a segítséget!

  • Szia RE,

   Akkor nincs semmi baj, ha van fiókod és szinkronizáltad. Csak töltsd le az új gépedre az Ankit, telepítsd fel és az első belépésnél írd be a felhasználóneved és jelszavad, utána automatikusan lehúzza a régi kártyáidat a szerverről.

 • zsoka

  Szia,Bálint!

  Próbálok ismerkedni az ankival,de nem megy.
  Már 3x végig néztem a videót,letöltöttem az androidos telomra.
  Idáig oké.
  Próbának letöltöttem egy paklit,az is oké.
  De én amerikai angolt tanulnék.
  Ehhez pdf-be meg van a Top Secret 1-2 könyve hanganyaggal együtt a compjuteremen.
  Szeretném felvinni az okostelómra is ankira,de nem megy.
  Ja és letöltéskor nem azok a képek jönnek be,mint Neked a videóba,tehát nem is tudtam szószerint követni a feltöltést.
  Mit csinálok rosszul?
  Szeretném a teljes könyvet felvinni és angol-magyar kikérdezéssel stb.
  Köszönöm a segitséget.

  • Szia Zsóka,

   Igen, az a videó már egy éves, közben az Ankit kicsit átvariálták, úgyhogy pár dolog máshogy néz ki benne, de alapvetően ugyanúgy működik. Régi tervem, hogy csinálok belőle egy új nagy videót (meg lehetséges, hogy egy egész sorozatot, mert rengetegen kérdeznek róla), de ez meglehetősen időigényes feladat. De sor kerül rá. 🙂

   Addig is: töltsd le a számítógépedre is az Ankit és csinálj egy online fiókot. A számítógépeden tudod szépen bepötyögni a szavakat és szinkronizálhatod a telefonoddal (az online fiókon keresztül).

   Hajrá! 🙂

 • Gorkii

  Gyerekek, az ha jól sejtem normális, hogy tegnap kezdtem el használni az Ankit, egyelőre két letöltött paklival, mindkettőnél napi 20 új szó van beállítva alapértelmezettként, és ma reggel azt írta, hogy nincs mára tanulnivalóm? Ha jól sejtem amíg az első 20 szó közül nem minősül majd x darab “megtanultnak” addig nem kapok újat, hanem az első 20-at fogja rotálni olyan rendszerességgel, ahogy a gombokat nyomogattam (1 nap, 4 nap stb.) Ugyanis ha minden nap kapnék 20 új szót attól függetlenül, hogy tudom-e az előzőeket, akkor orbitális káoszba fulladna a tanulás. 🙂 Jól sejtem?

  Egy másik kérdés, ami lehet hogy tisztázódna az idő múlásával, de szeretném ha tapasztalatotok által segítenétek. Az Ankiban hány paklit érdemes egyszerre nyúzni? Vagy inkább átfogalmazom a kérdést: hány új szóra érdemes törekedni per nap? 🙂 Hiszen gondolom mindegy, hogy 3 pakli van nap 10 új szóra állítva, vagy 2 pakli napi 15-re.

  Igazándiból évek óta halogatom a nyelvtanulást, pedig a keményfedelű miatt szükség lenne rá. De próbálkoztam nyelvtanfolyammal, munka után, agyhalottan, 8 fővel egy csoportban…totál kudarc volt, csak a pénzt nyelte. De most összeszedtem minden erőmet és Bálint nyomdokán megpróbálom megszerezni az angol középfokot asap. 🙂 Általános óta tanulok angolt, elég jó szókincsem van, de a nyelvtanom tragédia. Az a legnagyobb bajom, hogy az elmúlt tizen x évben már annyiféleképp tanultam/tanították az angolt, hogy az egész egy nagy katyvasz. Hallás után szinte bármit megértek ha figyelek, legyen akár élőbeszéd, akár film. Felirattal pedig pláne. De a beszéd…a nyelvtan… :/

  Úgyhogy most az alábbi akciótervet eszeltem ki: Rosetta Stone az alapoktól. Heti másfél óra céges angol (ha már van). Kreatív angol szintén az alapoktól, ANKI-val megtámogatva úgy, hogy kártyákat csinálok a kritikus és tanulandó szavakból/kifejezésekből. Egyelőre az audio támogatást hanyagolom, mert nem érzem benne a potenciált az én szintemen, nagyon alacsony hatékonysággal. Inkább én is elindulok képregény vonalon. 🙂

  Ha valakinek van még véleménye vagy bármi ötlete arról, hogy hogyan érdemes egy végtelenül töredezett nyelvtudás újraépítésébe, szívesen fogadom!

 • Gaby

  Szuper ez a progi, köszi hogy említetted a nyelvparádén – nem is értem eddig miért nem bukkantam rá 🙂

  • Szia Gaby,

   Örülök, hogy tetszik. 🙂

   Lehet, hogy ezt is hasznosnak fogod még találni:

   https://otevotnyelv.com/negy-modszer-a-megszerzett-nyelvtudas-fenntartasara/

   • Gaby

    Szia, rábukkantam erre is, az ankis bejegyzésed után. 🙂 Egyet is értek a
    leírtakkal (természetesen), de egyik módszer sem versenyzik hatékonyságban
    és időgazdálkodás tekintetében az ankival (a frissen talált kincsnek köszönhető
    lelkesedés beszél belőlem, gondolom 🙂 )
    Viszont egy kérdést tennék fel, ha nem haragszol: szerinted ha az ember több
    nyelvet tart a tarsolyban, vagy szeretne a tarsolyban tartani, és onnan nem kipottyantani –
    mondjuk négyet vagy ötöt – akkor mi a hatékonyabb, ha
    – minden nap szentel 20-30-x percet minden nyelvnek, vagy ha
    – hétfőn egyik nyelv, kedden a másik, szerdán a harmadik, és utána kezdi elölről a sort.
    Magyarul tapasztalatod szerint szükséges-e minden nap minden szinten tartani kívánt
    nyelvvel foglalkozni?
    Köszi előre is 🙂

    • Ez attól függ, mennyire mélyen van meg benned a nyelv. 🙂

     Például a németnél én azt vettem észre, hogy gyorsan hanyatlik, mert viszonylag rövid idő volt a ráfutásom (3 hónap), de ezt ugyanilyen gyorsan vissza is lehet hozni, ha 1-2 hétig figyelek rá.

     Röviden: minél többet foglalkozol az adott nyelvvel, annál tovább marad meg és annál kevesebbet kell “fenntartanod”. Hogy ezt hogy osztod be, szerintem már tök mindegy. 🙂

   • Gaby

    Köszi, lehet csak túlagyalom ezt az időbeosztás dolgot. 🙂 (eddig nem volt nagy cucc nyelvekkel foglalkozni, mert munkában szembejöttek velem, de kisbabát nevelve kezdtem el szembesülni azzal, hogy hoppá, kopnak a dolgok, és most próbálok egyensúlyozni)

    Jó szórakozást a tanuláshoz, és kíváncsi vagyok hogy alakulnak majd a százalékok a projekted végén 🙂

    Üdv

    • Hát igen, elhiszem, hogy ez már trükkösebb kérdés. 🙂 Az Anki persze ebben az esetben tényleg egy elég jó alternatíva neked. 🙂

     Köszi szépen, igyekszem, de már rég nem érdekelnek a százalékok 😀

 • Emm

  Sziasztok!
  Ha készítek saját kártyacsomagokat, akkor az csak az egyik irányba (front-back) vagy a másik irányba (back-front) is működik? Vagy arra új kártyákat kell gyártanom?

  • Igen, új kártyákat is kell csinálnod, de ezeket legeneráltathatod a progival is automatikusan. 🙂

 • Pingback: Ismétlés a tudás anyja - vagy mégsem? | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Kurucz István

  Sziasztok!

  Tanulok egy pakliból, amit én hoztam létre. A pakliban több fejezet anyaga van, a külön fejezethez tartozó kárták címkékkek vannak megkülönböztetve. Elértem az egyik fejezet végére, és most megállnék kicsit az új szavakkal, csak a meglévőket szeretném gyakorolni. Hogyan lehetne ezt beállítani neki? Próbáltam a szűrt csomag létrehozását, ott sikerült is címkék szerint kiválogatnom, viszont ezeket a kártyákat úgy mutatta benne, mintha újak lennének és még sohasem tanultam volna őket.
  Anki 2.0.12

  Köszi! 🙂

  • Szia István,

   Pont az Anki lényegét akarod kicselezni. 🙂 Addig felesleges újra tanulnod a szavakat, amíg emlékszel rájuk – ezt tartja észben a progi. Így takarít meg neked időt. Másrészt igen, talán a szűrt pakli (angolul Cramming) lehet a megoldás, de persze, itt úgy mutatja, mintha új lenne. De ennek én nem látom túl sok értelmét, mert pont a lényeget veszi el. Hajrá! 🙂

   • Kurucz István

    Szerintem azért nem az Anki ellen menne, mert most megtanultam a szavakat, de egy nyelvnél nyilván más is, pl. nyelvtan. Nem akarnék addig nekiugrani a következő fejezet szavainak, amíg itt tanulom a dolgokat, viszont szívesen ismételném a tanultakat.
    Az agyagban fő- és alfejezetek vannak (egy alfejezet kb. 150 szó), ezért úgy alakítottam ki, hogy a fő fejezet külön pakli és az egyes alfejezetek vannak címkékkek elválasztva. Még dolgozom rajta, de utána szeretném közzétenni a paklikat.
    Ui.: Érdemes számon tartani, hogy az Anki hibásak kezeli az aposztrófot tartalmazó címkéket.

    • Kurucz István

     Közben azért összejött, úgy néz ki. Kell csinálni egy szűrt paklit, szűrési feltételnek pedig megadni ezt idézőjelek nélkül: „is:due”. Ez csak az átnézendő szavakat adja, a másik pakli pedig ott vár az újakkal, amennyiben tovább szeretnék menni. 🙂
     Ui.: A szűrési feltételeknél lehet címkékre is szűrni és használhatóak az „and” és „or” kulcsszavak.

    • Köszi szépen, hogy megosztottad! 🙂

  • Barna

   Szia István!
   Ha jól értem a dolgot, akkor az is elég, ha beállítod a napi új kártyák számát nullára. Így a régieket ismételheted, de új szavak nem jönnek fel.

 • Annamari

  Szia!

  Nagyon jónak találom az oldalt, ezért szeretném elkezdeni használni, a kommentekből úgy tűnik lesz is eredménye 🙂
  Sajnos már az elején elakadtam, letöltöttem a programot de nem találom a beállítás menüt és a szinkronizálást. Tudnál segíteni a továbblépésben?

  Köszönöm!

  Annamari

  • Szia Annamari,

   Igen, ez a régi verziója a proginak, februárban azonban megújult és egy picit máshogy néz ki, de igazából ha egy picit nyomkodod, rá fogsz jönni mindenre, nincsenek nagy eltérések. Mikor lesz egy teljes napom, akkor megcsinálom ehhez a verzióhoz is a videót és az összes magyarázatot. 🙂

   B.

 • Zsófia

  Egy ideje már lelkesen használom a programot és most felmerült bennem valami:
  Ti meddig szoktatok egy paklit használni? Kifejtem, mire gondolok:
  Ősszel álltam neki az angolnak még alapfokon, mostanra szerintem már középfok felett járhatok. Tavasszal már nagyon kezdett bosszantani, hogy gyakorlás során rengeteg egyszerű (gyakori) kifejezés előjön amivel amúgy is napi szinten találkozom (filmek, regények, internet). Az egésznek az lett a vége, hogy az akkor 2000 szavas paklit hagytam a fenébe és ezzel együtt sajnos az Ankit is hónapokig. Most csináltam egy új haladó paklit, amit szerintem már jóval előbb kellett volna. Ti milyen gyakran szoktatok új paklikat csinálni? Hány szó után? (És ez esetben mi lesz a régebbiekkel?)

  Remélem nagyjából érthető mire akarok kilyukadni. 🙂

  • Szia Zsófi,

   Az Ankinak pontosan az a lényege, hogy amiket egyre jobban tudsz, azokat egyre ritkábban fogja mutatni. Tehát ha valami jól megy, bátran nyomj rá a legutolsó gombra és pár alkalom után már csak évek múlva fog megjelenni. Fontos, hogy megértsd a működési elvet – tehát nem új paklit kell csinálni, hanem megfelelően használni a progit. 🙂 Remélem segít, hajrá!

 • Pingback: Hogyan álljunk neki a német nyelv tanulásának? | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • István Mészáros

  Kedves Bálint!

  Olyan problémám akadt, hogy a szinkronizációhoz be kellene írnom a jelszavamat, de sajnos elfelejtettem.
  A kérdésem az lenne, hogy hol találok jelszó emlékeztetőt, vagy ehhez hasonló lehetőséget ebben a programban?
  Előre is köszönöm a választ.

  • Cse

   Igaz nem Bálint vagyok, de így mennie kell:
   https://ankiweb.net/
   Reset password

  • Vagy a közvetlen link: https://ankiweb.net/account/resetpw 🙂 Hajrá!

   • István Mészáros

    Köszönöm a segítséget, tökéletesen működik.
    Hogy egy kicsit kivétel legyek, annyit hozzátennék, hogy én Linux-Ubuntu, Symbian, és Android rendszereken is használom a Programot.

    • Szuper, akkor mindenhol működik! 🙂

    • Emm

     Sziasztok! Nokián (n8) is működnie kellene?

   • Emm

    Sziasztok! Nokián (n8) is működnie kellene?

    • Nem sajna, Nokia verzió nincs belőle, de böngészőből bármilyen telefonon tudod használni az ankiweb.net címen.

 • KV

  Kedves Barna!
  Van ötleted, hogy a régi ANKI-verzióban hogyan lehet ezt megoldani? Akárhogy próbálom, egyszerre csak két kártyát dob fel kikérdezéskor a négyből.
  Köszi a segítséget!
  Virág

  • KV

   Ha a Barna kommentje alatti Reply-t nyomom, miért nem ott jelenik meg a kommentem? Nem értem.

   • Barna

    Szia! Sajnos a régi verziót nem ismerem ill. nem használtam. Nálam most a 2.0.9-es fut, azzal működik úgy ahogyan leírtam.

 • Andi

  Ez lemaradt. Előre is köszönöm a javaslatod 🙂

 • Andi

  Már második napja itt lógok az oldaladon. Nagyon szuper és minden elismerésem a tiéd. 🙂
  Most kezdtem el tanulni angolul 45 éves fejjel. Mi a javaslatod, hogy egy kezdő hogy használja az ANKIT?

  • Szia Andi, köszi szépen!

   Pontosan mit értesz ez alatt, hogy hogyan? Fogod, teszel bele szavakat, amiket meg szeretnél jegyezni, aztán minden nap előveszed és nyomkodod a progit. 🙂

   • Vida-Szűcs Andrea

    Így értettem köszi 🙂

 • Pingback: Mikor megáll a tudomány - a katyvasz pont | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Gergő

  Kedves Bálint!
  Eddig én csak a telefonos AnkiDroidot használtam, mert nem volt laptopom, s most letöltöttem a laptopomra a Windowsos Ankit, de nem tudom használni rendesen és a telefonomon már meglévő kártyákat sem tudom importálni, mert azt írja ki, hogy a számítógépemen nincs probléma van a pontos idővel. Hogyan tudom beállítani, hogy érzékelje, hogy a számítógépem órájával nincsen semmi probléma?

 • Móni

  Sziasztok!
  Gratulálok az oldalhoz, nagyon hasznos.
  Az új ANKI-val kapcsolatban kérdeznék: a korábbi verzióban nem volt gond, hogy latin betűk után a hátoldalra cirill karaktereket írok, a progi automatikusan billentyűzetet váltott. Most ez nem működik, minden gépelésnél egyesével állítom át a billentyűzetet. Hogyan lehet ezt automatikussá tenni? Nem vagyok egy nagy számítógép guru, angolul meg egy szót sem tudok. Bálint, te hogy csinálod?
  Előre is köszi a választ!
  Móni

  • Szia Móni,

   Hopp, én nem is tudtam, hogy az 1-ben volt ilyen. 😀 Egy picit kényelmetlen, de Alt+Shift kombóval váltok gyorsan a két nyelv között, de majd ránézek erre az automatikus dologra is, köszi szépen! 🙂

 • Levi

  Sziasztok!

  Friss olvasó vagyok én is. Gratulálok az eddigi munkádhoz, sok sikert a jövőben!

  Annyi kérdésem lenne, hogy ha beviszek egy új szópárt a rendszerbe, akkor nem lehet azt megadni, hogy meg is forduljon? Tehát ha beírom, hogy house-ház akkor hozzá kell adnom, hogy ház-house vagy a szoftver meg tudja valahogy oldani?

  Fentebb olvastam, hogy Excellel importálnak dolgokat az Ankiba, erről valami leírást tudnátod linkelni?

  Előre is köszi!

  • Szia Levi,

   Az Anki 1-nél ez a beállítás alapból megvolt, én a kettőben így hirtelen nem találom, de biztosan meg lehet csinálni. Olyasmire keress rá, hogy “generate anki cards in both direction”, vagy valami hasonló.

   Az importáláshoz pedig: http://lmgtfy.com/?q=import+excel+into+anki 😉

   • Levi

    Köszi szépen! Androidon meg lehet csinálni
    a dupla kártyás bevitelt a csere opcióval

  • vtechun

   Volt fent erről is szó. “Nyisd meg a paklit és bökj rá a felső sorban a nagyító ikonra. Ekkor a kártyaböngészőbe kerülsz. Itt jelöld ki az összes kártyát (vagy amennyit meg akarsz fordítani) és nyomj rá a felső sorban lévő ikonra (kártyák létrehozása). Egy új ablak jelenik meg, amiben a Forward és Reverse szavak lesznek. Ez azt jelenti, hogy a kártyák egy vagy két irányúak legyenek. Bökj rá mindkettőre, ekkor leképezi az összes kijelölt kártya fordítottját is.

 • Anita

  Szia!
  Most kezdtem el olvasni a blogot, tetszenek az írások.
  Le is töltöttem az Anki-t viszont a felülete nem olyan mint amit a fenti 3 videóban bemutatsz. Régebbinek tűnik, ha a honlapról töltöttem akkor annak az újnak kell lennie?
  Előre is köszi!

  Szép eredményt értél el a némettel, kb ennyi időm van nekem is rá. 🙂 Gratulálok! 🙂

  • Szia Anita,

   Köszi szépen. 🙂

   Igen, az ANKi februárban megváltozott, a honlapról már az újat töltöd le. Egy picit máshogy néz ki, de az elv és a működés tök ugyanaz. 🙂

   Hajrá!

 • Adri

  Bocs a buta kérdésért,de nem érhető el az oldal fehér háttérrel.
  A fekete háttest nem tudom sokáig olvasni,de nagyon érdekelne.
  Köszi
  Adri

  • Szia Adri,

   Nem, de majd a designváltásnál okosítok valamit a dolgon. 🙂

 • Pingback: Orosz tapasztalatok az első hét után | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • ttinu

  Sziasztok! Egy kis segítségre volna szükségem. Már használtam az Anki-t, de új gépem lett és ezen szeretném újra beüzemelni. Letöltöttem a régebbi verziót, viszont vmi nem jó. Megosztott csomagokat nem enged letölteni, azt írja, nem tud csatlakozni a szerverhez, és a szinkronizálás sem működik. Ott is egy hibaüzenetet kapok. Mivel már van egy meglévő webes felületem, azt az e-mail címet és jelszót adtam meg neki. Talán újat kell csinálnom, vagy mi lehet a probléma? Előre is köszi!!!

  • Szia ttinu,

   Februárban megújult az anki, azóta csak azt lehet használni (2.0) és valószínű, hogy a szerverhiba is ezért van. Töltsd le az újat a honlapról. Elvileg nem kell új mailcímet regisztrálni, de ha nagyon nem megy, akkor tégy úgy. 🙂 Hajrá!

   • andingo

    Szia

    Mivel nekem is ilyen problémám volt, ezért letöltöttem az új verziót. De azóta csak a saját csomagjaim az elérhetőek. Bár én mindig magam csinálta cuccokat tok használni, szeretem másokét megnézni, hátha találok benne felhasználható bmit.
    Én vok csak ennyire gyík, h nm tom használni az új verziót? vagy kihagytam vmi lépést?
    köszi a segítséget

    • Szia,

     Nem teljesen egyértelmű sajna a dolog. Annyi, hogy mindenképpen kell hozzá egy online fiók, ha belépsz, akkor menj ide:

     https://ankiweb.net/shared/decks/

     itt tudsz böngészni a paklik között. 🙂

    • andingo

     Szia

     köszi

   • ttinu

    Szia!

    Köszönöm a segítséget. Letöltöttem az újat, és ezzel működik a régi fiókom is. Most igyekszem felderíteni!:)

    • Helyes, akkor hajrá! 🙂

 • andingo

  szia
  2 kérdésem van (lehet, már fentebb válaszoltál már ilyen kérdésre, csak nm taltam)
  -: mivel 24ezem, sajnos nm tom minden nap használni az ankit, a szavak feltorlódása ellen van – vmi “védekezés”, azaz ha ma 5 szót nm ttam, amit holnapra tett be az anki, nem lesz-e holnapután 10 belőle…ez mjuk a nyaralási időszak miatt érdekelne
  -: tudom -e csak a cimkék alapján gyakorolni a szavakat, stb, vagy csak csoportokként és akkor csináljak mindig új csoportokat (ki tudom-akkor szedni úgy a meglévő csoportból a szavakat és áttenni másikba, h ne kelljen újra egyesével beírnom? )
  a választ és a segítséget előre is köszönöm

  • Pont ez a lényeg benne, hogy mindig számontartja, hogy éppen mit kell nézned. Ha feltorlódik, mindig azt mutatja először, amit a legégetőbb átismételni.

   A címkés kérdésre azt hiszem igen a válasz, bár nem tudom, én nem használok címkéket.

   • andingo

    köszi

 • hidroponi

  egy olyan kérdésem lenne, hogy mennyire jól használható a google fordítóban a felolvasó? van anki plugin hozzá és érdekelne, hogy mennyire használható ennek az angol kiejtése?
  előre is köszönöm a válaszokat!

  • A semminél jobb. 🙂 Ha valódi kiejtés érdekel akkor forvo.com vagy rhinospike.com

   • hidroponi

    köszönöm Bálint!

    a forvo egész használhatónak tünik. a rhinospike-ot nem igazán vágom
    mire is használható.

    • Szívesen. 🙂

     A rhinspike arra jó, ha van egy szöveget, akkor felteszed oda, és anyanyelvűek felmondják neked azt audióba, így bármikor hallgathatod a saját szövegeidet. 🙂

    • hidroponi

     ahha, koszi.
     valoszinu sose lenne batorsagom ismeretleneket megkerni ilyesmire, ezert nem ertettem. 🙂

 • Kriszti

  Open the deck you want to reset
  • Edit > Browse Items…
  • In the table below click on one row and then press Ctrl+A to select
  all the cards
  • Action > Reschedule…
  • Reschedule as new cards, and then press OK

  Itt van, ha nem megy ez alapján szólj!

  • Szia Kriszti,

   Köszi, hogy megosztottad ezt velünk! 🙂

   B.

  • Cse

   Tényleg köszi! 😉

 • Kriszti

  Helló!

  Olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e a csomagokat újrainditani? Mondjuk a múltkor is elutaztam egy hétre és a szavakat csak rakta egymás után és mire hazaértem már egy napra több mint 800 szó volt.
  Mi ilyenkor a megoldás? Azonkívül, hogy ne utazzak el sehova 🙂
  Le lehet állítani vagy újrakezdeni a csomagokat?

  • Kriszti

   Mivel nem járt erre senki, közben megtaláltam rá a megoldást egy angol honlapon 🙂

   • Cse

    És mi volt a megoldás?

 • Cse

  Ti hogy használjátok az Anki-t? Célnyelvről magyarra, vagy fordítva? Esetleg mindkettőt?
  Én angolról magyarra és azt veszem észre, hogy ha meglátom szót angolul pikk-pakk tudom mit jelent, ellenben ha magyarhoz kellene angolul társítani, akkor a fenének sem.
  Talán fordítva is használnom kellene? 🙂

 • Anita

  Mennyire jó lenne ha meg is lehetne hallgatni!!

  • Pontosan micsodát? 🙂

 • Cse

  Még egy utolsó kérdés:
  Miért van ez a jelenség: Tegnap az anki 70 ismétlendő szót írt, 5 új szót, erre fől a végén azt írta ki, hogy 83-at ismételtem/tanultam. Mióta az új verzióra frissítettem (2.x) ez van. Más tapasztal hasonlót? 🙂

  • Nekem az lenne a tippem, hogy a szerveridő el van csúszva a gépedéhez képest. Az új kártyákat is alapból este 11-kor dobja fel.

   • Cse

    Az nem lehet, hogy amelyik szavakra azt nyomom, hogy újra, azokat is beleveszi?
    Mondjuk nem lenne logikus. Mindenesetre zavar.
    ( Arról nem is beszélve, hogy szerintem ez nem egyedi probléma, vagy igen? Neked / nálatok nincs ilyen gond?)

    • Őszintén szólva nem tudom. Szerintem ne akadj fel ilyeneken. 🙂

 • Cse

  Szemléltetésnek, hogy miről beszélek:
  http://oi48.tinypic.com/2qkhs2t.jpg

  két alap van jelenleg, a régiben van a több szó. Probléma adott: nem lehet a kettőben egyszerre keresni. Ha az észrevételem jó, azért rakja új “alap”-ba a kártyákat, mert a régit angolul használtam (ha jól rémlik). Látszik is a régi kártyáknál, hogy forward, backward, újaknál meg előlap, hátlap.

  …Mekkora probléma… 😀

 • Cse

  Azon gondolkodom, hogy a Anki 2.x verziónál telepítésnél megkérdezi hogy milyen nyelven szeretném használni? Én nem emlékszem rá..
  Szinkronizálás frankón működik, viszont a paklin belül kétfelé vannak dobálva a kártyák, a régiek, illetve a frissítés utáni újak. Valaki nem tudja, hogyan lehetne összefésülni?

  • Jelöld ki a kártyaböngészőben a régieket, aztán a képernyő tetején lévő gombbal mozgasd át őket az új pakliba.

   • Cse

    Áthelyezésre gondolsz?
    Úgy nem megy.

 • Xman2107

  Egyébként nálam így néz ki a legújabb ankidroid paklibeállítása:
  Új kártyák menüpont:
  -Lépések (percben)
  -Rendezés
  -Új kértyák/nap
  -Graduating interval (nem tudom mit jelent)
  -Könnyű
  -Starting factor (nem tudom mit jelent)
  -Siblings (nem tudom mit jelent)
  Ismétlések menüpont:
  -Maximal reviews/day
  -Space siblings by up to (százalékos érték) (nem tudom mit jelent)
  -Minimum sibling range (nem tudom mit jelent)
  -Easy bonus (százalékos érték) (nem tudom mit jelent)
  -Interval modifer (nem tudom mit jelent)
  -Maximum interval
  Aztán van egy olyan, hogy “Körök”:
  -Lépések (percben) (?)
  -New interval (százalékos érték) (?)
  -Minimum Interval (?)
  -Leech Threshold (?)
  -Leech Action (?)
  Szóval számomra a beállítások nagy része latin. Egyedül annyit akarok megoldani, hogy a “Jó” opció egy idő után ne egyezzen meg a könnyűvel, mert így egy opció ugye kiesik és hiába van 4 lehetőség igazából csak 3 lesz ha a 4 ből 2 egyezik egymással.

  • Ezt az anki magától rendezi. Pont ezért van, hogy az embernek ne fájjon emiatt a feje. 🙂 Ő jobban tudja, hogy neked mikor kell átnézni, bízd rá magad, és ne törődj az intervallumokkal. Én legalábbis ezt teszem és nekem működik. 🙂

 • Xman2107

  Egyébként a legújabb v2.0.1 verzió….

 • Xman2107

  Sziasztok!
  Az Ankidroid programmal kapcsolatosan szeretnék alap dolgokat kérdezni, mert számomra nem minden egyértelmű.
  Leginkább az ismétlések érdekelnének. Most pl. beállítottam a „maximum interval”-hoz 21 napot ami ugye azt jelzi hogy egy pár ismétlés után maximum 21 nap múlva lássam viszont az adott szót, ha a „könnyű” opciót választom. A probléma viszont az, hogy egy idő után már a „jó” is 21 napra vált így akár a könnyűt akár a jót választom 21 napot ajánl fel ezzel ténylegesen csak 3 opció marad. Az „újra” ami 10 perc illetve „nehéz” 12 nap valamint az említett 2db 21 nap. A kérdésem az volna, hogy hol lehet ezeket beállítani, hogy mondjuk egy 10 perc, 12 nap, 17 nap, 21 nap legyen és ne 10 perc 12 nap 21 nap és 21 nap.
  Gondolom az új kártyák, ismétlések vagy körök opciókon belül lehet valamit bűvészkedni, csak sajnos mindegyik menüpont alatt van 7-8 féle beállítás ami hol százalékos értékeket hol napokat ad és nem igazán értem ezek nagy részét illetve ezek közti összefüggéseket.
  Köszönöm előre is a segítséget!

  • Szia Xman,

   Nem kellett volna piszkálni. 🙂 Nyisd meg a paklit, majd a beállításoknál a New Cards alatt add meg a Stepsnél percekben. Nálam ez így van beállítva: 1 180 ez azt jelenti, hogy a nehéz az egy perc múlva jelenik meg, a közepes pedig 3 óra múlva. Egy picit lejjebb ott van, hogy Easy, ez alapból négy, én átállítottam 3-ra, de ez mondjuk tök egyénfüggő. Én ezt találtam a legoptimálisabbnak.

   Hajrá! 🙂

   • Xman2107

    Szia!
    Köszi a választ, de nem egészen erre gondoltam. Én nem az új kártyákat hanem az ismétléseket szeretném beállítani. Mondjuk, hogy a max intervallum mondjuk könnyű esetén legyen 21 nap jó esetén 16 nehéz esetén 10 és újra esetén 1 perc. Ezt gondolom az ismétléseknél lehet beállítani. Próbáltam az általad említett 180 percet is beállítani de ezzel nem változott semmi. Ismét maradt az 1 oerc 12 nap 21nap 21 nap.

 • Áron

  Nem fogadja el a mail címem és a jelszavam regisztrációnál. Mi lehet a gond?

  • Rossz email cím vagy rossz jelszó. 🙂

 • Laura

  Sziasztok!

  Valaki nem tudná elküldeni a “régi” ANKI, tehát ami a videóban van exe fájlját? Őszintén szólva nekem sokkal jobban tetszik, mint a legújabb verzió, ami most van a honlapon.

  Köszi:
  Laura

 • Bence

  Köszi!
  Már megoldottam, bár kicsit kacifántosabb úton. 🙂

 • Cse

  Sziasztok!
  Én is frissítettem az új verzióra. Nem tetszik.
  Két számítógépen használom a programot. Az *.anki kiterjesztésű fájlt hurcibáltam oda-vissza. Eddig viszonylag egyszerű volt, használtam A helyen a programot, új szavakat adtam hozzá, azt ELmentette, pendrive-on elvittem, B helyen megnyitottam, benne voltak az új szavak.
  Ez valahogy nem működik a kettes verziónál (legalábbis nálam).Először is, az új szavak, amiket hozzáadtam az új verzióban, NEM rakta bele az *.anki fájlba. Magyarul nem ment.
  Jelenleg csak úgy tudom hordozni a kártyákat, ha minden egyes utazás előtt exportálom a fájlokat. A kiterjesztés mostmár *.apkg .
  Nem tudom világos-e a problémám, de borzasztó macerás ez így.
  Más: Nem tudom normálisan szűrni az azonos kártyákat. Programon belül a böngészőre kattintva nálam két “alap” van (bal oldalt). Egyikben vannak a régi verzióban hozzáadott dolgok, másikban az új verzióban hozzáadottak. Kellemetlen mert nekem nem sikerült még egyszerre mindkettőben keresni. Erre valakinek ötlet?

  Köszi előre is.

  (U.i: Boldog Névnapot Bálint!)

  • Szia Cse,

   Az első problémát könnyedén kiküszöbölheted, ha csinálsz egy ingyenes online fiókot (itt: https://ankiweb.net/), majd megadod a program beállításainál a bejelentkezési adataidat (felhasználónév, jelszó). Ekkor a program automatikusan feltölti a paklidat a program szerverére, és ha bekapcsolod a másik számítógépet, akkor ott pedig lehúzza magától és onnan folytathatod, ahol abbahagytad.

   A másik problémára sajna nincs ötletem.

   (Ui: köszi szépen! :))

   • Cse

    Szia,
    Őszntén szólva nem volt túl szimpatikus ez az online módszer, kíváncsi vagyok hogy fog működni. Tudtam erről a módszerről, csak nem igazán bíztam (bízom) meg benne. Majd kiderül. 🙂

    • És miért ne bíznál? Mi szól ellene? 🙂

    • Cse

     Leginkább az internettől való függés nem tetszik. Ha nincs internet, nincs frissítés.
     Lényegtelen, élesítettem a rendszert, meglátom milyen lesz. 🙂

     (Egyébként két javaslatom lenne: Talán lehetne majd egy Anki 2 verzió áttekintő. Alapvetően jó az oldal dizánja, viszont fekete alapon fehér nem túl kényelmes. Szerintem.)

    • Tervezem az ANKI 2-s dolgot, sőt, egyéb extrákkal is felszerelve. Még az nem tiszta, hogy milyen formában. 🙂

     Én is gondoltam rá, hogy fehérre váltom a designt, egyelőre várakozó állásponton vagyok a dolgot illetően.

     Hajrá! 🙂

    • Cse

     Működik a szinkronizációs megoldás. Elég frankó 🙂

    • Hehe, mondtam én! 🙂

 • Bence

  Szia Bálint!

  Megcsináltam excelben Erwin Tschirner német szókincs című könyvéből az alapszókincset.
  Három oszlopban, a szó, a magyar jelentés, és a példamondat. Viszont ANKI-ba nem tudom berakni. Csak két mezőt lehet megadni a kártyák elő- és hátlapját. Viszont valahogy a példamondatokat is be kéne illeszteni. Tudnál ebben segíteni? Köszi

  • Bence

   Esetleg azt tudja valaki, hogy hogyan lehetne excelben a szavakat gyakorisági sorrendbe listázni? A szó mellett van egy szám ami mutatja hogy milyen gyakori a szó, és valahogy ki kéne listázni.

   • Bence

    Nah, az első része megoldódott. Összefűztem excelben a magyar jelentést és a példamondatokat, majd beimportáltam az Ankiba. Így a német szó van a kártya elején, a hátoldalán meg a jelentés és a példamondat.

    • Helló Bence,

     Én is úgy csináltam. 🙂

     Utóbbi problémádra az excelben rejlik a megoldás: jelöld ki mind a három oszlopot, majd az adatok menüben csinálj szűrést (szűrő ikon), és rendezd az oszlopokat növekvő (vagy csökkenő) sorrendbe. 🙂

     Hajrá!

 • Eri

  Szia Bálint!

  Letöltöttem az új ANKI-t, de nincs meg a folytonosság. Olyan mintha az összes szót most töltöttem volna fel, és nem veszi figyelembe, az előző időszakot. Pl tudom, hogy adót szót csak 1 év múlva kellene látnom, de ő lehetőségként csak pár napokat ad meg. Van erre valami ötleted?

  Köszi
  Eri

  • Szia Eri,

   Hm. Hogy érted, hogy nincs meg a folytonosság? Meg miből tudod, hogy csak egy év múlva kellene látnod? Amúgy lehet állítgatni a beállításoknál, hogy milyen hamar mutasson egy kártyát. Írd le részletesebben, esetleg példával!

 • flashgordon

  Sikerült importálnom a filet. Mivel a hozzáférési utat továbbra sem sikerült változtatnom ezért a flie-t raktam abba a könytárba, amit lát. 😛

  Azt meg tudja nekem valaki mondani, hogy ha már beírt szavakat szeretném egy új csoportba rakni. (mondjuk az állatok neve) azt, hogy tudom megtenni?

  • Szia Flashgordon,

   Na, örülök, hogy megoldódott. 🙂 Máshogy néz ki, mert a videó már majd 1 éves, azóta a srácok fejlesztettek a progin egy jó adagot. Tervezem majd a frissített videót is, mert többen írtak már miatta.

   Csoportosítani szerintem a TAG-ekkel a legegyszerűbb. Mikor egy új szót írsz be, akkor alul, a legalsó sor a TAG, ide beírhatod, hogy “Állat”, és akkor ez alapján rá tudsz majd szűrni a kártyákra.

   Hajrá!

 • flashgordon

  Jut eszembe. Azt be lehet állítani valahol, hogy a beírt kártyáknak egyszer az egyik nyelvi másszor a másik nyelvi oldalát mutassa?

 • flashgordon

  Hello

  Most találtam rá az oldalra és tetszik. Gratulálok hozzá. Én németül beszélek de tegnap vettem egy spanyol kurzust. (Dobozos a könyvkereskedésben kapható két könyv munkafüzet 8 cd) Szóval a kérdés az, hogy sikerül-e 17€-ból eljutnom spanyolból a B/1-es szintig.

  Ehhez gyakorlatképpen letöltöttem az Anki-t de rögtön problémám van vele, hiszen a videó egy másik verzióról szólt. Megpróbáltam egy csomagot telepíteni. Miután letöltöttem a gépre a file-t megpróbáltam az importálás gombbal betölteni a programba de nem ment. Mivel a megnyíló ablakba csak a számítógép és a felhasználó nevével ellátott mappa látszik más nem. És hiába kattintok nem történik semmi nem nyílik meg az almappa. Próbálkoztam a drag and Drop módszerrel de szintén semmi.

  Mi lehet a megoldás? 🙂

 • Laura

  Szia!

  Letöltöttem a honlapról az ANKI-t, de szerintem már másik verzió van fenn, mint amit te bemutatsz. Nem teljesen így néz ki és nem találom, hogy honnan tudom letölteni mások csomagjait. A 2.0.7 verzió van nekem fenn. Valaki tudna segíteni ebben?
  Köszi

  • Barna

   Szia, a “Megosztott tartalmak” feliratú gombra kell kattintani, aztán a webről leszedni, majd telepíteni. Legalább is nálam így ment.

 • Barna

  Sziasztok! Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, illetve az ANKI-ra! Nagyon hasznos mindkettő 🙂

  Én most a német erős igéket szeretném gyakorolni az ANKI-val, de nem találtam megoldást arra, hogy úgy tudjak gyakorolni, hogy egy kártyára felviszek négy mezőt:
  – magyar szó
  – német szó
  – német szó Präterium
  – német szó Perfekt
  …majd az ANKI feldobja ezek közül valamelyiket (csak az egyiket), és ha rákattintok a “Válasz mutatása” gombra, akkor megjelenítse a többi három mezőt. Hiába vittem fel négy mezőt a kártyára, csak a második mezőt mutatja 🙁
  4 külön kártyát kellene létrehozni?

  • Barna

   Megoldódott!

   Miután a “Bőngésző” menüpont alatt létrehoztam a “Mező”-ket, szintén a Böngészőben a “Kártyák…” gombra kattintva csináltam egy sablont, amibe a “+” gombbal raktam még 3db kártyát. Az egyes kártyák sablonjába pedig kézzel beírogattam a mező elnevezéseket ill. a kódokat.
   Pl. hátlapsablon:

   {{FrontSide}}

   {{Alap}}
   {{Elso mult}}
   {{Masodik mult}}
   {{Magyarul}}

   A logikája még mindig nem teljesen tiszta a kártyakezelésnek, de a lényeg, hogy működik 🙂 Így most csinál négyféle kártyaverziót és mindegyiket kikérdezi.

   • Köszi Barna,

    Ezzel anno én is szívtam, de feladtam a francba. 🙂 Első oldal, hátsó oldal, aztán kész. 😀 Köszi, hogy leírtad!

 • Pingback: Az Öt év - öt nyelv további irányvonalát megszabó kérdőív értékelése | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • LV55

  Emberek! nem talàlom az àltalam lètrehozott csomagokat. ugyèrtem, megnyitja az anki, de fizikailag hol talàlhatoak? szeretnèm elmenteni oket dropboxba is, de sehol nem talàlom 🙁 koszi!

  • Attól függ, hogy milyen oprendszered van. Általában a dokumentumok/anki könyvtárban vannak.

   • LV55

    XP. de ott nincsenek. mèg ha ràkeresek, sem talàlja a gèp 🙁

    • keress rá a *.anki kiterjesztésre, amit talál, azok a csomagok.

 • Pingback: ‘Öt év – öt nyelv’ – a negyedik év | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Noémi

  Kedves Bálint! A segítségedet szeretném kérni! Ma találtam az oldaladra, telepítettem is már az ankit szgépre és mobilra is. Online fiókot is létrehoztam, ahova szinkronizáltam szgépről az általam készített kártyákat. De amikor mobilra le szeretném tölteni a kártyáimat , akkor a szonkronizálásnál az alábbi hibaüzenetet kapom mobilon: “The time of your device is different than that of the server by 7084 sec, the device’s time zone is possibly wrong; unable to sync.”
  Hogyan tudnám orvosolni a problémát?

 • Agnes

  Sziasztok!

  Az alábbi helyzetre keresnék megoldást az ANKI használatában:
  Hogyan valósítható ez meg?
  Van egy lecke, legyen: Lesson1.
  Ezen belül a szavak csoportosítva vannak pl. szófajok szerint, esetleg szerkezetek szerint a mondatok.
  Hogy tudom azt megcsinálni, hogy akár a teljes szószedetet gyakorolhassam, máskor pedig pl. csak a főneveket, vagy csak bizonyos szerkezetű mondatokat?

  Próbáltam úgy, hogy több címkét adtam egy kártyához.
  Front: cat
  Back: macska
  Tags: L1 L1noun (vagyis 2 címkét)

  Majd a gyakorlásnál próbáltam volna az 1-es leckének a főneveit kiválasztani címke megadása alapján, de amikor a címke megadásakor az “L1noun”-t megadtam, azt írta ki, hogy nincs olyan kártya…

  Esetleg nem elég a szóköz az egyes címkék közé? Vagy mi a módja ennek? Most az ANKI 2-es verziójában érdekelne ez. Előre is hálás köszönet a segítő válaszért!

  • Szia Ági,

   Szerintem pont azért jó az anki, mert ő tartja fejben, hogy mikor kell ismételned egy dolgot. Külön addig nem érdemes gyakorolni őket, amíg nem kell. De ez csak a saját véleményem. Sajna nem tudom a megoldást a problémádra. 🙁

   • Agnes

    Szia!

    Köszi a választ!
    Én is erre gyanakszom, hogy nem véletlen van ez így kialakítva.

    Tudnál esetleg az ANKI-hoz hasonló másik olyan SRS programot ajánlani, aminek megvan még a “magolás” / cramming funkciója?

    • Hmm. Tudom, hogy nem könnyű ezt az újfajta szemléletet felfogni, amit az SRS nyújt, de nem muszáj beleszakadni a tanulásba. 🙂 Inkább tanulj meg 30 új szót/kifejezést, amiből mondjuk 20 tuti megmarad, ahelyett, hogy 10-et köszörülnél a végtelenségig. Legalábbis én tuti így csinálnám. 🙂 De ha másik SRS, akkor csakis a supermemo. http://www.supermemo.com/ de asszem az fizetős. és az Anki is a supermemo algoritmuson alapszik. és nem vagyok benne biztos, hogy van SM-ben cramming. Őszintén szólva az anki annyira elterjedt és olyan jó (leszámítva néhány arcpirító baromságát), hogy szerintem teljesen felesleges mással kísérletezni. De megint csak saját vélemény. 🙂

    • Mihalecz Tomi

     Szia!
     Esetleg próbáld ki a Voca-t. Ez is egy hasonló tanuló program.
     http://www.oriente-voca.eu/index.php?lang=hun
     Üdv.:
     Tomi

    • Agnes

     Köszi Tomi!

     Letöltöttem, de valami nem okés, mert elindulás helyett hibát ír ki, mintha a rendszerrel nem lenne kompatibilis talán.
     Most Windows7 Home alatt próbáltam.
     DE időközben vissza lefokoztam az ANKI-t, így annak régebbi verzióját használom. Abban működik a cramming / magolás funkció úgy, ahogy nekem jó.

     Remélem, nem vonják ki azt a verziót. 🙂

 • H.Nóra

  Sziasztok!

  Én nem nagyon boldogulok az új programmal. Mivel időm van, sokat szeretnék gyakorolni, ismételni. Hiába állítom át a napi limitet, nem engedi elindítani a tanulást. Azt írja: Gratulálunk, mára végeztél…..állítsd be az egyéni tanulásmenetet…..Van valakinek ötlete? Köszönöm!

  • Ez a lényege a dolognak – csak akkor kell tanulni őket, mikor az anki feldobálja. Többet nem. Addig a “memóriádban” van, minden további ismétlés felesleges. Helyette vigyél be új anyagot neki (ha te adsz hozzá kártyákat), ha előregyárott paklit tanulsz, akkor pedig állítsd át a napi tanulási limitet (ez alapból 20 új kártya). Hajrá! 🙂

 • H.Nóra

  Szia Bálint!

  Köszönöm, sikerült átvinni a paklikat. Nekem nem nagyon tetszik az új verzió,a másik sokkal egyszerűbb, áttekinthetőbb volt. 🙁

  • Szerintem is, de majd csak megszokjuk. 🙂

 • H.Nóra

  Sziasztok!
  A mai naptól kiírja az Anki oldal, hogy töltsem le a 2-es verziót, az 1-es megszűnik. Nem mertem, mert attól félek eltűnnek a felvitt csomagjaim. Valaki már átlépett az új verzióra? Átvitte automatikusan a paklikat?
  Köszönöm!

  • Szia Nóra!

   Én is pont vettem észre. Nem viszi át automatikusan (nem is értem, hogy miért nem). Én a következőt csináltam:
   A számítógépen lévő ANKI-val letöltöttem minden paklimat az Anki 1 szerverről. Ezeket megkerestem a számítógépen, majd feltelepítettem az ANKI 2 számítógépes verzióját, amibe beimportáltam őket, majd azokat felszinkronizáltam az ANKI 2 webes részére. A hajamat tudnám megenni ettől a macerától.

 • Üdvözlök mindenkit!
  Mivel nekem jutott az “év első kommentelője” megtisztelő cím, az ilyenkor szokásos jókívánságokat vegyétek magatokra nézve… szóval csak egy boldog új évet akartam kívánni.
  Most ismerkedem az Ankival, és nagyon tetszik, azonban nálam nem működik a hang. Sokat segítene, ha az idegen nyelvet hallanám is a kiejtés miatt. Erről sem a videókban, sem a leírásokban nem találtam anyagot. Szóval a kérdésem: hogy lehet szórabirni Ankikát?

  • Bocsánat a lustaságomért… Már látom többen kérdezték ezt a dolgot, és segítség is van az írásokban. A Excell-es megoldás tetszik a legjobban.

   • Szia Sándor,

    Neked is boldog új évet, és persze hajrá a tanulással!:)

 • Szabó Csilla

  Kedves Szerkesztőség!
  Nagyon tetszik az oldalatok, sok hasznos dolog van rajta, ami segítheti a nyelvtanulást! Megnéztem, majd letöltöttem az ANKI programot, de sajnálattal tapasztaltam, hogy olasz nyelvű letölthető csomag nincsen benne! Kérdésem az lenne, hogy valóban nem létezik olaszul ez, vagy csak én nem találtam meg?
  Segítségeteket előre is köszönöm!
  Szabó Csilla

  • Balint

   Szia Csilla,

   Magyarul én sem találtam olaszt, de angolul van egy csomó. Ha tudsz angolul, akkor bátran keress rá az Italian szóra és megannyi pakli közül válogathatsz. Ha nem, akkor kezd el csinálni a saját olasz paklidat magyarul. Ez hosszútávon amúgy is sokkal kifizetődőbb. 🙂

   Hajrá!

 • H.Nóra

  Kedves Szabolcs!

  Köszönöm a tanácsot, lehet hogy működött volna, de mérgemben kitöröltem a programot, újratelepítettem, kezdem elölről:-)

  Üdv: Nóra

 • H.Nóra

  Szia Szabolcs!

  Elkezdtem már az alapszókincset felvinni.(példamondatok nélkül)
  560 kártya készen van. Szívesen megosztom majd, ha mást is érdekel!

  • Szabolcs

   Szia Nóra.
   Egyesével vitted be az Ankiba a kártyákat?
   Ha igen és ha érdekel egy gyorsabban könnyebb módszer mellyel fele annyi idő alatt sokkal több szót tudsz beraktározni a progiba csak szólj.
   Ha érdekel akkor e-mailen leírom neked a technikát >>> kell hozzá 3 program meg egy kis kreativitás 🙂

   Üdv.Szabolcs

   • H.Nóra

    Szia Szabolcs!

    Egyesével…., nem vagyok egy számítógépes zseni:-)
    Légy szíves küld erre a címre az egyszerűbb megoldást:
    nofertari40@gmail.com

    Köszi!

 • Köszi szépen, Nóra! 🙂

  Ha megvagy a dologgal, dobnál nekem egy mailt a balint kukac otevotnyelv pont com címre? Mert akkor közzétenném én is! 🙂
  köszi!

  • H.Nóra

   Természetesen!

 • H.Nóra

  Szia Bálint!
  Jó lenne, ha valakinek meglenne! Mindenesetre már elkezdtem felvinni, ha készen vagyok jelzem, illetve megosztom. Hátha érdekel valakit. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, sok és főleg használható információt osztasz meg velünk. Köszönöm a segítséget!
  Üdv: Nóra

  • Szabolcs

   Szia Nóra.
   Melyik könyvről van szó >>> talán ez az? >>>Német szókincs
   A leggyakoribb szavak tematikus gyűjteménye
   Erwin Tschirner

   • H.Nóra

    Kedves Szabolcs!

    Igen, ez az a könyv!

    • Szabolcs

     Szia megint.

     Én ezt a könyvet elkezdtem betenni excelbe,hogy majd megcsinálom
     Anki csomagokba >>>csak az elején abba maradt a dolog de tervezem
     hogy folytatom 🙂

 • H.Nóra

  Szia Bálint!
  Újból letöltöttem a programot, és most jöttem rá, hogy a 2.0 verziót töltöttem le először, lehet, hogy ez volt a probléma. Csodálkoztam is, hogy nem teljesen olyan a felhasználói felület, mint a videóban:-)

  • No, akkor hajrá! 😀 Én is az egyet használom még mindig, a kettő jócskán tele van hibákkal. 🙂

 • H.Nóra

  Egyik hozzászóló említette a “Német szókincs” c. könyvet. Utánaolvastam, megrendeltem, ma kaptam meg. Szeretném felvinni az egészet az Anki-ba. Egy problémám van vele, hogy a példamondatok nincsenek magyarra fordítva a könyvben. Nem szeretném hibásan felvinni, ezért kérdezem, valakinek nincs véletlenül már fent , nem tudná megosztani?

  • Ha megnézed a Fájl menü, letöltés –> megosztott csomag letöltése pontot, ott láthatod, hogy miket tettek fel mások. Megnéztem neked, ez sajna nincs még meg, de hátha valaki itt majd segít. 🙂

 • H.Nóra

  Sajnos nem volt, de ezután lesz 🙂 Kezdem elölről, addig is gyakorlok.

  Üdv: Nóra

  • Oh, sajnálom. 🙁 Hát, akkor hajrá! 🙂

 • H.Nóra

  Szia Bálint!

  Az összes előlap eltűnt, (tehát nem üres, hanem elő sem hozza azt a sort).
  Az összes hátlap megvan, automatikusan ezt hozza ki az új kártyánál. Ez használat közben történt úgy , hogy semmit nem állítottam el. Azóta próbáltam a beállításoknál, szerkesztésnél megnézni, de nem találtam ilyen lehetőséget. Több, mint 1000 kártya volt már készen:-(( Köszönöm válaszod!

  • Hmm, érdekes. Ilyet még nem láttam. Volt online fiókod, ahová feltöltötted a kártyáidat? Mert akkor onnan le is tudod tölteni őket. Jobb ötletem hirtelen nincsen. 🙁

  • Szabolcs

   Egy ötlet:
   Ha win7 ed van akkor ide menti el az Anki a saját csomagjait.Start menü >>> Dokumentumok >>> Anki >>>itt találsz .anki végződésű fájlokat >>> probáld meg ezek közül valamelyiket megint betölteni az ankiba hátha előkerül az előlap.

 • H.Nóra

  Elnézést, hogy ilyen kéréssel fordulok Hozzátok. Az összes kártyám előlapja eltűnt , hirtelen tanulás közben. Én semmit nem állítottam át. 🙁 Tapasztalt már valaki ilyent? Hogyan lehet visszaállítani? Köszönöm a segítséget!

  • Szia Nóra,

   Csak az előlap? A hátulja (a válaszok) megvannak? Vagy az összes kártya eltűnt a pakliból?

 • Szia Bálint
  Lenne egy észrevételem. Bizonyára sok hozzám hasonló kezdő nyelvtanulónak jelentene óriási segítséget, ha a válasz kártyákon leírt szó, vagy mondat mellett lenne egy hangszóró ikon, mint mondjuk a Google fordítóban. Itt ovastam egyik válaszodban, h van kapcsolatod az “Ankis fiúkkal” megpendíthetnéd ezt a dolgot nekik, hátha befejlesztenék ezt az apró, de rettenetesen hasznos dolgot. Amúgy brilliáns ez a progi, és a Te útmutatód is. Örülök, h rátok találtam.

  • Szia Sándor!

   Van ilyen benne. Mikor egy kártyát létrehozol, akkor nyomd meg az F4 gombot és hozzáadhatod a hanganyagot, csak ki kell keresned a hangfilet. Vagy ha az F5 gombot nyomod meg, akkor felveheted a saját hangodon is. Sőt, ha neten van a file, akkor elég csak beírni a fájl elérési útvonalát és az anki magától lerántja magának. Csak írd be a szövegmezőbe, a szó után a hivatkozási címet.

   Örülök, hogy tetszik a dolog és persze üdv itt, remélem még sokáig maradsz! 🙂

 • Szabolcs

  Sziasztok ismét 🙂

  Katka ügyes vagy te nagyon >>> :):):)
  Bálint egy kis érdekes infó neked meg azoknak aki németül tanulnak >>> Indítottam egy nyelvtanulós nyelvgyakorlós németül kommunikálós csoportot a fészbúúkoon 🙂
  A neve : Einfach Deutsch lernen >>>aki szeretne németül tanulni illetve gyakorolni az bátran jöhet. >>>Bálint ha gondolod törölheted ezt a reklámozást >>>nem akarok feleslegesen bespammelni az oldaladra 🙂

 • katka

  Szia Bálint!
  Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, és vele együtt az ANKI-ra. Németből szeretnék, azaz fogok 🙂 nyelvvizsgát tenni 1 éven belül. Az elmúlt fél évben felhoztam magam alapfokra (remélem már ott tartok), és van már egy szólistám excelben, amit néhanapján át kellene nézni. Erre pont jó lenne az ANKI.
  Kérdésem, nem lehet excelből, vagy akár txt-ből valahogy beletuszkolni a meglévő anyagokat az ANKI-ba?

  • Szabolcs

   Szia katka.

   De lehet 🙂 Én is szoktam ilyeneket csinálni 🙂

   1.Excelbe kiírom német szavakat a példamondatokkal.
   2.Lementem szöveg tabulátorral tagolt módban
   3.Notepad ++ al megnyitom >>>itt átalakitom utf-8 kódolású szövegre majd elmentem
   4.Beinportálom új csomagként az ankiba.

   Ez így jól hangzik de lehet,hogy részletesebben kelett volna elmondanom.

   Ha nem boldogulsz vele dobj egy mailt (szaszalernen@gmail.com) nekem és megpróbálom részletesebben elmagyarázni 🙂

   Bocsi Bálint,hogy belekontárkodom a hozzád intézett kérdésbe:)

   • katka110

    Köszi Szabolcs!
    Hétvégén leszek a saját gépemnél, ott telepítem majd az ANKI-t és megpróbálom a saját anyagomat feltölteni. A Notepad++t le tudom tölteni a webről ingyenesen, ha jól látom.
    Köszönöm a kapcsolatot, jelentkezek, ha nem boldogulok!

    • Szia Katka és Szabi!

     Örülök, hogy ilyen gyorsan megoldódott a dolog, Szabi, köszi szépen! Sajna nem voltam gépközelben, de így is megoldódni látszik – ezért jó ez a közösség. Egymást segítjük. 🙂 Katka, ha esetleg nem menne, ne habozz ide írni, aztán kitaláljuk együtt a megoldást!

    • katka

     Sziasztok!

     Simán ment az importálás Szabolcs leírása alapján. (Gyorsan rájöttem, h a notepad jegyzettömböt jelent :-)).
     Köszönöm!

 • Harsányi János

  Firefox 13.0.1 böngészővel nyitottam meg Interneten az Anki-t, minden rendesen működik, de sajnos maguk a kártyák és a hozzá tartozó kezelőfelület nem látszik. Valószínűleg valamilyen plugin hiányzik a Firefox-hoz, vagy valamilyen beállítás nem megfelelő.
  Erre kérnék segítséget.
  Üdvözlettel: Harsányi János

  • Szia János,

   Más böngészővel próbáltad? Sajnos így látatlanban elég nehéz megmondani, hogy mi lehet a baj – ha esetleg gondolod, dobj egy emailt a készítőnek, nagyon gyorsan szokott válaszolni!

 • Üdv Bálint.
  Valahol olvasgattam a hozzászólások közt,hogy valaki örülne ha lenne Anki gyűjtemény német nyelvből 🙂
  Na éppen ennek a kivitelezésén dolgozunk a német közösségi (Lájkolod?Tanuljunk egyszerűen németül >leicht kurzweil,auf deutsch lernen) csoportban >>>direkt nem írtam linket mert még úgy jönne le,hogy direkt marketingspammelek az oldaladon.

  Gondoltam megosztom ezt az infót veled >>>lehet,hogy még a végén te is tudod hasznosítani a gyűjteményt:)

  Üdv neked

  • Szia Szabolcs,

   Persze, nagyon jó ötlet. Nyugodtan dobd a címet, nem reklám. Segítsük egymást. 🙂 Köszi szépen a fáradozást!

 • Ane

  Egy kérdés… csak most ismerkedem a programmal, de valahol be lehet állítani, hogy felcserélje a sorrendet? Vagyis a szótáramból automatikusan úgy pötyögtem be, hogy a kártya elején németül, a hátulján magyarul van. Mire kattintsak, ha most fordítva szeretnék, és elöl legyen a magyar anélkül, hogy új kártyákat kéne gyártanom? 🙂 Köszi!

  • Szia Ane!

   Hát igen, ez egy kicsit trükkösebb, sajnos. De van rá megoldás! 🙂

   Nyisd meg a paklit és bökj rá a felső sorban a nagyító ikonra. Ekkor a kártyaböngészőbe kerülsz. Itt jelöld ki az összes kártyát (vagy amennyit meg akarsz fordítani) és nyomj rá a felső sorban lévő ikonra (kártyák létrehozása). Egy új ablak jelenik meg, amiben a Forward és Reverse szavak lesznek. Ez azt jelenti, hogy a kártyák egy vagy két irányúak legyenek. Bökj rá mindkettőre, ekkor leképezi az összes kijelölt kártya fordítottját is. 🙂

   Remélem segített!

 • D.-H. Gabi

  Szia!

  Segítséget szeretnék kérni…. Nem tudom az ankiweben a meglévő kártyáimat kezelni. 🙁
  Igyekeztem mindent úgy csinálni, ahogy mondtad, de a fedélzetemen nem látom a meglévő kártyákat. Azt írja, hogy üres a fedélzetem!! 🙁 Kérlek irányíts kicsit, lehet, hogy én vok nagyon béna és valamit elnéztem, vagy elfelejtettem….

  Köszi előre is!! Nagyon szép napot mindenkinek!!! Üdv: Gabi

  • Szia Gabi,

   Az lehet, hogy nem töltötted fel a kártyákat a programból a webre. Nézd meg mégegyszer az első videót és csináld végig lépésről-lépésre. Be kell állítani a szinkronizálást két helyen is (először a program beállítások menüjében, de szerintem ez megvan neked, mert különben webes fiókod sem lenne), másodszor pedig magában a pakliban. Nyisd meg a paklit, majd a beállításoknál a Csomag tulajdonságai résznél kattintsd be a Szinkronizáld ezt a paklit az ankiwebbel.

   Remélem sikerül! Hajrá!

   • D.-H. Gabi

    Szia Bálint!!
    Köszönöm!! Megvan!! A csomag beállításainál maradt el a bejelölés….!!

    Még 1x köszi!!! További jó tanulást és az oldal rendezgetését!!! Nagyon jó és remélem jó sokáig így is marad/ Itt is maradsz!!! :))
    Üdv: Gabi

    • Szia Gabi,

     Na, akkor csak meglett! 🙂

     Hajrá-hajrá! 😀

 • D.-H. Gabi

  Bocs a Balázsért!!!! Törölni nem sikerült, de javítottam… Nem tom honnan vettem…;) Bocs! Bocs! Bocs!!!!

  • Semmi gond, előfordul. 😀

 • D.-H. Gabi

  Szia Bálint! Szia Mindenki!

  Először is had mondjak köszönetet ezért a honlapért!!! Nagyon örülök, hogy rátaláltam 😀 Már le is töltöttem az ankit kb. három napja, és én, aki antitalentumnak gondoltam magam nyelvtanulás terén, már eljutottam oda, hogy azt mondom a paklinak, “na jó, ezt a szót ráérsz holnap mutatni újra” 🙂 Már 3 vagy 4 szó is van ilyen….
  Én is a németül tanulók táborát erősítem, mert ki akarok menni dolgozni….
  Viszont, ami zavar, – ja, előtte: a letöltést a videó alapján csináltam, teljesen sikerélményem volt olyan jó “szőke nősen” van megcsinálva!!!! – szóval minden egyes belépésnél figyelmeztet, hogy ellenőrizzem a felhasználó nevet és a jelszót. Egyenlőre itthonról tanulok és miután az anki telepítette magát és ki tette az ikonját az asztalra, nem kell hozzá net, hogy használni tudjam.
  Ez normális, hogy folyton figyelmeztet, vagy valamit elrontottam???

  Még 1x köszönöm Bálint a belefektetett energiát és tudást!!!! És köszönöm a Többi felhasználónak is az 5leteket és tippeket!!!

 • D.-H. Gabi

  Szia Bálint! Szia Mindenki!

  Először is had mondjak köszönetet ezért a honlapért!!! Nagyon örülök, hogy rátaláltam 😀 Már le is töltöttem az ankit kb. három napja, és én, aki antitalentumnak gondoltam magam nyelvtanulás terén, már eljutottam oda, hogy azt mondom a paklinak, “na jó, ezt a szót ráérsz holnap mutatni újra” 🙂 Már 3 vagy 4 szó is van ilyen….
  Én is a németül tanulók táborát erősítem, mert ki akarok menni dolgozni….
  Viszont, ami zavar, – ja, előtte: a letöltést a videó alapján csináltam, teljesen sikerélményem volt olyan jó “szőke nősen” van megcsinálva!!!! – szóval minden egyes belépésnél figyelmeztet, hogy ellenőrizzem a felhasználó nevet és a jelszót. Egyenlőre itthonról tanulok és miután az anki telepítette magát és ki tette az ikonját az asztalra, nem kell hozzá net, hogy használni tudjam.
  Ez normális, hogy folyton figyelmeztet, vagy valamit elrontottam???

  Még 1x köszönöm Balázs a belefektetett energiát és tudást!!!! És köszönöm a Többi felhasználónak is az 5leteket és tippeket!!!

  • Szia Gabi!

   😀 Köszi szépen, igyekszem. 😀

   Igen, részletesen akartam megcsinálni, mert rengetegen írták, hogy nem tiszta (lássuk be, tényleg nem mindig az). Néha én is a hajam téptem és írogattam a készítőnek ódákat. De azért csak összejött. 😀

   Nem kell net hozzá – csak akkor, ha szeretnéd online is tárolni a kártyáidat, hogy bárhonnan elérhesd őket. Nem kell foglalkozni vele, hadd mondja csak a magáét. Te csak figyelj a tanulásra. 😀

   Jó tanulást!

 • Pingback: Négy módszer a megszerzett nyelvtudás fenntartására | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Hannuska88

  Szia Bálint!

  Tegnap miután írtál gyanús lett, hogy valamit nagyon rosszul csinálok, megnéztem az Ankidroid honlapját, és feltűnt hogy nagyon más a telefonomon lévő program, és a honlap képei, kis idő után rájöttem, hogy egy beta verziót töltöttem le. Letöltöttem a “hivatalosat”, és minden rendben működik!

  Nagyon köszönöm!

  • Helyes, akkor jó gyakorlást! 🙂 Mi volt, amit helyette használtál? Ha esetleg mással is előfordulna, tudjunk mit mondani. 🙂

   • Hannuska88

    tem senkivel sem fordulhat elő, itt vettem a telefonom és nincs rajta andorid market, a neten utánanézve nem is olyan egyszerű rá rakni, úgyhogy nekem mindent külön kell a pcmre tölteni, és onnen telefonra, így fordulhatott elő, hogy az ANKI hivatalos honlapjáról az 1. helyett egy 2. Béta változatot töltöttem le. Aminek a nevében benne van a “beta”, vagy 2-vel kezdődik, azt nem ajánlom.

    • Igen, kicsit macera a dolog. De ha egyszer megvan, akkor onnan már önmagát frissíti a dolog. Nem is értem őket, miért kell ezt bonyolítani. Egyem meg a franciák szívét. 😀

 • Révész László

  Üdv!

  Minden cikket elolvastam. Remek ez az oldal, nagyon meghozta a kedvemet az angol komolyabb szintű elsajátításához.

  Azért ehhez a cikkhez írtam, mert kérdésem van az Ankival kapcsolatban: több tanuló tudja használni, vagy csak egyszemélyes program? Pl.: valahogy meg lehet adni több felhasználót, és tanuláskor kiválasztani, hogy épp ki akar tanulni? (Mert, ugye, semmi sem garantálja, hogy két tanuló ugyananazokat a kártyákat akarja használni.)

  • GéCsé

   Szerintem a minden tanulónak külön pakli teljesen működőképes megoldás tud lenni. Mindenki a sajátját használja és kész. Meg nem is szerencsés más pakliját használni, mert ugye az ő memóriája alapján számolja a program, hogy mikor is jöjjenek elő a kártyák, és ha ebbe valaki belekontárkodik, akkor az egész nem ér semmit…

  • Szia Laci,

   Ahogy GéCsé mondja. Készíts mindenkinek egy saját paklit és nevezd el úgy, hogy könnyen felismerhető legyen. Egy paklit nem érdemes több embernek használnia a fent leírt dolgok miatt.

   • Révész László

    Köszi!

    Ez remek!

    Hamarost rászánom az időt és belevágok.

 • Hannuska88

  Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni, lelkesen használom a felcímkézett paklimat, nem rég vettem egy új telefont, és szeretném átrakni rá a kártyáimat, de nem megy. Internetes fiókom van, bejelentkezek, és a szinkronizálásra megyek és nem történik semmi, szinkronizálja, de nem tölt le semmit, már kb. 100x próbáltam. Most próbáltam a számítógépről exportálni, de úgy sem találta meg. Nem vagyok benne biztos, hogy jó helyre és jó fájlban exportáltam, próbáltam több mindent, de nem sikerült.

  Szerintem valami nagyon egyszerű dolgot nem veszek észre, légyszíves írjátok le, hogy ti hogyan csináltátok/csinálnátok!

  Előre is köszönöm

  • szzsömi

   A Fájl/Letöltés/Saját csomagoknál próbálod?

   • Hannuska88

    Ilyet nem találok, hogy “fájl”,”get shared decks”nél próbáltam többször, ott
    arra kér, hogy hogy mechanikusan jelentkezzek be az internet fiókomba,
    a kezdő lapot még betölti, de utána már nem jön be semmi, szürke marad
    a képernyő. 🙁

    • Hannuska88

     kimaradt, hogy nagyon szépen köszönöm a gyors választ:)

    • szzsömi

     A telefonos Anki programok még nem elég jók, próbáld a telefon webböngészőjéből
     az AnkiWebes gyakorlást. 🙂

     • Jók azok, csak be kell őket normálisan röffenteni. (nekem az androidossal minden klappol, az iphone-ostól viszont a hajam tépem). a webes igazából csak áthidaló megoldás.

   • Szia,

    Nem a shared deck-et kell letölteni, hanem a personal deck-et. azok a sajátjaid. de ahhoz előbb fel kell őket tölteni. 🙂

    Ehhez nyisd meg az ankit, majd menj a settings-preferences-network részhez, ahol add meg a felhasználóneved és jelszavad (amiket online regisztráltál).

    Ezek után nyisd meg azt a paklit, amit szinkronizálni szeretnél, majd menj a settings-deck propertios pontra, ott pedig kattintsd be a “syncronize this deck with AnkiWeb” pontot. Ekkor zárd be a paklit és ha minden igaz, akkor elkezdeni feltölteni neked a szerverre azt. Ezek után a telefonodon már le tudod tölteni a personal decknél!

    Remélem segített, hajrá! 🙂

    • Hannuska88

     Szia Bálint,

     Elvileg fent vannak a kártyáim a neten, tudok gyakorolni az interneten.
     A telefonom szinkronizáláskor nem tölti le:( Ha a telefonon a sima szinkronizálásra kattintok, akkor nem csinál semmit, vagyis szinkronizál, azt mondja, hogy sikeresen szinkronizált, de nem tölt le semmit. Amikor a telefonomon keresgéltem kínomban, akkor találtam meg, hogy olyan opció is van, hogy shared decks.De akkor ez sem jó:(

    • Iphone-od van, vagy androidos telód?

 • tarsitius

  Köszi, megoldottam.

  • Balint

   Ez gyors volt! 🙂

 • tarsitius

  Szia!

  Én most telepítettem fel az ANKI-t, de fiókot nem tudok létrehozni. A hivatkozásra kattintva egyszerűen nem történik semmi. Nincs valami ötleted? Köszönöm!

 • Non est volentis

  Szerintem amíg nincs fórum, lehetne egy-egy posztot valamilyen “szent” cél érdekében írni, ahova vissza-vissza járhat, aki akar. Nem tudom, hányan látogatják ezt az oldalt, de szerintem az ANKI tipikusan olyan progi, aminél hasznos lehet, ha összedolgoznak a tanulók (pl. egy adott nyelv, adott könyv szókincse, stb.).

  Ugyanis a leginkább demotiváló alapvetően a bepötyögés, nekem legalábbis.

  Amúgy erről a könyvről írtam a korábbi hozzászólásomban:
  http://nonest.blog.hu/2012/04/02/nemet_szokincsfejlesztes_celiranyosan

  • Az ankival remekül össze lehet dolgozni a megosztott paklik formájában. 🙂

   Bepötyögés: pedig jó, ha megszokod, mert nagyon sokat segít a memorizálásban és felidézésben is. 😀 Sokkal jobb, mintha készen tolják eléd. 😉

   • +1 a fórum mellett 🙂
    Nagyon egyszerű oda fölülre a nyelvtanulási segédletektől jobbra bőven
    befér egy fórum felirat 🙂

    Amúgy említetted korábban, hogy mielőtt elkezdünk nyelvet tanulni kicsit
    merüljünk el a nyelvtanában, hogy milyen is az egész nyelv logikája.
    Sajnos ilyen leírásokat én nem találtam sehol, tehát jó lenne egy poszt, ahol
    pár nyelv lenne bemutatva. Nyelvtanuló szemszögből.

    Üdv

    • Balint

     Ó igen, a feliratot akár most oda tudom rakni. Csak nem fog működni. 🙂 Amint a tömeg véres szájjal és kivont karddal zörgeti a virtuális kapukat, azonnal behódolok, és összeütöm. 🙂

     Ezek az összefoglaló írások valóban nagyon hasznosak, mert én sem igazán találtam jókat. Úgyhogy kénytelen leszek magam megírni. 😀

 • Szabolcs

  Üdv a minden nyelvtantulóknak:)

  Már előttem sokan leírtak de én is leírom >> nagyon jó cucc ez az Anki + még a Anroid barátunk is bármikor segít ha előveszi valaki őt:)

  Bálint neked meg hatalmas köszönet a sok belefektetett időért + az energiáért + azt,hogy ezeket megosztod blog formájában.
  Nagyon jó lett a video tutorial az Ankiról >> (tudom mennyit el lehet szórakozni pár perces anyag összehozásával:) )

  Bálintnak a blogért + a tippekért minimum egy IFA platónyi sör járna:)

 • Non est volentis

  Szia Bálint!

  Nem gondolkodtál azon, hogy tematikus fórummal bővítsd a blogot?

  Én pl szívesen nyitnék egy témát azoknak, akik szeretnék a “Német szókincs” című könyv tartalmát anki-ba becuppantani (ez a leggyakoribb 4000 német szót jelenti a gyakorlatban, témánként szétszedve “alap” és “kifegészítő” szavakkal, 1-1 példamondattal.

  • Szia,

   De igen, meg többen javasolták is már. Egyelőre nem találtam rá szimpatikus megoldást, meg őszintén szólva nem tudom mennyi kapacitásom lenne rá. De előbb-utóbb úgyis győz a közösségi nyomás. 🙂 Majd jól felmérem, hogy mekkora igény van rá, és ha az nagyobb, mint az én lustaságom és időhiányom kombinálva, akkor nekiveselkedek. 😀

   • GéCsé

    Pont németet tanulok és ugyan találtam valami listát a 10000 leggyakoribb szóról szépen sorba rendezve, de azért örülnék egy ilyennek én is 🙂

    • Meglátjuk mit tehetünk az ügy érdekében. 🙂

    • GéCsé

     Amúgy időközben (ma) megvettem és elolvastam Benny könyvét (köszi a fordítást) és azt hiszem keményen meg fog változni a nyelvtanulási metódusom 🙂 Meg amúgy is napok óta az a bajom, hogy a másfélezres anki paklimat csak szavakkal egyre kevésbé látom értelmes húzásnak (azért még forgatom). Már van egy feleakkora mondatokkal, meg holnap zúdulnak bele az áthidaló szófordulatok is Benny könyvéből. Amúgy meg a megosztott paklikat nem találtam igazából használhatónak. Nem tanultam a bennük lévő szavakat korábban, ott helyben kell memorizálni őket, nem én pötyögtem be és így nem olyan nagy a bizalom, stb. Szerintem a saját pakli alap.

     • Örülök, ha változtatott a metódusodon. 😀

      Az 1500-ös paklinak is megvan a helye. Kérdés, hogy neked pont arra van-e szükséged (amúgy véleményem szerint, amit Benny mellé ad, az Anki német paklik, nos, elég csapnivalóak). Úgy tűnik, az Ankizás egy külön tudomány. 😀

      A megosztott paklikat én is arra használom csak, hogy nagyjából átlássam a helyzetet, és passzív tudást szerezzek villámgyorsan. De én sem bízom bennük.

    • GéCsé

     Viszont sikerült arra rájönnöm, hogy mindent külön kell tanulni. Beszéd, szókincs, nyelvtan, stb. Nulla nyelvtannal is lehet valamennyire beszélni és jó nyelvtannal is lehet, hogy nem beszél az ember. Így aztán kemény feladat tud lenni ez 😀 Akarok nyelvvizsgát, de előbb hamar-hamar jól akarok kommunikálni, hogy állást tudjak találni, viszont külön még szókincset is kell fejleszteni, mert a csak kommunikációra, vagy nyelvokító könyvekre támaszkodva nem fog kielégítő ütemben fejlődni az sem. Asszem el kell olvasnom a passzív szókincs aktivizálásáról szóló cikket is 🙂
     Még van egy évem és legalább c1-et akarok a végén a Goethe-ben, de itt már két hét múlva akarok kielégítő szinten kommunikálni (valamennyire már megy). Meg aztán nyáron kell új állás és az már jó lenne szakmában (webdesign). Viszont a határidőnaplómban már napi célok vannak 🙂 és így tényleg elhiszem, hogy meg lehet csinálni. A melóhely meg jó lesz gyakorlati terepnek.

     • Na, kérem, ez aztán a hozzáállás! 😀 Csak így tovább! 😀

 • GéCsé

  Amúgy meg szeretném mély hálámat kifejezni a blogért. Több hitet és segítséget kapok innen, mint a családtól, a páromtól és az iskolától együttvéve. A könnymorzsolgatás után pedig csak annyit, hogy hajrá, csak így tovább!

  • Szőrös szívemet könnyekig meghatják soraid. Tényleg. Az ilyen visszajelzésekért éri meg csinálni az egészet. 🙂 Remélem, még sok hasznos dolgot találsz itt! 🙂

   • Én már elég lelkes voltam, amikor idetaláltam, mert lelkesedésemben
    kezdtem el nyelvtanulással kapcsolatos írásokat keresni 🙂
    De ami itt fogadott az megdöbbentett, egy őrült, aki 5 nyelvet akar
    megtanulni, és egy csomó ember, aki imádja a nyelvtanulást 🙂

    Valószínűleg a blog hatására, már én is majdnem ott tartok, hogy belevágok
    a saját 5 nyelves projektembe. Ha valaki 1 éve ezt mondta volna nekem, akkor
    kinevetem 🙂

    Én is csak annyit tudok mondani, hogy gratulálok az eddigiekhez, és további
    sikeres nyelvtanulást 🙂

    • 😀

     Köszi szépen, és persze üdv errefelé! 😀

 • GéCsé

  Ez most miért ment el kétszer? 😀

  • Néha érdekes dolgokat csinál ez a blogmotor, de még mindig jobb, mint a régi blog.hu. Tervezem amúgy a Facebook kommentálás lehetőségének integrálását. 🙂

 • GéCsé

  Hell!
  Szerkesztés->elemek böngészése és ott a felfüggesztést ki tudod kapcsolni, bár emlékezned kell arra, hogy melyik szó is volt ez 🙂

 • GéCsé

  Hell!
  Szerkesztés->elemek böngészése és ott a felfüggesztést ki tudod kapcsolni, bár emlékezned kell arra, hogy melyik szó is volt ez 🙂

  • Shebelle

   Köszönöm GéCsé, ari vagy 🙂 , máris egy gonddal kevesebb 🙂

   AMúgy tényleg szupi ez az oldal, mikor már mennék a lustiba, mindig van egy jó kis bejegyzés ami továbblendít…
   A német nyelvvel bajlódok éppen, sajna az a fajta ember vagyok, akinek a tanuláshoz kalapácsra van szüksége h. fejébe mennyen az új nyelv … 🙂 vagy bármi más 🙂 , de azért iparkodom.
   Bocs az Offért, sok sikert és kitartást mindenkinek!
   …esetleg lustaság ellen valakinek valami ötlete? 🙂

   • No, akkor ez megoldódott. Köszi GéCsé a választ! 🙂

    Lustaság ellen? Hogyne. Találj olyat az adott nyelven/nyelvben, amit ellenállhatatlanul, abszolút, rettentően élvezel. És nem leszel lusta. 🙂

    • Shebelle

     ez viszont megtörtént, általad Bálint, az ankinak köszönhetően és neked:)

    • Szuper, akkor csak így tovább! 😀

   • GéCsé

    Én is a némettel bajlódom éppen, de szerencsére kint Németországban.
    A szívás az, hogy gyakorlatilag többet találkozok bevándorlókkal, mint németekkel.
    Így kicsit mókás a gyakorlás (a végén még orosz akcentussal tanulom meg a németet).

    • 😀 😀 😀

     Ez tipikus, mikor az ember külföldre költözik, hogy anyanyelvűekkel alig ismerkedik meg. Talán azért, mert a “külföldiekkel” eleve van egy összetartás. Én is így voltam Ausztráliában.

     Azért vicces lenne az orosz akcentusos német. 😀

 • Shebelle

  sziasztok,
  nálam is megjelenik egy ideje egy hibajelentés, kixelem és működik tovább…egyelőre.

  Annyi kérdeznék még, ha lehet, amit a program felfüggeszt szavakat(mert gyenge az agykapacitásom :)))) ), azt később hogy tudom megtalálni?
  köszike

  • Nem árt csinálni egy adatbázis ellenőrzést. Miután megnyitod a paklit, menj rá az Eszközök menüre, ott pedig a Haladóra, majd Adatbázis ellenőrzése. Ezután egy gyors újraindítás, és általában nyugton marad. 🙂

 • Csilla

  Sziasztok!

  Segítségre lenne szükségem! Szeretném kipróbálni a megosztott kártyákat, de hibaüzenet jön mindegyiknél, hogy ez a file vagy hibás, vagy nem Anki-adatbázis. Kattintsak a Súgóra… csakhogy nem tudok, se bezárni ezt az ablakot. Linux Mint van a gépemen amúgy…ez lehet az oka??

  köszi
  Csilla

  • Szia Csilla,

   Igen, szokott ilyeneket csinálni a program, nem kell megijedni, a hiba nem nálad van. 🙂 Őszintén szólva nem tudom, hogy mi a megoldás, egy idő után abbahagyja magától. 🙂 Indítsd újra, meg a gépet is. Előbb-utóbb el fog indulni. 🙂

 • Shebelle

  Szia, bocsi nem fogalmaztam helyesen, nem felvenni szeretnék, de meghallgatni, a kiejtésre gondoltam a már létező szavaknál. Vagy az nem működik esetleg, illetve alapból nem tartozik hozzá a szó kiejtése? Mert láttam a menüben a hang ikont, viszont nem él, s ezért gondoltam h.esetleg valami beállítási hibát elkövettem…. Az eszközöknél van olyan hogy a hiányzó média letöltése, de mikor ráklikkeltem akkor azt irta ki h. nem adtam meg URL-t, azt se tudom hogy ezt eszik e vagy isszák :(((( .persze lehet hogy rossz helyen keresgélek, sőt biztos! 🙂
  AMúgy meg remek kis dolog ez az ANki, tisztára függő lettem! :))

  • Szia Shebelle,

   Értem már. 🙂
   Paklitól függ, hogy tartozik-e hozzá kiejtés (általában nem szokott). De te magad is tudsz hozzá gyártani és azt beleilleszteni a kártyába (csak be kell másolnod az URL-t a kártya valamelyik mezőjébe és a program letölti neked automatikusan a hangfilet. URL = az a sor a böngésző tetején, ami úgy kezdődik, hogy http://www.akarmijöhetide.hu/blablabla)

   Csak hajrá a progival, és terjeszd! 🙂

   • Shebelle

    szia, köszike, hát még mindig nem értem mit kéne csinálnom…:(
    izé nem igazán látom amikor irom ezt az üzit, bizonyos mennyiség után elmegy jobbra a láthatatlanba…., lehet nálam van a bibi?

    • Annyi a lényeg, hogy nem kiejtés nem feltétlenül tartozik hozzá. Te magad tudsz felvenni hozzá, illetve máshonnan is illeszhetsz be oda kiejtést, de ez egy haladóbb dolog lesz. Lehet, hogy csinálok egy haladó videót is. 😀

     Az üzenet azért megy el jobbra, mert szutyok a kommentkezelő, de már dolgozom rajta.

 • pkrisztian

  Hello!
  Ha még nem ismernétek, figyelmetekbe ajánlanék egy nagyon hasznos oldalt.Ez a forvo.com lenne.Itt a szavak kiejtését találjátok meg minden nyelven.A gyakoribb szavaknál választsz több beszélő közül is.(Akcentus fejlesztésnél szerintem nagyon hasznos lehet, ha letöltöm a leggyakoribb szavakat egy adott dialektusú embertől és be lehet vágni ANKI-ba.Én még jelenleg nem evvel bohóckodok, de majd tutira előkapom:). Természetesen ezis oda-vissza oldal, tehát ti is feltölthetitek magyar szavakkal stb.

  • Szia Krisztián,

   Köszi szépen, valóban nagyon hasznos dolog!

 • Shebelle

  SZia, köszi szépen az Ankis infót, nagy segítség volt. Viszont lenne még egy kérdésem, hogy tudom a hangot bekapcsolni, bár egyelőre nem él az ikonja, ha lehet egyáltalán… 🙂
  zöldfülű vagyok még :)))
  Köszike.

  • Szia Shebelle,

   Pontosan mit értesz a hang alatt? Mikor új kártyát adsz hozzá a paklihoz, akkor ha megnyomod az F5 gombot, akkor fel tudsz venni hangot is (ilyenkor persze neked kell felmondanod a szöveget). Erre gondoltál?

 • Zoli

  Szia Balint!

  Először is gratulálok a honlaphoz amit összehoztál. Sok nyelvtanulónak(estemben angolul tanulónak) ad hasznos információkat a honlapod és motivációt is. Pár évvel ezelőtt az angolul tanulásnak még a gondolatától is kirázott a hideg(persze tudtam, hogy szükséges meg kell, de hát a középiskolai negatív élmények eléggé elvették a kedvemet az angol nyelvtől). Na de nem akarlak untatni a történetemmel az angol tanulás rögös útjain, a lényeg hogy megtörtént a szemléletváltás és most már akarok angolul tanulni.
  A kérdésem az lenne az Anki-val kapcsolatban, hogy az Anki webes felületén hozzáadok egy szót és annak fonetikus leírását, ott a fonetikus jelek rendesen megjelennek, de a fonetikai jelek egy része a gépemen lévő Ankiban nem jelenik meg. Mi lehet ennek az oka és van-e erre megoldás? Előre is köszi a választ!

  Zoli

  • Szia Zoli, köszi szépen! 😀

   Anki: ez karakterkódolási mizéria lesz, sajna nem tökéletes az Anki támogatása sem. Ha magába az Ankiba írod be és azokat töltöd fel, akkor rendesen jelenik meg? Mert akkor csak valami nagyon picike kis zavar lehet az erőben és érdemes írni a fejlesztőnek, ő elég gyorsan javítani szokta a dolgokat.

   • Zoli

    Szia Balint,

    Éppen pont fordítva történik a dolog, ha az Ankiba magába írom be és
    töltöm fel akkor a webes felületen a fonetikus jelek megfelelően jelennek
    meg, de az Ankiba magában sohasem jelennek meg a fonetikai jelek
    megfelelően(akár oda írom akár a webes felületről töltöm le).
    De írok a fejlesztőnek, hogy megszűnhessen a zavar az erőben. 🙂

    • A webes megjelenítés a böngésződtől függ, ha ott jó az encoding, akkor jól fog megjelenni. Az, hogy az ankiban miért nem jelenik meg – fogalmam sincs. 🙂

     Persze, írj neki, nagyon segítőkész és nagyon gyorsan szokott válaszolni! Majd mesélj, hogy mire jutottál!

 • Hannuska88

  Sziasztok!

  Most látom, hogy elfelejtettem válaszolni, bocsánat!
  Nagyon köszönöm a tanácsokat, a címkézés mellett döntöttem:)

  De le van tiltva az oldal Kínában, most kipróbáltam, hogy beléptem freegate-tel, és ha kikapcsolom a freegatet akkor rögtön nem elérhető… Úgyhogy Bálint, valami rossz fát tettél a tűzre, mert ez az egyetlen magyarnyelvű honlap amit nem tudok megnézni freegate nélkül:) Amúgy arra írtam, hogy lassú, amikor freegate-tel netezek, nekem nincs bajom az oldal gyorsaságával.

  • Hát akkor hajrá a címkézéssel! 🙂

   Elég macerás ez az internet dolog Kínából, ahogy nézem. 😀
   Lehet, hogy azért nem tudod megnyitni, mert .com-ra végződik a domain? Csak találgatok. Egyébként meg igen, olyan összeesküvéselméleteket gyártunk itt az oldalon, amit mindenképpen tiltani kell. 😀

   • Non est volentis

    Szerintem az a proléma, hogy látják oldalt a százalékokat. Az imperialista britek és az EU-vezető fritzek is több százalékon állnak, mint a kínaiak. Ez tűrhetetlen eredmény… :)))

    • 😀 Akkor ideje rákapcsolni lassan a kínaira, és meg is oldódik a helyzet. 😀

 • Valakinek viszont nincs ideje! 😉

 • szzsömi

  Az egyik legfontosabb és leghasznosabb írás az SRS-sel kapcsolatban: http://www.supermemo.com/articles/20rules.htm

  Bálint, ha van hozzá kedved lefordíthatnád magyarra. 🙂

  (bocs, ha ez már volt) 😀

  • Valóban jó cucc, de sajnos Bálint túl lusta hozzá, hogy lefordítsa magyarra. A kedves delikvenseknek kiváló gyakorlat, ha maguk fordítják le. 😉

   • Gábor

    De valai nem tud angolul! 😀

    • Gábor

     De valaki nem tud angolul! Sorry! (lassan már magyarul se) 🙂

    • heni

     Lehet, h leferdítem, ha odajutok.

 • Helló!

  Csak nemrég találtam rá az oldalra, el is kezdtem az elejétől olvasni. Aztán középtájt kicsit meg kellett heckelni 🙂 (heti összefoglalók kihagyása), hogy gyorsabban átrágjam.

  Most viszont azért ragadtam tollat, hogy megköszönjem az Ankis videókat.
  Használok pár hete egy primitív szó kikérdezőt, de 2 nap alatt sikerült mindent áttölteni. Kicsit elfáradt a kezem a sok CTRL+C és +V-ben 🙂

  Egy kérdésem is volna: paklikat lehet egyesíteni később?

  És ha már itt vagyok hagy kontárkodjam bele kicsit a nagyok dolgába:
  #11 ThePianist

  Mindhárom kombónál angolul jönnek veled szembe a szavak, tehát ezt az irányt automatikusan gyakorlod.
  Én a szó kikérdezést mindenképp magyar-angol irányban csinálnám, és azt az irányt nem hanyagolnám el semmiképp.

  Üdv

  • Hello Valezius,

   Köszi szépen, meg persze a kitartást is a végigolvasáshoz! 😀 Biztos észrevetted, hogy van ellentmondás bőven az írásokban, de ez csak azért van, mert ahogy tapasztaltam én is meg a dolgokat, úgy változott a filozófia. Mindig az aktuális érvényes. 😀

   A paklikat lehet egyesíteni, sima ügy. 😀

 • Tiszteletem!

  Természetesen kifejtetted röviden, hogy te miért és hogyan használod az ANKI-t, de még mindig kételyeim vannak valamivel kapcsolatban. 🙂 Remélem tudsz nekem egy kicsit bővebb választ adni rá. Angolul tanulok, hogy az elején leszögezzük. Inkább mondanám már középhaladónak a tudásom, mint újrakezdőnek.. de tény, hogy mostanában nem volt sok időm a nyelvtanulással foglalkozni. Most átolvasom újra a blogodat, s főleg az angol nyelvről szóló cikkeid, igyekszem szinkron nélkül angol felirattal filmet nézni és elkezdek könnyített olvasmányokat és audio book-okat olvasni/hallgatni. Gondoltam mi másból lehet szókincset gyarapítani, mint ennek a 3 kombójából. 🙂 Tehát kicsit bő lére eresztett kommentem után a lényeg, a kérdés a következő: Felteszem, elolvasok egy olvasmányt, 30 oldal, találok benne 5-10 új szót. Azt teljes mértékben elfogadom, hogy szövegkörnyezettel együtt kell kivennem, tényleg könnyebb úgy a tanulás, de hogy az angol mondat legyen a kártya elején, majd azt kelljen nekem magyarra fordítani vagy a magyar legyen felül és angolra kelljen fordítanom.. na itt nem vagyok még egészen biztos magamban. 🙂 Említetted, hogy te miért úgy csinálod, olvastam pár sort az alábbi kommentekből is, de egy kis meggyőzés nekem se ártana. 🙂 Előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Papp Norbert

  • Szia Norbi,

   Akárhogy olvasom, én konkrét kérdést nem láttam, de gondolom arra gondoltál, hogy melyik irányból melyikbe érdemes használni a progit és hogy miért.

   Ez attól függ, mit akarsz. Ha a szókincsedet akarod bővíteni (passzív), akkor angol –> magyar irányú mondatokat tegyél bele. Így keress olyan mondatokat, amikben olyan új szavak vannak, amikkel szeretnéd bővíteni a tudásod. Egy szóhoz legalább 3 külön példamondatot keress.

   Ha szeretnéd az aktív szókincsedet bővíteni, ergo a beszédhez használni a tanultakat, akkor magyar –> angol irányú mondatokat keress. Ezek legyenek jóval egyszerűbb mondatok (csak pár szavasak), hiszen a lényegük az, hogy folyamatosságot és gyors “előhalászást” biztosítsanak.

   Remélem így már tisztább. 😀

   • ThePianist

    Tisztább. 😛 Köszönöm! 🙂

 • Non est volentis

  Még valami, szerintem alpaklik helyett hasznos lehet a címkék használata. Pl Tangram A1, Lektion 5 és akkor utólag könnyebben tudod őket átlátni.

  • heni

   nagyon jó ötlet mindkettő, köszi!

   • heni

    És még azt szerettem volna kérdezni: a Tangram milyen, jól használható
    egyedül, érdekes?

    • Hát, ez érdekes kérdés. Én amikor elkezdtem németül tanulni pár éve (katedra, utána meg BME-s egyetemi kurzusok), akkor nagyon nem voltam vele kibékülve. Szanaszét volt dobálva a nyelvtan, nem volt elég katonás, precíz, begyakoroltató.
     Utoljára a B1/1-ből tanultam, elvileg B1/2 után kb középfokon kéne tudnom. A B1/1 témái kifejezetten érdekesek voltak (ezotéria, bevándorlás, önéletrajz, párkeresés). Összefoglalva: csoportban tanulni Tangram alapján kellemes/kényelmes, de szerintem nem ad eléggé begyakorolt tudást, és a nyelvtan is szét van szedve, ráadásul németül van leírva és neked kell kiegészíteni. Mi meg órán nem nagyon filóztunk rajta magyarul.
     Szóval érdekes/kellemes/kényelmes anyag, egyedül szerintem nem használható, és szerintem van ennél hatékonyabb/gyorsabb/fájdalmasabb út is.
     Én mondjuk mindig próbáltam a némethez egy kicsit hobbiként állni, és nem görcsölni azon, hogy nem tudom tökéletesen a nyelvtant, kevés a szókincsem. Szerintem most vagyok olyan szinten, amikor megérné elővenni újra, és átrágni magam a gyakorlatokon, esetleg beruházni a Kreatív németbe, ami rettenetes anyag szerintem, de pont arra jó, amire a Tangram nem: begyakoroltatásra. A Tangram jó ahhoz, hogy legyen valami kontextus amiről beugranak szavak, a kreatív meg arra, hogy izomból begyakorold. 🙂

    • heni

     Köszi szépen a részletes választ 🙂 A leírás alapján nekem szimpatikus
     a Tangram, engem nem zavar, ha nincs benne magyar nyelvtani magyarázat,
     szeretek magam rájönni dolgokra 🙂
     Viszont a Kreatív az, amitől nagyon borsódzik a hátam, olvastam Bálint
     leírását is, és bele is néztem az anyagba, szerintem kb bármi jobb nála.
     Pláne miért csinálnál olyat, ami szerinted is rettenetes? 🙂
     Drillezést értesz a begyakorlás alatt, gondolom, hát azt is lehet élvezetesebben
     csinálni, úgy, hogy egy meglévő szerkezetet elkezdesz variálni magadra,
     mindig kicserélve benne 1-1 szót, aztán másvalakire… Nem kell hozzá semmi
     rettenet 🙂

 • Non est volentis

  Szia!

  Nagyon-nagyon jó kis összefoglalás, szerintem ez alapján sokkal könnyebb másoknak is elmagyarázni, mire jó az anki… Jobb, mintha csak elmondanám, hogy egy elektronikus szótanuló kártya. -Aha, nagyon érdekes.

  Én még a némethez kiegészítenék annyit, hogy szerintem érdemes a betűk színével is játszani a főnevek tanulásánál (piros-nőnem, kék-hímnem, stb.)

  Gratula még 1x! 🙂

  • Köszi szépen! 😀
   Persze, színekkel variálni abszolút jó tanulástechnikai dolog, de ilyenekbe már tényleg nem volt idő belemenni. 🙂

 • Hannuska88

  Kedves Bálint!

  Régóta követem passzív olvasóként a honlapodat, nagyon szépen köszönöm ezt a videót, rengeteget tanultam belőle.
  Két kérdésem van az Ankival kapcsolatban: Lehet a paklin belül alpaklikat létrehozni? úgy, hogy ezeket alpaklik szerint külön külön lehessen gyakorolni?

  Köszönöm szépen!

  ui: tudtad, hogy Kínában nem nyílik meg ez az oldalad? (A youtube-hoz, facebookhoz hasonlóan állandóan nem elérhető).

  • Szia Hannuska,

   Milyen alpaklira gondolsz? Én nem tudok róla, hogy lenne ilyen, de ez nem jelent semmit. 🙂 Ha leírod, hogy mire gondolsz, talán ki tudjuk találni.

   Nem tudtam, hogy nem elérhető Kínából. Úgy látszik olyan világrengető tartalmakat teszünk közzé egy olyan univerzális nyelven, amit mindenképpen blokkolni kell a kínai közönség elől! 😀 Te Kínában vagy? Te hogyan nézted meg akkor?

   • Hannuska88

    Szia!

    Jó gyorsan válaszoltál, köszönöm!:)

    Pl: Kínai, és azon belül olvasás/hallgatás/beszéd/filmek, és ezeket néha külön külön, néha egyszerre szeretném gyakorolni.

    Én sem tudom miért van tiltva, a blog.hu elérhető második frissítésre, de ez még tizedikre sem:)
    Van egy ilyen program, ami miatt, azt hiszi a netem, hogy máshol vagyok, de te informatikusként biztos jobban tudod, hogy pontosan hogy megy ez, én csak azt tudom, hogy hogyan kell használni. Jól működik, csak lassan töltődnek az oldalak.

    • Szerintem akkor az a legegyszerűbb, ha mindegyiknek csinálsz egy külön paklit és akkor mindig azt nyitod meg, amelyiket akarod. Paklin belül kisebb paklit szerintem nem lehet létrehozni, mert az úgy megkavarná a dolgokat, hogy ember legyen a talpán, aki kibogozza. 🙂

     Ja igen, akkor valószínűleg nem tiltva van Kínából, hanem egyszerűen túl lassú, és mivel egy idő után sem töltődik be, egyszerűen azt írja ki, hogy nem elérhető az oldal. Tudok a hibáról, sajnos a szerver, ahol van az oldal egy picit lassú, az oldal meg nagy, úgyhogy ez van. Ahol tudom, ott foltozgatom, meg gyorsítom. 🙂

     Hajrá-hajrá! 🙂

    • Gábor

     Használd a cimkéket, és akkor tudsz úgy tanúlni ahogy leírtad!

 • Arra gondoltam, hogy itt fönt valamelyik komemntre adott válaszban megszellőztettél valamilyen, ANKI-s srácokkal való együttműködést.. Kíváncsi vagyok! 🙂
  Az élményeimről már elkezdtem írogatni, persze elég rapszodikusan… ( http://spanyolul.wordpress.com/ ) De mindenre nyitott vagyok, úgyhogy mindjárt írok is egy rendes mailt! 🙂

  • Jaja, forrnak a boszorkánykonyhában a dolgok (a színfalak mögött). Úgyis az Öt év díszes társasága fog először tudni róla, ha van valami. 🙂

   Megkaptam a mailt, válaszolok ott!

 • Szuper, nyomom a koreaiul tanulók közösségének. Én magam szókártyamániás vagyok, de ezt is mindenképp kipróbálom. Köszi.

  • Köszi, Dana! 🙂
   Egy cimborám, akivel az interjú jövő héten kerül ki, pont Koreában ment dolgozni, úgyhogy én is hozzád irányítottam őt. 🙂

 • Áté

  Köszi a gyors választ!
  Ja és a transformersért +1 piros pont 😉

  • Nincs mit. 😀 Optimus Prime meg alap. 😀

 • Mihalecz_Tomi

  Szia Bálint!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy ha az ANKI-t szeretném használni az otthoni gépemen és ezzel párhuzamosan mondjuk egy IPhon-on, akkor is tudok szinkronizálni a két eszköz között? Le lehet tölteni az ANKIwebről a csomagjaim egy másik eszközre vagy csak ott tudok gyakorolni? Tehát ugyanazt a kártyacsomagot szeretném használni több eszközön,mert nem mindig hordom magammal a gépem, de nem szeretnék napokig lemaradni a tanulásról.

  • Szia Tomi,

   Igen, tudod használni a kettőt is egyszerre. Ha jól tudom, az Iphone-os ANKI-ért kell valami minimális pénzt fizetni (Androidosoknak ingyenes ;)) és akkor már viheted is magaddal a cuccot.

   Én is használom telefonon, arra kell figyelni, hogy minden tanulás előtt és után is szinkronizálj a szerverrel (ez Androidon sajnos manuálisan kell megtenni, ami elég kellemetlen, mert néha elfelejtem), mivel ha az asztali gépen is változtatsz a paklin, meg a telefonon is, akkor a progi nem fogja tudni, hogy melyik változtatást vegye figyelembe.

   Hajrá-hajrá!

   • Áté

    Bálint, ha jól veszem ki a szavaidból te androidos vagy. Mik a tapasztalataid
    az ankidroidról (Illetve persze másoknak is szól a kérdés), mert ahogy néztem
    az oldalát még beta fázisban áll a dolog. Jelent ez valamiféle hátrányt az “asztali”
    ankihoz képest?

    • Szia Áté,

     Igen, Androidon nyomulok. 😀

     Abszolút jó tapasztalatok, az Ankidroidot folyamatosan fejlesztik a srácok (többször beszéltem is már velük, mert némi kooperáció lesz velük, de psssszt! :D).

     Hátránya az egyetlen említett dolog: hogy indulásnál nem lehet beállítani, hogy automatikusan szinkronizálja a paklikat a szerverrel, de szerintem ezt be fogják építeni nemsokára.

     Amúgy teljes egészében megegyezik a gépi verzióval, ugyanúgy lehet benne szerkeszteni, statokat nézni, meg minden egyebet. Jó cucc.

 • Azzal egyetértek, hogy kinek mi válik be, azt csinálja, a többivel viszont vitatkoznék:) Hiába van a magyarral szinte egy szinten az angolod, szerintem mégsem ugyanaz, ha magyarról spanyolra, vagy angolról spanyolra tanulsz. Khatzumoto írt régebben erről, ő laddering methodnak nevezte: http://www.alljapaneseallthetime.com/blog/how-to-learn-multiple-languages-without-getting-confused-the-laddering-method
  Ugyanakkor azt hiszem írtam már korábban, h sztem egy nyelv aktív tudása nem azt jelenti, h fordítani tudod az anyanyelvedről (vagy a 2. nyelvedről, itt igaziból mindegy), hanem hogy adott helyzetben elő tudod hívni a szükséges frázisokat, és valójában mindegy, hogy a “szükséges frázis” épp milyen igeidőben van, vagy pontosan ugyanaz-e amit magyarul mondanál, ha eléri a célját, azaz azt kommunikálod vele, amit akarsz (mint ahogy szuperul leírtad a nem megy a beszéd? akkor csalj! bejegyzésben). Magamnak ezt próbálom lemodellezni az ankin. Leginkább képeket használok, és tanulási fázistól függ, milyen sorrendben. Eleinte 1. oldal német eredeti frázis vagy mondat, hogy rögzüljön 2. oldal kép, egy idő után pedig megfordítom őket (úgy látom, sajnos csak egész paklit lehet fordítani, önálló kártyákat nem).
  Bocs hogy megint ennyit okoskodok, igaziból bejegyzést akartam írni erről.

  • Köszi, hogy megosztottad a tapasztalatokat, ez jó, mert mindenki lát egy új nézőpontot, amiből majd szemezgethet. 🙂 Értem, hogy mit írsz, én azonban ezt nem gondolnám ennyire túl. A képes dolog jó, de szerintem túlságosan hozzákötöd egy idő után a fogalmat. Akárhogy is, próbálgasson szépen mindenki, azért a tudásért egy picit melózni kell. 😀

   Neked pedig mégegyszer köszi, hogy vetted a fáradtságot és leírtad – na meg gratula a kitartásért és a kísérletezgetésért! 😀

   • heni

    Nincs mit:) Persze, mindenki próbálgassa a neki bejövőt. A kép tulképp
    olyasmi, mint a mnemotechnika, csak egy eszköz az előhívásra. És igen,
    munka nélkül nincs siker:) Azzal is egyetértek, hogy sokkal hatékonyabb,
    ha magadnak töltöd fel a csomagokat, mint ha készet használsz: beírogatás közben is
    tanulsz, és valóban olyan kifejezések lesznek benne, amikre neked szükséged van.

 • Hahó. Hú, ezzel jó sokat dolgoztál, köszi! Alapvetően sztem elég önetető az anki, pár nap használat után klasszul ki lehet tapasztalni a trükkjeit, de persze mindig jó a bölcs öregektől tanulni;) Igaziból nekem a 3. video közepefelé kezdett érdekesedni a dolog, te személyesen hogyan használod, egy kicsit csalódtam is:) Még mindig a milyen nyelvről milyenre tanuljunk (illetve kell-e egyik nyelvről tanulni a másikra) kérdéskörön agyalok leginkább, csomó variációt próbálgattam, nekem mi válik be, és ez még mindig folyamatban (de nem magyarról németre tanulok). Kváncsi lennék mások tapasztalataira is.

  • No, és miért csalódtál? 🙂

   Milyen nyelvről milyenre – szerintem ott van a megoldás a kezedben: neked mi válik be a legjobban? 🙂

   Én beszélni szeretnék – ehhez aktív nyelvtudás kell. Ehhez az anyanyelvemről kell tudni a célnyelvre fordítani. Az angolt én majdnem teljes mértékben egyenértékűnek veszem a magyarommal, tehát én ezt is szoktam használni tanulásnál, de ez ne zavarjon meg senkit.

   A passzív tudáshoz meg ugye célnyelvről kell anyanyelvre fordítani – ez főleg a szókincs villámgyors bővítésére jó, de magában a beszédben nem annyira segít.

 • Muuuuchas gracias!! Már továbbítom is az összes diákomnak. Untam már nagyon minden egyes alkalommal újra és újra elmagyarázni, hogy is működik ez az egész.. ez az első rendes magyar nyelvű útmutató a széless interneten.. 🙂

  Hálám jeléül:
  http://blogs.eveningsun.com/troublebrewing/karm.jpg
  Csak virtuálisan, mert a szerkesztőség címe ismeretlen számomra 😀

  • De nada, señorita. 🙂
   Ráment másfél napom, de megérte a dolog, mert tőlem is ezt kérdezgették a legtöbben, így már mindenkit csak ide kell irányítani. 🙂
   Belga sörkölteményeket szerkesztőségünk mindig szívesen fogad, akár virtuális formában is, tekintve, hogy a szerkesztőség elég mobil (szerkesztőség = bálint laptopja :D).
   Hogy állnak a barcelonai előkészületek?

   • Bien, bien… A héten megvettem a jegyet..csak oda.. Azért elég ijesztő úgy kiköltözni, hogy nem nagyon beszélem a nyelvet.. (viszont motiváció a nyelvtanuláshoz épp ezért van.. :__D)

    Mi ez a nagy ANKI-titok? Kíváncsi vagyok! o.O?

    • Hát, minden elismerésem érte. 🙂 Esetleg később nem írnál a kalandjaidról? Biztosan sokan örülnének valamiféle útleírásnak/tapasztalatmegosztásnak. Ha érdekel a dolog, akkor dobj egy mailt a balint kukac otevotnyelv pont com címre!
     Milyen ANKI titokra gondolsz egész pontosan? 🙂

Ugrás az oldal tetejére