5 egyszerű szokás, ami boldogabbá tesz

2009 óta foglalkozom különböző nyelvek tanulásával. Az eltelt években megfigyeltem, hogy akkor haladok a legjobban a tanulásban, ha az életem egyensúlyban van, mondhatni: boldog vagyok. Könnyebben és gyorsabban jegyzek meg dolgokat, több infó marad meg, könnyebben kommunikálok másokkal, hatékonyabb vagyok.

A következő tehát egy igen személyes írás arról, hogy mi működik nekem, hátha te is találsz benne pár hasznos ötletet.

Az alábbi 5 fontos szokás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jobban “működjek”, így ha bármikor süllyedni kezd a hajó, az alábbi lista segíthet visszabillenteni a dolgokat.

1. Korán kelek

Ha kipihent vagyok és időben lefekszem, semmiféle nehézséget nem okoz korán kipattanni az ágyból. A reggeli rutint már szinte alig várom: fő a kávé, gondosan elkészítem a reggelit, majd leülök tanulni.

Úgy tapasztaltam, hogy a nyelvtanulást legjobb a kora reggeli kelés utánra időzíteni. Ekkor minden körülmény optimális: az ember jó esetben kipihent, nyugodt, a reggeli után pedig jól táplált is – ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a reggeli 30-60 perces tanulással töltött időszakom maximálisan hatékony legyen. Hol vannak már azok az idők, mikor morcosan, kialvatlanul és fáradtan keltem fel! Nem hiányoznak.

2. Minden nap mozgok

A fitt emberek kimutathatóan boldogabbak – ezt persze az ember csak akkor érzi magán, ha fizikailag ő is aktív. Három évvel ezelőtt még nem mondhattam magam kifejezetten sportosnak (mondjuk ki: férfisúlyban voltam), aztán egy huszárvágással neveztem az Ironmanre.

Ennek köszönhetően szép lassan szokásommá vált, hogy minden nap mozogjak valamennyit. Mostanában már nem edzem annyit, mint az Ironmanre, ám igyekszem figyelni, hogy ha mást nem, legalább pár fekvőtámaszt lenyomjak, némi átmozgató tornát végezzek, vagy egy fél órát sétáljak, csak a mozgás kedvéért.

3. Rendszeresen kikapcsolok/lekapcsolódom

Technikai ember vagyok, akinek az ujjvégeire gyakorlatilag odanőtt a billentyűzet – egy ponton az életemben mindent és mindenről tudni akartam. Aztán rájöttem, hogy ez úgysem fog menni, ezért kiválogatom, hogy mi a fontos, a többit pedig hagyom a francba.

Ennél sokkal lényegesebb, hogy megőrizzem a józan eszem – ezért este 8 után már nincs munka, nincs email, nincs agyalás.

Az esti rutin számomra ugyanolyan fontos, mint a reggeli, így egy jó fürdő, finom és egészséges vacsora, valamint egy jó könyv mindig része annak. Ezek biztosítják, hogy az agyam ne pörögjön a nap hülyeségein, és nyugodtan vonulhassak el aludni, várva a pihentető álmokat.

Ugyanez vonatkozik nagyban is a dologra – ha nem vagyok gép előtt, akkor nem vagyok gép előtt semennyire. Nincs telefonon Facebookozás, meg a satöbbi. Igyekszem tudatosan kilépni az elektronikus világból, helyette inkább a szeretteimmel próbálok kapcsolatot teremteni.

4. Segítek másoknak

Én az Öt év – öt nyelv+ bloggal szeretném egy kicsit jobb hellyé tenné a világot. Igyekszem a saját tapasztalataim megosztásával másoknak is segíteni.

A napom egy bizonyos részét mindig a segítségkérő levelek, kommentek, kérdések megválaszolása teszi ki, mert ettől én is jól érzem magam.

Szeretem látni, hogy mások hogyan küzdik le a saját akadályaikat és hogy ennek én is részese lehetek. Érdekes módon pont nemrég futottam bele Adam Grant könyvében abba a kitételbe, miszerint évi 100 órányi önkéntes segédkezés sokkal boldogabbá tehet. Rajtam ne múljon! 🙂

5. Minden nap tanulok valami újat

És itt nem csak a nyelvekre gondolok, mert ez az érdeklődés aztán átragadt más területekre is, így igyekszem minden nap, ha nem is több, de legalább egy érdekes dolgot megtanulni a világról, másokról, vagy éppen magamról.

Memorizálni egy pakli kártya sorrendjét, megtanulni az összes ország fővárosát, megtanulni zsonglőrködni, Javascriptben kódolni, megtanulni tanulni, vagy éppen a balkonkertészettel piszmogni – csak egy pár dolog, amellyel elszórakoztattam magam az évek során, és amelyek biztosítják, hogy ne rozsdásodjon be az a szürkeállomány. Mert érdeklődni és tanulni jó.

Veled mi a helyzet? Milyen szokásaid vannak, amelyektől boldogabb és hatékonyabb leszel?

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

  • Ujrakezdő

    Ez amolyan ellentmondás. Én egyáltalán nem vagyok boldog a napirendtől. De be kell látnom működik. Közben utálom. Ember vagyok, nem gép. A legboldogabb akkor vagyok mikor SEMMI dolgom nincs és azt csinálok amit akarok. Nem mert kell vagy az jót tesz. Szóval mi az ami boldoggá tesz? Amikor nem csinálok semmit. Semmi dolgom egy fűszált rágcsálok hanyat fekve miközben az eget bámulom. Ez a legjobb. 🙂

    • Neked az a legjobb, nekem ez a legjobb. Mások vagyunk, de nincs ezzel semmi baj. 🙂

      • Ujrakezdő

        Mások segítsége a legszebb ebben az egészben. Én is igyekszem http://dyra.eu . Az Anki-t már power user szinten használom arról tervezek majd írni egy rövidebb kis szösszenetet.

  • henis

    Csak támogatni tudom az összes pontot! 🙂 +1-nek a “rendet tartok magam körül”-t tenném hozzá (amilyen kint, olyan bent is), illetve a “minden nap csinálok valami kézzel foghatót”, kreatívat, legyen az főzés, kertészkedés, kézműveskedés, takarítás…

    • Egyetértek mindkettővel! A fizikai dolog tényleg fontos, ha az ember egész nap a billentyűzetet püföli (innen jött a minikertészkedés :))

  • Laura

    Szia Bálint!
    Nekem az első pontnál meg is bukott a dolog, mivel nagyon rossz alvó vagyok már több, mint 10 éve.
    Ha jól emlékszem, egyszer utaltál rá, hogy neked is volt egy ilyen periódusod, amikor nem tudtál aludni, hajnalig fenn voltál. Hogyan sikerült ezen túljutnod? Van valami bevált tipped?
    (A női magazinok szellőztessél, ne egyél nehezet, ne legyen tévé a hálóban stb. tippjein már túl vagyok)
    Úgy érzem, ez az egyik legsarkalatosabb pont, az alvás, hiszen enélkül, se a tanulás, se a sport, se a memória nem működik rendesen.
    köszi

    • Szia Laura,

      Igen, jól emlékszel. 🙂 Ez egy hosszabb folyamat volt (mert rengeteg aspektusa van), amit szeretnék egészében összefoglalni (konkrétan egy könyvben, de pssszt. :)), viszont a Nyelvparádés előadásomban is szentelek neki egy részt. Ha tudsz, gyere el, a részletek itt: https://www.facebook.com/events/545746745548798/

  • harcimokus

    Mind az 5 módszered nagyon jó, és hasznos. Sajnos én mind az ötöt nem teljesítem, például mozogni lusta vagyok, bármennyire is tudom, hogy kellene, viszont élen járok a másoknak való önzetlen segítés gyakorlásában. Munkám / lombikbébi és meddőség kezelése/ amit már 22 éve csinálok, nagyban hozzásegít ennek kiélésében. Volt, -ahogy Te is írod- egy időszak, amikor naponta több órát a segítségkérő levelek megválaszolásával töltöttem, egyszerre több száz asszonnyal voltam kontaktban, legtöbbel személyesen is. Ezt már megszüntettem, lévén elvette a családi kommunikációmat 😀 Már “csak ” munkaidőben segítek . Kipróbáltam az önkénteskedést is a Vakok Intézetében, két néninek olvastam fel heti rendszerességgel. Állítom, az egyik legfelemelőbb tevékenység, amikor tudod, hogy úgy van rád szükség, hogy nem akarsz cserébe semmit. Aki ezt még nem tapasztalta, egy nagyszerű érzéssel kevesebb.
    Nagyon várom az előadásodat 13-án. 🙂

    • Wow, ez igen! Őszinte elismerésem! Sajna én is tapasztaltam azt, amit írsz, mikor a “munka” átfedi az életedet és egyszerűen nem tudsz tőle szabadulni. De valahol meg kell húzni a vonalat, különben kiég az ember és akkor nem tud tovább segíteni. Gondolom te is ezért hoztad meg ezt a döntést, amit abszolút megértek. Nálam ezért van, hogy néha 2-3 hetet is várni kell egy válaszra. Ez egy ilyen dolog. 🙂 Találkozunk 13-án!

      • harcimokus

        nem. Nem égtem ki. 🙂 egyszerűen annyian kerestek már, hogy nem fért bele a 24 órába, háztartás, munka és gyerek mellett. A lelkesedésem bírta volna még a segítség adást. 😀 De kell húzni határt beláttam.
        Bálint! a 13-ai regisztráláshoz elég csak a fb-on egy “ott leszek”-et nyomni ? mert lemaradni nem szeretnék 😀

        • Igen, bár már többszörös túljelentkezés van (nemrég mondták a szervezők). 😀 Elég egy “ott leszek”, de ott nincs semmiféle rendszer, a helyfoglalás érkezési sorrendben lesz, mint tavaly.

Ugrás az oldal tetejére