Így kerüld el a megszólalási parát

Mikor valami nagyon-nagyon fontos helyzetben vagyunk, hajlamosak vagyunk leblokkolni és a legrosszabb formánkat hozni. Ez hatványozottan igaz egy új nyelven való megszólalásnál. Íme a világ legegyszerűbb trükkje, amivel mindezt ki tudod kerülni!
  • Leszólítanak hirtelen az utcán angolul, hogy „merre van a Bazilika?”
  • A külföldi partner éppen most hív fel és érdeklődik az új szerződés részleteiről
  • Az új német főnöknek 5 percben össze kellene foglalni a céges kimutatásokat
  • Ott az a gyönyörű spanyol csaj, de te még „csak két éve tanulsz spanyolul”, szóval biztos nem tudnál hozzá normálisan beszélni.

Mikor meg kell szólalni, de mi van ha…?

…megállsz és elkezdesz analizálni, hogy most pontosan mit is kellene mondani, hogyan kellene mondani, mert ez egy nagyon-nagyon-nagyon fontos dolog és ha elszúrod, akkor aztán vége a világnak, sőt, még az is lehet, hogy a nap sem kel fel holnap.

Melyik esetet is vonzza a német „mit”? Egyszerű vagy folyamatos múltban kellene mondanom angolul? És mire kitalálnád, a varázslat már el is múlt.

  • A turisták csalódottan, kicsit lefitymálóan elfordulnak és keresnek valaki mást, aki beszél angolul.
  • A külföldi partner azt hiszi rossz számot hívott.
  • Az új főnök azt hiszi, hogy egy pantomim-előadásra tévedt be és nem érti, hogy miért gyöngyözik annyira a homlokod, hiszen december van.
  • A spanyol csaj meg, miután megvillantotta gyönyörű mosolyát, lemondóan elfordul.

Vannak ezek a fontos pillanatok, mikor érzed, hogy meg kellene szólalnod (történetesen egy idegennyelven), de ehelyett elkezd pörögni az agyad és a lehetséges kimeneteleket veszi számba, majd egy lefele menő spirálban egyre jobban elkezd beparáztatni.

Innen jön az, hogy megannyi embernek nem is magával a nyelvtanulással, hanem a megszólalással van a baja. Ennek pedig semmi köze ahhoz, hogy mennyire jól vagy nem jól tudja a nyelvet.

Biztos te is ismersz olyan személyt, aki 5 szóval is képes eladni magát és egyszerűen nem érted hogyan csinálja, hiszen te már x éve tanulod a nyelvet, ha viszont meg kell szólalni, egyszerűen lefagysz. Ebből is látszik, hogy ennek SEMMi köze a nyelvtanuláshoz. Sokkal inkább hozzád.

Ezen lehet dolgozni – létezik egy csomó motiváló, önfejlesztő könyv, kurzus, előadás, stb., csak ne ess abba a hibába, hogy azt hiszed, a nyelv miatt nem tudsz megszólalni és máris sokkal előrébb vagy.

A trükk, amivel ki lehet ezt kerülni

Létezik egy egyszerű, ám rettentő hatékony trükk: NE adj időt magadnak gondolkodni, hanem azonnal ugorj bele a dologba! Mielőtt az analitikus elméd elkezdené felsorakoztatni az érveket, hogy miért NE szólalj meg, verd át: szólalj meg, onnantól elcsitulnak a démonok.

Kiskorunktól arra tanítanak, hogy mindig gondoljuk meg, hogy mit mondunk, azonban ez a nyelvtanulásnál nagyon hátráltat – mert így sosem fogsz megszólalni! A kommunikáció, főleg a beszélt formája, szabadon kell áramoljon.

Persze, lesznek helyzetek, mikor butaságot fogsz mondani, de az esetek döntő többségében senkit nem fog érdekelni, nem fognak kinevetni (tudom, hogy ettől rettegsz a legjobban), mert ha már veszed a fáradtságot, hogy az ő nyelvükön beszélj, az a legkevesebb, hogy ők ezt tiszteletben tartják.

Az én személyes poklom

Mikor Ausztráliában éltem, a kinti melóm során rengeteget kellett emberekkel telefonon beszélni. Személyes pokolként éltem meg minden egyes telefonhívást. A fejemben végigjátszottam minden lehetséges verziót, amerre a beszélgetés mehet, majd miután tárcsáztam a számot, elképzeltem az összes szörnyű kimenetelt (kinevetnek, nem értenek, ordítani kezdenek velem).

Aztán rájöttem, hogy ennek az ég világon semmi értelme – egyetlen módon tudtam elkerülni az állandóan felettem köröző paranoiát: ha a 8. kávészünetről visszajőve rögtön tárcsáztam és elkezdett csörögni a telefon a másik oldalon.

Onnan már nem volt visszaút és csak azt vártam, hogy legyek túl a dolgon. És érdekes módon, valahogy mindig túl is lettem a dolgon. Aztán pár hét alatt teljesen belejöttem és játszi könnyedséggel csevegtem az ügyfelekkel. Nem voltam anyanyelvű, nem voltam tökéletes, hibáztam, de nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy kommunikáltam és megtarthattam a munkám.

Tehát az egyetlen dolog, amit tudni kell a parázó megszólalásról az annyi, hogy NE ADJ NEKI IDŐT, és NE GONDOLKOZZ, hanem SZÓLALJ MEG! Az, ami utána jön – attól fogsz fejlődni. És persze hibázni fogsz – oszt?

Ha ismersz még olyanokat, akiknek ez gondot okoz, oszd meg velük is ezt a cikket!

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak