Hogyan álljak neki a német nyelv tanulásának?

Frissítés: ez a cikk 2011-ben jelent meg, azóta rengeteg dolog megváltozott. 2014. márciusától 2015. májusáig megtanultam felsőfokon németül, ebből sikeresen nyelvvizsgát is tettem. Az egy év nyelvtanulási tapasztalatait itt foglaltam össze egyben. 

Amint azt a t. olvasók már bizonyára tudják, szerkesztőségünk két hete újabb nyelvvel bővítette a repertoárt, mellyel elértem a bűvös 4-es számot. Nem másról, mint a németről van szó, melyet – gyakorlatilag – teljesen nulláról szándékozom bevenni.

Hogy egy kicsit izgalmasabbá tegyük a dolgokat, első lépésben három hónapot szánok az érthető beszéd elsajátítására – mely alatt természetesen nem felsőfokú, Goethei magasságokba emelkedő cirádás megnyilvánulásokat kell érteni, hanem funkcionális és magabiztos kommunikációt. Szóbeli kommunikációt.

Mérnök ember lévén szeretem a részleteket, szeretek tervezni és felépíteni előre a menetrendet – már ezerszer bebizonyosodott, hogy ez rettentően megnöveli a siker esélyét – és nem csak a nyelvtanulásban. Tehát, a teljesség igénye nélkül nézzük, hogy hogyan is állunk eddig.

Szavak, szavak, szavak…

A kommunikáció legkisebb értelmes egysége a szó – szavak nélkül nehéz (kivéve persze, ha a jelnyelvről beszélünk, ugye. :)). Ennek tekintetében úgy gondoltam, hogy be kellene lapátolni úgy 1000-1500 szót, amikkel már kedvemre játszadozhatok és kalandozhatok a nyelvtan csodálatos (?) birodalmában.

Pár héttel ezelőtt visongatva tapsikoltam, mikor rátaláltam az https://iknow.jp/ oldalra – aki nem ismerné, annak pár szóban: A lényege, hogy egy csomó, előre elkészített szólistát kapunk, amiket a gép tol az arcunkba az SRS szabályainak megfelelően – ami, mint tudjuk, a létező leghatékonyabb szótanulási és elnemfelejtési (ez azért Kazinczy-díj gyanús szó) módszer.

Teljesen online, teljesen ingyenes – volt. Egyszer csak bejelentették – a megkezdett listáim közepén -, hogy viszlát, lehúzzuk a redőnyt, lehet átfáradni a www.iknow.jp-re, ahol lehet 1000 yen-t csengetni havonta a szolgáltatásért.

Boldogan fizettem volna érte, de egyrészt az új rendszer kiforratlan, másrészt ilyen embereknek nem vagyok hajlandó pénzt a zsebébe tenni. Abban már megegyeztünk, hogy a szavak nélkül nem megyünk sokra, ezért egyszerűen csak egy másik megoldást kell találni, ami hasonlóan hatékony – mert ugye nem érünk rá tökölni. Kapóra jött Benny barátom „Why German is easy?” kis könyve, melyben remekül összefoglalta azokat a „rövidítéseket”, amikkel sokkal gyorsabban lehet elsajátítani az alapokat.

Az elektronyos könyvhöz jár három pakli ANKI kártya, nagyjából összesen 2500 szóval – ezeket gyorsan be is röffentettem a programba és napi 100 kártyát le is pörgetek vele. Persze szigorúan kis adagokban – mint tudjuk, így sokkal jobb hatásfokkal maradnak meg a dolgok.

A problémásabb szavak megjegyzéséhez mnemonikai trükköket használok, így egy hónap alatt simán meglesz a kívánt szókincs. Persze csak elméletben – azért ezeket az újonnan tanult szavakat a beszéd hevében csípőből előhúzogatni, nos, nem kis bravúr. De mindenért a maga idejében aggódunk, ugyebár.

A szavak ismerete még nem egyezik meg a megértéssel

A már megtanult szavakat kontextusban erősítem meg – erre való az olvasás. Keresve sem találhatnánk jobb helyet német (és még 10 másik nyelv) anyagok felkutatására, mint a www.lingq.com oldalt.

Én Vera anyagait olvasgatom éppen, a nekem tetsző mondatokat természetesen belezúdítom az ANKI-ba, hogy később is emlékezzek rá (mivel villámprojektről van szó, ezért kizárólag magyar-német irányban). Amit nem értek, vagy nem vagyok benne biztos, kihagyom. Az egyszerű, érthető, és számomra fontos dolgokat írom ki.

Ebből még nem áll össze az egész!

Emellett, tetszik-nem tetszik, muszáj nyelvtant tanulni. Többen ajánlották (és többen ellenezték – Helló, Eszti! :)) – a Start Neu könyvet, végül mintegy másfél másodperces hezitálás után le is kaptam a polcról, a hozzátartozó munkafüzettel együtt. Némileg megbántam már, ezért csak érintőlegesen, a rám vonatkozó dolgokat dolgozom fel benne.

FRISSÍTÉS: A Start Neu egy borzalom, kerülendő!

A 80/20-as szabály elve itt is érvényesül – a meglévő dolgok 20%-a felelős az eredmények 80%-áért. Tehát minden repül, ami csak egy kicsit is haszontalannak tűnik.

(Frissítés: A Start Neu annak rendje módja szerint repült is. Az indokokért erre tessék.)

De te beszélni akarsz, nem? Akkor a beszélt szöveget is értened kell!

Mint azt már az input módszer miatt tudjuk, az, ha a háttérben megy valami német nyelvű dolog, sosem árt. Éppen ezért német rádió, a különböző kedvenc filmsorozataim német verziója, no és persze német zenék szólnak. Ha más dolgom van, akkor is körbevesz a nyelv. A hatékonyság titka a találékonyság, ugyebár.

És hogy lesz ebből beszéd?

Természetesen gyakorlással. Sok gyakorlással. A belső monológok, fogalmazások írása elengedhetetlen, ám magától értetődően egy partnerrel való interakció jelenti a mesterség elsajátításának leggyorsabb módját.

Akinek erre nincs módja, szégyenlősebb, illetve partnerhiányos, azoknak erősen ajánlott a Leicht Deutsch Lernen hanganyag, amely teljes egészében megegyezik az angoltanulásomhoz használt (és a mai napig általam bátran ajánlott) Effortless English anyaggal, csak éppen a német nyelvre szabva.

Villámgyors nyelvcserepartner felkutatása ügyében most is a Livemocha-hoz, valamint a lang-8 (sajnos már nem működik)-hoz folyamodok.

Nos, nagy vonalakban ennyi, nagyjából így áll a jelenlegi helyzet. Természetesen a későbbiekben szeretnék pár dologba egy kicsit részletesebben belemenni, és persze a tapasztalatokat is összefoglalni.

Május 10-én pedig minden kiderül. 🙂 Addig is, ha bárkinek bármilyen tanácsa, tapasztalat, tippje, trükkje, anyaga, linkje, könyve van, az ossza meg velem/velünk alul a kommentekben. Hajrá, jó szelet!

Frissítés: Ez a cikk 2011-ben született, azonban 2014. március 20-án egy új német projektbe fogtam, amelyben immáron a felsőfok a cél, az év végéig. A részleteket erre találod.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT