Angol kiejtés – American Accent Training

Már egy ideje minden nap rendszeresen használom AJ barátunk Effortless English anyagát, jelenleg a 4. leckénél tartok, ahol már kezdenek előfordulni használható dolgok és már nem annyira könnyű. Szerencsére. Azonban közben feliratkoztam az úriember hírlevelére is, amiben felhívta figyelmemet a kiejtésre.

Persze ez minden nyelvtanulónál központi téma, csak valaki magasról tesz rá, mert hogy minek. Azonban Lomb Kató felhívja a figyelmünket arra, hogy érdemes már nyelvtanulásunk legelejétől kezdve odafigyelni a kiejtésre – miután megszoktuk, már úgyis magától fog jönni és később nem lesz vele gondunk. Míg ellenben ha csak egy idő után akarnánk korrigálni helytelen kiejtésünket, sokkal nehezebb dolgunk lenne.

Szóval AJ elregélte, hogy sok-sok kiejtés és akcentus-oktató anyaggal találkozott már, de hogy egyik sem volt az igazi. Ellenben egyet talált, ami mégis használható, nevezetesen ezt. Meglestem a dolgot – Ann Cook kedélyesen magyaráz az akcentusról és a kiejtésről (figyelem, nem ugyanaz a kettő!), majd rengeteg gyakorlat is van – a történet négy cd-s, jár hozzá könyv is. A cd-ket persze érdemes többször meghallgatni és mindennap gyakorolni egy kicsit – állítólag 15-20 perc már jónak számít. Hogy mennyi időn belül? Azt ráhagyom az Ausztrálokra eldönteni – ha majd állandóan azt kérdezgetik, hogy amerikai vagyok-e, akkor tuti jó a módszer. Mindenesetre beépítem a napi menetrendbe. Egy pár hét múlva pedig összefoglalom a tapasztalatokat.

Frissítés (2016. január):  Időközben elértem az anyanyelvi szintet angolból és készítettem egy ötnapos videókurzust, amiben összefoglaltam 7 év nyelvtanulási tapasztalatát, amelyeket felhasználva háromszor gyorsabban haladhatsz angollal. Katt ide, ha kíváncsi vagy rá!

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT
Ugrás az oldal tetejére