Az utolsó nyelv az Öt év – öt nyelv projektben

Hölgyeim és uraim – elérkezett az oly' sokak által várt pillanat, végre kiderül, mi is lesz az Öt év – öt nyelv repertoárjában az utolsó nyelv. Dobpergés!

Az utolsó nyelv (a projektben)

Sasszeműeknek rögtön feltűnhet a zászló a képernyő tetején – aki azonban kicsit gyengébb földrajzból, véssük ide betűkkel is: OROSZ. Nézzük meg, honnan jött a nyelv és hogy mi lesz vele.

A nép akarata

Tíz nappal ezelőtt szavazásra bocsájtottam az utolsó nyelv kiválasztását, így foglalva magába az egész közösséget a projekt. Nem is volt ebben hiba – 656 szavaz érkezett összesen, a pontos eloszlás itt látható:

Szavazás eredmény az utolsó nyelvrőlŐszintén szólva én picit meglepődtem, hogy az orosz ennyire tarolt (29%), azt hittem, hogy szorosabb lesz a befutó. Második helyen zárt az olasz (19%), míg érdekes módon a japán az előkelő harmadik helyen ért célba (13%).

A nagy nyelvektől elvárhatóan az arab futott be a negyedik helyre (11%), míg szívemnek oly' kedves módon a jelnyelv is egészen jól teljesített (9%).

A török is kapott 39 szavazatot (6%), azonban számomra az igazi meglepetés az volt, hogy egy olyan pici nyelv, mint a litván szénné alázta (5%) a jóval-jóval nagyobb és népszerűbb portugált (3%). Sőt, még a Petra által favorizált malgas is jobban teljesített nála (4%).

Az utolsó opció is kapott néhány szavazatot (természetesen én is erre szavaztam), miszerint hagyjuk az egészet a francba és ne tanuljunk semmi mást. Sajnálatos módon ez szerepelt a legrosszabbul, pedig akkor mindenki elégedetten bonthatna egy sört és hátradőlhetne, így viszont kénytelenek vagyunk tovább piszmogni itt a nyelvek rengetegében.

Vétó

A szavazás kiírásakor ugye felvetettem a végeredményt illetően a vétó jogát – azonban csak akkor, ha csalást véltem volna felfedezni. Érdekes módon nagyon sokan hitték azt, hogy a vétó jogát teljes mértékben fenntartom – szó sincs erről.

Amit megszavaztatok, az lesz – és mivel nem vettem észre, hogy valaki csalással próbálkozott volna (minek is?), így most már biztos, hogy az orosz lesz a következő időszak főszereplője.

Hogyan tovább?

Egy biztos: a múltban már jól bevált három hónapos ütemet fogja követni a dolog – tehát május 25-én fekszem neki és augusztus 25-ig fog tartani a dolog. Hogy miért eddig? Mert a projekt végére van még egy durranás, amit csak ott szeretnék ellőni.

A három hónap még egy dolog miatt jó: ennyi idő alatt nem ég ki a dolog. Azt vettem észre magamon a németnél is, hogy 2,5 hónap nagyon intenzív tanulás után kezdtem belefulladni és kellett a szürkeállománynak egy kis parkolópálya.

Az orosszal is ez a tervem: egészen valószínűsíthető, hogy három hónap alatt nem fogok Tolsztoji magasságokba törni és az is, hogy nem fogok Dosztojevszkij műveiből disszertációt írni. De amint azt az Öt év – öt nyelvtől már megszokhattátok, nem is ez lesz a cél.

Sokkal inkább egy masszív alapot szerezni és hozzászoktatni a szürkeállományom az orosz nyelvhez, hogy a későbbiekben még visszatérhessek hozzá. Mert ugye azt azért senki nem gondolta, hogy ha lejár az öt év, akkor abbamarad a dolog? 🙂

Tehát a következő három hónapban az oroszról lesz szó – ahogy az lenni szokott, szeretném most is megtalálni a rövidítéseket a nyelvben, valamint szisztematikusan megközelíteni a dolgot. Hogy hogyan képzelem a dolgot, arról május 25-én (szombaton) fog kikerülni ide egy írás.

Addig is szeretnék megkérni mindenkit, hogy bármi ötlete, javaslata, lehetősége, segítsége, anyaga van, azt ossza meg velem/velünk lent a kommentekben, vagy a balint kukac otevotnyelv pont com címen! Köszi!

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT