Leicht Deutsch Lernen ajánló – folyékony német beszéd egyedül!

Az Öt év – öt nyelv kezdetén (öt éve!) a seggem csapkodtam a földhöz, mikor rátaláltam az Effortless English nevű tananyagra és azt becsületesen végig is toltam, aminek következtében elég sokat fejlődött a beszélt angolom.

Akik követik a blogot, tudják, hogy a múltkor már örvendeztem egy sort, hogy milyen jó, hogy létezik az Unlimited Spanish, ami az EE módszerére épít és spanyolul tanít.

Azóta is sok-sok emailt és kommentet kapok, hogy nem létezik-e hasonló anyag német nyelvhez (a blog olvasóinak nagy többsége tanul). Hölgyeim és uraim, a jó hír az, hogy de igen, van. Leicht Deutsch Lernennek (könnyed némettanulás) hívják és több mint izgatott vagyok, hogy bemutathatom, azt is mindjárt elmondom, hogy miért.

Nemrég egy kedves olvasó hívta fel a figyelmem a LDL-re, megnéztem a weboldalt, de annyira átláthatatlan volt, hogy egy darabig nem is foglalkoztam vele. Aztán egyre többen kérdezgettek a témáról, így végül belevetettem magam.

A jó hír az, hogy az LDL pontosan az, amire azoknak a német nyelvtanulóknak van szüksége, akik egy picit már ismerik a nyelvet, de nem szeretnek, vagy nincs lehetőségük anyanyelvűekkel gyakorolni.

Az LDL segít nyelvhelyesen, németes nyelvhasználattal beszélni, a lehető legtermészetesebb, habkönnyű módon.

A módszer

Az AJ Hoge által készített EE (és így a Leicht Deutsch Lernen is) rendszer arra épül, hogy nagyon egyszerű szövegeket nagyon sokszor meg kell hallgatni, közben egyszerű kérdéseket tesz fel, amire egyszerűen kell válaszolni, az anyagokat magunknak felmondani. A tanulás tényleg “effortless” (erőlködés nélküli), bár az tény, hogy ez egy hosszabb folyamat. Ám mivel a tanultaknak amúgy is be kell épülnie és le kell ülepednie, ez nem is olyan nagy katasztrófa.

Három részből tevődik össze a dolog:

 1. szókincsfejlesztő leckék
 2. minisztorik
 3. kérdezz felelek-leckék

Leicht Deutsch Lernen - folyékony német1. Először is vannak szókincsfejlesztő leckék, amelyben Lucas (az LDL készítője) nagyon érthető, tiszta németséggel elmond egy új szót, majd nagyon egyszerű és érthető példamondatokat ad hozzá. Ezeknek a leckéknek az a lényege, hogy bevezessen új szavakat (ezért van az anyaghoz letölthető feladat lap is, ahol írásban is láthatod a szöveget) és azokat sokszor-sokszor meghallgatva (helyes szövegkörnyezetben) az elméd szinte magába szívja őket. A szótárfüzet-módszer villámgyorsan el is lehet , a helyes szövegkörnyezetben való célzott ismétlés a szótanulás Ferrarija.

2. A minisztorik különböző vicces kis szövegek, amelyek a bemutatott/megtanult szavakat öntik egy-egy történetbe, így más kontextusban is hallhatod őket (tehát tudni fogod, hogyan kell őket helyesen használni).

3. A kérdezz-felelek leckék adják meg a termék lényegét. Itt Lucas végigmegy újra a hozzátartozó minisztorin, de közben rengeteg apró, könnyű kérdést tesz fel neked, amikre hagy egy kis időt, hogy megválaszold (tehát te találd ki a választ), majd utána ő is megismétli a helyes válaszokat.

Igazából ennyi az egész, a módszer lényege viszont az, hogy SOKSZOR hallgass meg minden leckét, mert az új dolgok szépen lassan ivódnak csak be az elmédbe. Az EE-nél AJ Hoge azt mondja, hogy egy leckét érdemes egy teljes hétig hallgatni, naponta 1-2 alkalommal. Ez azért van, mert sajnos senki nem úgy tanul, hogy meghallgat/elolvas valamit és már tudja is.

Célzottan kell ismételni. Az itt lévő vicces minisztorik és kérdezz-felelek játékok viszont nem válnak unalmassá több ismétlés után sem, ez biztosítja azt, hogy ne dobd félre az anyagot két hét után és újra végig tudj menni rajta. Ha pedig végigmész rajta, lesz egy magabiztos középszinted németből.

Mi van a csomagban?

Először is van 76 szókincsfejlesztő lecke. Ezek pár perces hanganyagok, amiket bármikor bepattinthatsz a lejátszóba, mikor van pár üres perced és meghallgathatod/tanulhatsz belőlük. Természetesen letölthető formában van német és angol átirat is hozzá (magyar sajnos nincs még, de annyira tetszik a termék, hogy dolgozom a fordításán).

Van még 8 minisztori, amelyből kettő speciális (Blond oder braunhaaring – Teil 1 und Teil 2), hiszen ezeket a történeteket múltban ÉS jövőben is meghallgathatod, így gyakorolhatod a különböző igeidőket is (és teljesen érzésből fogod őket használni).

Van még egy speciális minisztori (Ritter, Drache und Hexe), ebben a rettegett négy esetet (alany, tárgyas, részes, birtokos) gyakorolhatod és gyúrhatod maximumra.

Ahogy azt már leírtam, minden leckéhez tartozik átirat (igaz egyelőre csak németül és angolul, de hát németül akarsz tanulni, nem? A szövegek egyszerűek és fokozatosan nehezednek, így észrevétlenül fogsz egyre komplexebb dolgokkal megismerkedni.)

A 21. századi technológiának köszönhetően pedig nem kell heteket várni a postásra, míg becsönget az anyaggal, a fizetés után azonnal letölthető, elmenthető a számítógépedre, telefonodra, akármidre, onnan bármikor átmásolhatod és hallgathatod, ott, ahol neked jól esik (én például edzés közben is szoktam használni.)

Hogy ne legyen zsákbamacska a dolog, egy példaleckét rögtön meg is nézhetsz és kipróbálhatsz ezen az oldalon, a teljes anyagot pedig itt találod.

Mit ígér az anyag és kinek való?

Csináltam Lucasszal (a termék készítője) egy mini interjút, amiben arról faggattam, hogy milyen szintet lehet elérni a Leicht Deutsch Lernen anyagaival. Álljanak itt az ő szavai:

Ahogy A. J. is mondta (az Effortless English megalkotója), én sem szintekben gondolkodok, hiszen teljesen abszurd olyat mondani, hogy “letettem a középfokú németet, most már folyékonyan beszélek németül”.

A szint nem mond el sokat az ember folyékonyságáról – sőt, láttunk már sok olyan embert, aki elhasalt a közéfokú német nyelvvizsgán, mégis nagyon jól tud németül beszélni.

Másrészről viszont ha keményen készülsz a középfokra és olyan anyagokat használsz, amelyeket kifejezetten ahhoz csináltak, akkor az esélyeid nagyban megnőnek a vizsga letételére – még akkor is, ha nem tudsz folyékonyan beszélni németül.

A leckéim (csakúgy, mint A.J. leckéi) nem a vizsgára fókuszálnak, hanem lépésről-lépésre végigvezetik a tanulót addig a pontig, ahol már maguktól fognak németül gondolkodni – hiszen a folyékony beszédnek ez a kulcsa.

Tehát a lényeg nem abban áll, hogy a tanuló bebiflázzon minden nyelvtani szabályt, vagy hogy megtanuljon milliónyi szót – hiszen valakinek a nyelvtudása nem csak azon áll, hogy hány szót tud, hanem azon a képességen, hogy azokat a megfelelő módon, megfelelő sebességgel össze tudja fűzni egy elfogadható nyelvtannal.

A Leicht Deutsch Lernen leckéi pontosan ennek elérésében segítik a tanulót.

 

Ha nagyjából kellene saccolnom egy számot, azt mondanám, hogy a leckék napi 30-60 perces használatával 6-8 hónap el lehet ezt a szintet érni, de természetesen ez függ a tanuló szintjétől is.

Ebben Lucas el is mondta azokat a dolgokat, amikkel én is maximálisan egyetértek: az egyszerű, tiszta, folyamatos beszéd a lényeg, nem a papír vagy a megtanult szavak száma. A 6-8 hónapot én is reálisnak tartom, ami ugyan első ránézésre hosszú  időnek tűnhet, ám napi 30–60 percet rááldozni ezekre a könnyű leckékre nem nagy dolog.

Nem kell a könyv fölött görnyedni és izzadni a nyelvtani feladatokkal – egyszerűen csak bepattintod a hanganyagot a lejátszóba, hallgatod és mondod vele. Erre bárki képes.

Ha pedig azt nézem, hogy az egyik legnagyobb problémát oldja meg (megszólalni németül), akkor igazán nem nagy ár érte. Természetesen az anyag nem helyettesíti az anyanyelvűekkel való gyakorlást, de az otthoni tanulásban ez közelíti meg azt a legjobban.

Neked való?

 • Ha németül tanulsz és van már egy pici alapod
 • Ha hajlandó vagy komolyan venni a tanulást és napi 30-60 percet rááldozni az idődből
 • Ha nem tudsz, vagy nem mersz egyelőre megszólalni németül, de záros határidőn belül szükséged lesz rá
 • Ha szeretnél megtanulni németül gondolkodni és beszéd közben nem a nyelvtanon agyalni meg pörögni
 • Ha tudod magadról, hogy képes vagy konzisztensen, keményen, naponta beletenni a munkát és nem fogod pár hét után félredobni (akkor meg se próbáld!)
 • Akkor a válasz: IGEN, neked való.

Az eredmény viszont garantált. És hogy honnan tudom? Mert a módszer működik, anno a saját angolomon láttam az Effortless Englishnél, valamint az Unlimited Spanisht is több Öt év – öt nyelv olvasó megvásárolta és nagyon pozitív visszajelzések vannak arról is. Itt van tehát a várva-várt német verzió, hölgyeim és uraim, hajrá!

A java azonban még hátra van.

Az elmúlt pár hétben eltűntem egy picit (ezért nem is volt cikk), mert felkerestem a termék tulajdonosát, Lucast és elkezdtem egyeztetni vele. Elkértem tőle a terméket, teszteltem és miután meggyőződtem róla, hogy valóban teljesíti azt, amit ígér és nekem és számos olvasómnak erre van szüksége, tárgyalásba kezdtünk.

Őszinte leszek. A termék nem olcsó, eredeti ára 99 euró, ami nagyjából egy nyelvtanfolyam árának felel meg. Azokból viszont vagy jót húzunk ki, vagy nem. Függ a tanártól, sulitól, sok mindentől.

A Leicht Deutsch Lernennel viszont az ember nem vesz zsákbamacskát, emellett hajlandó vagyok letenni a saját és a blogom névjegyét. Éppen ezért addig leveleztem Lucasszal, amíg sikerült kialkudnom egy speciális kedvezményt, csak az Öt év – öt nyelv olvasóinak, így 40%-kal olcsóbban vásárolhatod meg a terméket (59 EUR). Így azért már jobban hangzik.

Megjegyzés (2015. 08. 06.): Elkészítettem a Leicht Deutsch Lernen átiratának magyar fordítását – hajrá a tanulással! 🙂

Ez egy jó befektetés, főleg annak, aki nem szeretne rögtön új emberekkel, feszélyező nyelvcserét folytatni, hanem egy kicsit bele akar szokni előbb a beszélt nyelvbe. Ha beruházol a Leicht Deutsch Lernenbe, akkor kérlek, oszd meg a tapasztalataidat velem és másokkal is! Ide kattintva vásárolhatod meg a terméket >>

Oszd meg másokkal is ezt a cikket, ha úgy érzed, hogy szükségük lehet rá és persze hajrá a tanulással!

Önállóan tanulsz németül?

Én egy év tanulással jutottam el az újrakezdő német szinttől a felsőfokú nyelvvizsgáig – ennek a tanulságait gyűjtöttem össze egy ötrészes videókurzusban. Csináld végig és haladj háromszoros sebességgel! Katt ide a részletekért!

 • Gábor Széles

  Szia Bálint!

  Meddig él ez a kedvezmény? „Örök életű?”

  Nem szeretnék lemaradni a kedvezményről. Ha csak időszakos,
  akkor mostanában befektetnék

  Ugyanakkor, biztosan nem használnám jó egy évig, az angollal
  párhuzamosan.

  Köszi

  Gábor,

  • Egy ideig még megmarad. 🙂

 • Dzsudzsu

  Szia Bálint! Szeretnék érdeklődni, hogy mit ajánlanál abban az esetben, ha már rendelkezem egy középfokú nyelvvizsgával -amit két éve tettem le, de ritkán használom a nyelvet- de szeretném a felsőfokút is megpróbálni. A célom, hogy gördülékenyebben menjen a kommunikációm. A LDL-be belehalgattam, viszont úgy érzem, hogy nagyon kezdőknek szól, ezért nem biztos, hogy megvenném. Vagy mégis ajánlatos lenne?

 • Márkus Attila

  Szia Bálint! Kb öt-hat évvel ezelőtt, ha jól tudom a te ajánlásodra találtam rá az Effortless English anyagra. Nem tartottam be teljesen a javasolt időket és sajnos végig sem mentem az összes leckén, de egyértelműen ez a módszer jelentette a legnagyobb fejlődést az angolomban. Most a német anyagot vettem meg. Köszönöm, hogy általad erre is rátaláltam, és hogy segítettél a magyar nyelvtanulóknak kedvezményes áron hozzájutni. Van egy kis zavar azonban bennem. Van 9 minisztori és 76 szókincs lecke. Milyen sorrendben kell ezeket tanulni? Párhuzamosan a kettőt? Mit ajánlanál?

 • András Balogh

  Üdvözöllek Bálint. Szuper a weboldalad. Eléggé motiváló:) Elkérhetném én is a magyar nyelvű átiratot?

  • Szia, persze, csak küldd el a Lucastól kapott számlát (emailben), hogy tényleg megvetted, és már küldöm is. (Ez Lucas kérése).

 • Sziasztok, a rövid kis történeteket mikor lehet elkezdeni? Ha a szókincs leckékkel végig értünk, vagy menet közben? Ezzel kapcsolatban nem találtam infót.

 • Nagy Mr

  Szia; Az a kérdésem, hogy az ajánlott egy fejezet/hét mennyire merev szabály, avagy el lehet vagy ajánlott eltérni tőlle ha van ideje az embernek és gyorsabban szeretne haladni? A másik pedig, hogy egy már folyamatban lévő hagyományos tanfolyam mellett is lehet-e csinálni mintegy kiegészítésként, nem okoz esetleg zavart a két ellentétes módszer?

  • miért ne lehetne? nincs EGY módszer, amitől megtanulsz németül. 🙂 én úgy vettem észre, hogy érdemes tartani az egy hetet – kell idő, amíg leüllepedik, de végeredményben úgy csinálod, ahogy neked jól esik – nézd meg, hogy neked mi működik.

   • Nagy Mr

    Köszi a válaszod. A héten már elkezdtem,(akkor egyenlőre egy hét /fejezet) idővel megosztom a tapasztalataimat veletek.

 • Nagy Mr

  Sziasztok a 40%-os kedvezményt hogyan lehet érvényesíteni a vásárlásnál? Köszönöm.

  • Úgy, hogy rákattintasz a cikkben lévő linkre. 🙂 (ez már a kedvezményes ár, csak az öt év olvasóinak).

   • Nagy Mr

    Úgy csináltam, de engem 69 Euróért vitt a PayPal-hoz, vagy ez már a kedvezményes ár ?

    • igen.

     • Nagy Mr

      Akkor rendben; … köszönöm.

     • Nagy Mr

      Letőltöttem az anyagot. Talán csak annyi kérdésem lenne még, hogy a napi lecke felépítés, hogyan néz ki? A mellékelt Pdf-ben az áll a “Bevezetőben”, hogy a rövid történetekkel kell kezdeni, de a Vokabular 1-76- ig fejezetei mikor kerülnek elő ? Ezzel kapcsolatban nem találtam leirást vagy elkerülte a figyelmemet. Szóval a kérdésem, hogy a Szókincs fejezeteket, mikor kell , vagy érdemes elővenni és beleépíteni a napi tanulási rutinba? Köszönöm előre is.

 • rotrkatalin

  Szia Bálint! Elküldenéd nekem is a magyar nyelvű átiratot? Előre is köszönöm!

  • Kérlek írj nekem egy mailt a balint kukac otevotnyelv pont com címre. 🙂 köszi!

   • rotrkatalin

    Szia Bálint!
    Nagyon tetszik az oldalad és sok bátorítást és támogatást nyertem általad! Köszönöm: Kati

    2016. október 18. 16:20 Disqus írta, :

 • Zita

  Bálint, kérlek küld el nekem is a fordítást. Köszönöm!

 • Viki

  Szia Bálint! A magyar nyelvű átíratot nekem is el tudnád küldeni kérlek? Köszönöm szépen!

 • Hajni

  Szia Bálint,

  Én most akadtam erre a cikkre, nem is tudtam, hogy létezik ilyen oktatóanyag ma Mo-on! Nekem C alapfokú nyelvvizsgám van, ami ugyan 13 éves, kicsit (nem kicsit) le kellene porolni, de ahogyan az angolt tanulom, egyre jobban jön elő a német is. Tavaly egy középhaladó tanfolyamra jártam, ahol nagyon jól megértettem a dolgokat, időhiány miatt nem tudtam befejezni, de rádöbbentem, hogy foltokban maradt meg a német… Ha belenézek egy A2 szintű tankönyvbe, lényegében probléma nélkül lefordítom, ilyen formán az órákat végigunatkoztam, de mondatot összerakni már nem igazán tudok, elakadok. Pl a szórendre és a melléknévragozásra még nagyon jól emlékszem, azonban a múlt idő képzése szinte teljesen kiesett 🙁

  Mit gondolsz, véleményed szerint esetemben érdemes lehet ebbe a csomagba belevágni?

  Válaszodat köszönöm: Hajni

  • Szia Hajni,

   Az attól függ, hogy mi a célod. 🙂 A szinted megvan hozzá, hogy értsd a leckéket. Amiben segít: kialakítani, hogy németül tudj gondolkodni (szórendek). 🙂

   • Hajni

    Nagyon köszönöm a gyors választ Bálint 🙂

    Első lépésben az alapfok ismételt elsajátítása, majd a középfok lenne az irány. Ugyan a nyelvvizsga számomra nem cél, mert első sorban érteni, megértetni magam, és használni szeretném a nyelvet. Viszont a nyelvvizsga akár egy fokmérő is lehet úgy gondolom. Anno valahol a kettő szint között voltam, de a diplomához elég volt az alap, így nem erőltettem. Viszont érzem, hogyan tör elő a német (számomra egyébként döbbenetes ez a felismerés), és nem szeretném elhanyagolni ezt a fajta tudásomat.

    • Helyes, meg kell lovagolni a hullámot! 🙂

 • Panda1

  Hello Bálint. Kérlek küld el nekem is a magyar fordítást. Előre is köszönöm.

 • Levente

  Szia Bálint! Hogy tudnék hozzájutni a Lucas anyagához? Külön ebből a célból csináltam Paypal számlát, le is van ellenőrizve, de amikor meg akartam rendelni, a digistore24 visszadobta, azt írta használjak másik kártyát. Írtam nekik, udvariasan lepattintottak. Felhívtam a bankkártyát kibocsájtó bankot, az se segített. Van valami lehetőség, hogy megkaphassam a csomagot?

  • Szia Levente! Hmm, hát ez érdekes. A Paypalnél rákérdeztél, hogy miért? Ott elvileg van tranzakciós szám, az alapján vissza tudják keresni, hogy mi lehet a hiba. Talán nincs elég pénz a kártyán? Az is lehet megoldás, hogy a kártyádról töltesz fel pénzt a Paypal egyenlegedre és akkor abból fizeted, abba csak nem kötnek már bele. Végső megoldásként pedig azt hiszem, hogy sima banki átutalással is lehet fizetni a Digistore-nál, bár ez ugye lassabb.

   • Levente

    Köszönöm, megoldottam. Írtam Lucasnak és direkt vele rendeztem az ügyet. Nagyon rendes srác.

    • Szuper, örülök, hogy megoldódott. 🙂 Igen, Lucas elég jó arc és nagyon segítőkész 🙂

     • Levente

      Szia Bálint. Kérlek küld el nekem is a magyar fordítást. Előre is köszönöm.

     • Ment a levél. 🙂

 • Imre

  Bálint! A véleményedre vagyok kíváncsi! Abban az esetben ha még csak most ismerkedek a Német nyelvel, ajánlatos nekikezdeni ennek az anyagnak, vagy abszolút egy erősebb alap kell ehhez?
  Ismerkedés alatt azt értem, hogy nemrégiben kezdtem nulláról a Német nyelvet, és van már némi alap szókincsem + egész sok hanganyagot hallgatok mostanság. 🙂

  • Szia Imre – noha Lucas azt mondja, hogy igen, én mégsem javaslom. Én azt mondanám, ha már erős kezdő szinten vagy, akkor érdemes elkezdeni foglalkozni vele, addig túl sok az ismeretlen dolog és nincs mibe kapaszkodni.

 • Imre

  Szia Bálint. Elérhető már a magyar nyelvű fordítás? Köszi

  • Helló Imre, készen van, viszont Lucas még kiadott egy csomó extrát hozzá ingyen, most azokat fordítom még. Pár hét és meg kell, hogy legyen. 🙂

  • Szia Imre, mától elérhető a magyar nyelvű fordítás! 🙂

 • Zoltán

  Szia Bálint! Én is a magyar nyelvű fodításra lennék kíváncsi, hogy szerinted mikor készülsz el vele. Egyébként gratulálni szeretnék a kitartásodhoz és további sok sikert kívánok! Zoli

  • Szia, a fordítás készen van, már csak a szerkesztőnek kell korrektúráznia és meg is lesz, remélhetőleg 1-2 héten belül. 🙂

  • Helló Zoli, készen van a magyar nyelvű fordítás a Leicht Deutsch Lernenhez 🙂

 • Tamás

  Én is megvárom a magyar átiratot. Viszont a kedvezményes ár emelkedik 2 nap múlva. Ez van.

  • Tamás, visszamenőleg megkapja mindenki a magyar fordítást, ha ír nekem. 🙂

 • Attila

  Szia Bálint! Ezt a csomagot mindenféleképpen megvásárolom, de érdeklődnék a magyar nyelvű átirattal kapcsolatban, elérhető lesz?

  Előre is köszönettel!

  • Abszolút! Félig már készen is van! 🙂

  • Szia Attila, készen van a magyar nyelvű átirat a Leicht Deutsch Lernenhez! 🙂 Hajrá!

 • Eni

  Szia Bálint! Köszönöm a válaszod, az 1-2 hónap nem sok idő, majd akkor fogom megvásárolni az oktató anyagot. Üdv: Eni

  • Szia Eni, készen van a magyar nyelvű átirat a Leicht Deutsch Lernenhez. 🙂

 • Eni

  Szia Bálint! Magyar nyelvű leírás mikorra várható az anyaghoz? Ha most megvásárolom az oktató anyagot és időközben elkészül a magyar leírás pótlólag megkaphatom e?

  • Szia Eni, szerintem 1-2 hónap még mire elkészül. Persze. 🙂

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló I. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Barna Mónika

  Szia Bálint, régóta keresem azt a részt a blogodban, (de nem találtam), ahol megkérdeztem, hogy mit szólsz ehhez a tananyaghoz. Most rákerestem a neten, hogy nem tud e valaki, egy olyan anyagot németből, mint az AG-é, és a te oldaladat adta ki. Örülök, hogy tetszik, így én is bátran merek hozzákezdeni.

  Üdv. Móni

  • Szia Móni,

   Biztosan tetszeni fog a dolog! 🙂 Lucasnak nagyon kellemes hangja van és a leckék nagyon viccesek. 🙂

 • Pingback: Az első Öt év – öt nyelv+ projekt – professzionális szintű német (C1) | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló II. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Heni

  Szia Bálint! Én próbáltam megrendelni a csomagot, de nem megy. Azt állítja a rendszer nekem van PayPal számlám. Soha nem is volt és nem is szeretnék. Hiába a dombornyomott kártyám, az adatok helyes beirása, folyamatosan ezzel utasít el. Tudnál ebben segíteni? Email: heni.cser@gmail.com
  Köszönöm! Heni

  • Szia Heni,

   Nem tudom mi lehet a baj. Nem kell, hogy rendelkezz Paypal számlával, mert a paypal csak a közvetítő, tehát elég egy dombornyomott kártya, ahogy te is írod. Ha nem fogadja el, akkor valószínű a kártya nem tetszik neki (nem az első ilyen lenne magyar bankkártyával). Esetleg próbáld meg egy ismerősével. Amúgy a paypalt meg csak ajánlani tudom, mert nagyon biztonságos és nagyon kényelmes.

 • Réthiné Anikó

  Szia Bálint!

  Szeretném megköszönni leveledet ,igaz ritkán jön de mindig akkor mikor kell. Már éppen eszembe volt hogy régen írtál és tessék! Most is padlón voltam és pont azért amit írtál a megszólalás meg ,hogy biztosan elrontom. Köszönöm! Az ötleteket kipróbálom!
  További sok sikert! Anikó

  • Szia Anikó,

   Hoppá, jó ezt hallani! Köszi szépen a visszajelzést és persze hajrá a megszólalással! 🙂

   B.

 • Zoli

  Szia Bálint,

  mi a véleményed, milyen szintű nyelvtudás mellett érdemes befektetni az oktató csomagba?
  Középfokú nyelvvizsga+ jó néhány év “hagyományos” nyelvtanulás után azért lenne még ebben az oktatócsomagban újdonság?

  Köszi
  Zoli

  • Szia Zoli,

   Ezt sajnos elég nehéz megmondani, tekintve, hogy fogalmam sincs, mit takar egy középfokú és néhány év “hagyományos” nyelvtanulás. 🙂 Ezt neked kell érezni.

   Ha problémád van önmagad helyes kifejezésével és tisztábban és “németesebben” szeretnél gondolkodni, akkor merem ajánlani. Ha elboldogulsz németül és már csak a nagyon apró dolgokat szeretnéd tökéletesítgetni, akkor valószínűleg ez nem neked való cucc lesz. Remélem segít. 🙂

   • Zoli

    Szia Bálint,

    köszönöm a válaszodat. Most vettem meg a csomagot és belevetem magam.
    Majd jelzek a tapasztalatokról.

    üdv
    Zoli

    • Szia Zoli,

     Szuper, akkor hajrá! 🙂

 • Laci

  Szia Bálint!

  Akik például nem tudnak angolul, Ők is elindulhatnak a leckékkel.
  Fogják érteni? Tudnak haladni vele?
  Mit javasolsz?

  Köszi,
  L.

  • Szia Laci,

   Alapvetően a módszer az egynyelvűségre épít, tehát az angol igazából csak mankónak van ott. Ha van némi német ismereted, akkor bátran menj neki a dolognak. Először úgyis meg kell érteni a dolgokat (ehhez meg szótár kell), ám mivel a leckék nehézségi sorrendben vannak felépítve, igazából csak végig kell menni rajtuk. Persze kitartás ide is kell, mint minden máshoz. 🙂

   Hajrá!

   • Gabriella

    Hali, a Makara módszert hiányolom a repertoárból, pedig az magyarul adja meg minden mondat jelentését, kitűnő történeteken keresztül. Igaz nem olcsó de igen sokat tud ez a szoftver. Interaktív módon hozzászokhatsz a német beszédhez, önálló szövegalkotáshoz. De nézzetek utána a relaxa.hu oldalon. A sikerélmény garantált, tapasztalatból tudom. És nem kell szótárazni. Azonkívül MAGYAR fejlesztés, hungarikum. Talán észre kellene már venni a magyar zsenialitást!

 • Pingback: Hogyan álljunk neki a német nyelv tanulásának? | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Andor

  Bálint!
  Ha már úgy is jobban ismered a módszert tudnál adni egy kis mankót azzal kapcsolatban, hogy milyen sorrendben volna érdemes tanulni a leckéket?
  A Vocabulary rész világos, mert számozva van, de a mini sztorikat milyen sorrendben és mikor kell elkezdeni? Előre is köszi.

  • Szia Andor,

   Szerintem érdemes úgy haladni, ahogy meg van adva:
   Blond oder braunhaaring – Teil 1 und Teil 2
   Paul – Das falsche Klo
   Paul – Meine Freundin ist schwanger
   Für die Rente gespart
   Jedes Böhnchen gibt ein Tönchen
   Maja liebt das Autofahren and
   Ritter, Drache und Hexe

   De persze folyamatosan érdemes visszanézni ismételni, ez meg attól függ, hogy te hogy érzed. Ezt mindenkinek magának kell éreznie szerintem.

  • DerzsiRenata

   Szia Andor!
   Èrdeklődni szeretnèk, hogy érdemes megrendelni? Neked segìtett?
   Reni

   • Szia Renáta,

    Igen, én nagyon szeretem, most is használom. Attól függ azonban, hogy milyen szinten vagy. Én azt mondanám, kell hozzá egy kis alap és onnan kb B1 szintre juttat el (alsó középfok), ami azonban fontos, hogy megtanít németül gondolkodni. Az annyira gyűlölt német szórend szinte már automatikusan jön. Jó cucc. 🙂

 • Attila

  Összesen 532 vicces német és angol nyelvű mondattal

  Az nem túl sok mondat.
  Kreativ nyelvtanulás talán hasonló, a kezdő német könyvet tanulom, vannak benne hibák, de ha nem teljesen kezdő az ember akkor tudja korrigálni. Szerepel itt a blogon is valahol, de negativ véleménnyel miszerint német mondatokat magyarra forditva nem történt előrlépés a tanulásban. Magyar mondatokat németre forditva viszont már dolgoztatja az agyat. Nem számoltam meg, de szerintem több mint 10.000 példamondat van csak a kezdő könyvben. Na meg a nyelvtan nagyon megmaradt belőle. Melléknév ragozás most már felejthetetlen és egy darab táblázatot nem kellett hozzá megtanulni.

  • Az 532 mondat csak a szótanuló leckékre vonatkozik, ezen felül ott vannak a komplett sztorik is még.

 • gábor

  Fizetett posztunkat olvashatták…

  • -CS-

   Így van, szégyellje is magát mindenki aki pénzt mer kérni a munkájáért. Meg persze az is aki az ilyen munka gyümölcséről pozitívan nyilatkozik, holott lehetne negatívan is! Micsoda világot élünk…

   • Gábor

    A 2-es és a 3-as Gábor nem azonos! A 3-assal nem értek egyet én sem!
    Üdv, 2-es Gábor 🙂

  • Gábor: nem fizetett poszt.

 • Gábor

  Szia Bálint,
  A kedvezményesne megvásárolható csomag Német-Magyar vagy Német-Angol?

  • PL

   @Gábor:
   Angol
   “(A leckék német nyelvűek, azonban ahol szükséges, ott a magyarázószöveg angol).”

 • Jani

  Meddig lesz kedvezményesen elérhető a tananyag?
  Kb. mekkora szókinccsel rendelkezik?
  Köszi a választ 🙂

  • Kedvezmény: ez Lucastól függ. 🙂

   Szókincs: ránézésre egy gyenge középfokot mondanék.

Ugrás az oldal tetejére