Amikor 2009-ben elindítottam az Öt év – öt nyelv blogot, naivan azt írtam célnak, hogy “egyedül megtanulni egy nyelvet”.

Ma már tudom, hogy egyedül nem lehet megtanulni egy nyelvet, definíció szerint sem – hiszen minek? Éppen azért tanuljuk meg, hogy valamilyen formában kommunikálhassunk egy másik emberrel – ergo magunkban erre nem vagyunk képesek.

Természetesen rengeteg módszer és trükk van arra, hogy hogyan haladjon gyorsan az egyszeri nyelvtanuló, de olyan, hogy önmagadban nyelvet tanulni: egyszerűen nincs. Olyan viszont van, hogy ÖNÁLLÓAN.

Mi a különbség az egyedül és az önállóan között?

Az előbbiről már volt szó a bevezetőben, utóbbi sokkal lényegesebb – hiszen ha ezt a blogot olvasod, akkor valószínűleg te is (valamilyen formában) önállóan próbálsz boldogulni az új nyelvvel.

Ez azt jelenti, hogy TE vállalod a felelősséget a saját haladásodért, TE kutatod fel az anyagokat, amiket használni akarsz majd (ezek lehetnek ingyenesek és fizetősek is), TE teremted meg a lehetőségét, hogy gyakorolhasd a nyelvet másokkal, TE áldozol a haladásodra az idődből és a pénzedből, végső soron pedig TE vállalsz felelősséget azért, hogy sikerrel járj.

Ez nagy feladat. Sőt, baromi nagy, amiért minden tisztelet kijár neked. Az alábbiakban összegyűjtöttem, hogy mit jelent számomra önállóan nyelvet tanulni – remélem hasznos lesz a lista.

Az önálló nyelvtanuló:

Az évek során már több ezer Öt év – öt nyelv+ olvasó elkezdett felelősséget vállalni a saját haladásáért, nem várja, hogy a szájába repülljön a sült galamb, hogy valaki mindig megmondja neki, hogy mi a következő lépés.

Nem várja el, hogy valaki megtanulja helyette a nyelvet, hanem leül, kinyitja a könyvet, kinyitja a száját és használja a nyelvet. Fejlődik, napról-napra halad és egyre jobb lesz, a világ pedig egyre inkább kitárul előtte.

Már régóta szerettem volna pontosan megfogalmazni az Öt év – öt nyelv+ pontos célját, most azt hiszem, hogy végre sikerült.

Az Öt év – öt nyelv+ blog célja az, hogy segítsen neked önálló nyelvtanulóvá válni, hogy aztán a lehető leggyorsabban és legsikeresebben érhesd el az általad kitűzött nyelvi célt.

Te önálló nyelvtanuló vagy?