Anita története szokásosnak mondható módon indult: 14 évig tanították az angolra, de nem jutott vele sehova. De 2022-ben azt mondta, hogy elég ebből – mivel külföldön él, szükség van a nyelvre, meg kell tanulnia. A sportból eredő irtózatos kitartására építve egy év alatt eljutott oda, hogy bátran csacsog anyanyelvűekkel és már nem rándul össze a gyomra, ha hibát ejt. Jó példája annak, hogy egy kis önismeret mennyire hasznos a nyelvtanulásban. Arra is rájött, hogy a kis, mindennapos sikerek felismerése és elismerése mennyire fontos a motiváció fenntartásában. Az ő története következik.


Mutatkozz be az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak!

Tóth Anita vagyok. 14 évet tanítottak valamilyen formában angolra. De nem úgy jött ki, hogy meg tudnék szólalni és elboldogulni angolul. Szinte mondhatni a nullához közelített a használható tudásom. Az érettséginél egy másik nyelvből viszgáztam le (latinból). Ahogy kijöttem az iskolapadból alig vártam, hogy végre eljöjjön az én időm, hogy soha többet nem kell az angol nyelvvel foglalkoznom.

Aztán nem így lett…

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Pár éve úgy hozta az élet, hogy le kellett vizsgázzak angolból, és sikeres alapfokú angol nyelvvizsgát tettem le. Aztán teltek az évek és a beszédem nagyon sokat kopott. Végül szinte újból úgy éreztem magamat, mint korábban.

Újra előjöttek a félelmeim, a szorongásom a nyelvvel kapcsolatban. Jelenleg az angol nyelvet kezdtem el újból tanulni közel egy éve mindennap tanulom. Külföldön élünk, ahol az egyik főnyelv az angol.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+ blogot?

Több mint egy éve elkezdtem keresni hatékony nyelvtanulási módszer után, és így találtam rá az 5 év 5 nyelv blogra. Én személy szerint úgy vagyok vele, hogy a nyelvtanulás nem csak egy nyelv elsajátításáról szól, hanem rengeteg másról is szól: önmagunk kezelése, kinevetni saját magunkat, hullámvölgyek, mélyszakaszok kezelése, aprónak tűnő sikerélmények észrevétele, emaptikusabb megértés másokkal szemben.

A blogon található személyes történetek segítettek, láttam mások is szenvednek a nyelvvel, és hogyan sikerült átvészelniük a mélypontjaikat. Különösen tetszett Bálint hozzállása, mert ingyenesen is elérhetővé tesz csupa hasznos dolgot, ami megkönnyíti a nyelvtanulásomat, és még mások tapasztalatai is segítenek mai napig is, akik nem csak a végeredményekről beszéltek, hanem arról az útról is amin végigmentek, hogy elérjék a céljukat.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Nekem az elektorinukos könyvek olvasása vagy hangos könyvek hallgatása. Észrevétlenül is beépülnek olyan szófordulatok idővel amin meg is lepődsz hogy eszedbe jut. A kisgyerekek is elsősorban hallás útján tanulnak nyelvet.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

Én a gyakorlat embere vagyok, illetve idegen helyzetben hamar feltalálom magam, nyilván van bennem egy adag izgalom is, de valahogy sokszor a drukk helyzet a legjobbat hozza ki éppen belőlem. Valószínűleg amiatt van, hogy régen versenyszerűen szertornáztam, és ott a versenyeknél a legjobbat kellett kihozni magamból.

Kiskoromtól fogva, ha verseny volt, magamat akartam elsősorban legyőzni és nem másokat. Egyfajta önkontrol alakult ki bennem. Ha kaptam valami feladatot, akkor vagy megdupláztam, vagy valahogy megnehezítettem a feladatokat, és így fejlesztettem magamat. Ezt a nyelvtanulásnál is tudom hasznosítani, mert a kitartás és bátorság erősen jellemez.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

Én inkább azt mondanám, hogy saját magam voltam a legnagyobb akadályozó tényező. Kreáltam magamnak a fejemben egy jelképes börtönt amiben bennrekedtem az angol haladásban, de nyitva van az ajtó, csak úgy gondolom, hogy nem tudok ki menni.

Nálam a hullámvölgy hosszú ideig tartott.

Hogyan lendültél túl rajta?

Nem adtam fel. Nagyon hamar észreveszem másokban a jót, de magammal szemben kritikus vagyok, és ha dícsérnek is hamar elfelejtem vagy nem veszem olyan komolyan.

Szóval az segített, hogy elkezdtem megállni és meglátni magamban is amiket már elértem célokat kezdve az apróbb sikerekkel. Kinyitottam a számat angolul, sikerült helyesen leírnom egy mondatot és így tovább.

Sikeres interjú külföldön, azóta trainingelek is másokat a munkámra, akik anyanyelvi szinten beszélik az angolt. Sikeres külföldön is megszerzett jogsi (írásbeli kresz +vezetés). De a legnagyobb dolog, hogy átlendültem a hullámvölgyön és már kevésbé zavar, hogy hibázok. Akarok beszélni és keresem a lehetőségét is ennek.

De ezek mögött nagyon sok mélypont is volt. Ha kudarc ér, elsőre nem esik jól. Másfelől a kudarc jó abban az értelemben, hogy tanít is egyben. Elfogadja az ember ha igazságtalanág éri, vagy ne pillalantkép alapján ítéljek meg mást, mintahogy velem szemben tették. Szóval mi az amit én nem szeretnék mással tenni. 

Számomra nem attól jó igazán valaki vagy sikeres, hogy elsőre sikerül egy vizsga vagy 100% lesz vagy ő volt a leggyorsabb…

…hanem ha valaki küzd a negatív hatások ellenére is. Újra és újra próbálkozik – ez az igazán nagy eredmény. Ettől sokkal többé válik az ember . Mint egy futóversenyen, ha elesünk nem maradunk a földön, hanem felállunk és végig futjuk a versenyt. Nekem ez sokkal többet számít , mint maga az eredmény

Mi motivál téged a nyelvtanulásban? 

A legnagyobb félelmemmel kellett újra szembenézzek, nagyon sok frusztráció alakult ki bennem, és megakarom nyerni ezt a küzdelmet önmagammal.

Ha lecsökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled? 

Ha rossz napom volt, még egy játékos könnyebb feladathoz sem volt nagy erőm. Ilyenkor is legalább egy leckét megcsináltam, de filmeket nagyon szeretek nézni (minden lehetőleg angolul angol feliarattal vagy anélkül), úgyhogy ez egy másik opcióm, hogy szinte mindent angolul nézek.

Mi az az egyetlen, egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

A pozitív szemléletmód önmagaddal szemben. Észrevenni az apró lépéseket, és apránként haladni. A sokszor kevés mindig többet ér, mint a hirtelen vett lendület hamar lelankadó lelkesedéssel.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Van egy kapcsolatom (relationship)  helyett a kiejtésem úgy hangozott, hogy kapcsolatom van a chipszel (relationchipsz). Szóval vicces volt, biztos éhes voltam, ez épp egy frissen történt helyzet volt.

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Fokozatosság melett érdemes először gyerekeknek szóló könyvekkel, mesékkel kezdeni az olvasást, hallgatást így haladva az egyre nehezebb felé.

Ne adjátok fel! Küzdjetek, és ne másokhoz viszonyítsák a haladásotokat, mert mindenki máshonnan jött, másképp formálódott, mások az erényei, más tempóban halad.

Ne hibáztass senkit, hogy miért nem tudtál megtanulni egy nyelvet, inkább a lehetőségét keresd annak, hogy most szeretném megtanulni az adott nyelvet.

Vegyél elő egy tisztalapot és úgy állj a nyelvtanuláshoz, akkor is ha most kezdenéd, de akkor is ha már elindultál ezen az úton.

Bármi más, amit el szeretnél mondani?

Komfort zónán belül nincs siker!

Nagy dolgok nem jönnek létre kis dolgok nélkül. 

Ha arra gondolsz mi marad meg benned egy emberről, az amit mondott vagy amilyen a természete, kisugárzása? Szóval sokkal többet nyom a latban, a jellemed, mint amit mondasz. 

Szóval hajrá menni fog, csak így tovább!!!