Hogyan tanulj nyelvet zenével (plusz 5 ismert német dal az azonnali kezdéshez)

A nyelvtanulás könnyen nagyon fárasztóvá, és lehangolóvá tud válni. Ilyenkor érdemes előkapni néhány zenét, videót az adott nyelven és a segítségével egyfajta hasznos kiakpcsolódás formájában folytatni a tanulást. Hiszen nemcsak a tapasztalatok, de a tudomány is bizonyította, hogy igenis hatékonyabb a nyelvtanulás, ha zenei aláfestés kíséri. Így csináld! >>

1992-ben, amikor 9 éves voltam, rendkívül menőnek számított a Geszti Péter által vezényelt Rapülők zenekar. Emlékszem ahogy a tükör előtt gyakorolgattam a számok szövegeit, amit édesapám galád módon magnóra is vett. Ma már természetesen mindent letagadok, a kazettát pedig valahogy ki kell zsarolnom aputól, hogy megsemmisíthessem.

De tény, hogy nagyon jó móka volt, emellett pedig elképesztő gyorsasággal megtanultam a dalszövegeket, aminek később a suliban is nagy hasznát vettem. Nyelvtanulásnál pedig különösen, hiszen rengeteg más külföldi dalszöveget is megjegyeztem, ezzel együtt pedig számtalan remek szót, és kifejezést is megtanultam.

Persze ez nem véletlen!

Tudományosan bizonyított, hogy a zenével való nyelvtanulás megsokszorozza annak hatékonyságát. Ez valószínűleg az ősidőkből ered, hiszen már az ősember is kovaköveket ütögetett egymáshoz, hogy valamiféle ritmust csikarjon ki belőlük. Vagyis a zene szó szerint a vérünkben van. Éppen ezért kombinálva a tanulással, kiváló eredmények érhetők el.

Dr. Katie Overy és két kollégája, dr. Karen Ludke és Fernanda Ferreira professzor egy kísérletben  60 felnőttnek adtak magyar szavakat (azért magyart, mert teljesen valószínűtlen, hogy bárki is ismert volna akár egyet is). Két csoportra bontották őket: az egyik csoportnak a sima szöveg hallgatása után kellett visszamondania a szavakat, a másik csoport viszont ugyanezeket a szavakat zenei alappal hallotta. Természetesen a második csoport sokkal jobban vissza tudott emlékezni a hallottakra.

Az tehát teljesen biztos, hogy hatékonyabb zenével tanulni – ma pedig már több oldal is ajánl személyreszabott tanulási lehetőséget zenével (kedvencem a lyricstraining). De az is elég, ha csak felpattintod a Youtube-ot, rákeresel pár ismert előadóra az adott nyelven, és máris lehet visítani a kedvenc számokat. A fenyegető szomszédok senkit se rémítsenek meg, mindenki tartsa szem előtt a nyelvi haladását inkább. 🙂

Előnyök és érvek a zene mellett

Több mindenre emlékszel: a zene stimulálja a memóriádat (ahogy az említett kísérlet is bizonyítja), így jobb lesz a visszahívás, jobban fogsz emlékezni a tanultakra.

Bővül a szókincsed: éneklés közben új szavakat tanulhatsz a szövegből, és ami még fontosabb: kontextusban.

Javul a kiejtésed: biztos észrevetted már, hogy éneklésnél nem olyan erős az emberek akcentusa (például, ha egy magyar zenekar angolul énekel). Ez azért van, mert a zene ritmusa segít a helyes artikulálásban.

Javul a szövegértésed: Dave Munger kutatása szerint  egy új nyelv elkezdésénél az egyik legnagyobb kihívást az okozza, hogy az ember nem tudja eldönteni hol kezdődik, és hol ér véget egy szó. Ez különösen igaz mondjuk a spanyolra, olaszra, vagy éppen az oroszra. Ennek a kibogarászásában rengeteget segít a zene, a már említett ritmus, és helyes artikulálás miatt.

A blog olvasóinak többsége németül tanul (én pedig nemrég fejeztem be az egyéves projektemet), összeállítottam egy rövid listát német számokból, amikkel már el is lehet kezdeni gyakorolni. Mivel a hip-hop az egyik leginkább szövegcentrikus műfaj, ezért érdemes lehet ezzel próbálkozni, főleg magasabb szinten, ahol komplexebb, hosszabb szövegek megértése a cél. Persze a leghatékonyabb, ha mindenki a saját zenei stílusához illő zenét választ. A legfontosabb az, hogy élvezd és ne jelentsen terhet!

Az itt található rövid listába igyekeztem mindenféle zenét beválogatni a legnépszerűbb slágerektől, a rock zenén át, a hip-hop-ig, de természetesen szabad a pálya, keress neked tetsző előadókat (a szövegekért csak kattints a dalok címére)!

Nena – 99 luftbaloons

https://www.youtube.com/watch?v=qfPTC7-wCL8

Peter Fox – Alles Neu

Sido – Bilder im kopf

Rammstein – Du Hast

https://www.youtube.com/watch?v=KzGKsXPBILw

Marteria – Sekundenschlaf

Te mit adnál még a listához?

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak