A hónap olvasója: F. Tamás

Mutatkozz be röviden az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak! Ki vagy, mit kell tudni rólad?

Fülöp Tamás vagyok, 38 éves. Jellemzően a kihívások és megoldandó feladatok – nem matek – vonzanak. Néhány éve elterveztem, hogy Angliában építem fel ismét önmagam, de az élet felülírta a döntési prioritásokat és így visszatértem Magyarországra. Jelenleg termeléstervezőként dolgozom egy német tulajdonú járműipari beszállító cégnél.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Az angollal még általános iskolában ismerkedtem meg ötödikes koromban. Kisebb nagyobb megszakításokkal tanul(gat)tam az elmúlt évek folyamán, de komoly szándékom a nyelv elsajátítására csak 2010-ben ébredt. Ekkor tettem egy középfokú nyelvvizsgát, de csak utána tanultam meg folyamatosan beszélni angolul.

A német nyelvet is az előző században tanultam, négy éven keresztül még középiskolában, de nagy része elkopott már annak a tudásnak. A jelenlegi munkahelyemen az angol nyelvismeretemet tudom használni, de az elsődleges munkanyelv a német. Tehát most a német nyelv elsajátítása került előtérbe.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+-t?

2010 óta. Nem szeretek szabályokat biflázni. Beszélni akarom a nyelvet és nem pedig logikai feladatokat megoldani valósidőben. A matek amúgy sem megy. Ezért kerestem olyan módszereket, amivel el tudom sajátítani a folyékony beszédet.

Sok hasznos dolgot találtam az oldalon. Amely módszerek testhez állónak bizonyultak, azokat beépítettem az autodidakta nyelvtanulási tematikámba. Természetesen a középfokú nyelvvizsgámhoz rengeteg szabályt, meg isten tudja mi kellett megtanulnom, de valahogy túléltem.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Mivel a nyelvtanulás mellett a futás a másik kedvenc hobbim és az életmódom alapja 2006 óta, így hetente kb. 5-6 órát töltök futással. Ez idő alatt remekül el lehet mélyülni az élet ügyes-bajos és napi dolgaiban. De arra is tökéletes ez az időszak, hogy hallgassak valami nyelvi hanganyagot.

Ráadásul az agy oxigén ellátottsági foka is sokkal magasabb ekkor, tehát még nagyobb hatékonysággal bír ez a módszer. Futásaim során korábban angolt tanulva rendre Effortless English-t, majd Speaking Business English-t, újabban pedig németet tanulva Leicht Deutsch Lernen-t hallgatok. Ezek az anyagok egy módszerre épülnek és több leckéből állnak.

A tanulási módszer lényege az, hogy ugyanazt a szöveget naponta két-háromszor-ötször-tízszer meghallgatva, egy-két héten keresztül ismételve beágyazódik a tudatalattiba amit hallgatunk. Szerencsére nyelvtannal együtt. Ráadásul a hallott anyagok írott formában is rendelkezésre állnak. Zseniális.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az, ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

A nyelvtanulási módszerekből felépített rendszer, amit használok, valamint a kitartásom. A hétköznapokat 15-20 perc ANKI-val indítom, majd futócuccot húzok és irány a munkahely, eközben pedig nyelvi hanganyagot hallgatok. Délután hazafelé ugyanez a program. Tehát mire hazaérek, már magam mögött tudok két futóedzést és aznap már foglalkoztam kb. másfél órát nyelvtanulással.

Estefelé felmegyek az www.interpals.net-re vagy a www.facebook.com-ra, ahol szintén nyelvgyakorlási szándékkal – is – chatelgetek ismerőseimmel, írok a fórumokba. Angliai tartózkodásomnak köszönhetően anyanyelvű angolokkal is tudok „beszélgetni”, de van olyan magyar ismerősöm, akivel magyarul még nem is kommunikáltunk, csak angolul.

Néha meglátogatom a www.sharedtalk.com-ot, ahol az élő idegen nyelvet beszélni kívánókkal tudok gyakorolni. Ez a hétköznapi rutinom nyelvtanulás szempontjából. Hétvégén szoktam még olvasni, ezt a délelőtti órákra időzítem, ekkor egy-két órát fordítok e-book olvasására.

Az e-booknak nyelvtanulás szempontjából van egy nagy előnye a könyvvel szemben: ha egy szó vagy kifejezés nem megy, akkor csak kijelölöm az ismeretlent és a beépített egynyelvű szótár máris segítségemre siet. Nagyszerű megoldás.

Szabadidő mennyiségétől függően sorozatokat is nézek, szerencsére elég széles paletta áll rendelkezésre az interneten. De nagyon hasznos még a www.ted.com oldal is, főleg angolt tanulóknak. Ott a beszédek 60 különböző nyelven vannak feliratozva (TED előadásokat más nyelven is el lehet érni, például németül és spanyolul is – Bálint).

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

Korábban a kiejtéssel nem törődve tanultam a szavakat és kifejezéseket. Természetesen sok rögzült helytelenül az idők folyamán. Amíg csak a haverok röhögtek rajta itthon, addig nem volt nagy a baj, de amikor Angliában, vagy később a munkámban kellett helyt állnom, akkor már más volt a szituáció.

Hogyan lendültél túl rajta?

A kiejtés és a hallás alapján történő szövegértés kéz a kézben jár. Sok hanganyagot hallgattam meg, valamint rögzítettem élő beszélgetéseket Angliában diktafonnal, melyeket feldolgoztam számítógépen és sokszor ismételtem őket.

Szerencsére az egyik kinti futótársammal sikerült megbeszélnem, hogy olvasson fel nekem egy Effortless English anyagokból összeszerkesztett hanganyagot brit angol akcentussal, amit rögzítettem. Háromórányi szerkesztett hanganyag volt az eredmény. Ezért cserébe egy üveg Tequila volt az ajándék.

angol kiejtés

Amióta pedig ismét itthon dolgozom, hétvégén sokat kell utaznom autóval, így elég sok idő áll rendelkezésemre, hogy ezeket a fenn említett hanganyagokat hangosan fel tudjam mondani – hangsúlyra, kiejtésre, intonációra figyelve. Ezek a módszerek sokat segítettek abban, hogy fejlődjön a kiejtésem és a szövegértésem.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban?

Számomra a nyelvtanulás olyan, mint a hosszútávfutás. Szeretek „úton lenni”, látni, hogy az egymásra épülő tanulási módszerek és folyamatok miként alakulnak át hosszútávon felhasználható tudássá, tapasztalattá, sikerré.

Ha csökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled?

Elmegyek futni, és AJ Hoge-ot hallgatok közben.

Mi az az egyetlen egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Egyszerű dolog? Amikor megvettem a repülőjegyet Angliába. Komolyra fordítva: a diplomához szükség volt a középfokú nyelvvizsgára. Ezzel nem is lett volna gond, mert ugyan volt nyelvvizsgám, de nem beszéltem a nyelvet. Nem akartam, hogy az a sok nyelvtanulásra befektetett energia, idő stb. elvesszen.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Így utólag már vicces a szituáció, de amikor történt, akkor nem volt annyira az.

Fél évet töltöttem az angliai Newcastle upon Tyne-ban, ahol észak-kelet Anglia egyik legnagyobb amatőr futócsapatának tagjaként kerültem közelebb az edzőtársaimon keresztül az angol nyelvhez. Amire nem számítottam, az az volt, hogy elég sokan beszélnek ott a Northumberland megyére jellemző Geordie akcentussal.

Az Effortless English-sel amerikai angolt tanultam, így a brit angol megértése is nehézségeket okozott, de ez a Geordie… Még szerencse, hogy Activity-ben jó vagyok. Persze egy-két alkalom után megtaláltam azokat a sporikat, akik a számomra érthetőbb verzióját beszélték a nyelvnek. Továbbá az önkéntes munkáim során, és a hétköznapi életben is volt lehetőség nyelvgyakorlásra. A lehetőség mindenhol ott van, csak tudni kell élni vele.

Milyen jó tanácsod van más nyelvtanulók számára?

Merj tévedni és hibázni. Merj megszólalni idegen nyelven, akárhogyan is megy. Beszélj, amennyit csak lehet. Csakis beszédből lehet építkezni, a csendből nem. Aki meg kinevet, az magát neveti ki… Te meg mered csinálni, ő nem. Te jobban fogsz idegen nyelven beszélni, ő meg nem.

Hajrá!

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT
Ugrás az oldal tetejére