András LincolnAndrás Lincoln egy amerikai srác, magyar származással, aki azért jött egy szál magában Magyarországra fél évre, hogy megtanulja a nyelvet és megismerje a gyökereit. Tapasztalt nyelvtanuló létemre is egészen elképesztő, amit képes volt elérni fél év alatt.

András nagymamája tanított neki néhány magyar népdalt Amerikában és egy picit magától is tanulta a nyelvet (felkutatott kinti magyarokat), de mikor megérkezett 2012. áprilisában, egy alapfoknál nem rendelkezett magasabb tudással magyarból. Az interjú 2012 októberében készült és csak a megfelelő alkalomra vártam, hogy kitehessem.

Úgy gondolom, a karácsony, az új év és a nagy fogadkozások előtt szerintem mindenképpen inspiráló egy ilyen történet és nem csak annak hasznos, aki magyarul tanul. Éppen ellenkezőleg: András számomra példaértékű a tanuláshoz való hozzáállásával és hogy hogyan hódította meg a „világ legnehezebb nyelvét” (ezt sosem felejtjük el elismételni, pedig igazából ilyen nincs is – mindössze komplex).

Az alábbi, két részes videó interjúban a következőkről lesz szó (a videó minősége lehetne jobb, de a következők már remélhetőleg jobbak lesznek):

I. rész. (14 perc)

II. rész. (14 perc)

Javaslom, hogy nézd meg egyben a két videót és ha valaha megakadsz a nyelvtanulással, akkor gyere ide vissza és nézd meg őket újra – mert ha valaki így meg tud tanulni magyarul szinte magától (egy-két hónapot járt csak hetente egyszer nyelviskolába), akkor bárki meg tud. Számomra András példakép és nagyon örülök, hogy megismerhettem.

Oszd meg a történetét másokkal is, hogy ők is motivációt meríthessenek belőle a tanuláshoz!