Nemrég akadtam bele az Effortless English oktatóanyagba. Minthogy angolom csiszolgatását soha nem adom fel, igen megörültem, hogy végre valami használhatónak tűnőt találtam. Túlkínálat van. Annyi angoloktató anyag van, hogy az ember azt sem tudja, merre kapja a fejét. Persze egyik használhatatlanabb, mint a másik.

Az Effortless English-nél először a tanár személye ragadott meg: ennyire ellenszenves, ennyire amerikai figurát már rég láttam. De talán pont ezért működhet a dolog – gondoltam, adok neki egy esélyt.

Amit ígér: folyamatos, gondolkodás nélkül beszédet, hibátlan nyelvtannal.

Ahogyan ígéri: mindenféle különösebb megerőltetés nélküli tanulással.

Ez túl szépen hangzik, hogy igaz legyen. De megnézve a dolgot és kipróbálva pár leckét, mégis azt kell mondanom: működhet.

A módszer a következő: minden leckében hallunk egy kb. másfél perces kis történetet. Ezek szimplán kitalált kis „bugyuta” sztorik – majd a lecke tanulási részében mentorunk újra elmondja az egész történetet, de állandóan közbekérdezve – azaz megszólaltat minket. Mit hallottunk a történetben? Ki, mit csinált? De mindezt nagyon lassan, nagyon érthetően, szinte már fájóan lassan. A másfél perces sztorit így kihúzza fél órára.

Az eljárás lényege, hogy úgy tanuljuk az angolt, mint az anyanyelvűek (és itt nem feltétlen a gyerekekről beszélünk) – a helyes frázisok ismétlésével. Itt azonban nem vak, repetitív tanulásról van szó, hanem proaktív tanulásról: felteszi a kérdést, és mi magunk válaszoljuk meg, majd ő is elmondja a helyes választ, így ellenőrizhetjük magunkat. És ezt kell sokszor-sokszor meghallgatnunk. Minden nap egy, de inkább két órát javasol. És egy leckét legalább egy hétig kell tanulni. Amíg már a könyökünkön jön ki. Figyelem: a legfontosabb, hogy ne veszítsük el az érdeklődésünket! Akarjuk jól megtanulni az anyagot!

Ami külön jó, hogy a 8. leckétől fogva már vannak Point of View leckék – ezekben ugyanazt a történetet elmondja múltban, befejezett jelenben, jelenben és jövőben – így tanuljuk meg tehát az igeidők képzését, állítása szerint gondolkodás nélkül. Nekem tetszik az ötlet. Ha belegondolunk, van benne valami.

Bizonyára mindenki számtalanszor tapasztalta már, hogy előbb végig kell gondolnia, amit mond, mielőtt kibökné azt – ezt segít lerövidíteni ezt a módszert. Mert a kutatások szerint (idézet Lomb Katótól): az anyanyelvűek sem „csak úgy” beszélnek, hanem ők is kigondolják előbb, majd csak utána mondják ki gondolataikat – mindössze az idő olyan rövid náluk, hogy a beszéd folyamatosnak hangzik. A cél – ennek lecsökkentése.

A magam részéről holnap kezdem el a harmadik leckét – úgy döntöttem, hogy a kezdő szint leckéire 3-3 napot szánok a 7 helyett, később pedig meglátom. Esetleg visszatérek még ide. A lényeg, hogy szépen verjük bele elménkbe a tudást. A szó pozitív értelmében. Az alap kurzusban 40 lecke van, plusz van haladó és üzleti angol is. 97 dolláros ára szerintem elfogadható. Letesztelem alaposan a dolgot. Veszíteni nem veszíthetek semmit – én naponta 2 órát hallgatom, vagy kicsit többet.

Főleg futás közben, utazás közben (ebből van kapásból tanítási napokon 3), reggeli közben és még egyéb helyeken. Tehát lehet kombinálni a dolgokat időtakarékosság szempontjából. Hátránya a módszernek, hogy bizonyos fokú nyelvtudást már igényel (tehát teljesen kezdőknek nem túl hasznos, bár lehet vele próbát tenni) – de onnantól kezdve már szépen fokozatosan építi fel az egész tudást, hiszen külön szómagyarázó rész is tartozik minden leckéhez, ahol a legegyszerűbb szavakkal mondják el a leckében lévő kifejezések értelmét.

Az Effortless English-ről itt tudhatsz meg többet, aki megpróbálná, ossza meg velem is tapasztalatait. Jó tanulást!

Frissítés (2016. január):  Időközben elértem az anyanyelvi szintet angolból és készítettem egy ötnapos videókurzust, amiben összefoglaltam 7 év nyelvtanulási tapasztalatát, amelyeket felhasználva háromszor gyorsabban haladhatsz angollal. Katt ide, ha kíváncsi vagy rá!