Angol nyelvtanulás – hol a francba kezdjem?

angol nyelvtanulás - kezdők útmutatója

Tetszik, nem tetszik, a 21. században már kötelező tudni és nem az a kérdés, hogy tudsz-e beszélni angolul, hanem az, hogy mennyire jól. Teljesen evidens, hogy diplomához is kell, de a legtöbb munkahelyen is kérik már (még ha a mindennapi munkában nem is kell használnod).

Messze az angollal kapcsolatban kapom a legtöbb kérdést (naponta több tucat komment/email), ebben az írásban pedig benne van minden, amit a témáról szerintem tudni kell: hogy hogyan indulj el az angoltanulással és hogy hogyan érj el egy használható szintet belőle. (A némettel kapcsolatban már született egy ilyen írás, azt itt találod.)

Kell neked egyáltalán angolul tudnod?

Lehet, hogy elsőre meglepőnek tűnik, de azt hiszem ez a legfontosabb pont az összes közül. Semmilyen új dologba nem tudsz úgy belekezdeni, hogy sikerrel járj, ha nem tudod, miért is csinálod. Előbb-vagy utóbb eljön a mélypont, amikor fel akarod adni az egészet (én katyvasz pontnak hívom ezt a részt).

Ilyenkor érdemes mindig elővenni ezt a dolgot: ez fog erőt adni, hogy tovább tudjak menni. És ne áltasd magad: lesz ilyen, jó eséllyel nem is egyszer.

Előre szólok: hosszadalmas és sok energiát igénylő folyamat vár rád, és néha bizony eleged lesz az egészből. Ezért tehát nem érdemes elszántság és jól körülhatárolt célok nélkül belevágni, úgy csak egy kudarcélménnyel fogsz „gazdagodni”.

Először adj választ a kérdésre: meg akarsz egyáltalán tanulni angolul, vagy csak áltatod magad? 

Ha az utóbbi, akkor már most felejtsd el az egészet. Ilyen is van, és ezzel az ég világon nincs semmi baj. Nem tudnám megszámolni hányan írtak már segítségkérő e-mailt, hogy mondjam meg, mit csináljanak, hogy megtanuljanak angolul, bár igazából nem is szeretik a nyelvet, meg hát utálnak tanulni és igazából idejük sincs rá.

Ilyenkor az első kérdésem mindig az, hogy miért akarsz megtanulni angolul?

Az esetek 10-20%-ában az emberek rájöttek, hogy nem is igazán kell nekik angolul tudni – csak bizonyítani akartak valakinek, vagy egyszerűen egy beragadt rögeszme volt, hogy neki angolul tudnia kell.

Fel kell ismerni a választás szabadságát. Teljesen rendben van, ha azt mondod, hogy neked ez nem kell. Menj focizni a haverokkal, sakkszakkörre, vagy guríts le pár korsóval. Senki nem fog haragudni.

Ha a válaszod igen, akkor keresd meg, hogy mi fog motiválni!
Meg kell szerezned a diplomádat? Szeretnéd javítani az esélyeidet a munkaerőpiacon? Szeretnél külföldi barátokat szerezni? Tetszik egy ausztrál lány? Angliában szeretnél dolgozni? Eredeti nyelven akarod nézni az új Star Wars filmet (ami azért erősen ajánlott! Persze azért még mindig a Birodalom visszavág az igazi!)?

Mindegy, hogy mi a válaszod, a lényeg, hogy legyen valami, amihez nyúlhatsz majd ínséges időkben, ha támogatásra van szükséged az úton.
Szuper, ezt meg is beszéltük, lépjünk tovább!

Elég kitartó vagy az angol megtanulásához?

Néhány éve, vagy évtizede még kivételes adottságnak számított egy állásinterjún, ha angolul tudtál, manapság azonban lehet, hogy a szóbeli elbeszélgetés eleve angolul folyik és legfeljebb a személyes adataidat kérik el magyarul. Ahhoz azonban, hogy az interjú sikeres legyen, tudnod kell angolul. Angolul tudni és azonban sokszor két különböző dolog.

Én magam 10 év angoltanulást követően – amikor ráadásul fordítóként dolgoztam – sem mertem és nem is tudtam igazán jól beszélni angolul. Ami elég vicces, tekintve, hogy akkor Ausztráliában éltem, jártam főiskolára, valamint ott is dolgoztam (ahol egész nap telefonálgatnom kellett). Hát, nem kevesett gyöngyözött a homlokom, mikor meg kellett szólalni (és nem csak a 45 fokos ausztrál nyárnak köszönhetően).

Kényszeríteni kellett magamat, mert enni azért én is szeretek, a mosolyomért meg nem adtak kenyeret a boltban, csukott szájjal meg nem lehet pénzt keresni. A jó hír az, hogy a nehezén pár hét alatt át lehet esni. Ha lerombolod magadban a gátakat (nem tudok beszélni, nem merek megszólalni, hülyének fognak nézni, stb.), akkor nem lesz baj (hogy hogyan? Olvass el pár önfejlesztőkönyvet és máris előrébb leszel a dologgal).

De hidd el: „attitude is everything”, azaz minden a hozzáálláson múlik. Amint megszokod az új helyzetet, és szépen lassan eldobálod magad mögött a felesleges gátlásaidat, egyfajta öngerjesztő folyamatként egyre jobban fog menni a dolog.

És hogy hova lehet eljutni egy kis bátorsággal?
Nemrégiben az angoltudásom kapcsán egy amerikai mondta nekem, hogy hagyjam már ezt a „near native”, vagyis „majdnem anyanyelvi” angol szintet, mondjam csak nyugodtan, hogy a beszédem „native” azaz anyanyelvi.

Nem, nem 2 hónap volt (sokkal inkább jó pár év), melós, nehéz és kemény, de elérhető. Persze nem kell anyanyelvi szinten megtanulni angolul, csak hogy élvezni tudd az előnyeit – ez teljesen tőled függ, hogy mennyire szeretnéd bírni a nyelvet.

Tudom, hogy sokkal jobb keresni a “tökéletes” nyelvtanfolyamot, ami majd pár hét alatt megtanít angolul, de hadd takarítsak meg neked egy csomó időt és felesleges reménykedést: nincs ilyen. Én szerettem volna a legjobban hinni, hogy van, de nem, nincs. Meló és beletett idő van. Ha ezt elfogadod, akkor léphetsz a következő pontra!

Az angoltanulás eszköztára

„Már régóta szeretnék nyelvet tanulni, de tudod, kifogás az mindig van. Most úgy néz ki, hogy lesz bőven időm. Hol kezdjem?” /Kriszti/

Minden hősnek kellenek segítők: Optimus Prime-nak ott volt Jazz, Luke Skywalkernek Han Solo, egyedül a Vasember olyan menő, hogy neki nem kellenek lótifutik.

A XXI. századnak köszönhetően neked sem csak vaskos szótárakra és idejétmúlt nyelvkönyvekre kell támaszkodnod küldetésed, az angoltanulás teljesítésében.

Ha nem tudod, hogyan is kezdj neki az angoltanulásnak, szedd le a Duolingo alkalmazást az okostelefonodra, (immár IPhone-ra, Androidra és Windows Phone-ra is elérhető, úgyhogy nincs több kifogás!) vagy használd a PC előtt ülve!

Duolingo nyitóképernyő

Nem véletlenül ez a világ legnépszerűbb nyelvtanulós oldala: ingyenes, reklámmentes, játékos és jól felépített. Igazán könnyű rákattanni az appra és a nyelvtanulásra is. A nyelvtani alapok elsajátítására és szótanulásra is kiváló. Hamarosan írok róla egy bővebb „használati utasítást”, de annyira egyszerű, hogy addig is nyugodtan elkezdheted!

Nagyjából 30-40 óra alatt lehet “befejezni” és azt állítják, hogy egy bő alapfokra, gyenge középfokra lehet vele eljutni (B1 szint). Ez persze jól hangzik, csak nem igaz.

Ha végigcsinálod, attól még NEM fogsz angolul tudni. Viszont baromi sokat segít abban, hogy elindítson az úton, hogy tanulj egy csomó hasznos szót, hogy rászokj a tanulásra, hogy elkezd élvezni a dolgot és hogy keretet adjon a tanulásodnak.

Én azt mondanám, hogy ez amolyan bevezető drog a nyelvtanulásba. Én személy szerint a németet és a spanyolt próbáltam a Duolingón, de 10 óra után beleuntam. Jópofa, aranyos, de nem életszerű.

De beindítani a motort tökéletes.

Miután rákaptál az angoltanulásra, jöhetnek az anyanyelvi anyagok! Persze a Duolingo – és minden más nyelvtanulási segítség használatához is – egy dolog elengedhetetlen: a gyakorlás. Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! Lebegjen ez a hármas a szemed előtt.

Nyelvet tanulni és nyelvet gyakorolni ugyanis korántsem ugyanaz:  egyik sincs a másik nélkül. Ha nem fordítasz elég időt a megtanultak begyakorlására, akkor előbb-utóbb szépen kiesnek a fejedből. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy

Beszélj!

Legegyszerűbb, ha keresel pár angol anyanyelvűt, akivel gyakorolhatod a már megtanultakat. Erre tök jó a conversationexchange.com, de az én személyes kedvencem az iTalki. Utóbbi azért jó, mert tök jó tanárokat találsz egészen jó árban és Skype-on tanulhatsz tőlük – így megtakarítva egy csomó időt az utazással.

Az iTalki azért is jó, mert nyelvcserepartnereket is találhatsz – nekik nem kell fizetned, viszont ha ők gyakorlnak veled angolul, nekik segítened kell a magyarral (értelemszerűen olyan embereket kell keresned, akik angol anyanyelvűek, de magyarul tanulnak.)

Mi van, ha nem merek megszólalni?

Ahogy már írtam az előbb is, akkor nem feltétlenül az angolban kell keresni a hibát. Az egyik leggyakoribb kérdés, amit kapok,

hogy milyen nyelvtankönyvből tanuljak, ha nem tudok megszólalni?

A kérdés rossz. Egy nyelvtankönyv sem fog megtanítani megszólalni. Máshol kell keresni a hibát. 😉

Mindazonáltal van pár trükk, ami segíthet. Az egyik az autológia, azaz az önmagaddal beszélgetés tudománya. Bővebben itt tudsz róla olvasni.

Aztán, ami még marha hasznos tud lenni, az a TPRS – vagyis kis sztorikon keresztül tanulni az angolt. Ennek a legismertebb formája az Effortless English, amit én magam is használtam anno és rengeget segített abban, hogy végre meg tudjak szólalni angolul.

Nagyon sokáig ajánlottam is a terméket mindenkinek, viszont volt vele pár bajom (aki nem ismerné: ez egy hanganyag, vagy 30 leckéből áll és mindegyik lecke egy-egy rövid történetet dolgoz fel). Az egyik, hogy rendkívül idegesítő hangja van az embernek, a másik az, hogy több olvasó is jelezte, hogy átvágták őket, hetekig nem válaszoltak emailekre, meg ilyenek.

Szerencsére van alternatíva, Success With Stories-nak hívják. Egy Lisa nevű hölgy csinálta, sokkal kellemesebb a hangja, olcsóbb a termék és sokkal jobb minőségű. Ha már megvan az elszántságod, de még mindig nem mersz másokkal beszélni, akkor sokat fog segíteni abban, hogy ez megváltozzon. Itt tudod megnézni.
Ha már nem találod kielégítőnek az online kommunikációt, itt az ideje, hogy hús-vér emberekkel beszélgess! Nézz körül a baráti társaságodban, kérdezd meg a barátaid barátait és biztosan találsz angol tudó, jó esetben anyanyelvi külföldit, akivel kamatoztathatod fejlődő nyelvtudásod – nem feltétlenül kell anyanyelvűnek lenni, hogy tanulhass tőle. Ne feledd: minden gyakorlás több, mint a semmi!

És a nyelvtannal mi van?

„Milyen könyvet/könyveket szerezzek be mindenképp, itt mind olvasásra gondolok, nyelvtanra, szókincsfejlesztésre, de akár online felület is lehet, de szerintem tudod, mikre gondolhatok.” /Attila/

A Duolingo remek kiinduló pont a nyelvtan elsajátításához, amit Baranyai Márta remek, rövid és olcsó Nyelvtani összefoglalójával (300Ft), illetve Csordás Norbert Angol Nyelvkönyvével érdemes kiegészítened.

A trükk az, hogy lassan adagold a nyelvtant.

Az elején teljesen felesleges elveszni a Present Perfect rejtelmeiben – saját tapasztalatból tudom, hogy ehhez idő kell, hogy ráálljon az ember agya (nekem 12 évig tartott, mire felfogtam, de ez nem jelent semmit! :))

Az én személyes megközelítésem az, hogy dobd a nyelvtankönyvet a vécébe – szó szerint. Reggelente 5-10 perc nyelvtanozás bőven elég. Még sok is. 🙂 (legalábbis az elején – ha már középfoknál jársz, akkor fokozatosan érdemes rágyúrni egyre jobban a dologra. De addig ne vessz el benne!)

Hogyan tanuljak szavakat?

„Angolt tanulok, nagyon kezdő szinten… Tipped a Doulingoról számomra kifejezetten hasznosnak bizonyult. Esetleg tudnál-e olyan programot ajánlani, amivel a nyelviskolában belém tunkolt szavakat tudnám rögzíteni, hasonlómódon írásképpel, kiejtéssel.” /Edit/

Sehogyan. Szavakat nem tanulunk – csak kifejezéseket, rövid mondatokat és párbeszédeket. A hogyanról és miértről itt tudsz bővebben olvasni. Ha elolvastad a cikket, akkor mehetünk tovább.

 1. Először is érdemes elsajátítanod a mnemonika tudományát, amivel villámgyorsan tanulhatsz és jegyezhetsz meg új szavakat (de akár bármi mást is). Erről bővebben itt tudsz olvasni. Mikor intenzíven elkezdek tanulni egy nyelvet, én napi 50 szót tanulok meg ennek segítségével (nagyjából egy óra alatt).
 2. Ha már jól megy a szótanulás, érdemes azokat a fejedben is tartani. Ismételni ugye muszáj, ehhez használhatsz szótanulókártyákat, de ha boldogulsz a technikával, akkor csakis az Anki jöhet szóba. Az én személyes misszióm, hogy az Ankit minél több ember megismerje, annyira jó. Ez egy ingyenes program, minden létező gépre elérhető és a segítségével pontosan akkor ismételed át a szavakat, amikor kell. Rengeteg időt megspórol.
 3. Új szavak tanulásához szótárra is szükséged lesz. Ha nincs elég nagy zsebed hozzá, hogy mindig magadnál tartsd az Országh-Magyar-féle szótárat (ne is legyen!), akkor hagyatkozz az online felületekre, melyek közül még mindig a Sztaki a legmegbízhatóbb. A nyelvtudásod fejlődésével igyekezz fokozatosan áttérni az egynyelvű szótárakra (pl. Wordreference), hosszú távon ezek használata sokkal kifizetődőbb és hasznosabb.

Hogyan lesz “angolos” az angolom?

„Szeretnék inkább kifejezéseket tanulni, amivel el tudok lavírozni minimum napi 8 órában a külföldi munkahelyemen.” / Tibor/

Ahhoz, hogy nyelvhelyesen beszélj, rengeteget kell olvasnod és írnod. Az olvasáshoz két alapvető szabályt vegyél figyelembe:

 1. olyat olvass, ami igazán érdekel, amit szeretsz
 2. ne szöszmötölj folyamatosan a szótárazással, ne ijedj meg, ha nem értesz minden egyes szót, az idegen nyelven olvasásnál ugyanis nem az a lényeg. Bővebben erről az Extenzív olvasás cikkben olvashatsz.

Hallottál már a Book Depository-ról? Ez az angolul tanulók Mekkája. Fel sem tudom sorolni hány könyvet vettem már tőlük: mindig gyorsak és megbízhatók. Az egész világon ingyen szállítanak házhoz angol nyelvű köteteket, az oldalukon leírhatatlanul sok könyv közül választhatsz. Érdemes figyelni az akcióikat, leárazásaikat is!

Ha online is szeretnél angolul olvasni, használd a lingq.com-ot, ami egy többnyelvű szöveg- és hanggyűjtemény, ahol az aktuális szintednek és érdeklődési körödnek megfelelő szövegeken gyakorolhatsz.

Az olvasás mellett az írás is fontos: ebben a Lang-8 segíthet. Ha nincsen, aki leellenőrizze annak helyességét, amit írtál, ezen az oldalon anyanyelvűek vállalják, hogy kijavítják a hibáidat viszonylag gyorsan, így pedig teljesen ingyen és biztos forrásból tanulhatsz a hibákból, hogy többé ne kövesd el őket – cserébe te is segíts azoknak, akik magyarul tanulnak és javítsd ki az ő fogalmazásaikat (már csak azért is, mert így sokkal gyorsabban kijavítják a tieidet is)!

Tedd az életed részévé az angolt!

Találkozz minél több angollal! Nem feltétlenül brit emberekre gondolok, hanem magára a nyelvre. Igyekezz szándékosan minél többször beleütközni az angolba!

Nézz filmeket angolul, hallgass angol nyelvű zenéket, olvass angolul, a napi híreket angolul nézd meg a neten! Törekedj arra, hogy az élet minden területén az angol nyelvvel vedd magad körbe, így pedig egyszerre több irányból, több készségedet fejleszted, miközben jó eséllyel még élvezed is magát a folyamatot, ami sem pénzbe, sem pedig külön befektetett energiába nem kerül, pusztán odafigyelés szükséges hozzá.

Ehhez lehetetlen javaslatot adni, mert csakis az számít, hogy téged mi érdekel. Keresd meg ezeket a forrásokat és szívd fel ezekből a nyelvet. Középfok után már nem igazán jók a direkt angoltanulóknak készült anyagok – túlságosan mesterségesek. Fogadd el, hogy ezután már magadnak kell megtalálnod a saját anyagaidat blogokon, weboldalakon, filmeken és könyveken keresztül.

+ 1 tipp: csináld végig az ötnapos nyelvtanulási gyorstalpaló kurzust. Összeállítottam egy ingyenes videókurzust arról, hogy ezt az egészet hogyan lehet összerakni egy rendszerbe és azon hogyan mehetsz végig lépésről lépésre. Iratkozz fel rá itt és haladj háromszor olyan gyorsan, mint eddig!

Önállóan tanulsz angolul?

Angolul anyanyelvi szinten megtanultam, a tapasztalataimat pedig összegyűjtöttem egy ötrészes videókurzusban, hogy neked ne kelljen újra feltalálni a kereket. Csináld végig és tanulj meg gyorsabban angolul! Katt ide a részletekért!

 • Peter

  Azèrt elèg sok helyen nem kell angolul tudni.

 • Kate

  szerintem kell az alapos nyelvtan… az 5-10 perc semmi. persze kellő magabiztossággal kit érdekel, hogy úgy hámozzák ki, mit is akarhatok mondani, de azért legyen egy igényszint, na. amúgy szerintem normális nyelvtankönyvvel nem teher, se normális tanárral. a present perfect pedig egy jó kis nyelvtan, kincs az angolban, érdemes megismerni mielőbb 🙂

 • R.Feri

  Kedves Bálint. Nekem ez a mostani cikk első fele rizsázásnak tűnik kevés hozzáadott értékkel, a másik fele pedig önismétlésnek előző cikkeidből… (Szóval a cikk címét figyelembe véve az első valós írásod a cikkben a Duolingónál kezdődik, és aztán sem sorakoztat fel túl sok ötletet a kezdésre vonatkozóan) Őszintén szólva ha a cím alapján jöttem volna most a dogra, akkor lehet csalódtam volna picit, mert szerintem ennyi forrásból nem tudna egy kezdő normálisan elindulni.

  Annak ellenére hogy a Time Management az egyik kedvenc témaköröd állításod szerint, úgy tűnt most nekem hogy mások idejével ugyanennyire nem vagy kegyes. 🙂

  Egy kis ideje kritikusan olvasgatom a blogod, mert valahogy úgy érzem egyre kevesebb az újonnan meríthető eredeti ötlet.)

  Ettől függetlenül mindeddig szívesen olvasgattam a blogod az elmúlt 3 évben, és lelkesedést adott a dolog. A mostani hozzászólásom ne eltúlzott véleményként vagy fújjolásként értelmezd, hanem inkább csak jelzés értékkel vedd (mintha az olvasók egy csoportja szólna hozzád), hogy lehet kezd elhalványulni a kezdeti láng a blogból. (lehet el kellene kezdened egy 6. nyelvet tanulnod?? 🙂 )

  • Kádár Enikő

   Szia!
   Bálint “hatására” a DUO-n kezdtem el angolozni. Két hónap alatt, kemény munkával kész lettem a középfokkal. De tudom, hogy nem a gép által kiírt becsült 47%-on állok, hanem úgy 15 % körül. Túl sok volt ez így egyszerre. Viszont volt egy óriási haszna: eleinte “csak úgy” tanultam, az alapfok után minden egyes nap a gép előtt ültem. Nagyon megszerettem a tanulást magát. Egy kezdőnek, mint én például, (tulajdonképpen nem is volt igazán motivációm) arra volt jó, hogy megszerettem magát a tanulást. Most sincs vele különösebb célom, de “rászoktam”, és elvonási tünetem lenne, ha nem tanulhatnék. Két hónapja nem néztem tévét, és nem hiányzik. Természetesen folytatom tovább. Olvasok, fordítgatok könnyebb szövegeket, kb. 30 percet szánok naponta arra, hogy könnyebb hanganyagot hallgassak. Van időm (éjfélig még ma van), nem sietek, mindenből egy kicsit csipegetek, és majd történik valami – és igen, történik, mert két hónapja annyit tudtam, hogy yes meg no, és most élvezem, hogy egyre több és több szó az, amit megértek. Meg sem lehet írni, milyen érzés volt az, amikor életem első 5 mondatát ( középfokú szöveg) fél nap alatt lefordítottam magyarra, és 100%-ra sikerült ! Ez hatalmas önbizalmat adott.
   Persze ez csak az én világom, az én hozzáállásom, ám Bálintnak örökké hálás leszek.
   Lehet, hogy soha nem leszek profi angolos, de imádom tanulni.
   Szeretettel: Enikő

   • R.Feri

    Igen nekem is motivációt adott, ezzel nincs is gond. Én csak az új tartalmat hiányolom. 🙂

  • Szia Feri,

   Köszi az őszinte véleményt, és persze azt is, hogy már három éve olvasod a blogot! 🙂 Részben igazad van: ez egy olyan cikk, ahol összeszedtem azt, amit tudok és gondolok a témáról.

   Nem értek egyet azzal, hogy rizsázás lenne az eleje, ezek igenis baromi fontos kérdések (neked, mint lelkes tanulók valószínűleg nem relevánsak, de ettől még másnak igen).

   Ahogy a cikkben is benne van, azért született meg, mert ugyanezt naponta 5-10 különböző embernek leírom emailben és egyszerűen számomra ez sokkal ésszerűbb (arról nem is beszélve, hogy megőrzöm a józan eszem), hogy leírjam egyszer és utána el tudjam küldeni másoknak.

   3 év alatt valószínűleg rengeteget tanultál és sok minden, amit itt olvasol nem feltétlenül lesz neked releváns – ami jó, mert már nincs szükséged rá. 🙂

   Egy cseppet sem érezném, hogy csökkent volna a lelkesedésem, sőt! Nagy terveim vannak idénre. Ennek nem lesz része a 6. nyelv. 🙂 Most is tanulok (kínaiul), erről is lesz cikk, de mivel rétegnyelv, ezért az olvasók többsége nem találná hasznosnak, ha állandóan arról írnék, mennyire odavagyok érte. 🙂 Ehelyett megpróbálok ott segíteni, ahol a legnehezebb: az elején.

   Ugyanakkor egy nagyon fontos dologra hívtad fel a figyelmet, ezért külön köszönet: hogy érdemes lenne haladóbb dolgokról is írni (anki használata, memóriapaloták, testbeszéd, kultúra. van egy csomó ötletem :)) és elő is fogom ezeket vennni. Te személy szerint miről olvasnál szívesen?

   • R.Feri

    Csak egy gyors ötletként: Bilingual books (Listening-reading method) + Listening, (ebből jöhet a shadowing is akár,) de a Bilingual könyvek amúgy is jók. Készítésére ötletek: Vannak alapból is ilyen könyvek, de akár csinálhat is magának az ember, mert sok népszerű és kevésbé népszerű mű megvan több nyelven) a népszerűekhez néha még hanganyag is van, és ez így egy nagyon erős eszköz lehet a nyelvtanulók eszköztárában. (Nem azt mondom, hogy gyors, de hatékony. Ahogy mondani szokták, nincs ingyen ebéd. 🙂 )
    Linkek: http://learnanylanguage.wikia.com/wiki/Shadowing
    http://learnanylanguage.wikia.com/wiki/Listening-Reading_Method

    Valamint ha valaki videózni/filmezni szeretne jobban, annak is van rá lehetősége.. erre is adhatsz technikai leírást -> ( http://easypronunciation.com/en/merge-two-subtitle-files-online )

    Szerintem ezek a technikák hasznosak mind a kezdő mind a haladó nyelvtanulók számára, és erősen fejleszthető vele a készségek többsége. (Kellemes cikkírást kívánok / várom nagyon 🙂 )

    • Köszi szépen az ötleteket! 🙂

 • Dr.Dudor

  Jó az összefoglaló, csak egyetlen pontjával nem értek egyet. “Szavakat nem tanulunk….” Rossz! Azokat IS kell tanulni, ugyanakkor természetesen legalább olyan fontosak a kifejezések (sokszor még fontosabbak).

  • Kádár Enikő

   Lenne egy kérdésem: megtanulsz egy mondatot, ami 5 szóból áll. Nem kevesebb erőfeszítésbe kerül, mint egyenként megtanulni őket? Ráadásul a nyelvtani szerkezettel együtt.

   • Dr.Dudor

    Én úgy gondolom, a két metódus mehet párhuzamosan. Nekem bevált – tanultam szavakat is, de nem bifláztam túl: a “megerősítést” azon szövegek adták, melyek az adott szót tartalmazták. Anno rengeteget fordítottam magamnak érdekes olvasmányokat, plusz volt lehetőségem adott szót totál más kontextusban is használni beszédben. Nekem bejött. (németül)

 • Köszi a szuper összefoglalót, bőszen ajánlom ajánlom majd mindenkinek. A legjobb rész -ha nem is a leghasznosabb – a Vasemberes 😉

 • Csaba

  Szia!

  Köszönjük a cikket.
  Tudnál ajánlani pár önfejlesztő könyvet?

  • Valahogy éreztem, hogy ez fel fog jönni. 🙂 Sokáig gondolkoztam ezen, és arra jutottam, hogy nem tudok. Mégpedig a következőért: ha most leírom az 5 kedvenc könyvemet, lehet, hogy azokról te azt fogod mondani (az elolvasásuk után), hogy nem tetszettek, nem adtak semmit. Mert teljesen más a beállítottságunk, más az érdeklődési körünk, más az életünk (valószínűleg más korúak is vagyunk). Egy könyvnek meg kell találnia téged (akármilyen klisésen hangzik) a megfelelő időben ahhoz, hogy adjon valamit. Menj be egy nagyobb könyvesboltba, szánj rá 20 percet, és nézz körül és vedd meg azt a könyvet, ami “beszél” hozzád. Aztán járj nyitott szemmel, nézd a könyvben lévő referenciákat, és mindig tudni fogod, hogy mit olvass el legközelebb. Nekem ez a módszer vált be. 🙂

  • R.Feri

   Ahogy Bálin is mondta ebben a témakörben a könyv amit érdemes lenne elolvasnod, nagyban függ tőled, azaz az olvasótól. Tehát attól is függ, milyen téma érdekel.

   Én mindenesetre ajánlanék párat, amik talán online is olvashatóak:
   – Brian Tracy : Személyes hatékonyság
   – Kerner Tibor : Sziklaszilárd Önbecsülés
   – Sean Covey : A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokás
   – M. J. De Marco : Gyorsítósáv a milliókhoz
   – Robert T. Kiyosaki : Gazdag papa, szegény papa
   – Chad Fowler : The Passionate Programmer

   Az elsőt mindenképp ajánlom, a többiben remélem hasznodat leled. 😉

   • Csaba

    Teljesen igazatok van! Olvastam az első könyvet, de az utolsó négy oldal bőven összefoglalja a könyv teljes tartalmát, éppen annyira, amennyire szükséges.
    Gazdag papát meg elkezdtem, de egy pénzügyi szakértő keményen bírálta, mondhatni jogosan.
    Néha úgy érzem, hogy ezek a motivációs előadók csak a pénzre mennek.

    • R.Feri

     Igen, sajnos én is hallottam a negatív kritikákat.. Ugyanakkor ettől független motiváló és buzdító amiket leír. Egyébként a könyvek között M. J. De Marco könyvét azért ajánlom, mert kb Kiyosaki ellentéte (kritizálja is párszor a könyvében), és kicsit jobban felnyitja az ember szemét a valóságra.

     • Csaba

      Mindenképp utánanézek! Köszi!

Ugrás az oldal tetejére