Folyékonyabban szeretnél beszélni? Próbáld ki az autológiát!

Autológia - Lomb Kató nyomán

Mindenki arról álmodozik, hogy folyékonyan, érthetően, magabiztosan beszéljen az általa tanult nyelven. Beszélni nehéz, normális beszélgetőpartnert találni még nehezebb, a magántanárokat keményen meg kell fizetni – mi hát az egyszeri nyelvtanuló megoldása? Az autológia, azaz a magaddal való társalgás (és nem az autók iránt érzett feltétlen szeretet).

Lomb Kató nyomán

Személyes szuperhősöm, Lomb Kató (aki tizen-egynéhány nyelven tolmácsolt) is nagy híve volt a autológiának, amit rettentő egyszerű gyakorolni. Azt már megbeszéltük, hogy nyelvet tanulni és nyelvet gyakorolni NEM ugyanaz – NEM lehet elvárni, hogy folyékonyan beszélj attól, hogy még 30 nyelvtani tesztet kitöltesz.

És itt jön a képbe az autológia – ha megfelelően csinálod, nagyban javítani fogja a folyékonyságodat és ne adj isten, még élvezni is fogod a dolgot.

Autológia, azaz gyakorolj magaddal!

1. Keress valami érdekes dolgot. Ez lehet egy újságcikk, egy Youtube videó, egy könyv, egy személy, vagy egyszerűen csak valami érdekes, ami veled történt.

2. Kezdj el beszélni. Kezdd el mondani a dolgot azokból a szavakból, amiket ismersz. Ennyi. Nincs tökölés, nincs hezitálás, hogy úristen ezt most hogy mondják, nincs beégés, hiszen nincs ki előtt beégni. Saját magad előtt csak tudsz szerepelni, nem?

3. Egyszerűsíts. A lényeg itt azon van, hogy mit ismersz már. Ez most nem szótanulási gyakorlat, ez egy folyékonyságnövelő gyakorlat, ahol a meglévő tudásodat akarod csiszolni, nem új dolgokat tanulni. Ne akarj te lenni az új Bernard Shaw, hiszen miért is lennél?

Egy új nyelvet tanulsz, ami komplex, összetett, nehéz, sok mindenre kell figyelni. Nem leszel tökéletes, ne ábrándozz. De nem is ez a lényeg. Iszonyatos lebőgésekért és tanulságokért olvasd el az én sztorimat az egyszerűsített beszédről.

4. Ismételj. Mikor megakadsz valahol, de tudod, hogy mit szeretnél mondani, menj vissza a történet ELEJÉRE és kezdd el újra mondani. Remélhetőleg ezúttal átmész az előbbi akadályon, ha nem, akkor ismét vissza az elejére. Ne feledd: gyakorlat teszi a mestert és ennél a világon nincs jobb példa erre. Ahogy az agyadban kialakulnak az új összeköttetések, egyre jobban és jobban fog menni a dolog.

5. Ismételj még többet. Mikor megakadsz valahol, mert valamit a saját, meglévő szavaiddal SEM tudsz elmondani, akkor gyorsan készíts róla egy mentális jegyzetet (vagy ha nem vagy memóriabajnok, akkor írd le egy darab lapra, jegyzetfüzetbe, telefonba, végső esetben pedig a kezedre tollal) és MENJ TOVÁBB. Majd később megnézed szótárban, vagy megkérdezed valakitől. Még egyszer: ez egy folyékonysági gyakorlat, nem szótanulás és nem nyelvtani megfejtés. Azt gyakorlod, amid van, hogy azt a lehető legjobban tudd használni.

6. Add elő. Mikor elégedett vagy a sztorival, add elő valakinek – a vicces ebben az, hogy a másik személynek nem is kell tudnia az általad tanult nyelven. Nem az a lényeg, hogy értse, hanem az, hogy te hozzászokj ahhoz, hogy MÁS emberrel kommunikálod a gondolataidat az új nyelven. Kit érdekel, ha ő nem érti? A lényeg a te oldaladon van.

7. Keress egy új történetet. Találj ki egy új sztorit és kezdd elölről. Pár száz/ezer ilyen kis sztori és hamarosan összetévesztenek egy anyanyelvűvel.

Megjegyzések a módszer lehető legjobb kihasználásához

Az autológiában az a legjobb, hogy gyakorlatilag bárhol, bármikor lehet csinálni, senki más nem szükségeltetik hozzá, csak te és a kis (meg esetleg a már említett toll-papír).

Nagyon fontos megjegyezni, hogy tényleg BESZÉLJ magadhoz, tehát nyisd ki a szád és adj rajta ki hangot. A különböző, szociálisan nem megengedhető helyzetekben ez persze furcsán venné ki magát, ezért leginkább akkor érdemes ezt csinálni, mikor egyedül vagy (a zuhany például ideális erre).

Én személy szerint bringázáskor is beszélek magamhoz (persze nem túl hangosan) a szembe jövők legnagyobb örömére (bár ez nem igaz, a legtöbb ember észre sem veszi).

Frissítés: Ludmány Orsolya olvasó javasolta Facebookon, hogy tegyünk fel egy telefon headsetet, így aztán abszolút nem tűnhet fel senkinek, hogy magunkban beszélünk. Zseniális ötlet, így aztán tényleg bárhol alkalmazható a módszer! 🙂

Legvégső esetben fogalmazhatsz magadban is, de az fele annyira sem lesz hatékony (persze a semminél több), hiszen ennek a gyakorlatnak pont az a lényege, hogy hallasd a hangod, hogy szokd a hangod, hogy szokd, hogy KÉPES, vagy kifejezni magad az adott nyelven.

Mivel engem a beszélt nyelv érdekel, ezért minden üres percemet az autológiának szentelem, hogy minél folyékonyabb lehessek, a lehető legrövidebb időn belül. Vételeztem egy zseb méretű jegyzetfüzetet, beletettem egy tollbetétet (így elég lapos) és beledobtam az egészet a farmerzsebembe.

Így ha BÁRMI eszembe jut, amit nem tudok kifejezni az éppen gyakorolt nyelven (jelenleg ez a német), akkor azonnal leírom, később pedig kinézem szótárból/megkérdezem valakitől. Így semmi nem vész kárba.

Ennyi az egész. Ha tehát nincs lehetőséged, nincs kedved, nem akarsz mással beszélni, az autológia egy kiváló alternatíva. És ami a legjobb: tök ingyenes, a hatékonysága pedig meglehetősen magas. Kár lenne nem kihasználni.

Te alkalmazod? Mik a tapasztalataid vele? Oszd meg velünk lent a kommentekben, ha pedig úgy gondolod, hogy másnak is hasznos lehet ez a cikk, ne felejtsd el elküldeni nekik is!

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

 • Pingback: Német nyelvtanulás 6 lépésben - Kezdők útmutatója - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Angol nyelvtanulás - hol a francban kezdjem? - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: 40 ingyenes német nyelvtanulási módszer a nyelvtudásod fejlesztésére - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: WC, zuhany, futás - tanulni bármikor lehet! - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló XI. - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló V.()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló IX. - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: 26 bevált módszer a nyelvtudásod fejlesztésére | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló I. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló II. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Tobias17

  Hali…én is ismertem a dolgot Lomb Kató könyvéből, nekem csak az a bajom, hogy lusta vagyok. De a módszert amugy használja több módszer, az Efortless Englishnél is ez van, mikor válaszolnod kell rá…van az a kinai orditozós módszer etc.
  Tulajdonképpen amit én csinálok/nék/ az az, hogy veszem a szavakat, amiket meg kellene tanulnom használni, vagy nem kellene elfelejtenem, és felidézek minden kifejezést, vagy jelentést ami eszembe jut róla, ezeket meg beépitem képzeletbeli párbeszédekbe vagy a nem létező padawanomnak tartok előadást róla (ő hasonlit Asoka Tanohóz, csak sokkal nagyobb mellekkel:P)

  DE mivel itt is érvényes a szabály, hogy amit beleteszel annak csak bizonyos százalékát tudod kivenni, minnél hatékonyabb vagy annál többet…én meg motiválatlan vagyok és lusta is, talán a legjobb az, ha olvasol olyan témában amit érdekel, egy egy szakasz után megpróbálod elmagyarázni magadnak, mit olvastál. Esetleg különböző társadalmi helyzetű/sziutációjú helyzetekben.

  AZ Ötödik Sally mindig nagyon örül a fejemben, mikor megtudja, miért kapott virágot ALgernon Rambótól 😛

  • Asoka Tano 😀 (tényleg, vele mi lett? Miért írták ki a sorozatból?)

   • tobias17

    Hát, a kánonba nehezen beilleszthető már a léte is (Anakinnak, a tanitványnak… tanitványa ???) sok hardcore rajongónál kiverte a biztositékot, főleg mikor először berobbant ezzel a ” Skysráccal ” nem is tudom mi volt angolul, skyboy ?…skyguy ? De aztán, szerintem- én is hc. rajongó vagyok, csak nem elvakult- az egyik legérdekesebb karakter lett a SW univerzumban, gondolom népszerű is, megölni nem lehett, úgyhogy megirták neki az egyik legjobb kilépést ever:) Messze az egyik legjobb jelenet a rajzfilmsorozatban, ahogy a csalódott Asoka otthagyja a Rendet. Lol, mióta ’79 ben először láttam, azóta a kedvenc témám, nem lehet lelőni ezügyben 😛

    SW mint nyelvtanulás: csak szerintem vannak a könyvekben nehéz angol szavak/kifejezések ? Nem hiszem hogy van olyan téma ami könnyebb lehetne nekem,számtalanszor elolvastam mind a 6. könyvet magyarul, mégis a Phantom menace első (egy-két ) mondatán mindig lefagyok.

    ” The suns burned down out of a cloudless blue sky, washing the vast desert wastes of the planet in brilliant white light. The resultant glare rose off the flat, sandy surface in a wet shimmer of blistering heat to fill the gaps between the massive cliff faces and solitary outcroppings of the mountains that were the planet’s sole distinguishing feature. Sharply etched, the monoliths stood like sentinels keeping watch in a watery haze. When the Podracers streaked past, engines roaring with ferocious hunger and relentless drive, the heat and the light seemed to shatter and the mountains themselves to tremble. ”

    glare rose off the flat…wet shimmer of blistering heat…solitary outcroppings…sole (ez mondjuk megy ,de csak a franciából)…sharply etched…maga a podracer, ha nem vagy otthon a világban…streak…relentless…

    Ezek nekem nehéz szavak, pedig én is minden nyelven SW, Harry Potter, GoT könyveket kapom elő először, illetve a Kis herceget.

    Na, sorry, hogy csak később reagáltam.
    Illetve be is azonositom a nickem, azzal, hogy itt is elnézést kérek a ” Balázsozásért “.

    • Ah, tényleg, már emlékszem, hogy kilépett. 🙂

     SW: hát igen, ezek valóban elég összetett kifejezések. Én nem fáradnék a kiszótárazással – a kontextusból úgyis kiderül nagyjából, hogy mit jelentenek. 🙂

  • Mészáros Máté

   Szia! A motiváció hiánya és a lustaság egyszerűen leküzdhető.
   A “motiváció hiánya” mint indok némi ellentmondást hordoz magában. Szeretnél valamit elérni, de nem vagy motiválva?… “Motiválni valamit” eredetileg azt jelenti, hogy “megokolni, megindokolni valamit”. Ha nem tudod saját magad előtt sziklaszilárdan megindokolni, alátámasztani, hogy miért akarsz valamit elérni, annak két oka lehet. Az egyik: valószínűleg nem jól fogalmaztad meg a kitűzött célt, emiatt gyenge hatásfokú megoldásokkal próbálkoztál, ami elvehette a kedvedet. A másik: valaki más választotta helyetted neked a célt, amit szíved szerint nem is akarsz elérni, mert nem találsz rá jó okot. Ha az ember pontosan, szigorúan megokolja, hogy miért akar valamit elérni, akkor bizony nem szűkölködik kreativitásban avégett, hogy elérje, amit el akar érni – ez hatványozottan igaz azokra, akik végszükséghelyzetbe kerülnek. Érdemes minél messzebb kerülni a végszükséghelyzetektől, érdemes saját választású célokat kitűzni és azokat alaposan megindokolni, így a motiváltság magától fog értetődni.
   A lustaság lényegében a motiválatlanság következménye. Ha sikerül felszámolnod a motiválatlanságot, akkor a lustasággal sem lesz több gondod.

   • Nekem tetszik ez a gondolatmenet. 🙂

 • Mitkó Stoytchev

  Pont ezt szoktam csinálni és eddig eszembe se jutott, hogy valami tudományos neve is van, meg hogy “módszer” 😀
  Köszi

 • sera

  Ezt én is szoktam alkalmazni, bár meggyőződésem volt róla, hogy defektes vagyok. Már csak azért is, mert otthon az egyetemen, minél többet dolgozik valaki a laborban, annál többet beszél magában. És amikor ezt idegen nyelven teszi, akkor még furcsábban néznek rá az “újak”. De például ha sétálok, gyakran beszélek, főleg, ha dühös vagyok, mert megnyugtat. Egy hónapja rájöttem, hogy nem is rossz ötlet ezt angolul csinálni, mert addig is gyakorlom a beszédet (persze mindezt csak tompított hangerőn és ha nincs a közelben senki). Jelenleg Svájcban tanulok ösztöndíjjal és se az angolom, se a németem nem említhető a tökéletes szóval egy mondatban, és mivel az itt töltött időm véges, így minden perc számít, amikor valamelyiket gyakorolhatom 🙂 (bár ebből néha születnek érdekes mondatok, de küzdök lelkesen)

  • Szia Sera,

   Tök jó! Érdekes, többen írták, hogy “defektes dolognak tartják”, amíg meg nem tudták, hogy van egy tudományos megközelítése is a dolognak. 🙂

   Abszolút egyetértek, én is ezt csinálom, ha nincs senki a közelben. 🙂 Hajrá!

 • Hajnalka Balogh

  Régen a macskámmal beszéltem meg mindent, szegény a végére szerintem jobban tudott németül, mint én. De úgy bírtam, mindig figyelmesen hallgatott. Most a plüsseim kapják a tananyagot. Nálam nagyon bevált ez a módszer, már általános iskolás korom óta úgy tanulok, hogy a cicámnak magyarázom el a leckét. Mintha értené 🙂 Mire elmondom neki én is megértem. 😀

  • Mennyi mindent tudhat már a cicus! 😀

 • Levi

  Köszi, ez nagyon hasznos, bàtoritó cikk és éppen jókor jött. Persze beszéltem màr magamban angolul és franciàul is, na meg németül, amikor éppen azt tanultam, de most kellett ez a bàtoritàs. Egy francia vàroska ódon kis utcàjàban egyedül sètàlgatva egyik este fennhangon éppen azt mondtam franciàul, hogy “Még nem beszélek folyékonyan franciàul, de minden nap sokat gyakorlom…”, ekkor egy kicsit feljebb pillantva egy közeli ablakból kikönyöklö pofàval néztem farkasszemet…. Szegény tàtott szàjjal nézett, még a cigijét is kiejtette. Csak annyit tudtam kinyögni, hogy “àjàààj” és a fülemhez nyomtam a néma telómat. Az én kiejtésem messze nem volt tökéletes, kezdö lévén. Màsnap reggel kicsit megnyugodtam, mert làttam két hûlyébbet is a vàrosban. Az egyik vigyorogva bömbôltetett egy hatalmas kazettàsmagnót, majd odébb pàr szàz méterrel egy màsik rózsaszinü bundàban és strandpapucsban sétàlgatott fel-alà a buszmegàllóban. Ja, és sokan beszélnek magukban itt is. Lehet, hogy éppen az autológiàt gyakoroljàk ök is. Csatlakozom. 🙂

  • Szép sztori! 🙂 Nem baj, de te hamarosan folyékonyan fogsz beszélni angolul és franciául is. Ennyit megér a dolog. 🙂

 • Via

  Én alkalmazom, de bevallom, fogalmam sem volt róla, hogy ez egy tudományos módszer. Talán defektes vagyok egy kicsit, de szoktam magammal társalogni amikor egyedül vagyok (tudom, az őrültség első jele, meg minden~ :’D), és az elmúlt években áttértem arra, hogy elég gyakran angolul teszem. Ha látok a tévében valami hülyeséget, már nem magyarul küldöm el a francba, hanem angolul, és hasonló dolgok xD Igazából szerintem szórakoztató, és nem érzi magát egyedül az ember 😀

 • Danka

  Én egyszer megpróbáltam, de saját magam előtt is hülyén éreztem magam. Meg is győztem magam gyorsan, hogy ez marhaság. De végülis ha tudományosan bizonyított a hatékonysága, akkor lehet, hogy kipróbálom, gondolom csak szokni kell…

  • Szokni kell, az tuti. A saját hangját is az embernek. Mikor egy új nyelven szólalsz meg először, akkor hülyén érzed magad. mindig. De ezzel lehet kicsit tompítani. 🙂

   • Stockes

    Ez így van. Esetleg aki nem akar magával beszélgetni, akkor úgy is szokhatja a saját hangját és az idegen nyelven megszólalást, hogy 1-2 perces szövegrészleteket olvas fel hangosan, szépen. Fel is lehet venni, de nem kötelező. Különösen kezdőknél hasznos, meg kiejtés gyakorlásakor. Még az sem baj, ha a szövegben nem minden szó ismert. Persze ez a felolvasós technika a folyékonyságot nem növeli, de a beszédhajlandóságot igen, a gátlásokat pedig csökkentheti.

    • A felolvasás is növeli a folyékonyságot, olyan szinten, hogy segít több dolgot egyszerre koordinálni (szövegértés, kiejtés, előregondolkodás, stb.)

     Erről még Emanuell győzőtt meg (http://yourdailygerman.wordpress.com/), aki szintén gyakorolja dolgot és esküszik rá.

     Kérdeztem, hogy miért nem képregényeket olvas fel, azok rövidebb mondatokat tartalmaznak és életszerűbb körülményeket biztosítanak (már amennyiben a szuperhősöket annak tekintjük :D), de azt mondta, hogy a könyvolvasás is nagyon fontos a folyékonyságban, mert egészen más részeket mozgat meg.

 • Timea B

  Szegény munkatársam szokott mindig pislogni, mikor meló közben koreaiul bosszankodok az ügyfél idióta levelén. Zuhany alatt én is szoktam kèpzeketbeli társalgást folytatni de máskor nem próbàltam még. Beépítem kicsit jobban.

  • Legalább jól kiadhatod a gőzt. 🙂 Ez nekem is megvolt, mikor Ausztráliában dolgoztam és magyarul káromkodtam. Néztek furcsán, mert azért a hanglejtésből lejöhetett, hogy biztos nem rózsaszín felhőcskékről és pihe-puha nyuszikákról morgolódom. 😀

  • Via

   Én is koreaiul próbálkozom, de egyelőre leragadtam a kezdő szintnél. De
   tény, hogy jó néha azt mondani, hogy “aish, pabo!” és még meg se szólnak
   érte, hogy vigyázz a szádra :’D

 • TímeaSzilvia

  Így szoktam főzni.:-) Meg újabban a TED feliratokat beállítom németre, oszt hajrá…

  • “És akkor beleteszem a sót, aztán pár percig keverem…” 😀 A TED-ek tényleg tök jók, én is szoktam ezt csinálni!

 • lugosi béla

  wc-n ülve rendszeresen :’D

 • Dave

  Ilyesmit én is szoktam csinálni, de nem tudtam, hogy ez egy külön névvel rendelkező módszer. 😀

  • Hát, a nevet igazából szerintem Lomb Kató ragasztotta rá, de már elég régen, szóval vehetjük úgy, hogy ez a tudományos meghatározás. 😀

   • Hajni

    Jé,ezt én is csinálom mióta csak nyelvet tanulok,eddig azt hittem dilis vagyok mert magamban beszélek.Több Lomb Katót kellene olvasnom,kár hogy nehéz hozzájutni.

    • Igen, tök érdekes, hogy többen mondták már, hogy csinálnák ők is, csak félnek, hogy furcsán néznének rájuk. De ha a világ legismertebb, és egyik első szinkrontolmácsa maga is használta a dolgot, akkor nincs kifogásunk. 🙂

Ugrás az oldal tetejére