Német nyelvtanulási segédletek

Megszólalást segítő anyagok:

Herr Professor – Manuel mérnöki megközelítéssel oktatja online a németet elfoglalt felnőtteknek. Pontos, szisztematikus, lépésről-lépésre rendszere a teljesen kezdőtől a C1-es (felsőfok) szintig elvisz – kifejezetten a beszélt nyelvre koncentrál. Napi podcast leckéi iszonyatosan hasznosak, nincs mellébeszélés, csak és kizárólag használható példákkal vezeti le a dolgokat. Imádom. Egyetlen hátránya, hogy angolul oktatja a németet – viszont a későbbi szintek teljesen átcsúsznak németbe, ahogy azt az ember el is várná. A napi hanganyagokra itt tudsz feliratkozni és nagyon jó szívvel ajánlom.

Leicht Deutsch Lernen –  A beszélt, folyékony német nyelv elsajátításának legjobb (mesterséges) módja. Ha nincs lehetőséged, vagy merszed (egyelőre) másokkal gyakorolni, akkor erősen ajánlott. Teljes mértékben a rendkívül sikeres Effortless English módszerre épül. A módszerről itt tudsz többet olvasni, a kizárólag az Öt év – öt nyelv olvasóinak fenntartott, 30%-os kedvezménnyel pedig itt tudod megvásárolni az anyagot.

Preply – Több ezer nyelvtanár közül választhatsz, és bármilyen nyelven tanulhatsz tőlük Skype-on az otthonod kényelméből. Gyors, kényelmes, megbízható. Több tanárral volt már innen órám, csak javasolni tudom. Ezt a linket használva az első órád árából 30% kedvezményt kapsz.

Conversation Exchange – Szeretnél gyakorolni élőben? Pattanj rá a városok szerinti keresésre, és leld fel az anyanyelvűeket, akik szeretnének magyarul tanulni, cserébe segítenek neked az ő nyelvükön. Én is számtalan beszélgetőpartnert találtam már az oldalon keresztül. Erre találod.

RhinoSpike – Nem tudod, hogy hogyan ejtenek ki egy bizonyos szót az adott nyelven? Kérvényezd a RhinoSpike-on, és rövid időn belül egy anyanyelvű fel fogja neked venni audióba, melyről értesítést kapsz, és meghallgathatod. Katt ide.

Szótanulást segítő anyagok:

Clozemaster – Élő beszédből vett, valódi mondatokon keresztül tanulhatsz játékosan szavakat a programmal. A készító Mike nagyon jó fej, a kérésemre bevette a magyar nyelvet is. Ha egy erős alapod van már, akkor mindenképpen próbáld ki, mert remek móka és iszonyatosan hatékony (másrészt a szavak mellett a nyelvtant is észrevétlenül gyakorlod. Ingyenes, a pár dolláros előfizetéssel viszont a hallás utáni szövegértésedet is remekül tudod vele csiszolni.) Imádom. Erre találod.

Mnemonika – Így jegyezhetsz meg könnyen és gyorsan rengeteg új szót. Én napi átlag 50 szót tanultam/tanulok meg így. A részletes leírást erre találod.

Anki – Problémás megjegyezni az egyszer már megtanultakat? Az ANKI segítségével soha többé nem felejtesz el semmit. Kicsit macerás a használata ezért bővebben itt olvashatsz róla

Sztaki szótár – A legjobb magyar-német szótár. Ha még kezdő szinten vagy, nyugodtan használd ezt a kétnyelvű szótárt, de minél előbb térj át az egynyelvűekre (mint például a Wordreference). Erre találod.

Leo Dictionary – A legjobb német szótár, bár angolul is kell hozzá tudni, hogy tökéletesen ki tudd használni. Itt találod.

Wordreference – Többnyelvű referencia szógyűjtemény. Alaposan és érthetően definiálja a szavakat, ha pedig valamit nem értesz vagy nem tudsz, csak ugorj be a fórumba és kérdezd meg a többieket a tényállásról – készségesen, és pillanatok alatt fognak válaszolni. Angol nyelvű. Katt ide.

A nyelvtannal segítő anyagok:

Német kisokos – Maros Judit mini méretű nyelvtani összefoglalója, ami azoknak jó, akik csak át akarják látni először a nyelvtant, illetve gyorsan át akarják futni a részleteket. Kő kemény 300 forintba kerül, bárhol beszerezhető.

Deutsch Interaktív – Magyar oldal egy csomó hasznos dologgal. Szavak, kifejezések, mondatok, minden van. Erre találod.

Deutsche Welle német kurzus: a híres német újság teljesen ingyenes kurzusai. Szintekre bontva válogathatsz közöttük. Teljesen németül van (illetőleg az angol és az orosz is választható), tehát valamennyi tudás szükséges hozzá már. Erre találod.

Lazán németül – Maklári Tamás nyelvtani összefoglalója, négy kötetes és aki ezen végigmegy, az becsülettel állíthatja, hogy keni-vágja a német nyelvtant. Humoros, könnyed, jól szerkesztett anyag. Erre találod.

Duolingo – A világ legnépszerűbb nyelvtanulós oldala – és nem véletlenül. Kiváló design, remekül felépített, játékos leckék, ingyenes, reklámmentes. Nem csak a nyelvtanra, de szótanulásra is remek. Angol nyelvű, de van benne angol kurzus is, ami viszont magyar nyelven beszél hozzád. Erre találod.

Szövegértést javító segédletek:

Book Depository – Anyanyelvű könyvekre vadászol, amiket ingyen, az egész világon házhoz szállítanak? A Book Depository a te helyed. Megszámlálhatatlan könyvet vettem tőlük – gyorsak, pontosak, megbízhatóak és rettentő sok könyvből lehet választani tőlük. Katt ide a válogatáshoz!

LingQ – A lingq.com egy többnyelvű szöveg és hanganyaggyűjtemény, melyben mindenki teljesen ingyen kedvére szemezgethet az aktuális szintjének és érdeklődési körének megfelelően. Az oldal üzemeltetője Steve Kaufmann, 12 nyelvű poliglott, aki nagy hangsúlyt fektet az általam is nagy becsben tartott input módszerre. Erre találod.

GermanPod101 – A Pod101 a legjobb podcast gyűjtemény, a német verzió pedig különösen jól sikerült. Nekem rengeteget segített a megértésben, mert humoros, könnyed, rendkívül jól tagolt és szerkesztett, valamint Judith-ot, a női szereplőt van szerencsém személyesen is ismerni (egészen lenyűgöző, 12 nyelven beszélő hölgy). Bátran ajánlom a podcastokat, bár angolul tanít németet, tehát középfokú angol kell hozzá. Itt találod.

Íráskészséget fejlesztő anyagok

Lang-8 – Szeretnél jobban írni az adott nyelven, de nincs ki ellenőrizzen? A lang-8 oldalon lelkes anyanyelvűek percek (órák) alatt kijavítják az írásaidat, teljesen ingyen és bérmentve. Ne felejts el te is másoknak segíteni! Itt próbálhatod ki.

Tatoeba – Példamondatok valóságos garmadája, ezernyi nyelven. Nem kell többé szenvedni a helytelen mondatok megalkotásával, ugyanis a Tatoeba adatbázisában több tízezer egész mondat található meg, gyakorlatilag minden nyelvre átfordítva, így nem szavakat kell megtanulnunk, hanem valós szövegkörnyezetben ízlelgethetjük azokat. Keményvonalas nyelvtanulók üzemeltetik, ők tudják mit beszélnek. Kötelező. Itt tudod megtekinteni.