Meg kell tanulni nyelvet tanulni – Alex Rawlings interjú magyarul

Mindig öröm számomra, ha olyanokkal beszélgethetek, akik magyarul tanulnak - mert ez megfordítja a dolgot és minket helyez a rendezői székbe. Kapva kaptam az alkalmon, hogy meginterjúvoljam Alex Rawlings-ot (akit pár éve az Egyesült Királyság legtöbb nyelven beszélő diákjának választottak) a nyelvtanulási módszereiről - méghozzá magyarul! Ha motivációra vágysz a nyelvtanuláshoz, akkor erre tessék!

Mindig öröm számomra, ha olyanokkal beszélgethetek, akik magyarul tanulnak – mert ez megfordítja a dolgot és minket helyez a rendezői székbe.

Őszintén szólva, már kezdem unni, hogy mindenhol azt próbálják lenyomni a torkunkon, hogy „jajj, a magyarok mennyire nem beszélnek semmilyen nyelvet”, meg „jajj, de nehéz, inkább neki se álljunk”.

Éppen ezért kapva kaptam az alkalmon, hogy meginterjúvoljam Alex Rawlings-ot (akit pár éve az Egyesült Királyság legtöbb nyelven beszélő diákjának választottak) – Alex 9 hónapja él Budapesten, és bár 11 nyelven beszél, szerette volna megmutatni az embereknek, hogy ha egy új, teljesen ismeretlen nyelvet kezd el tanulni, akkor ugyanolyan kezdő nyelvtanuló lesz ő is, csakúgy mint más.

Ettől függetlenül szerintem egészen elképesztően jó a kiejtése és folyékonyan beszél. Az interjú teljesen rögtönzött volt.

Az interjúból nekem két nagy tanulság volt:

  • meg kell tanulni tanulni. Az Öt év – öt nyelv+ blognak is ez a fő missziója, hogy módszerekkel könnyítse meg a tanulást. Alex egyébként Richard Simocottal (aki úgy nagyjából 30 nyelven beszél) együtt szervez egy ilyen előadást Budapesten is (május végén). Én elmennék mindenképpen, de sajnos nem leszek itthon.
  • teljesen mindegy, milyen nyelvet tanul az ember és hogy mi az anyanyelve: ha megfelelő a hozzáállása, akkor sikerre fog jutni. Nem a könyvek, a kurzusok és a vizsgák a lényeg, hanem a motiváció.

Márpedig ez az interjú szerintem nagyon motiváló. Neked is megjött a kedved a további tanuláshoz? 🙂

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT