Az utolsó projekt az Öt év – öt nyelvben

Az Öt év – öt nyelv blog lassan a finisébe ér, az öt éves terv január 25-én lejár. A projekt kezdete óta rengeteg minden történt és persze már közben átalakult néhány dolog. Az angolom gyakorlatilag anyanyelvi szint, a spanyolul egészen jól elboldogulok, a németemmel is egészen meg vagyok elégedve, legutóbb az orosz nyelvvel ismerkedtem meg egy picit, úgyhogy ideje, hogy egy kicsit több figyelmet szenteljek a nagy szerelmemnek: a kínainak.

A blog  jobb oldalán lévő százalékok az egyes nyelvek mellett (számomra) semmit nem jelentenek, mert egyszerűen a nyelvtudást nem lehet így számosítani.

Adott helyzetek vannak, adott szituációk, adott emberekkel. De mikor kitaláltam az egész Öt év – öt nyelvet, akkor ezt még nem tudtam. Mindig tanul az ember. 🙂

Azonban most szeretnék magam ellen beszélni – a következő időben egy meglehetősen érdekes célt tűztem ki magamnak. Ez pedig nem más, mint:

Kínai nyelvvizsgát tenni, egy hónap tanulás után

HSK2 jelentkezési csekk
HSK2 jelentkezési csekk

Aki már olvassa egy ideje a blogot, az biztos tudja, hogy meglehetősen analitikusan gondolkodom és szeretem a mérhető dolgokat, eredményeket, valamint azt is, hogy mennyire irtózom a nyelvvizsgáktól, mert nem a valós tudást mérik, hanem egy teljesen steril, elszigetelt, speciális részletét, aminek az élő nyelvhez elég kevés köze van.

És pont ezért megyek neki ennek, hogy a nyelvtanulásnak ezt az oldalát is láthassam és írhassak róla. És miért éppen a kínaival? Ha lúd, akkor legyen kövér. 🙂

Utoljára 2000-ben nyelvvizsgáztam, azóta is csak egy angol szóbeli középfokúm van, de ott igencsak elvették a kedvem az egésztől. Eddig tartott, míg végre rávettem magam, hogy újra kipróbáljam magam ezen az oldalon is.

Nagyon várom ezt az egészet: a lehetetlenül rövid határidő igen drasztikus megoldásokra késztet, amiből általában kreatív dolgok szoktak kisülni és amiből természetesen a blog olvasói is profitálni fognak (mert minden kikerül ide).

Tehát miről is van szó pontosan?

A cél tehát, hogy pontosan egy hónap múlva, 2013. december 1-én HSK 2-es típusú nyelvvizsgát tegyek kínai nyelvből. Jelenleg gyakorlatilag teljesen nulla a szintem (magyarázatot lásd később).

Aki nem ismerné a HSK-t: ez a kínai kormány hivatalos nyelvvizsgája, melyet az egész világon egyszerre tartanak, jelentkezni is a kormánynál kell először és utána lehet csak menni a helyi szervhez (ez nálunk az ELTE Konfuciusz Intézete).

Az új HSK 2-es vizsga a kínai nyelv alapfokának felsőbb, annak is csak írásbeli része.

Mi a menetrend?

Az elmúlt időkben viszonylag csend volt itt a blogon, ugyanis már egy jó ideje terveztem ezt a kínai projektet és természetesen a már megszokott _három hónapos hosszúságúra terveztem (ahogy az a németnél és orosznál is volt).

Azonban az ELTE kicsit áthúzta a számításaimat, ugyanis a vizsgára egészen három héttel ezelőttig nem lehetett jelentkezni, márpedig ezt mindenképpen meg akartam várni, hogy megírhassam a cikket.

Tehát csak vártam, vártam, már csak két hónap volt december 1-ig, aztán már csak másfél, és végre lehetett jelentkezni. Szeretem a kerek számokat, így úgy gondoltam, hogy mi lenne, ha tényleg minimális időm lenne a felkészülésre?

Az orosz projektnél már sikerült megmutatni, hogy egészen jól tudom menedzselni az időmet, erre most maximálisan lesz alkalmam rákontrázni: az 1 hónap nem sok idő, mindent alaposan át kell gondolni, hogy mire mennyi időt szán az ember.

A visszajelzések alapján rengeteg olvasónak okoz problémát beosztani az idejét és időt találni a tanulásra. Remélhetőleg a következő egy hónapban lesz majd itt egy-két hasznos dolog nekik is.

Mi az aktuális kínai szintem?

Évekkel ezelőtt már belenéztem a kínaiba, akkor három hónap alatt megtanultam 1500 jelet, azonban mivel nem volt aktív kapcsolatom a nyelvvel, nem mondhatom, hogy ezeket még mindig tudom.

2012 elején is foglalkoztam egy kicsit a nyelvvel, de igazán nem mondanám behatónak a dolgot. Azóta meg eltelt majdnem két év.

Szóval onnan sem emlékszem sok mindenre, tehát nagyjából elmondhatom, hogy a jelenlegi aktív kínai tudásom nulla, ugyanakkor a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy amint belekezdek a tanulásba, egy pár dolog azért gyorsabban vissza fog jönni, mintha teljesen ismeretlenül ugranék a nyelvbe.

Sőt, teljesen őszinte leszek, az elmúlt két hónapban foglalkoztam a nyelvvel egy picit (ez számszerűleg 14 órát tesz ki), ebben főleg a kínai karaktereket és azok tanulását alapoztam meg.

Természetesen, mint az orosznál, most is van egy online táblázat, amiben az érdeklődők követhetik, hogy melyik nap mivel mennyit foglalkozom és hogy az 1 hónap alatt pontosan mennyi időm is megy bele a nyelvbe.

Ezt a 14 órát természetesen már beleszámolom, de külön (nem az egy hónapba), valamint az eddigi kínai tanulmányaim hasznosságát úgy kb. 50 órára teszem (az elmúlt 5 évben, összesen), amit az eltelt idő miatt megfelezek (hiszen gyakorlatilag mindent elfelejtettem). Ez így 14+25 = 39, kerekítve legyen 40 óra. Ehhez fog még hozzájönni a táblázatban szereplő idő, az elkövetkező egy hónapban.

A dolog célja most fordított: az orosszal ellentétben itt az a célom, hogy minél KEVESEBB időt töltsek a nyelvvel és mégis le tudjam tenni a vizsgát. 

Mi lesz ebből?

Arról már többször volt szó a blogon, hogy lehetetlennek hangzó dolgokat támasztani magunk elé miért lehet jó dolog. Az elmúlt évek nyelvtanulási tapasztalatával felvértezve bátran fogok nekimenni ennek az egésznek és remélhetőleg győztesen kerülök ki a csatából, ez december közepén-január elején fog kiderülni (akkor osztják ki az eredményeket).

Természetesen igyekszem mindent dokumentálni, hogy mit hogyan tervezek, minek hogyan állok neki, mit hogyan közelítek meg – amit remélhetőleg az is tud majd hasznosítani, aki nem a kínai nyelvvel foglalkozik, hiszen az elmélet átvihető másra is. Na, de elég a szövegelésből, sürgős tanulnivalóm van, találkozunk egy hét múlva!

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT