Olvasói sikersztori – Polom Andrea

Andrea egy igazi küzdő lélek, aki nem adta fel a harcot. A kemény munkának végül meglett az eredménye: egy felsőfokú spanyol nyelvvizsga és egy olyan barátság, ami talán még ennél is többet ér. Fogadjátok szeretettel Andrea történetét, igazán motiváló olvasni a sorait és látni, hogy biztony a nyelvtanulás másnak is nehéz. Akik viszont nem adják fel, azok végül boldogan zsebelik be a sikert.

Mutatkozz be az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak!

Polom Andrea vagyok, 27 éves Pest megyei lakos. Jelenleg Key Account Manageri pozíciót töltök be egy piacvezető logisztikai cégnél. Szabadidőmben rendszeresen utazok, innen jön a nyelv szeretete. 

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Angolul már kisiskolás koromban elkezdtem tanulni, de a középiskola végéig sok maradandót nem sikerült alkotnom. Az egyetem első éveiben felvettek egy nemzetközi cég ügyfélszolgálatára, ahol viszont szükség volt stabil nyelvtudásra, illetve a diploma miatt is élesedett a helyzet. Ekkor ismerkedtem meg először az önálló nyelvtanuló fogalmával és kezdtem el igazából tanulni.

Körülbelül 1 év befektetett munka után sikeres középfokú nyelvvizsgát szereztem, amit azóta C1-C2 szintre fejlesztettem.

A spanyolt 2018 környékén kezdtem el, majd ki is költöztem Spanyolországba. A külföldön töltött idő és a folyamatos tanulás motivált arra, hogy megmérettessem magam a Cervantes intézet által kiírt (DELE) felsőfokú nyelvvizsgán.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+ blogot?

Nagyjából 7-8 éve vagyok a blog aktív olvasója. Kezdetben az angol kapcsán volt nagy segítség Bálint módszere és útmutatása, később pedig a spanyolnál találtam motiválónak azt, amit Ő képvisel. Azelőtt eszembe se jutott, hogy az angolon kívül más nyelvet is tanulhatnék, most meg azon kapom magam, hogy francia-spanyol nyelvkönyvek után kutatok az interneten és épp a harmadik nyelv tanulásába készülöm vágni azt a bizonyos fejszét.

A blogon kívül a hírleveleket is rendszeresen olvasom, Bálint a legváratlanabb témák kapcsán is tud új infókat „csepegtetni” a lelkes nyelvtanulóknak.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Netflix és könyvek minden mennyiségben az adott nyelven.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

Értékesítőként megszoktam, hogy kvázi ismeretlenekkel kell kapcsolatot teremtenem, úgyhogy a kommunikáció részét mondanám az erősségemnek. Plusz multis környezetben számomra megszokott az idegen nyelv használata, a külföldön eltöltött idő is csak erősített ezen a készségen. Ez azonban sokszor tud hátrány is lenni, amikor ész – és leginkább nyelvtani szerkezetek – nélkül darálom a mondatokat, ahelyett hogy átgondolnám, és a tanult nyelvtan szerint formálnám őket.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

A DELE vizsgára való felkészülés volt a legnehezebb része a spanyol projektemnek. Az első vizsgán 0.5 pont híján buktam el, amit nagyon nehéz volt elfogadni.

Hogyan lendültél túl rajta?

Volt pár nehezebb napom, amikor kikapcsoltam még a rádiót is a kocsiban, ha spanyol zene szólt. Majd megráztam magam és újra jelentkeztem a vizsgára. Az alábbiakat tartottam szem előtt a felkészülésnél:

  • tudatosan megvizsgáltam hol szereztem a legkevesebb pontot, ezeket a feladatokat a végtelenségig gyakoroltam
  • anyanyelvűek segítségét kértem, ezáltal megismertem egy perui lányt, akivel heti 2 alkalommal tartottunk online órákat
  • heti szinten faltam a spanyol nyelvű könyveket, néztem sorozatokat, hallgattam podcastokat stb. tehát mindent megtettem annak érdekében, hogy egy árva gondolatom se legyen magyarul/angolul, csak spanyolul.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban? 

Számomra a nyelvtanulásban a legszebb az, hogy tisztán látni miként térül meg a befektetett munka. Egyik nap még döcögősen megy a beszéd, alig értik, alig érted… majd a következő pillanatban azt veszed észre, hogy felsőfokú vizsgán ülsz és a relativitáselméletről hallgatsz előadást. (Aminek abban a pillanatban szerintem kevés ember örült. De most komolyan… ki az, aki erre fel volt készülve?!)

Ha lecsökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled? 

A nyelvtudás számomra egy olyan bónusz az utazásaim során, ami a 100%-os élményt is képes 110%-ra emelni. Elvegyülni a helyiek között, megtudni minden apró kis titkot az adott városról/nevezetességről, helyi barátságokat kötni… ilyen kapcsolódásra csak a nyelv képes!

Az ember már akkor belekóstol ebbe a világba, ha legalább egy világnyelvet beszél, de mindenkit csak bátorítani tudok arra, hogy itt ne álljon meg.

Ha új nyelvet kezdesz tanulni, menj és hallgasd meg hogy csinálják a helyiek! Egy kukkot se fogsz érteni belőle, de garantáltan könnyebb lesz motivációt találni a folytatásra.

Mi az az egyetlen, egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Utazás, utazás, utazás! Plusz netflix, ha épp nem lehet utazni.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

A korábban említett perui – mára már- barátnőm idén házasodik. Az anyakönyvvezető megkérte Őt és a párját, hogy az esküvő előtti, kötelező papírmunka lebonyolítására vigyenek magukkal egy olyan tolmácsot, aki nem áll rokoni kapcsolatban a magyar vőlegénnyel. (Erre azért van szükség, hogy a külföldi állampolgár számára minden információ maradéktalanul átadásra kerüljön, ne merüljön fel annak a lehetősége sem, hogy valamilyen információ elhallgatásra kerül.)

Teljes izgalomban érkeztem a helyszínre, igyekeztem a lehető legjobb spanyoltudásomat elővenni. Már az első 10 percben megszületett az első baki, amikor a nagy izgalomban összemostam két kérdést (mikor születtél, illetve ez az első házasságod?) és feltettem a költői kérdést: „Mikor születtél meg először?” Éljen a reinkarnáció!

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

A jótanácsom most kifejezetten az újra vizsgázóknak szól: attól, hogy egy vizsgaszituációban elsőre nem tudtál az adott szint elvárásainak megfelelően teljesíteni, még nem jelenti azt, hogy nem vagy ezen szinten!

Nehéz a bukás érzésével megbirkózni, de a legfontosabb azt a sok fejlődési lehetőséget meglátni, ami egy ilyen szituációban rejtőzik.

Vizsgáld meg melyik része nem ment, nézd át hol tudnál javítani és jelentkezz be a következő időpontra! Lehet, hogy másodjára sikerül, lehet hogy tizedjére, de ugyanannyit fog érni – ha nem többet az által, hogy nem adtad fel – mintha elsőre lett volna meg a sikeres vizsga!

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT