Hogy ne felejtsd el a megtanultakat – III. rész

Rendhagyó cikksorozatunkban ezúttal azt pedzegetjük, hogy mi a leghatékonyabb módja a szavak/fogalmak megjegyzésének. Harmadik rész.

A múltkor ott hagytuk abba, hogy már tudjuk hogyan kell kártyákat létrehozni és a Forward/Reverse résznél ragadtunk le. Következzen ennek mélyebb analizálása, már amennyire ez lehetséges.

Tehát az úgynevezett fogalmakat (fact) tart számon. Egy fogalom nem egyenlő egy kártyával. Mielőtt saját magamat is összezavarnám, előrántanék ismét egy példát és azon keresztül demonstrálnám a hogyan-miértet.

ANKI fogalmak és kártyák

Tehát, vegyük az előző cikkben említett példát. Van egy kártyám, aminek a kérdés és válasz része így néz ki:

Kérdés: La gente estaba tomando el sol en las playas.
Válasz: Az emberek napoznak a strandokon.

Mikor ezt a kártyát létrehoztam, akkor a jobb felső sarokban csak a „Forward” opció volt bejelölve, ami azt jelenti, hogy az Anki fogta és így ahogy van, belepaszírozta a paklimba és ezzel mossa kezeit. Ez egy kártya és egyúttal egy fogalom is.

No, de. Ha a létrehozás pillanatában a „Forward” és „Reverse” is be lett volna jelölve, akkor az Anki KÉT kártyát hozott volna létre (és pakolta volna bele a pakliba) – a két kártya így nézne ki:

Kérdés: La gente estaba tomando el sol en las playas.
Válasz: Az emberek napoznak a strandokon.

Kérdés: Az emberek napoznak a strandokon.
Válasz: La gente estaba tomando el sol en las playas.

Magyarán mondva a kérdés részben egyszer a spanyol (angol, német, akármi) van, egyszer pedig a magyar. Azonban ez még mindig EGY fogalomnak számít, legalábbis Anki-földön. Ezt csak a miheztartás végett jegyezzük meg.

Ahogyan én használom az ANKI-t

Kezdetben én is úgy gondoltam, hogy a „Forward” és „Reverse” dolgokat is hozzá kell adnom a paklihoz, hogy lássam a magyar kérdést is és tudjam rávágni a spanyol megfelelőt. Mert ha nem, akkor nem tudom, nem tanultam meg, nem ér semmit az egész. Helytelen.

Jöjjünk rá, hogy az SRS programok nem személyi tanárok, nem barátok, nem szókikérdező applikációk. Az SRS programok (így az ANKI is) arra szolgál, hogy ne felejtsük el a megtanultakat. Nem arra, hogy kikérdezze a végtelenül bemagolt szó és mondatlistákat és a körmünkre koppintson, ha valami nem stimmel. Nem.

Eképpen szólva a felhasználó azt is gyorsan észreveszi, hogy nincs szükség a „Forward” és „Reverse” dolgokra. Elég a „Forward” – vagyis csak az adott idegen nyelven látjuk a kérdést.

Természetesen ez azt követeli meg, hogy mikor új mondatokat adunk a gyűjteményünkhöz, azok jelentésével tisztában legyünk – a válasz részbe csak „biztos, ami biztos” alapon írjuk bele a magyar megfelelőjét. Még jobb, ha a válaszba is csak a célnyelven írunk dolgokat – például a mondatban szereplő ismeretlen szavak definícióját, mondjuk egy szótárból kimásolva. El kell fogadnunk, hogy egy másik nyelvet tanulunk, nem pedig magyar órán vagyunk.

Minél több célnyelvű anyagot kell megismernünk, hogy a helyes mintákból később majd saját dolgokat építgessünk. Félreértés azt hinni, hogy az ANKI arra való, hogy kikérdezze tőlünk a szavakat/mondatokat (magyar -> célnyelv irányban). Az ANKI célja, hogy tudjuk, értsük meg az idegen nyelvű mondatot és váljon a részünkké annak helyes formája, stilisztikája és tartalma. Párszáz megtanult szó/mondat után már képesek vagyunk saját magunktól értelmes, és ami a legfontosabb, helyes mondatokat alkotni. Gügyögni. Kommunikálni.

Kezdő nyelvtanulóként az adott nyelven kis nyikhajok vagyunk, bébik, akik fokozatosan sajátítják el a helyes kommunikáció elemeit. Ezt segít szimulálni az ANKI. A miheztartás végett: az anyanyelvű szintű kommunikációhoz tízezres nagyságrendű anyagot kell magunkévá tennünk. De most már legalább tudjuk, hogy hogyan álljunk neki. (A kételkedők látogassanak el erre az oldalra – az úriember 18 hónap alatt tanult meg anyanyelvű szinten Japánul. Persze ő még más trükköket is alkalmazott, de az SRS az egyik kulcs.)

Hátránya a dolognak, hogy viszonylag időigényes. Nekem nagyjából 20 percet vesz igénybe egy nap az ismétlés és néhány új mondat megtanulása (általában 30-40), amit nem neveznék nagy áldozatnak a részemről, főleg a dolog hatékonyságát tekintetbe véve.

Időigényes olyan szempontból, hogy kell egy-két év, mire az ember eléri az anyanyelvi folyékonyság szintjét. Viszont hibátlanul, tökéletesen fog beszélni – már csak a kiejtést kell idejekorán elkezdeni gyakorolni. Félreértés ne essék: az ANKI használata nem eredményez magában folyékony beszédet – csak segít elérni azt.

Lezárás

Persze a mondatok vakon való tanulása sem vezet sehová, de erről majd a következő cikkben. Szeretnék még némi áttekintést adni a pontos kezelésről és néhány technikai dologgal megtámogatni az itt leírt elméletet. De ezt már csak legközelebb. Addig is: tanulásra fel!

A sorozat további részei:
Hogyan ne felejtsem el a tanultakat I. rész
Hogyan ne felejtsem el a tanultakat II. rész

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

 • Pingback: Nyelvhack – Hogyan tanulj meg három hónap (vagy rövidebb idő) alatt 1500 kínai írásjelet | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Kriszti

  Helló!

  Én most egy intenzív angol középfokú felkészítőre járok és elég hamar 5 hónap alatt kell (kellene) eljutni alapfokról középfokra, és persze nyelvvizsgázni is.
  Letöltöttem az ANKI-t és én is szinte függő lettem, nagyon jó, minden nap van “aki” kikérdezi a szavakat és napi fél óra alatt több száz szót, kifejezést át lehet nézni + újakat tanulni. Egyenlőre szótanulásra használom, de gondolkodom a mondatos verzióban is, csak szorít az idő és a kártyák bevitele is időigényes. Van pár angol nyelvkönyv magyar írókkal, amik szintén az agol mondatos tanulást részesítik előnyben.
  Nemrég ráakadtam én is az Effortless English anyagokra, de nem foglalkoztam vele különösebben, de ahogy itt olvasom az is elég jó, így elkezdem a leckéket. Mivel nincs sok időm majd kiderül mire jutok vele és beszámolók a végeredményről.
  De az anki -ról már most elmondhatom, hogy nekem bevált és terjesztem is a barátok között.

  • Szia Kriszti,

   Szuper, köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat/élményeidet! 🙂 Ilyen szorgalommal biztosan sikerült a középfokú dolog. Egy dolog: szerintem mindenképpen érdemes “erőltetni” a mondatokat, mert tanulni csak kontextusban szabad – így az ember nem fog butaságokat mondani. 🙂 Hajrá! 🙂

 • Szilva

  Szia! Sokat foglalkoztat a nyelvtanulás hatékonyságának fokozása kérdéskör. Nem csak azért, mert állandóan arról hallani, hogy hazánkban a nyelvtanulás katasztrófális …, hanem mert saját “bőrömön” érzem ennek a fontosságát. Nem az Y generációhoz tartozom, ezért a podcast és Rss meg hasonló társai kifejezéseknek is utána kell járnom. Ezért jónak és alaposnak tartom mind a módszeredről, mind az ANKI-ról leírtakat.
  Ezt fontosnak tartottam elmondani, még akkor is, ha az ankit nem fogom (vagy tudom) használni, mert minden esetre biztatást kaptam tőled: igenis vannak hatékony módszerek, érdemes küzdeni.Nekem ez igenis küzdés, mert egy nyelvtanfolyamon sem találtam meg a hullámhosszot és csak esténkét jut egy kis idő a tanulásra.
  Sok sikert!

  • Szia Szilvia!

   Köszi szépen, örülök, ha tetszik, amit olvastál.

   Nálad pedig dícséretes, hogy mindennek utánanézel magadtól, számomra ez mutatja azt, ha valaki igazán akar valamit.

   És igen, engem is (mérnökként) elsősorban a minél jobb hatékonyság érdekel, és szeretném ezt másoknak is átadni.

   Még egyszer köszönöm szépen, remélem sokáig maradsz és majd megosztod velünk a sikerélményeidet! 🙂

 • kata

  Szia . Akkor , ki veszem magam a hétvégi programból , és megpróbálom lezongorázni. Hálás vagyok , KÖSZI.

 • kata

  Sziasztok. Szuper az oldal, jó a fórum. Ürülök,hogy rátok találtam. Nekem is az ANKI-ban kellene a segítség. Mind a telefonos (AndRoid) , mid az asztali pc-s változatnál, és a telefonra
  szánt pc-s paklik felvitelében. Talán így röviden. Köszi és szép napot.

  • Szia kata,

   Úton van már a segítség, nem kell már rá sokat várni. 🙂 A héten meglesz a cucc.

 • márk

  Szia!
  Nagyszerű az oldal, gratulálok, és kitartást hozzá!
  Az Anki-t hogy tudom szinkronizálni? Hogy a telefonomon is tudjam használni, a pc-s paklimat..
  Köszi!!

  • Szia Márk,

   Köszi szépen! 🙂

   Az ankisrs.net oldalon regisztrálni kell, majd az Ankin belül beállítani, hogy szinkronizálja fel a webre a paklikat (nyisd meg a paklit, majd settings–>preferences–>network, ahol meg kell adnod a felhasználóneved és jelszavadat (amit regisztráltál) és beállítani, hogy mikor szinkronizáljon).

   Attól függ, hogy milyen telefonod van, de ott is csak be kell állítani a szinkronizálást és már le is töltheted a szerverről a paklijaidat.

   Hajrá!

   • tioti

    Szia! Nekem is hasonló problémám van. Próbáltam lekövetni amit leíttál ,
    de nem jött össze még úgy se,hogy az Anki magyar nyelvű. Tudnál
    segíteni abban, hogy lépésről lépésre leírod a teendőket. Köszönöm.

    • Szia tioti,

     Jobbat tudok – már elég rég óta akartam csinálni egy videót az Anki használatáról, és rengetegen írnak ezzel kapcsolatban. Úgyhogy összeszedek mindent, amit tudni kell róla és csinálok belőle egy videót nemsokára. 🙂

    • tioti

     Ez nagyszerű lenne. Előre is köszönöm , a gyors választ is.

 • pfpf

  Nagyon sok dicséretet kaptál, de azért én is meg köszönöm a munkád. Nem tudom, hogy valaki elolvassa-e még ezt a cikket, de az új Anki már magyar nyelven is “tud”.

  • Szi pfpf,

   Nagyon szépen köszönöm a visszajelzést, nagyon jól esik! 🙂

   Én biztosan elolvasok minden kommentet. 😉

 • Pingback: Hogy ne felejtsünk el a megtanultakat – II. rész | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Hogy ne felejtsünk el a megtanultakat – I. rész | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • BonFire

  Mos ismét ide írok, mert ez az ANKI-s cikk.

  Szóval. Anno elkezdtem vele foglalkozni, de nem találtam elég jónak, mert többet szerettem volna gyakorolni, mint amennyit a gép ideálisnak ítélt. Nincs énnekem olyan jó memóriám, mint ő hiszi. Így aztán néhány hónapig teljességgel mellőztem az ANKI-t.

  Most újra elővettem, azóta már gyarapodott új kártyákkal is, és néhány kifejezést teljesen elfelejtettem, de azokat sikerült viszonylag hamar felfrissíteni vele.

  Azonban az új kifejezéseket, amiket hallok, azokat sem kérdezi többször, holott mindig az “újra” gombot nyomom, hogy nem tudom, még akkor is, ha csak kapiskálom. De nem enged többet. Mára befejezted, majd holnap. Pedig az időlimitet is felnyomtam 10 percről 60 percre, akkor is elzavar. Beindítottam a szómagolást, amely funkcióban a kérdezendő káryák száma a maximum. Itt is egyetlen kifejezést engedélyezett, aztán elküldött, hogy “pihenjél, elég volt mára”. De nekem nem elég. Nem tudom, hogy lehetne rugalmasabb működésre bírni az ANKI-t.

  Lehet, hogy sok kutatás előzte meg a programozást, és a kérdezési algoritmus kidolgozását, de akkor úgy látszik, ezek szerint nekem nehezebb a felfogásom, mert nekem nem elég annyi gyakorlás, amennyit ő ideálisnak tart.

  Holnap 10 kártya után megint pihenni küld. Így egy hét alatt nem tanulok meg 3 kifejezést sem. Holott úgy olvastam, hogy egy idegen szóval legalább 30× kell találkozni, hogy el ne felejtse az ember, ahhoz viszont, hogy aktívan használni is tudja, legalább 100×. Ez meg így nem túl hatékony.

  Hát, egyelőre hagyom, enni nem kér, csak nem látom a hatékonyságát. Azért meg nem fogok X db kártyát létrehozni, hogy “legyen”. Ahogy te is írtad, ami nem érdekel, azt úgysem fogom megjegyezni, így fölösleges is betenni.

  Addig folytatom a Skype-olást. Érdekes módon sok külföldi ujjong, hogy juhé, van kivel Skype-olni, és kirakja a címét, de utána sosincs bejelentkezve. Egyszerűen nem mernek belekezdeni a diskurzusba, mert félnek a kudarctól. Inkább rejtve maradnak. Egyedül azzal a cseh kiscsajjal tudom tartani a kapcsolatot, akit már említettem, de ő még nálam is gyengébb angolból, ráadásul akkora akcentusa van, hogy jó néhányszor le kell írnia, amit mond, mert érthetetlen.

  No, de hát egy ember is több, mint a semmi, és remélem mindketten fejlődünk idővel. Szívás az egész, de szeretünk szívni. 🙂 Mások meg úgy látszik ezt szeretnék elkerülni, de nem lehet. No, majd rájönnek.

 • BonFire

  Mos ismét ide írok, mert ez az ANKI-s cikk.

  Szóval. Anno elkezdtem vele foglalkozni, de nem találtam elég jónak, mert többet szerettem volna gyakorolni, mint amennyit a gép ideálisnak ítélt. Nincs énnekem olyan jó memóriám, mint ő hiszi. Így aztán néhány hónapig teljességgel mellőztem az ANKI-t.

  Most újra elővettem, azóta már gyarapodott új kártyákkal is, és néhány kifejezést teljesen elfelejtettem, de azokat sikerült viszonylag hamar felfrissíteni vele.

  Azonban az új kifejezéseket, amiket hallok, azokat sem kérdezi többször, holott mindig az “újra” gombot nyomom, hogy nem tudom, még akkor is, ha csak kapiskálom. De nem enged többet. Mára befejezted, majd holnap. Pedig az időlimitet is felnyomtam 10 percről 60 percre, akkor is elzavar. Beindítottam a szómagolást, amely funkcióban a kérdezendő káryák száma a maximum. Itt is egyetlen kifejezést engedélyezett, aztán elküldött, hogy “pihenjél, elég volt mára”. De nekem nem elég. Nem tudom, hogy lehetne rugalmasabb működésre bírni az ANKI-t.

  Lehet, hogy sok kutatás előzte meg a programozást, és a kérdezési algoritmus kidolgozását, de akkor úgy látszik, ezek szerint nekem nehezebb a felfogásom, mert nekem nem elég annyi gyakorlás, amennyit ő ideálisnak tart.

  Holnap 10 kártya után megint pihenni küld. Így egy hét alatt nem tanulok meg 3 kifejezést sem. Holott úgy olvastam, hogy egy idegen szóval legalább 30× kell találkozni, hogy el ne felejtse az ember, ahhoz viszont, hogy aktívan használni is tudja, legalább 100×. Ez meg így nem túl hatékony.

  Hát, egyelőre hagyom, enni nem kér, csak nem látom a hatékonyságát. Azért meg nem fogok X db kártyát létrehozni, hogy “legyen”. Ahogy te is írtad, ami nem érdekel, azt úgysem fogom megjegyezni, így fölösleges is betenni.

  Addig folytatom a Skype-olást. Érdekes módon sok külföldi ujjong, hogy juhé, van kivel Skype-olni, és kirakja a címét, de utána sosincs bejelentkezve. Egyszerűen nem mernek belekezdeni a diskurzusba, mert félnek a kudarctól. Inkább rejtve maradnak. Egyedül azzal a cseh kiscsajjal tudom tartani a kapcsolatot, akit már említettem, de ő még nálam is gyengébb angolból, ráadásul akkora akcentusa van, hogy jó néhányszor le kell írnia, amit mond, mert érthetetlen.

  No, de hát egy ember is több, mint a semmi, és remélem mindketten fejlődünk idővel. Szívás az egész, de szeretünk szívni. 🙂 Mások meg úgy látszik ezt szeretnék elkerülni, de nem lehet. No, majd rájönnek.

 • [balint]

  @BonFire: Ne aggódj, felgyülemlenek majd azok a kártyák. 😀

  Bevallom, csak most néztem meg a könyvet, de ez nagyon jónak tűnik, meg is rendeltem a bookline-on, 500 forintot tuti megér. 😀

  Nagy ötlet átírni, személyesebbé tenni a dolgokat! 😀 Azt hiszem én is végigtolom ezt a könyvet, ártani nem árthat. 😀

  Most egy hónapig “szabadságon” voltam, de a közeljövőben ismét jönnek az írások. 😀

 • BonFire

  @[balint]: Igen, valószínűleg még kevés kártya van a pakliban, azért végzek gyorsan. Abban is igazad van, hogy olyat nem teszek bele, amit haszontalannak vélek, vagy nem érdekel, mert tapasztalatból tudom, úgysem tanulnám meg soha. Pl: “Az új tőzsdei részvényindexáló rendszer sokkal hatékonyabban számolja ki a kamatlábakat.” – és hasonlók. 🙂

  A könyv, amit említettem, bőséges anyaggal ellát jó időre. 280 oldalon kábé 5000-6000 példamondaton mutatja be a szavak “rendhagyó” értelmezését, és a komplett mondatokat használom fel. Persze néhányat átfogalmazok, egy kissé személyesebbé téve, pl. nem azt, hogy “A kutyája Hector névre hallgat.”, mert kutyám nincs, ellenben macskám van, így a mondatot átírom ilyenformán: “A macskám Ciceró névre hallgat.” His helyett I; dog helyett cat; Hector helyett Ciceró, és máris sokkal személyesebbé válik egy amúgy számomra indifferens mondat.

  További sok sikert a kínaihoz és a spanyolhoz! Időről-időre visszatérek ide, hogy megnézzem, van-e új bejegyzés.

 • [balint]

  @BonFire: Hello, én is kezdek rájönni, hogy talán mégis használom majd a magyarról idegen nyelvre való fordításhoz. De egyelőre még csak kísérletezgetem vele.

  Hogy miket írsz bele, az tőled függ: de mindig csak olyat, ami neked fontos, vagy érdekesnek találod. Azért ne tegyél bele valamit, mert “kell”. Semmi haszna ne lesz. 😉

  Az, hogy végeztél öt perc alatt és még szeretnéd csinálni: nem kell. Pontosan ez a módszer lényege. Hogy mindig csak azokat a szavakat kell átismételni, amit éppen elfelejtenél. Az egész az időtakarékosságról szól. A többi szóra emlékszel még (legalábbis a gép szerint :D). Én is elkövettem ezt a hibát, de aztán rájöttem, hogy ez így marha kényelmes. Mellesleg ahogy gyarapszik a paklid, egyre több időt fogsz eltölteni az ismétléssel, szóval ne aggódj ez miatt. 🙂

  Vagy azt csinálhatod még, hogy rengeteg új kártyát raksz be, és minden napra beállítod a limitet 1000 új kártyára (ennyit úgysem tanulsz meg valószínűleg). Így az ismétlést akkor hagyod abba, amikor akarod. Az új, fennmaradó kártyák pedig ott fognak még ülni. Hajrá!

 • BonFire

  Szia!

  A tanácsodat megfogadtam, és elkezdtem az ismerkedést az ANKI-val. Bár te abban látod a hatékonyság módszerét, hogy csak az idegen nyelvű kártyákat kérdezed ki, nekem szükségem van a beszéd fejlesztésére is nagyon, így én dupla kártyákat csináltam. Meg is látszik az eredménye. Általában angolról magyarra fényévekkel jobb hatásfokkal fordítok, mint viszont. Tehát nekem inkább a fordításban segíthet az ANKI.

  Van egy könyvem, az a címe, hogy Anglicizmusok (a Black & White kiadó-féle), és jobb híján azokból készítek kártyákat magamnak. Mert természetesen a szómagolást feleslegesnek tartom én is. Itt viszont olyan kifejezések vannak, amit akkor sem lehet kikövetkeztetni, ha történetesen minden szót ismert az ember a mondatban. Meg ha filmekben hallok jó kifejezéseket, egyből írom befelé.

  Az egyetlen negatívuma, hogy amikor befejezte a kikérdezést, hiába indítom újra a leckét, azt mondja, hogy Gratulálunk, gyere vissza holnap ugyanebben az időpontban. És bár 10 perc időlimit volt beállítva, az egésszel végeztem 5 perc alatt. És ha kedvem támadna naponta 3×10 percet használni, akkor nem tudom, hogy folytassam.

  Valahogyan biztos meg lehet oldani; majd megoldom.

 • [balint]

  @melorin: a szövegértésre egyetlen hatékony módszer van: minél több inputot bevinni! angol zene, angol filmek, angol könyvek, angol angol angol. Mindent. Még a számítógéped operációs rendszerét is állítsd át angolra. Játékok, képregények, tv műsorok, podcastok, mindent angolul. Amikor csak tudsz, hallgasd ezeket, még ha nem is figyelsz rá, csak a háttérben megy. Egy hónap után meglepő mértékben fog nőni a szövegértésed!

 • tdk.112
 • melorin

  Sziasztok.
  Nemrég találtam rá erre az oldalra, és már eddig is sok hasznos tanácsot találtam nyelvtanulással kapcsolatban.
  Elkezdtem A.J-t hallgatni, remélem segít majd. Én nemrég végeztem el egy angol nyelvtanfolyamot, 4 hónapig tartott napi 4-5 órán át, ami elég kemény volt, főleg mert csak szavakat ismertem azelőtt, a nyelvtannal meg úgy voltam, hogy a ‘What’s your name’ mondatot még értettem miért így épül fel, de itt ki is fújt a tudásom 😀 Azt sem tudtam, hogy vannak igeidők…
  És szerintem igen hasznos volt ez a tanfolyam, de lehet, hogy csak szerencsém volt a lelkiismeretes tanárral, és a tanmenettel, de általánosítani szerintem nem kéne a tanfolyamokkal kapcsolatban.
  Úgy érzem, amit ennyi idő alatt meglehetett tanulni az angollal kapcsolatban, azt meg is tanították(alapfok).
  Persze nem ér fel az angol környezet hatásával, lényegesen kevesebbet beszéltünk és hallgattunk angolul, mint ahogy azt pl. külföldön megtehettük volna, de legalább a nyelvtant nagyon belénk vésték.
  Ezt a hiányt próbálom most pótolni AJ-val, hogy legalább bátrabban szólaljak meg, és jobban értsem amit mondanak például filmekben, zenékben, mert ez a legnagyobb gyengeségem. Félrehallom a szavakat, nem bírom sokszor szétválasztani a szavakat egymástól, és a mondat végén már nem emlékszem, hogy az elején mit mondtak, annyira koncentrálok, ami egy kérdő mondatnál elég kínos lehet, hisz sokszor a mondat elején derül ki, hogy ez kihez és milyen igeidőben szólt. Vagy pedig amikor nekem kéne egy mondatot kitalálnom angolul, azt előbb végiggondolom magamban, ügyelve a nyelvtanra, és mire kimondva elérkezek a mondat feléhez, a végét már nem tudom hogy raktam össze 😛

  Könyveket különösebb gond nélkül olvasom, most épp Tom Clancy-tól egyet. Persze sok ismeretlen szó van benne, még meg kell találnom az egyensúlyt a szótárazással kapcsolatban is. Eleinte minden ismeretlen szót kiírtam egy füzetbe, és amikor összegyűlt 10db akkor kiszótáraztam őket, és a továbbiakban ott volt a könyv mellett. Ezt meguntam, és most a másik végletbe estem, így egy szót sem keresek ki a szótárból, megvárom, hátha megértem egy idő után magamtól a jelentését. Természetesen van néhány mondat, amit nem értek emiatt.

  Az ANKIt is letöltöttem, csak még nem igazán tudom mit írjak a kártyákra, de gondolom ez majd beindul.
  Márcsak valami jó podcastokat kéne találnom, de még nem találtam olyan oldalt, ahonnan ingyen jókat lehet letölteni.
  Ha esetleg tudnátok ajánlani egyet, azt megköszönném.
  Mindenkinek további élvezetes és jó nyelvtanulást kívánok!

 • [balint]

  @tdk.112: nem tiltottam le, csak a hulladék blog.hu valamiért nem engedte. ezért manuálisan le kellett tiltani (holott eleve nem volt tiltva), majd újra engedélyezni. most már jó elvileg. igazán gyűlölöm ezt a platformot és ha lesz két szabad délutánom úgy elköltöztetem saját szerverre az egész cumót, hogy csak úgy zörög. 😀

  elolvastam az élménybeszámolódat, szuper! Nem tudom, hogy az Effortless English előtt milyen volt az angolod, de azt kell mondanom egészen kiválóan írsz! Csak így tovább! És ami a fő, motiváltságból páratlan példát mutatsz!

  Az iskolákról: igen, viccesek. Én a főiskolát angolul csináltam, de sajnos csak pár anyanyelvű tanárunk volt, a többi vagy magyar, vagy valamilyen más nemzetiségű – és bizony ez néha gondot okozott. Mikor sokszor hallasz egy helytelen formát, hajlamos vagy megjegyezni – ennek hatását sokáig nyögtem még… Szóval onnantól fogadtam meg, hogy nekem csak az anyanyelvűek a megfelelő “mérce”, csakis tőlük akarok tanulni, velük kommunikálni.

 • tdk.112

  ??? A legújabb posthoz letiltottad a kommentelés lehetőségét? (Gondolom nem szándékosan.)

  Egyébként én is sokat fejlődtem angolból az elmúlt 6 hónapban, a folyamatot itt írtam le: pronuncian.com/Forums/default.aspx?g=posts&t=133 AJ Hoge módszere mély nyomot hagyott bennem, én változatlanul hiszem, hogy az ő útját kell követni.

  Ahhoz képest, hogy Magyarországról, anyanyelvi környezet nélkül tanulok, és emellett még csak az iskolában sem, és tanfolyamon sem tanulok angolt, óriásit fejlődtem. Nem okoz gondot egy filmet végignéznem felirat nélkül, úgy, hogy a 95%-át megértem. Abban pedig nagyon igazad volt, hogy meg kell teremteni az anyanyelvi környezetet, amit szerintem leginkább filmnézéssel lehet elérni. Meg zenével.

  Mellesleg nem is érdemes tanfolyamokra itthon eljárni, és nem azért, mert kényelmesebb otthon tanulni, hanem mert a hatásfoka a béka segge alatt van, és igazából nem is tanulsz meg angolul, csak Hunglish-ül. És röhejesnek tartom, hogy egyes iskolák kéttannyelvűnek mondják magukat, és olyanok oktatják az angolt, akik real time beszélgetés közben mindenféle nyelvtani táblázatokat képzelnek maguk elé. Nem, így nem szabad tanulni. És én ezt nem is tartom nyelvtudásnak, inkább memorizálásnak. Én soha életemben nem magoltam be semmit angolból, és mégis megvagyok. Ahogyan AJ szokta mondogatni: make English automatic! Ez a cél, nem az, hogy eszedbe jussanak a táblázatok.

  A nyelvvizsgákat pedig – most már én is – baromságnak tartom. Semmit nem mér le. (Ennek ellenére muszáj lesz letennem, mert kell a felvételihez…)

  Na, egyelőre ennyi, majd még kommentelem, ami eszembe jut.

  Közben olvasom: a másik blogodon épp jól kiosztod a blog.hu-t. 🙂

 • tdk.112

  Ennek örülök, mert már én is kezdtem azt hinni, hogy ennyi volt. Azt mondjuk láttam, hogy a másik blogodon irkálsz, csak annak ugye nem sok köze van ehhez. 🙂

 • [balint]

  @benedek1: nem, nincs vége, korántsem 😀 csak jelenleg magánéleti dolgokat szervezek át nagy mértékben és nincs nagyon időm írkálni. De a projekt továbbra is fut, mi több, jobban, mint valaha.

  A napokban kezdtem neki a kínainak. 😀 Nemsokára ismét beindul az írás, kitartás. És persze köszönöm a figyelmet! 😀

 • benedek1

  “Ennyi”? Vége?
  Elég szomorú lennék, ha az egyik kedvenc blog-om pályefutása így érne véget.

 • [balint]

  @manor: jaja, az eslpod az tényleg jó. ajánlott dolog 😀

 • Amivel még nagyon hatékonyan lehet bővíteni a szókincset, az a podcast, azon belül is azok, amikhez szómagyarázat is kapcsolódik. Ebben a műfajban nekem most az eslpod.com a kedvencem. Dr Jeff McQuillan jól nyomja:) Már hónapok óta nem is hallgatok mást az mp3 lejátszón, csak ilyeneket. Ha valaki sokat jön-megy, közlekedik, akkor azt a holt időt ezzel nagyon jól ki lehet használni.

 • [balint]

  @manor: a legmesszemenőbbekig egyetértek. A példamondatok mutatják meg IGAZÁN, hogy hogyan, miért, mikor kell használni a szót, így nyer igazán csak értelmet az.
  Az olvasás meg persze alap – én onnan is elég sok dolgot beleszórok az SRS pakliba – nem szeretném ha veszendőbe mennének jó kis szófordulatok, érdekes mondatok.

 • Én úgy csinálom, hogy az Ankiban a megtanulandó szó jelentése mellé felveszek pár példamondatot is. Sokszor csak ez segít megérteni pontosan, hogy milyen esetekben is kell használni azt a szót. Az általam korábban már említett MacMillan Dictionary ebből a szempontból is hasznos, jó kis példamondatokat hoz.
  Ami szerintem még nagyon fontos a szótanulás kiegészítésére, az az olvasás. Persze ez alap kell legyen minden nyelvtanulónak.

 • [balint]