Francba az újévi fogadalmakkal – koncentrálj a helyes szokás kialakítására!

újévi fogadalom

Az ünnepek között az ember rendszerint komoly elhatározásokat hoz, hogy akkor majd a következő évtől: új munkát talál, lefogy 20 kilót, befejezi az egyetemet, megtanul egy nyelvet és persze sokkal egészségesebben fog élni.

Egy héttel az év kezdete után ezek a fogadalmak általában már sehol nincsenek. Persze, hiszen több dolog is hibádzik velük:

 • Nem pontosak
 • Nem mérhetőek
 • Nincs “végük”
 • Hosszú ideig tartanak, közben a motiváció pedig elfogy

Éppen ezért én már régóta nem “fogadkozom” az új év kezdésénél, helyette inkább a megfelelő szokások kialakítására figyelek, amelyeket nap mint nap végrehajtva közelebb kerülök a célomhoz.

2014-ben volt pár ilyen: minden nap lenyomni legalább 10 fekvőtámaszt, minden nap olvasni legalább 5 oldalt egy könyvből, minden nap tanulni legalább 5 percet, naponta nyújtani, stb. Kis dolgok, de hosszú távon összeadódnak.

A fogadalmak mindig a legjobb esetet veszik figyelembe (és mint tudjuk, az élet mindig közbeszól) – a céljaidat meghatározva azonban mindig szem előtt tarthatod, hogy hova szeretnél eljutni, a szokás pedig segít oda eljutni. A tudomány mai állása szerint, ha egy új szokást három hétig 66 napig, minden nap csinálsz, az az életed részévé válik, automatikusan folytatni fogod a dolgot (referencia, másik referencia).

Mi lenne, ha 2015-ben minden nap foglalkoznál az általad tanult nyelvvel, naponta csak 15 percet? Az több mint 60 óra színtiszta tanulás lenne. Ez alatt már jelentős haladást lehet elérni. Persze ehhez az kell, hogy minden nap leülj tanulni 15 percet. Koncentrálj erre: hogy leülj és tanulj 15 percet – és arra, hogy ne szakítsd meg a sort. Hány napot tudsz megcsinálni egyhuzamban?

Néhány tipp ahhoz, hogy sikeres legyél az új szokás kialakításában (melynek persze nem kell feltétlenül a nyelvtanulással kapcsolatban lennie):

Fókuszálj a szokásra, ne a célra! Az nem fog azon görcsölni, hogy “mikó’ érem má’ el a célom?”, sokkal inkább arra, hogy “minden egyes nappal közelebb jutok hozzá”.

Add át magad neki teljesen! Ne próbálj meg 20 különböző, teljesen új szokást egyszerre kialakítani. Ne próbálj meg egyszerre leszokni a cigiről, rászokni a heti háromszori futásra, a korai kelésre és az egészséges táplálkozásra és emellett még napi 1 órát foglalkozni az általad tanult nyelvvel. Válassz ki EGY szokást és koncentrálj arra a következő 30 napban, amíg teljesen automatikussá válik, majd lépj át a következőre.

Heti adagokban gondolkodj! Egy hét egy jól belátható időintervallum, ez kezelhető. Ha azt mondod magadnak: a következő egy évben minden nap megtanulok 10 új szót, az nagyon jó, viszont az elméd a háttérben már is elkezd kapálózni, hogy “miiiii, egy ééév? Már most elegem van belőle, hagyjuk a francba”. Mondd ezt helyette: a következő héten minden nap megtanulok 10 szót, utána pedig átismétlem őket és nyugtázom, hogy jól teljesítettem! Aztán jöhet a következő hét.

Keress egy párt magadnak! Társas lények vagyunk, minden jobban csinálunk csoportban. Keress valakit, akivel együtt dolgoztok az új szokás kialakításán és hetente egyszer leültök 5 percre és megbeszélitek kinek hogy ment az elmúlt hét, hol lehet javítani. Már csak maga ez a tény, hogy nem vagy egyedül, irgalmatlan nagy segítség.

Összegezve

 1. Ne fogadkozz, inkább válassz ki egy új szokást és figyelj arra
 2. Egyszerre egy új dolgot vezess be
 3. Heti lépésekben haladj
 4. Keress magadnak egy partnert (vagy csoportot), aki rajta tart a célon

Az én első új szokásom, hogy naponta fogok legalább 5 percet meditálni. Te mit nem fogsz megfogadni és helyette milyen új szokásra fogsz koncentrálni először?

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

 • TD

  Milyen szép post lett.
  Én 1 mondattal letudtam volna egy ilyen tanácsot.
  Ami így hangzott volna: Áldozat nélkül nincs fejlődés!

  1 kérdés. Jó pár alkalommal hivatkozol bizonyított tényekre. Olykor-olykor kaphatunk linket ezekről a felmérésekről, kísérletekről?

  Személyem szerint a rossz szokásokról vagy a feleslegessé vált szokásokról szeretek lemondani, ezzel pedig újabb szokásokat tudok felszedni, így tanulva más és más témakörökben, illetve segítve a tanulás hatékonyságát (pl. táplálkozás).
  Például egy kialakított szokásom: Reggel (hajnal?) 5-6 fele kelek és a reggeli testmozgás után leülök tanulni és közben vagy előtte 1 ‘gyümölcsöt’ betolok az arcomba + iszok egy finom teát (vagy hideg (Roobios) vagy valamilyen meleg ‘gyümi’ teát.). Ez nekem nagyon sokat segített a jobb tanulás elérésében + a megfelelőbb egészség elérésében is, amihez csak 1 nagyobb (~ végleges) szokás kellett.

  Saját vélemény!
  A posthoz hozzá szeretném tenni, hogy mindannyiunk teste máshogy működik, pl. a gyomor is – van aki a paprikától felpuffad, van aki kiló számra tömi magába és semmi baja sincs -. Tehát, ahogyan a tanulás módot úgy ezeket a szokásokat is magunkhoz kell szabni és időközönként átnézni hasznos e számunka avagy sem, mert máskülönben káros lehet számunkra.

  • Szia TD,

   Köszi szépen! Átszerkesztettem a cikket a referenciákkal együtt.

   Reggeli rutin: érdekes, hogy mennyi átfedés van. A reggeli kelés, folyadék (+kávé), tanulás az én rutinom része is. Volt olyan időszak, amikor akkor feküdtem le, mint mikor most felkelek. 🙂 Abszolút igazad van, mindenkinek ki kell magának kísérletezni, hogy mi működik.

   • TD

    Köszönöm Szépen a linkeket!

 • Levi

  Nekem is nagyon tetszik ez a cikk (is) és több ismerősömnek ajánlottam már. Mindenkinek kívánok boldog és sikeres napokat, tanulást ebben az évben is.

  Hátha valaki nem ismeri még ezt az oldalt: http://www.podclub.ch . Itt elég sok podcast található angol, német, francia, olasz és spanyol nyelven.

  • Helló Levi, örülök, ha tetszett! 🙂

   Köszi a linket, még nem ismertem, nézni fogom!

  • Klára

   Szuper oldal! Köszi!

 • Gábor

  Elmúltam negyven éves és a mindennapjaimban, eltekintve pár fórum hozzászólás “olvasásától”, nem kell használnom az Angol nyelvet.
  Viszont tudom, hogy nem akkor kell valamit megtanulni amikor már szükség van rá.
  Soha nem tanultam nyelvet, nem jártam tanfolyamra stb, csak azt a pár szót,
  mondat töredéket ismerem, ami rám ragadt innen – onnan.
  Felszoktam menni a verbling.com oldalára, és néha bátorkodtam belépni Angol kezdő csoportokba, de alig értetem a beszélgetésekből valamit, válaszolni meg végkép nem tudtam.
  Tehát a verbling kezdő csoportjai is erősek nekem.
  Kérdés, negyven évesen, hogy kezdjek el úgy tanulni angolul, hogy minél előbb rész tudjak venni a verbling kezdő szintű beszélgetős óráin.
  Te (ti) hogy kezdenétek neki, mit és miket tanulnátok?

  Köszönöm.

  • Danka

   Szerintem első lépés felszedni 300 alapvető szót. Keress egy forrást, ami érdekes, ahonnan a szavakat veszed. Ez lehet egy leggyakoribb szavak listáját tartalmazó weboldal is, de ekkor a szavakat neked kell mondatba rendezni. Ezekből a mondatokból kell megtanulnod a szavakat és beírnod Ankiba.
   Mondok egy példát, nekem a legelső forrásom németből a Pons 30 nap alatt megszólalni németül c. könyv volt. Ebben egy folytatásos sztorit írnak le, aminek helyenként van is egy kis érzelmi töltete, pl a poénok kapcsán. A mondatokat egy az egyben tettem is az ankiba.
   300 szó minimalista nyelvtannal kb arra elég, hogy meg tudj szólalni a kezdő csoportokban és nagyjából értsd, hogy miről szól a beszélgetés. Ha tudsz beszéddel tanulni, akkor a szótanulás mellett a haladásod megindul.

 • Klára

  Köszi a cikket Bálint! Nagyon sokszor segít az oldalad túllendülni az akadályokon.
  Ismered az androidos HabitBull-t?
  Üdv
  Klára

  • Szia Klára, még nem ismertem, de mivel minden érdekel, ami a produktivitással kapcsolatos, ezért már fel is tettem és próbálom. Köszi! 🙂

 • István

  Erről a kedvenc idézetem jut eszembe!”Nincs olyan,hogy kezdet és vég,csak a tett van!”Nagyon jól látod a dolgot Kedves Bálint!Nagyon jó kis cikk!A probléma az nagyon sok emberrel,hogy egy naptól várják a megváltást(majd január elsejétől,hétfőtől,holnaptól,stb.)ezt kell elfelejteni!Akarsz valamit?Tegyél érte most,mától,azonnal,mert ahogy mondtam,csak a tett van,a többi csak kifogás és ahogy mondani szokták:”a leghosszabb út is egy lépéssel kezdődik”!Mindenkinek sok sikert az új szokásokhoz!Szép napot!

  • Helló István, nem is érthetnék egyet jobban! Hasonló jókat! 🙂

 • Viktória

  Nagyon jó cikk!

  • Örülök, hogy tetszik. 🙂

 • Misi

  ….és a cikk írójának a magyar helyesírás gyakorlása is hasznos lenne ennyi idősen 🙂

  • Ha leírod a hibát/hibákat, azt megköszönöm és ki is javítom. 🙂

  • Csabi

   Szerencse, hogy sikerült megragadni a cikk lényegét…

   Mindazonáltal, az ilyen emberek miatt érdemes segítő szándékkal egy blogot üzemeltetni és rengeteg energiát, időt beleölni.

Ugrás az oldal tetejére