Az Öt év – öt nyelv kezdetén (öt éve!) a seggem csapkodtam a földhöz, mikor rátaláltam az Effortless English nevű tananyagra és azt becsületesen végig is toltam, aminek következtében elég sokat fejlődött a beszélt angolom.

Akik követik a blogot, tudják, hogy a múltkor már örvendeztem egy sort, hogy milyen jó, hogy létezik az Unlimited Spanish, ami az EE módszerére épít és spanyolul tanít.

Azóta is sok-sok emailt és kommentet kapok, hogy nem létezik-e hasonló anyag német nyelvhez (a blog olvasóinak nagy többsége németül tanul). Hölgyeim és uraim, a jó hír az, hogy de igen, van. Leicht Deutsch Lernennek (könnyed némettanulás) hívják és több mint izgatott vagyok, hogy bemutathatom, azt is mindjárt elmondom, hogy miért.

Nemrég egy kedves olvasó hívta fel a figyelmem a LDL-re, megnéztem a weboldalt, de annyira átláthatatlan volt, hogy egy darabig nem is foglalkoztam vele. Aztán egyre többen kérdezgettek a témáról, így végül belevetettem magam.

A jó hír az, hogy az LDL pontosan az, amire azoknak a német nyelvtanulóknak van szüksége, akik egy picit már ismerik a nyelvet, de nem szeretnek, vagy nincs lehetőségük anyanyelvűekkel gyakorolni.

Az LDL segít nyelvhelyesen, németes nyelvhasználattal beszélni, a lehető legtermészetesebb, habkönnyű módon.

A módszer

Az AJ Hoge által készített EE (és így a Leicht Deutsch Lernen is) rendszer arra épül, hogy nagyon egyszerű szövegeket nagyon sokszor meg kell hallgatni, közben egyszerű kérdéseket tesz fel, amire egyszerűen kell válaszolni, az anyagokat magunknak felmondani. A tanulás tényleg “effortless” (erőlködés nélküli), bár az tény, hogy ez egy hosszabb folyamat. Ám mivel a tanultaknak amúgy is be kell épülnie és le kell ülepednie, ez nem is olyan nagy katasztrófa.

Három részből tevődik össze a dolog:

  1. szókincsfejlesztő leckék
  2. minisztorik
  3. kérdezz felelek-leckék

Leicht Deutsch Lernen - folyékony német1. Először is vannak szókincsfejlesztő leckék, amelyben Lucas (az LDL készítője) nagyon érthető, tiszta németséggel elmond egy új szót, majd nagyon egyszerű és érthető példamondatokat ad hozzá. Ezeknek a leckéknek az a lényege, hogy bevezessen új szavakat (ezért van az anyaghoz letölthető feladat lap is, ahol írásban is láthatod a szöveget) és azokat sokszor-sokszor meghallgatva (helyes szövegkörnyezetben) az elméd szinte magába szívja őket. A szótárfüzet-módszer villámgyorsan el is lehet felejteni, a helyes szövegkörnyezetben való célzott ismétlés a szótanulás Ferrarija.

2. A minisztorik különböző vicces kis szövegek, amelyek a bemutatott/megtanult szavakat öntik egy-egy történetbe, így más kontextusban is hallhatod őket (tehát tudni fogod, hogyan kell őket helyesen használni).

3. A kérdezz-felelek leckék adják meg a termék lényegét. Itt Lucas végigmegy újra a hozzátartozó minisztorin, de közben rengeteg apró, könnyű kérdést tesz fel neked, amikre hagy egy kis időt, hogy megválaszold (tehát te találd ki a választ), majd utána ő is megismétli a helyes válaszokat.

Igazából ennyi az egész, a módszer lényege viszont az, hogy SOKSZOR hallgass meg minden leckét, mert az új dolgok szépen lassan ivódnak csak be az elmédbe. Az EE-nél AJ Hoge azt mondja, hogy egy leckét érdemes egy teljes hétig hallgatni, naponta 1-2 alkalommal. Ez azért van, mert sajnos senki nem úgy tanul, hogy meghallgat/elolvas valamit és már tudja is.

Célzottan kell ismételni. Az itt lévő vicces minisztorik és kérdezz-felelek játékok viszont nem válnak unalmassá több ismétlés után sem, ez biztosítja azt, hogy ne dobd félre az anyagot két hét után és újra végig tudj menni rajta. Ha pedig végigmész rajta, lesz egy magabiztos középszinted németből.

Mi van a csomagban?

Először is van 76 szókincsfejlesztő lecke. Ezek pár perces hanganyagok, amiket bármikor bepattinthatsz a lejátszóba, mikor van pár üres perced és meghallgathatod/tanulhatsz belőlük. Természetesen letölthető formában van német és angol átirat is hozzá (magyar sajnos nincs még, de annyira tetszik a termék, hogy dolgozom a fordításán).

Van még 8 minisztori, amelyből kettő speciális (Blond oder braunhaaring – Teil 1 und Teil 2), hiszen ezeket a történeteket múltban ÉS jövőben is meghallgathatod, így gyakorolhatod a különböző igeidőket is (és teljesen érzésből fogod őket használni).

Van még egy speciális minisztori (Ritter, Drache und Hexe), ebben a rettegett négy esetet (alany, tárgyas, részes, birtokos) gyakorolhatod és gyúrhatod maximumra.

Ahogy azt már leírtam, minden leckéhez tartozik átirat (igaz egyelőre csak németül és angolul, de hát németül akarsz tanulni, nem? A szövegek egyszerűek és fokozatosan nehezednek, így észrevétlenül fogsz egyre komplexebb dolgokkal megismerkedni.)

A 21. századi technológiának köszönhetően pedig nem kell heteket várni a postásra, míg becsönget az anyaggal, a fizetés után azonnal letölthető, elmenthető a számítógépedre, telefonodra, akármidre, onnan bármikor átmásolhatod és hallgathatod, ott, ahol neked jól esik (én például edzés közben is szoktam használni.)

Hogy ne legyen zsákbamacska a dolog, egy példaleckét rögtön meg is nézhetsz és kipróbálhatsz ezen az oldalon, a teljes anyagot pedig itt találod.

Mit ígér az anyag és kinek való?

Csináltam Lucasszal (a termék készítője) egy mini interjút, amiben arról faggattam, hogy milyen szintet lehet elérni a Leicht Deutsch Lernen anyagaival. Álljanak itt az ő szavai:

Ahogy A. J. is mondta (az Effortless English megalkotója), én sem szintekben gondolkodok, hiszen teljesen abszurd olyat mondani, hogy „letettem a középfokú németet, most már folyékonyan beszélek németül”.

A szint nem mond el sokat az ember folyékonyságáról – sőt, láttunk már sok olyan embert, aki elhasalt a közéfokú német nyelvvizsgán, mégis nagyon jól tud németül beszélni.

Másrészről viszont ha keményen készülsz a középfokra és olyan anyagokat használsz, amelyeket kifejezetten ahhoz csináltak, akkor az esélyeid nagyban megnőnek a vizsga letételére – még akkor is, ha nem tudsz folyékonyan beszélni németül.

A leckéim (csakúgy, mint A.J. leckéi) nem a vizsgára fókuszálnak, hanem lépésről-lépésre végigvezetik a tanulót addig a pontig, ahol már maguktól fognak németül gondolkodni – hiszen a folyékony beszédnek ez a kulcsa.

Tehát a lényeg nem abban áll, hogy a tanuló bebiflázzon minden nyelvtani szabályt, vagy hogy megtanuljon milliónyi szót – hiszen valakinek a nyelvtudása nem csak azon áll, hogy hány szót tud, hanem azon a képességen, hogy azokat a megfelelő módon, megfelelő sebességgel össze tudja fűzni egy elfogadható nyelvtannal.

A Leicht Deutsch Lernen leckéi pontosan ennek elérésében segítik a tanulót.

 

Ha nagyjából kellene saccolnom egy számot, azt mondanám, hogy a leckék napi 30-60 perces használatával 6-8 hónap el lehet ezt a szintet érni, de természetesen ez függ a tanuló szintjétől is.

Ebben Lucas el is mondta azokat a dolgokat, amikkel én is maximálisan egyetértek: az egyszerű, tiszta, folyamatos beszéd a lényeg, nem a papír vagy a megtanult szavak száma. A 6-8 hónapot én is reálisnak tartom, ami ugyan első ránézésre hosszú  időnek tűnhet, ám napi 30–60 percet rááldozni ezekre a könnyű leckékre nem nagy dolog.

Nem kell a könyv fölött görnyedni és izzadni a nyelvtani feladatokkal – egyszerűen csak bepattintod a hanganyagot a lejátszóba, hallgatod és mondod vele. Erre bárki képes.

Ha pedig azt nézem, hogy az egyik legnagyobb problémát oldja meg (megszólalni németül), akkor igazán nem nagy ár érte. Természetesen az anyag nem helyettesíti az anyanyelvűekkel való gyakorlást, de az otthoni tanulásban ez közelíti meg azt a legjobban.

Neked való?

Az eredmény viszont garantált. És hogy honnan tudom? Mert a módszer működik, anno a saját angolomon láttam az Effortless Englishnél, valamint az Unlimited Spanisht is több Öt év – öt nyelv olvasó megvásárolta és nagyon pozitív visszajelzések vannak arról is. Itt van tehát a várva-várt német verzió, hölgyeim és uraim, hajrá!

A java azonban még hátra van.

Az elmúlt pár hétben eltűntem egy picit (ezért nem is volt cikk), mert felkerestem a termék tulajdonosát, Lucast és elkezdtem egyeztetni vele. Elkértem tőle a terméket, teszteltem és miután meggyőződtem róla, hogy valóban teljesíti azt, amit ígér és nekem és számos olvasómnak erre van szüksége, tárgyalásba kezdtünk.

Őszinte leszek. A termék nem olcsó, eredeti ára 99 euró, ami nagyjából egy nyelvtanfolyam árának felel meg. Azokból viszont vagy jót húzunk ki, vagy nem. Függ a tanártól, sulitól, sok mindentől.

A Leicht Deutsch Lernennel viszont az ember nem vesz zsákbamacskát, emellett hajlandó vagyok letenni a saját és a blogom névjegyét. Éppen ezért addig leveleztem Lucasszal, amíg sikerült kialkudnom egy speciális kedvezményt, csak az Öt év – öt nyelv olvasóinak, így 40%-kal olcsóbban vásárolhatod meg a terméket (59 EUR). Így azért már jobban hangzik.

Megjegyzés (2015. 08. 06.): Elkészítettem a Leicht Deutsch Lernen átiratának magyar fordítását – hajrá a tanulással! 🙂

Ez egy jó befektetés, főleg annak, aki nem szeretne rögtön új emberekkel, feszélyező nyelvcserét folytatni, hanem egy kicsit bele akar szokni előbb a beszélt nyelvbe. Ha beruházol a Leicht Deutsch Lernenbe, akkor kérlek, oszd meg a tapasztalataidat velem és másokkal is! Ide kattintva vásárolhatod meg a terméket >>

Oszd meg másokkal is ezt a cikket, ha úgy érzed, hogy szükségük lehet rá és persze hajrá a tanulással!