Nem szeretnél hetekig-hónapokig memóriatréningekre járkálni, de mégis szeretnél valamit tenni, hogy jobban emlékezz a megtanultakra? Az alábbi cikkben 10 egyszerű trükköt találsz erre, amelyek többségében bárki számára kivitelezhetők. Hajrá!

1. Rágózz tanulás közben

Mindenkit vágott kupán már a tanárnő, hogy ne rágózzon órán – pedig ha tudta volna! A Morgan et al (2013)-as tanulmánya szerint a rágózók rövidtávú memóriája jobban működik. A magyarázat viszonylag egyszerű: az állkapocs folyamatos mozgása miatt felserken a véráram az agyban, így több oxigén jut oda.

2. Szorítsd ökölbe a jobb kezed

Ha tanulás közben ökölbe szorítod a jobb kezedet, az segít a memorizálásnál. Mikor vissza akarod idézni az emlékezetedbe a tanultakat, akkor a bal kezed szorítsd ökölbe (nem kell megszakadni benne!)

Eszerint a tavalyi tanulmány szerint a tanulmányozott emberek csoportja (akik ökölbe szorították a kezüket)  jobban szerepelt az adatok felidézésében, mint a kontrollcsoport. Egy próbát megér a dolog, mert ennél nehezebb lenne kevesebb energiát beletenni a memóriafejlesztésbe.

3. Aludj eleget

Az alvást nem is olyan rég még kötelező rossznak, időpazarlásnak tartottam. Aztán rájöttem, hogy sokkal jobban megéri rendesen, pihentetően kialudni magam, mert akkor 200%-os teljesítményt tudok másnap nyújtani és nem csak végigszenvedem a napot. Ez az egyik oka annak, hogy szeretek rögtön felkelés után, reggel tanulni, mielőtt bármi másba kezdenék.

Az alvásnak azonban van egy olyan “mellékhatása” is, hogy megerősíti a napközben bevitt adatokat, rendezi, mondhatnók.

Ez a tanulmány például arról ír, hogy az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel álmodnak valamiről, ami fontos nekik, valamint hogy azokra sokkal jobban is emlékeznek.

Nem feltétlenül rossz ötlet tehát akár alvás közben is az idegen nyelven “hallgatni” valamilyen szöveget, hiszen ez a tanulmány is azt bizonyítja, hogy ez segít megerősíteni a dolgokat.

4. Menj el sétálni

Egy kis aerob edzés (például séta) igen jó hatással van a szürkeállományra. Ezt bizonyítja ez a tanulmány is, amely azt mutatja, hogy ha hetente legalább 6-9 kilométert sétálsz (dedikáltan), akkor a szürkeállományod aktivitása és vérellátottsága sokkal jobb lesz.

Ebben a tesztben 9-10 éves gyerekeket vizsgáltak vizsgák előtt. Az egyik csoportot sétálni küldték a vizsga előtt, a másik csoport pedig nem csinált semmit. Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy akik sétáltak, jobban teljesítettek a vizsgán. Csináltak MRI felvételeket is, amelyeken egyértelműen látszik az agy aktivitásának szintje a két csoportban:

MRI

5. Ne füstölj

A teljesen egyértelmű okok mellett itt egy újabb, miért ne dohányozz: mert rontja a memóriádat is. A jó hír a Hefferman tanulmánya szerint, hogy ha abbahagyod a dohányzást, akkor gyakorlatilag teljesen visszaáll a normális memóriaműködés az eredeti szintre.

6. Ne higgy a sztereotípiákban

Ismerjük az önbeteljesítő jóslatokat – ha valaki állandóan azt mondja magáról, hogy buta, hogy nem megy valami, hogy ő béna, akkor azt meglepő hatékonysággal képes elhinni. Nincs ez máshogy a memóriával sem.

Egy érdekes tanulmány bemutatta, hogy azok az idősebb emberek, akiket folyamatosan figyelmeztettek arra, hogy a memória az idő múlásával romlik, sokkal rosszabbul szerepeltek a teszteken, mint azok, akiknek nem mondtak ilyet. Ez persze nem azt jelenti, hogy a memória nem romolhat idővel, de azért nem olyan sebességgel, mint azt hinnénk. Szóval kezeljük helyén a dolgokat és ne fogjunk rá mindent a rajtunk kívül álló okokra.

7. Facebookozz!

Na jó, ez mégsem teljesen igaz, hogy a Facebook javítja a memóriát, azonban az biztos, hogy a Mickes tanulmánya bemutatta: az emberek sokkal jobban emlékeznek Facebook posztokra, mint könyvekből vett mondatokra, sőt, emberek arcára!

Ennek oka valószínűleg az, hogy a Facebookon kirakott anyagok többsége (dolgos marketingesek keze munkája miatt) már “elmére szabott”, rengeteg vizuális hatással kiegészítve, spontán beszélt szövegszerű kivitelben – tehát sokkal könnyebb is emészteni.

A tanulság ebből annyi, hogy ha tudod hogy működik az elméd és úgy viszed be neki a dolgokat, sokkal könnyebben fogod észben tartani őket. Kiváló példa erre a szótanulás, amihez ha a mnemonikát használod, sokkal hatékonyabb leszel. És persze ne feledkezzünk el az ANKI-ról sem.

8. Szagolgass rozmaringot

A rozmaringban található esszenciális olaj bizonyítottan jó hatással van a hosszú távú és prospektív memóriára. Utóbbi arra szolgál, hogy a jövőben emlékezz bizonyos dolgok végrehajtására (például, hogy a boltban ne csak kenyeret, de disznósajtot is vegyél).

A McCready & Moss tanulmányában az egyik csoport egy normális teremben írta meg a memóriatesztet, míg a másik csoport egy olyan teremben ült, ahová rozmaringillatot permeteztek – utóbbiak természetesen jobban teljesítettek. Elő hát a Horváth Rozi csomagokkal!

9. Dobj le pár kilót

Csakúgy, mint a dohányzás, a felesleges kilók is számítanak a memóriád működésénél – de szerencsére ez is megfordítható: csak dobj le pár kilót.

A Petterson 2013-as tanulmányában úgy találta, hogy azok a nők, akik átlag 85 kilóról fél év alatt 77 kg-ra fogytak, javultak az egyes memóriafunkcióik.

Ettől persze nem leszel okosabb és nem fogsz 500 szót naponta megjegyezni, de sok kicsi sokra megy. Meg különben is, egy kis sport mindig jól jön.

10. Kapcsold ki azt a rohadt gépet

Ha elolvastad ezt a cikket és van rá lehetőséged, kapcsold ki a gépet, telefont, tabletet, tévét, stb. és ülj nyugodtan és ne csinálj semmit 5-10 percig. Még jobb, ha ezt nyelvtanulás után teszed. Miért? Mert az agyad ekkor rakja helyére a bevitt adatokat (csakúgy mint alvásnál). Tehát ha nem terheled folyamatosan valamivel, akkor könnyebben teszi a dolgát.

Erik Fransén professzor tanulmányában így magyarázza:

“Mikor az agyunk kevésbé aktív állapotba kerül, azt gondoljuk róla, hogy ez elvesztegetett idő, de ez nem így van: valószínűleg ekkor történik meg a memóriakonszolidáció. Ha az agyunkat állandóan aktív állapotban tartjuk valamivel, akkor elvesszük tőle a lehetőséget, hogy feldolgozza az addig bevitt információt.”

Tehát érdemes szünetet tartani. Nem csak a napi tanulásnál, de egy intenzívebb tanulási időszak után is (mondjuk egy x hetes nyelvtanfolyam után egy hétig rá sem nézni a dologra – biztos veled is volt már olyan, hogy azt vetted észre, hogy a szünet után mintha még jobban mentek volna a dolgok.)

Persze a memória fejlesztése direkt is lehetséges (és különben is, nyelvtanulás közben automatikusan fejleszted), ám azért nem árt tudni ilyen hasznos apróságokról.