Meg kell tanulni nyelvet tanulni – Alex Rawlings interjú magyarul

alex rawlings interjú

Mindig öröm számomra, ha olyanokkal beszélgethetek, akik magyarul tanulnak – mert ez megfordítja a dolgot és minket helyez a rendezői székbe.

Őszintén szólva, már kezdem unni, hogy mindenhol azt próbálják lenyomni a torkunkon, hogy “jajj, a magyarok mennyire nem beszélnek semmilyen nyelvet”, meg “jajj, de nehéz, inkább neki se álljunk”.

Éppen ezért kapva kaptam az alkalmon, hogy meginterjúvoljam Alex Rawlings-ot (akit pár éve az Egyesült Királyság legtöbb nyelven beszélő diákjának választottak) – Alex 9 hónapja él Budapesten, és bár 11 nyelven beszél, szerette volna megmutatni az embereknek, hogy ha egy új, teljesen ismeretlen nyelvet kezd el tanulni, akkor ugyanolyan kezdő nyelvtanuló lesz ő is, csakúgy mint más.

Ettől függetlenül szerintem egészen elképesztően jó a kiejtése és folyékonyan beszél. Az interjú teljesen rögtönzött volt.

Az interjúból nekem két nagy tanulság volt:

  • meg kell tanulni tanulni. Az Öt év – öt nyelv+ blognak is ez a fő missziója, hogy módszerekkel könnyítse meg a tanulást. Alex egyébként Richard Simocottal (aki úgy nagyjából 30 nyelven beszél) együtt szervez egy ilyen előadást Budapesten is (május végén). Én elmennék mindenképpen, de sajnos nem leszek itthon.
  • teljesen mindegy, milyen nyelvet tanul az ember és hogy mi az anyanyelve: ha megfelelő a hozzáállása, akkor sikerre fog jutni. Nem a könyvek, a kurzusok és a vizsgák a lényeg, hanem a motiváció.

Márpedig ez az interjú szerintem nagyon motiváló. Neked is megjött a kedved a további tanuláshoz? 🙂


Végezetül még egy fontos dolog:

2009 óta írom a blogot. Azóta több tízezer emberrel beszéltem a nyelvtanulási nehézségeikről. A leggyakoribb, hogy valaki ért az adott nyelven, de nagyon nehezen (vagy sehogy nem) tudja használni. Gyomorgörcse van, frusztrált lesz, ha meg kell szólalnia és szégyenkezik, hogy 'ennek már jobban kellene mennie'. Ha hasonló érzéseid vannak a nyelvtanulással kapcsolatban, akkor a Szólalj meg! online kurzusom segíthet neked. Nézd meg itt a részleteket!

Ugrás az oldal tetejére