Nem működik? Kukába vele!

A szoros határidőknek megvan az a csodálatos előnye, hogy hajlamosak az embert maximális teljesítményre kényszeríteni, egyszersmind a felesleges sallangoktól megszabadítani. Mindenki tegye fel kisdobos becsszóra a kezét, aki nem így van a dologgal: ha nem szorít az idő, hajlamos nem is az adott feladatra figyelni.  Egy utolsó éjszakán elkészített beadandó? Egy utolsó héten összevágott jelentés? Egy utolsó pillanatban összehányt előadás? Na, ugye.

A jelenség mögött fekvő pszichológiát nem tisztünk boncolgatni – mindazonáltal nem árt néhány sarkalatos pontra rávilágítani. Kezdve azzal, hogy ez a jelenség: jó. Pozitív stressznek hívják, ami teljesítménynövekvést hivatott elérni, nem pedig szívinfarktust. A trükk abban van, hogy a rendelkezésre álló időt hogyan lehet kihasználni a leghatékonyabban. Tehát első lépésként érdemes elfogadni, hogy a szűk határidőkkel semmi probléma nincsen. Az adott idő alatt használt módszerekkel már annál inkább lehet.

Hol itt a probléma?

Banálisan egyszerűnek tűnhet a következő dolog, ám pont ezért igen kevésszer állunk meg és tekintünk rá annak teljes valójában: ami nem megy azt a.) ki kell dobni b.) át kell alakítani. Tegyük fel magunknak a következő költői kérdést: ha ez a dolog nem azt a célt szolgálja, amit kitűztem magam elé (mert ugye kitűztük!), akkor tulajdonképpen mi a jóságos tengerész térdkalácsát akarok én tőle? Kuka. Következő.

Természetesen létezik az a jelenség, hogy az ember természetétől fogva szereti befejezni, amit elkezdett, már csak egyfajta önigazolásképpen is, hogy “de bizony jó lesz az ahogy én azt kigondoltam”, ám ha egy kicsit felülemelkedünk az egón, és távolabbról nézünk a dologra, akkor ezt látjuk: ez a dolog nekem nem segít/nem hasznos/nem működik, keresek valamit, ami viszont igen, nem pedig azt próbálom meg bebizonyítani, hogy ez miért nem működik, és hogy ennek igenis működnie kellene. Ez mind pontosan az ellenkezőjét szolgálja céljainknak. Kuka.

Belátni ezt nem is olyan egyszerű, a már említett okok miatt, ám megéri – ezáltal lehetőségünk nyílik valóban tenni valamit a kitűzött cél érdekében. Csak egy új szöget kell keresnünk, amin keresztül sikeresebben támadhatunk. Persze, az új dolgok félelmetesek, meg meg kell hozzájuk mozdulni, meg különben is, fúj. Lehet ezt is mondani. Ez teljesen rendben van. Csak eredményre ne számítsunk.

Mik a biztos jelek, hogy valami nem működik?

Ha nincs kedvünk foglalkozni a dologgal, fáraszt, bánt, felbosszant, idegesít – akkor biztosra vehetjük, hogy olyan pontra értünk, ahol egy hatalmasat kell tekerni a kormányon. Különben hajónk óhatatlanul meg fog rekedni.

Filozófiai soraink abból a rendkívül egyszerű jelenségből táplálkoznak, hogy a jelenleg is futó német projekt tempója kissé lelassult. Kevesebbet foglalkoztam vele az elmúlt napokban, mint szerettem volna. Ennek azonban nem időhiány a magyarázata (bármennyire is jól esne ráfogni erre), hanem a nem megfelelő eszközök és módszerek használata. Egyszerűen olyan dolgokat csináltam, amiről úgy gondoltam, hogy azok segíteni fogják a haladásomat – ám pontosan az ellenkezőjét értem el vele.

Tényszerűsítsük a dolgokat, a nyelvtanulásra levetítve! Mérnöki szemléletem szereti gyakorlati példákon keresztül látni, hogy mi történik, majd onnan levezetni és megérteni az elméletet (nyelvtan). Azonban azzal is tisztában vagyok, hogy nulla elmélettel nem lehet nekimenni a dolgoknak. Próbáltam én bevenni a bástyát (Start Neu kezdőknek németkönyv), ám a 14. leckénél elszakadt a cérna.

Egyszerűen abszolút nem tudok azonosulni a mondanivalóval, a helyzetekkel, a szereplőkkel, nem tudom felvenni a ritmusát, ergo nem tudok belőle tanulni. Mondhatnám, hogy bennem van a hiba, ám ezt a támadást inkább azzal hárítom, hogy keresek valamit, amiről nem ezt fogom gondolni. Tehát a könyv repül. Hogy mi jön helyette az még kérdéses, ám itt most nem ez a lényeg. Hanem, hogy ami neked nem működik, azt ki kell dobni. És ez nem csak a nyelvtanulásra érvényes.

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

 • Pingback: Orosz összefoglaló videó 90 nap tanulás után | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Derzsi Renata

  Szia! Nekem olyan problèmám van, hogy angol nyelvű a kèrdès ès a válasz is.tudnátok nekem segíten.Előre is köszönöm.

 • Pingback: Közösségi orosztanulás - az eredmények! | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Zsófia

  Akkor mi a helyzet ha nekem – még leírni is szörnyű -, de az Anki jelenti a napi nyelvtanulás mélypontját? Nem tudom másoknak, hogy működik, de nekem csak rabolja az időmet. Elismerem, hogy nehéz szavak megjegyzésénél nagyon hasznos, de mindent egyszerűen nincs időm felvinni, így is napi egy órámat veszi el a vele való foglalkozás, ráadásul a szókártyákat is rettentően unom.
  Pár napja írtam egy másik posztnál, hogy mennyire tetszik a vocabulary.com, akkor használjam inkább azt? Azt sokkal interaktívabbnak érzem, szeretek vele játszani (játéknak fogom fel) és ráadásul mindig ad kitüntetéseket, ha ügyes vagyok. 😀 Meg amúgy is a tesztelés a tudás anyja, az az oldal pedig pontosan azt csinálja.

  • Akkor valamit nem jól csinálsz vele. 🙂

   Lehet túl sok mindent írsz bele? Ezt a hibát én anno elkövettem és meg is lett a böjtje. Szóval most már csak az abszolút legfontosabbakat írom bele: minél kevesebbet akarok tanulni, nem minél többet. 🙂

   Vocab.com ha bejön, akkor persze, nyomkodd azt. 🙂

   • Zsófia

    Nem tudom. Szókártyám napi szinten új 6 volt maximum, de magukon a kártyákon elég sok szöveg volt. Én szeretem egyszerre egy szó összes jelentését megtanulni, ebből nem engedek. 🙂 (De ha nem írok egy kártyára sokat, akkor meg sok kártyát kell csinálni kevesebb szöveggel, és ugyanott tartok időben.)
    Valami biztos nem stimmel, mert az Ankizásba egy év alatt most bukom bele másodszor ami azért gáz…
    Amúgy passzív szókincs növelésére szoktam használni, ami fejlődik is szépen ettől függetlenül, de azért bosszantó, hogy a csoda módszer egyre kevésbé jön be nekem. Kezdő szinten még határozottan jó volt. Egyre inkább úgy érzem, hogy napi több óra input mellett, haladó szinten jelentőségét veszti.

    • Azért elég erős túlzás csodamódszernek nevezni az ankit. 🙂

     Ha ez a felismerésed, akkor neked ez működik – folytasd azt. Ha tehernek érzed az ankit, akkor ne erőltesd. 🙂

 • Pingback: Az olasz közgazdász és a nyelvtanulás - hatékonyság a maximumon | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Henriett

  Maklári Tamás: Német nyelvtani ABC könyv végén miért nincs megoldás. Nem tudom magam ellenőrizni, pedig maga a könyv jó lenne.

 • Henriett

  Maklári Tamás: Német nyelvtani ABC könyv jó lenne, ha lenne a végén megoldás. Így hiába gyakorlok nem tudom magam ellenőrizni.

 • Pingback: Miért nem szeretem a nyelvkönyveket? Nyelvkönyvkalauz 2. « Nyelveken tanulok()

 • Pingback: Hogyan álljunk neki a német nyelv tanulásának? | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Tomi

  Sziasztok!

  Van valakinek vmilyen tapasztalata a Hueber kiadó Em Übungsgrammatik c. könyvével, vagy annak új (2010-es) kiadásával, az Übungsgrammatik für die Mittelstufe-val kapcsolatban? E könyvek felépítése nagyon hasonlít az angolosok körében népszerű English Grammar in use c. könyvre (baloldalon nyelvtani összefoglaló, jobb oldalon gyakorlatok), ezért gondolkodom vmelyik beszerzésén.

  • Ha egy kicsit visszaolvasol, Orsi bátran ajánlja. 🙂

 • szia Bálint!

  a német projekthez én Scheibl György könyveit ajánlom!
  van egy elméleti, ahol 444 pontban remekül leírja a német nyelvtant egy szórakoztató családi történeten keresztül.
  de tényleg nagyon alaposan és érthetően, minden apró nyelvtani dologra kitér, laza-jópofa stílusban, és folyamatosan az angollal is összevet egyes nyelvtani jelenségeket, h. akinek az 1. idegen nyelve az angol volt, az is értse.
  ennek a könyvnek a párja a 222 nyelvtani gyakorlat, együtt használom a kettőt.

  én nagyon hiszek a nyelvtani drillekbe, tök jól be lehet gyakorolni így az egészet.

  szóbelire én a zwanzig weniger eins-t ajánlom, ez a twenty but one német megfelelője.
  szótanulást én is rühellem, az én módszerem az, hogy szóbokrokat tanulok, és minden szóval kitalálok egy-egy mondatot, hol leírom, hol csak hangosan mondom…
  nyilván minden szóval más-más nyelvtani részeket is gyakorolok egyúttal: z. B. Vorganspassiv vagy műveltetés, vagy Konjunktiv II.

  én amúgy nyelvtan-buzi vagyok, ez izgat minden nyelvben, hogyan épül fel a nyelvi szerkezetük, most a spanyolt is nézegetem…

  német motivációnak pedig Christina Stürmer vagy Yvonne Catterfeld dalait ajánlom, 2 dögös német csaj (előbbi zúzósabb rockot nyom, a másik érzelmes balladákat) remek hanggal:))

  nekem a német az 1. idegen nyelvem, és most az angollal igyekszem haladni…de soha nem fogom annyira szeretni és talán tudni sem, mint a németet.

  sok sikert!

  • Szia Zsófi!

   igen, a sorozatból a 888 kérdést én is megvettem, az tetszett, és pont tegnap néztem a 444 és a 222-t. Igazából már tényleg bőség zavara van. 😀 Lehet, hogy beruházok még ezekre, de aztán ez lesz az utolsó. 😀 Már jóval több mint elég cucc van. Innentől már csak gyakorolni kell és a nyelv igazi funkciójára koncentrálni: a kommunikációra. 😀

   köszi szép a cuccokat, és persze neked is sok sikert!

 • Sziasztok!
  A némethez csak annyit, hogy kedves ismerősöm az Assimil-ből nyomta 3 hónapig és 45 leckét vett át. Szerette, jól ment kint a megértés!
  Én angolból csinálom, de valahogy mindig elmaradok. Lehel, hogy kuka?

  • Szia Andi,

   Ha nem tetszik, nem haladsz, akkor KUKA! 😀 A trükk szerintem abban van, hogy élvezd amit csinálsz, mert az minimum megháromszorozza a hatásfokot. 🙂

 • Tapasztalataim ezidáig

  Ami nem működik:
  1. Start könyv
  2. Lückentext
  3. táblázatmagolás

  Ami működik, de kicsit időigényes:
  1. szószedetmagolás
  2. kész szöveget megtanulása, elmondása saját szavakkal (előbb utóbb hasznát veszi az ember a mondatoknak :P)

  Ami nagyon gyorsan segíti a szövegértést:
  1. egyszerű gyerek/tini és családi filmek
  2. Gagyi tévéműsorok (főzősműsor, állatos műsor, időjárásjelentés)

  Ami nagyon gyorsan fejleszti a beszédkészséget:
  1. Élőben próbálkozni, bénázni, és ebből örökre megjegyezni, hogy van helyesen 😛 (persze ehhez kell egy egészséges őrültségi szint)

  • A magolás szóval nekem akadnak problémáim 😀 Én a magam részéről szeretem megérteni, aztán pedig megjegyezni dolgokat. De magolni nem. Azt nem tudnám. 😀

   A szövegek megtanulásával én is így vagyok (és még sok sikeres nyelvtanuló, többek között személyes hősöm, Lomb Kató is). 😀

   Élőben próbálkozni és bénázni pedig valóban a legjobb a beszéd fejlesztésére. Mert ugye, ha valamit jól akarunk művelni, akkor azt sokat kell gyakorolni (milyen költői magasságokba emelkedek, így 11 óra tájban, kérném szépen!) – nincs csodamódszer, csak befektetett idő és eneria, a leghatékonyabb módon. 😀

   Az egészséges őrültségi szint pedig csak egészséges önbizalmat jelent, semmi többet. 🙂 De önbizalmat már egy sörtől is lehet szerezni. Egyéb dolgokról nem is beszélve. 😀

 • szia!
  Maklári Tamás – Német nyelvtani abc-jét ismered? nyelvtani összefoglaló, és egész jó a maga nemében. csak egy óriási hátránya van: 400 oldalas 😀
  sok sikert a némethez 🙂

  • Szia Ivett,

   Maklári könyvét most vettem meg (Lazán németül) és nagyon jónak találom, nekem nagyon szimpatikus, mert rengeteg kis példára bontja le az egészet, sok gyakorlással. Gondolom a nyelvtani összefoglaló is jó lehet – ránézek. Köszi szépen! 😀

 • Sziasztok!
  Én Ausztriában veszem használtan az eredeti DVD-ket bolhapiacon, ha valami kell, írjatok és nyitva tartom a szemem. 🙂
  Általában német és angol nyelv van rajtuk.
  Ha valakit érdekel a dolog, postai úton megoldhatom… (vagy más ötlet?)

  Van pár itthon is, de megosztani nem tudom. (se idő, se számtech tudás nincs)

  • Szia Hannah,

   Ez jó ötletnek tűnik, én abszolút vevő vagyok rá. 🙂 Megtennéd, hogy dobsz egy levelet nekem a balint kukac otevotnyelv.com címre? Aztán ott lebeszélhetnénk a dolgot. Előre is köszönöm! 😀

 • Szia Bálint!

  Régóta olvasom a blogodat, szinte már a kezdetektől. Nagyon jónak találom, sok hasznos dolog van benne. Gratulálok az eddig elért nyelvtudásodhoz! Úgy gondolom, ha valaki nagyon meg akar tanulni egy nyelvet, ma már kellő motivációval, kitartással és az internet adta lehetőségek kihasználásával sikerülhet, ha nem is professzionális szinten.
  Én is “önálló” nyelvtanuló vagyok már egy ideje. Az iskolában több mint 10 évig németet tanultam, szerettem és jól is ment, ezért abból akartam középfokon nyelvvizsgázni a diploma miatt. A nyelvvizsgára tanár nélkül készültem fel és sikerült 🙂 A közeljövőben szeretném az angol tudásomat továbbfejleszteni és folytatni a spanyoltanulást is.
  Német tanuláshoz ami bevált nekem: http://deutschewelle.radio.de/ a beszédértésben segített. http://kino.to/ ezen az oldalon filmek, sorozatok nézhetők online főként német nyelven, nagyon jó 🙂 De ha már itt tartunk, van ilyen spanyolban is: http://www.dospuntocerovision.com/ és itt is találhatók németes hasznos dolgok: http://de.uw.hu/
  Könyvekkel kapcsolatban én is foglalkoztam a német nyelvtan 222 pontban cíművel, szerintem nem rossz, nagyon jó véleményeket hallottam róla. A Startról és az Unterwegsről halvány emlékeim vannak középiskolából, de már akkor sem igazán szerettük. A többi németkönyvet nem igazán ismerem. Bocsi, hogy ilyen hosszú voltam 🙂

  • Szia Dina,

   Nagyon köszi a hasznos cuccokat. 😀
   Annyiban vitatkoznék, hogy kellő motivációval igenis el lehet sajátítani professzionális szinten egy (vagy több) nyelvet egyedül is. 🙂

   • Hát ha te mondod… akkor biztos 😀
    Én még nem mélyedtem bele ilyen szinten a nyelvtanulásba, de ami késik,
    nem múlik 😀

    • Hát akkor csak hajrá, hajrá! 😀

 • Bálint, régóta olvasgatom a blogodat, annak ellenére, hogy sem angolul, sem kínaiul nem tanulok. A spanyollal kacérkodtam egy kicsit, a németre kellene ráfeküdnöm. Ezért örülök az új nyelvnek, de korábban is tudtam ötletet lopni innen, és főleg lelkesedést, motivációt.
  Ha német nyelvű filmanyagot találsz, oszd meg légy szíves. Sajnos a legtöbb olcsó dvd-n a magyar mellett csak angol nyelv érhető el. Viszont van nekem egy szériám a Komissar Rex-ből, csak azt nem tudom, hogy tudok belőle mp3-at készíteni, hogy minél többet hallgassam. Ebben kérnék segítséget. Lehet ubuntus vagy windowsos megoldás is. Danke!

  • Szia Belulo,

   Köszi szépen, örülök, hogy hasznos volt a dolog. 😀

   Éppen az előző írásnál ajánlották a Berlin Calling filmet (DJ-kről szól), ha gondolod nézz bele. Sorozatból én főleg az angol kedvenceim szinkronizált verzióját szoktam nézni.

   Filmből én ezzel szoktam audiot rippelni:
   http://sourceforge.net/projects/subs2srs/files/

   nem kifejezetten erre való, de nagyon egyszerű használni. 😀

 • Babári Ernő: Deutschexpress I-II-t ismered?

  Logikusan felépített, jól összeszedett könyv. Lexika Kiadó

  • Hallottam már róla, páran mondták, hogy jó. Ránézek erre is. Köszönöm! 😀

   • Ami még eszembe jutott
    Dreyer – Schmitt: Lehr- und Übungsbuch der deutschen Grammatik
    Hueber Verlag, 2008

    Kicsit a Murphy-hez hasonlít.

    • Felvéstem, köszönöm! 😀

 • Michel Thomast próbáltad? Nekem spanyolból nagyon tetszett. Adott egy remek kezdeti képet a spanyol nyelvtanról.

  • Hello Tibi,

   Igen próbáltam, én is a spanyolt toltam. Valóban jó cucc, nagyon jól összefoglalja a dolgokat, de engem az őrületbe kergettek a “tanulók” nyöszörgései a felvételek alatt. Nem is értem, miért volt rá szükség. Ránézek a németre, hátha ott már nincs ilyen. 😀

   • de van sajna, Michel Thomas németből pont ezért tetszett legjobban a language builder ott legalább nincsenek tanulók

    • hát igen, sajna a német alatt is nyöszörögnek. valami elképesztően idegesitő. na majd a builder, meg a vocab. 😀

 • Hú, a Start nagyon gáz könyv, én nem abból tanultam, de a férjem abból próbált és hát, meg is utálta. Én nagyon szeretem a németet, és a Themen tankönyvcsalád jött be legjobban, meg a töméntelen Werbung a Pro7-en. Őszintén szólva, én sem tudok ilyen Német nyelvtan gyakorlatban jellegű könyvről, legalábbis hibátlanról nem, amit mégis ajánlok, az Bassola Péter: Német nyelvtan és gyakorlatok 18 fejezetben, Grimm, Szeged, 1997., én ezt végigcsináltam és nem volt rossz, csak néhány helyen hibás, meg vannak benne sokkoló részek. Elvileg itt fenn van: http://fapipa.multiply.com/video/item/138

  • Szia Dana,

   Köszi szépen a cuccot, megsasolom! 😀

 • Szia Bálint!

  Nos a start és a folytatása ismerős számomra is, azt hiszem ez az egyik fő indok, amiért soha nem tanultam meg németül ( a másik a borzalmas tanárok) a maradék kedvemet is elvette a némettől tartok tőle egy életre. Viszont ha már belevágtál, akkor hajrá. Jó könyvet ajánlani nem tudok, viszont egy weboldalt ahol körülnézhetsz azt igen. Relaxa taxus kreatív nem tudom mennyire nyerők, de a neten minden megszerezhető, egyebet itt találsz:
  http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=14147
  Benny megtanult németül, talán megkérdezhetnéd, biztos tud egy-két jó anyagot.

  Kitartás

  • Hát igen, nem ismeretlenek az okaid sajnos…

   Köszi a linket, megnézegetem. 🙂

   Benny könyvét átrágom, abban elég sok “rövidítés” van. 😀

   Köszi szépen4

 • Csak nem a buszon utazó kutya verte ki a biztosítékot? 😀 Azért az is szép, hogy eddig bírtad ezt a könyvet. Mondjuk én abszolút nem tudok ilyesmiből tanulni, valahogy nem áll össze a kép a nyelvtant illetően, meg a szavak sem ragadnak meg. Túlságosan el van rejtve a lényeg, vagy nem tudom. Annyira örülnék, ha lenne egy English Grammar in Use-hoz hasonló németből, abban életszerű(!) példamondatok vannak, lényegre törő, rövid magyarázatok és néhány hozzá kapcsolódó feladat, amit ha megcsinálok, tuti nem megy ki a fejemből többé. Talán még a Német nyelvtan 222 pontban az németkönyv, ami megközelíti az elvárásaimat. Ha újra elkezdek németezni, akkor tuti azt veszem elő.
  Amúgy jó, hogy leírtad ezt a kukás dolgot, mostanában eszméltem rá én is. Bár ha én úgy gondolom valamiről, hogy nem hasznos, azt ha akarnám, se tudnám tovább csinálni. Csak így meg egy idő után már nagyon frusztráló, hogy mindenbe belekapok, és semmit nem fejezek be. De végül is visszanézve, vannak praktikák, amik kiállták az idő próbáját, úgyhogy azt hiszem, tényleg nincs miért aggódnom. Csak túl sok a szemét, én meg túlságosan tapasztalatlan vagyok még, mások technikája nem biztos, hogy nekem megfelelő.
  Még egy kérdés így a végére: olvastam, hogy szoktad hallgatni a sorozatokat, filmeket. Nem tudsz valami programot ajánlani, amivel le tudom szedni a hangot mp3 formátumban a sorozatról?

  • De, pontosan az verte ki. 😀

   Az English Grammar In Use szerintem is egy zseniálisan összerakott cucc – valaki esetleg nem tud hasonlót németből? A 222-t én is nézegettem, de nem győzött meg. A Startot is egy tanár ismerősöm javasolta. Erről ennyit. 😀

   Audio: ez kell neked: http://sourceforge.net/projects/subs2srs/files/
   az elsődleges célja nem pont az audio kinyerése, de én ezt szoktam erre használni, mert végtelenül egyszerű, és automatikusan akkora darabokra szeli fel az audiot, amekkorára akarod. 😀

   • Köszönöm, ki is próbáltam, remekül működik! 🙂

   • hú, dehogynem. a szabó katalin-féle wer was wo wie normális példamondatokkal és magyarról fordítással gyakoroltat. a feladatok előtt szófajokra bontva mutatja be a nyelvtant. most már egyébként a széttöredezett nyelvtantanulás híve vagyok – ha tudok egy-két szót csak úgy véletlenül pl. az időhatározókból, már jobban fog érdekelni a teljes lista. szerintem nem érdemes rögtön egy egész részt átvenni.

    az egyetlen terület a nyelvtan a nyelvtanulásban, ahol sosem volt gondom, és ezt szinte kizárólag mondatfordításból harácsoltam össze. a Princeton Russian
    egyébként a összefűzi
    a megjelenő magánhangzókat értelmes szóvá, és azt kapjuk pl.,
    hogy gu-i-tar.

    ugyanezzel a módszerrel nyomja a német Aspekte B2 a határozók mondatbeli sorrendjének rögzítését:
    tekamolo, azaz temporal, kausal, modal, lokal.

    még egy példa az angolból: wnes. mindig ebből keresem ki a megfelelő égtájat, és ugye nyugatnál kezdünk. itt viszont egyértelmű hátrány, hogy 10 éve is van, hogy kitaláltam ezt az összeolvasást, és még mindig nem váltak le a kikeresős módszerről. úgy értem, ha megkérdezed, hogy van dél, én megyek nyugatról, mint a gyerekek a számokkal: a négy úgy jön csak elő, hogy egy, kettő, három, négy.

Ugrás az oldal tetejére