Amint az a múltkori kérdőívből kiderült, elég sok embernek okoz gondot az a dolog, ahol elkezdődik a nyelvtanulás: a célok meghatározása. Mi a célod az adott nyelvvel? Mi az igazi célod az adott nyelvvel?

Mindig őszintén meglepődöm, mikor valaki azt válaszolja: jól tudni angolul/németül/olaszul/spanyolul, stb. Mikor megkérdezem tőlük, hogy mit jelent számukra az, hogy „jól tudni”, a legtöbben meglepődnek rajta. Hát hogy hogy mit? Hát jól tudni. Sajna ez nem így működik.

Az embernek pontosan tudnia kell, hogy mit szeretne elérni az adott nyelven, különben jó eséllyel soha nem éri el, illetve ha el is érte, nem veszi észre.

Paradox, de így van. Miután megvan, hogy hová szeretne eljutni az ember, építenie kell visszafelé egy lépcsőt a jelenlegi szintjéhez, majd kitervelni, hogy ezen a létrán hogyan lehet végigmenni. Aztán már csak végig kell menni. Hogy egy kicsit konkrétabb legyek, lássuk ezt a gyakorlatban.

A ködös célok csak vágyálmok

A ködös célokkal az a baj, hogy senki (még te magad sem) ismered őket. Kiváló példa erre a fenti „jól tudjak németül” kijelentés. De valójában mit jelent neked az, hogy jól tudni? Vagy mondjuk mit jelent az, hogy „jól beszélni”? Egy munkainterjúra készülő programozónak nyilván mást jelent, mint egy akadémiai írásokat gyártó professzornak.

Nincsenek ugyanolyan célok, mivel nincs két ugyanolyan ember, de „jól tudni egy nyelven” nem cél, hanem vágyálom. Azok felé pedig elég nehéz haladni.

Én például főleg a beszélt nyelvvel szeretek foglalkozni, ezért mikor egy nyelvet tanulok, akkor általában a célom az, hogy folyékonyan (bár nem tökéletesen) tudjak beszélni.

Az ehhez rendelt cél az lehet, hogy egy adott anyanyelvű beszélővel mondjuk 10-20-30 percet tudjak kötetlenül beszélni egy-két-három-tíz témakörről relatív folyékonysággal különösebb szóhasználati nehézség nélkül.

Ez számomra azért jó, mert ha egy ilyet teljesíteni tudok, akkor az jelenti számomra, hogy elértem a célomat. Tudom, hogy elérkeztem oda, ahová indultam. Aztán ha szeretnék, kijelölhetek egy új célt. És így tovább.

Konkretizáld a célokat!

Ahogy már írtam, ez teljesen egyéni dolog és nem feltétlenül mindenkinek az én példámból kell kiindulnia.

Ezek konkrét célok. Ezek felé tudsz menetelni, ezek mérhetőek, láthatóak, tapinthatóak és ami a legfontosabb: meghódíthatók.

Állíts fel mérföldköveket

A konkrét célokhoz javasolt konkrét időpontokat is kijelölni. Ha ezeket a sorokat olvasod, valószínűsíthető, hogy egyedül tanulsz nyelvet, így nincs senki aki rugdosson, hogy betartsd a dolgaidat. Hol szeretnél egy hónap múlva tartani? Hol szeretnél három hónap múlva, fél év múlva tartani?

Ha mondjuk az a célod, hogy fél év múlva egy 30 perces előadást tudj tartani a triceratopsok szaporodási rítusaiból ógörög nyelven, akkor az egyik mérföldkő lehet az, hogy három hónap múlva mondjuk legalább 10-15 percig tudj már az adott témáról beszélni.

Gyakorolj naponta

Óriási közhely, hogy a amivel nem foglalkozol azt elfelejted. Erre legjobb példa a nyelvtanulás, ugyanis kézzelfoghatóan „kevesebbet tudsz”, ha kihagysz egy-két napot/hetet/hónapot.

Ezért törekedj arra, hogy minden nap foglalkozz valamennyit vele. A mennyiség nem is annyira fontos (persze az is), sokkal inkább a konzisztens haladás.

Egy szokás kialakításához (márpedig a nyelvtanulás az) naponta elő kell venni a dolgot. Ezt nem lehet kéthetente egy két órás extra intenzív tanulással behozni. Gyakorolj. Naponta. Pont.

Tartsd magad a tervhez

Ez a legnehezebb része a dolognak, de szerencsére itt is van trükk. Ha lerázod magadról a felelősséget és átruházod másra, hogy ő feleljen a haladásodért, hogy biztos megcsinálod, amit kijelöltél, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz.

Ennek az egyik formája egy magántanár. Sokan azért járnak magántanárhoz, hogy rugdossa őket, hogy felelősségre vonja őket a haladásukért.

A jó hír, hogy ez nem csak egy tanár lehet, de gyakorlatilag bárki. Keress egy barátot, rokont, családtagot, aki rajta tart a célon és naponta/hetente rákérdez, hogy hogyan haladsz.

A másik trükk (ha éppen nem találsz senkit), ha méred a haladásodat valamilyen formában. Nem kell ezt túlbonyolítani: egy sima Excel táblázat is elég, hogy naponta mennyit olvastál, gyakoroltál, nyelvtanoztál, stb.

Ezeket bármikor visszanézheted és lesz kézzelfogható nyoma a haladásodnak. Én ezt még anno az orosznál kezdtem el, de aztán a kínainál is folytattam, és ezek után is tervezem a használatát. Ez persze csak egy példa. Alakítsd ki a saját rendszeredet és ezerszeresen meghálálja a dolgot.

Hajrá!

Ennyi az egész. Jelöld ki a célt, határozd meg hozzá az utat, könnyítsd meg a lehető legjobban a saját dolgot, tarts valakit (valamit) kézközelben, aki felelősségre von a céljaid érdekében és garantálom, hogy ezerszer jobban fogsz haladni. Ezek után neked mi a célod?