Kontextus – segítség a nyelvtanulásban

A kontextus (szövegkörnyezet) bizonyára nem ismeretlen fogalom. Többször olvastam már róla, hogy hasznos kontextus alapján nyelvet tanulni – azaz nem szabad különálló szavakat magolni (többek között Lomb Katótól, de például legutóbb AJ Hoge-tól is).

Az más kérdés, hogy a szavakat külön-külön értenünk kell. Azonban a nyelv kifejezésekből épül fel. A tegnapi nap magam is meggyőződtem róla, hogy "kontextusul" tanulni megéri. 

Hallgatván az Effortless English anyagot, éppen a negyedik leckénél járok, melyet éppen hetedjére hallgattam meg (természetesen miután a szótanító részt teljes mértékben megértettem, azaz magában a lecke tananyagában már nem volt ismeretlen szó vagy fogalom) – ekkor a mentor feltette a kérdést, hogy Grace (történetünk főhőse) hol lakik, Phoenix-ben vagy Los Angelesben? Természetesen emlékeztem, hogy Phoenix-ben, ám egyből az is beugrott, hogy Phoenix, Arizonában. Mindenféle gondolkodás nélkül. Tudatosult bennem, hogy Phoenix Arizona államban van. Tehát maga a Phoenix szó "magával rántotta" az Arizona szót. 

Ez a kis történet nem lenne olyan izgalmas, ha elsiklanánk a tény felett, miszerint ugye a nyelv kifejezések, frázisok összeépítéséből áll. Azaz ha tudjuk, hogy mondjuk spanyolban a segédigék után főnévi igenév alakot használunk minden esetben (puedo comprar algo – tudok venni valamit), akkor a megfelelő gyakorlás után automatikusan a megfelelő alakot illesztjük a "puedo" (és persze más segédigék) után. Azaz nem csak a "venni"-vel tudjuk ezt megtenni, hanem a "futni", "aludni", "mosogatni" "kézenállni" ésatöbbi dolgokkal is. Magyarul: gondolkodás nélkül. Legalábbis látszólag gondolkodás nélkül. Ám mivel kifejezéseket fűzünk össze, nyelvtanilag helyesen, ezért sokkal több időnk van "gondolkodni" a következő helyes formulán. Tulajdonképpen időt nyerünk az egésszel. 

Ezért érdemes tehát mondatokat és kifejezéseket megérteni és megtanulni. Jómagam elhatárolódom a repetitív, gépies ismétléstől, hogy "majd-csak-megjegyzem-így" – mert így átesünk a ló másik oldalára: ha egy kifejezést túlontúl "begyakorlunk", akkor beszéd közben is automatikusan előjöhet, ha egy másik kifejezés is ugyanazzal a szóval kezdődik. Ezért fontos, hogy értsük és csak utána gyakoroljuk. Hogy utána tudatosan tudjuk kicserélgetni az egyes szavakat a kifejezésekben. És így fogunk folyamatosan kommunikálni.  

 

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT