A hónap olvasója: Losoncziné Nagy Anikó

Anikó kétgyermekes családanya létére energiát és munkát nem spórolva vetette bele magát az angol nyelv tanulásába. Elérte, hogy a tanulás ne kötelesség hanem örömforrás legyen számára. A nyelvtan mellett a sok inputban látja a siker kulcsát, és persze a soha nem múló motivációban, kitartásban. A cikkben megosztja a tapasztalatait.

Pár héttel ezelőtt kaptam egy emailt az Öt év – öt nyelv-es címemre. Az email angolul íródott és feltűnően választékos volt. Kíváncsi voltam, miért ír valaki, aki ennyire jól tud már angolul. Aztán a levél elolvasása után igencsak elképedtem. Anikó kétgyermekes anya létére példaértékű szorgalommal tanult meg angolul, mi több, ebben az irányban tanult tovább. Nagyon motiváló!

Mutatkozz be röviden az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak! Ki vagy, mit kell tudni rólad?

Losoncziné Nagy Anikó vagyok, elsőéves angol bölcsész hallgató és kétgyermekes édesanya. Dunaújvárosban élek, hobbijaim a jóga és az angol nyelv tanulása. Szinte minden szabadidőmet a tanulásra, fejlesztésre fordítom. Angol nyelven olvasom a könyveket, nézem a filmeket. Ha várakoznom kell, utazok különféle audió leckéket hallgatok.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Elmúltam 30, amikor elkezdtem angolt tanulni – a nulláról. Ennek 13 éve. Volt egy-két év, amikor nem voltam lelkes, nem találtam időt a tanulásra család, munka, főiskola mellett. ECL C1 szintű nyelvvizsgával rendelkezem, a célom pedig a C2 szint elérése, és a műfordítás.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+-t?

2013 nyarán találtam rá a honlapra. Mivel nagyon jól olvastam és írtam angolul, de még mindig nem beszéltem, éppen azon voltam, hogy feladom, abbahagyom a tanulást. Középfokon tartottam abban az időben.

Szerencsére rátaláltam a honlapra és Bálint ötletei, motiváltsága új erővel töltött fel. Szintén az ő ajánlásával találtam rá az Effortless English-re, amivel fantasztikus eredményeket értem el. Igaz, nagy kitartás kellett hozzá! Ez a módszer sokat javított a beszédkészségemen, valamint a nagy mennyiségű hanganyag miatt egyre jobban megértettem a hallott szövegeket is.

Az hogy sok egyéb, motiváló, inspiráló anyagot is kaptam nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy gyökeresen megváltoztassam az életem – mindezt az angol nyelvnek köszönhetem. Felsőfokú nyelvvizsgát szereztem tavaly, és felvételt nyertem az egyetemre anglisztika szakra. Nem beszélve arról, hogy sok nemzetközi barátot szereztem az EE programon belül, több meghívást kaptam a világ több pontjáról pl. Singapur, Canada.

Kiléptem a komfort zónámból, elhittem, hogy egy nap folyékonyan fogok beszélni angolul akár anyanyelvűekkel is, elérem a „Mester szintet”. Nincs különösebben jó nyelvérzékem, de kitartó vagyok és lelkes, amely tényezőknek szintén fontos szerepe van a nyelvtanulás területén.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Mint említettem az Effortless English, a TPRS technika. Ugyanakkor nem hiszem, hogy csak ezzel a módszerrel bárki elérheti az anyanyelvi szintet. Jobban hiszek a nyelvtani tudatosság alkalmazásában.

Szerencsére imádom a nyelvtant, számomra logikus. Ezt egészítem ki az amerikai
mellett különféle brit audió leckékkel, hangoskönyvekkel, filmekkel. A „Go” életrevaló hanganyagát is beépítettem a programomba. Bár az beszélt nyelv, igencsak furcsa nyelvtani megoldásokkal, de életszerű.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az, ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

A nyelvtan területén vagyok a legjobb. Rendszeresen ismételek. A középfokig Dohár Péter : Kis angol nyelvtan könyvéből készültem fel, amely akkor iszonyú nehéznek tűnt, ma már kezelhető. Emellett az Enterprise 1-4 nyelvtankönyvekből tanultam a nyelvtant.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

Egyértelműen a hallás utáni szövegértés okozta a legtöbb problémát, a mai napig ez a leggyengébb oldalam. Persze, soha nem mondhatjuk, hogy végeztem, elsajátítottam mindent. Mindig van mit elérni, haladni, fejlődni. Talán meg kell még említenem a lámpalázat, ezen a területen is sokat fejlődtem, de még mindig képes vagyok leblokkolni, ha váratlanul meg kell szólalnom angolul. Dolgozom rajta. 🙂

Hogyan lendültél túl rajta?

Sok időt szenteltem az input-nak, hanganyagokkal ébredtem, angol nyelvű meditáción aludtam el, kutyasétáltatás, főzés alatt is hallgattam, hallgattam. Eldöntöttem, hogy nem adom fel. Ha fáradt vagyok, csalódott, elkeseredett, akkor is folytatom. Aki nem adja fel, előbb-utóbb eléri a célját.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban?

A munkalehetőség, a nemzetközi barátaim, azok példája akiknek sikerült, és az érzés, hogy egy nap szinte anyanyelvű szinten fogok beszélni angolul.

Ha csökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled?

Szinte mindig élvezem a nyelvtanulás minden percét, örömet okoz. Nem szigorú teljesítésnek, munkának, fegyelmezettségnek veszem, másként állok a nyelvtanuláshoz. Ha mégis hullámvölgyben vagyok, AJ (Effortless Englis) hanganyagait veszem elő újra és újra, hiszen
ő coach is, nemcsak nyelvtanár. A céljaimra fókuszálok, csak a jövőre, soha a múltra. Az EE fórumon mindig bátorítjuk, segítjük, motiváljuk egymást.

Mi az az egyetlen egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Amikor a hozzáállásom megváltozott. Munka helyett hobbi lett a nyelvtanulás, feladat helyett cél, fáradtság helyett feltöltődés. Hiszen fejben dől el minden, mi alakítjuk.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Az egyik német barátommal egy olvasmányról ( AJ's story) beszélgettünk, ahol a szereplő „birthday-suit”-ot viselt. Én végig azt hittem, hogy ez valami ünnepi, különleges öltöny, nem is értettem Gunther jókedvét és poénjait. Furcsán alakult a párbeszédünk, csak később esett le, hogy ez azt jelenti, hogy valaki meztelen.

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

A hagyományos módszereket ötvözni kell egyéb, újabb technikákkal. Itt pedig van bőven választék! A szöveghallgatásra, olvasásra érdemes sok időt szentelni – akár 6 hónap is lehet, mire eredményt hoz, de hoz! Le kell írni a célokat. Számomra a motiváltság és a lelkesedés a legfőbb mozgatórugók.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak