Az első Öt év – öt nyelv+ projekt – professzionális szintű német (C1)

A ma (2014.03.20.) induló nyelvtanulási projektem célja az lesz, hogy a meglévő, nagyjából jelenleg B1 szintnek megfelelő beszélt németemet C1-es szintre fejlesszem fel az év végéig (2014.12.20-ig). 2015. március 20-ig.

Frissítés: A projekt sikeres volt, 2015. májusában, egy év tanulás után, sikeresen letettem a felsőfokú német nyelvvizsgát. Az egy év nyelvtanulási tapasztalatait egy ötrészes videókurzusban foglaltam össze. A kurzus ingyenes és itt tudod elérni.

Miért nem tanulsz új nyelvet?

Noha az Öt év – öt nyelv projekt 2014. január 25-én véget ért, a blog korántsem. Az Öt év – öt nyelv+ keretében egyelőre nem szeretnék új nyelvnek nekifutni, hanem a meglévőket szeretném stabilra, professzionális szintre csiszolni.

Miért a német?

Többen (némileg jogosan) felvetették, hogy a blogon többnyire arról van szó, hogy hogyan kezdjen el az ember egy új nyelvet tanulni, arról azonban kevesebb, hogy hogyan lehet a középszintről a felsőfokra ugrani.

Teljesen jogosnak érzem a dolgot, ezért úgy döntöttem, hogy a sort a német fogja nyitni.

Miért 9 12 hónapot szánsz rá?

Aki olvassa a blogot, tudja, hogy szeretek 3 hónapos blokkokban gondolkodni, mert ez elég hosszú idő, hogy el lehessen érni fejlődést, viszont nem túl hosszú, hogy az ember ellustuljon, vagy beleunjon a dolgokba.

A 4×3 hónap 4 lépcsőt jelent a fejlődésben, ezek jól kategórizálhatók és mindegyikhez fog tartozni egy adott cél.

Mi ez az egész B1-C1 dolog?

A Közös Európai Referenciakeret definiálja a nyelvtudás szintjeit,  a jelenlegi német szintemet pedig kb. B1-re teszem. A meghatározás erre:

Elboldogul a legtöbb olyan nyelvi helyzetben, amely utazás során adódik. Felkészülés nélkül részt tud venni az ismert, az érdeklődési körének megfelelő, vagy a mindennapi témákról (pl. család, szabadidő, tanulás, munka, utazás, aktuális események) folyó társalgásban.

Egyszerű kifejezésekkel tud beszélni élményekről, eseményekről, álmairól, reményeiről és céljairól. Röviden is meg tudja magyarázni, indokolni véleményét és terveit.

A célom június közepére elérni a B2 szintet, majd 2015. márcisu végére a C1-et, amely:

Folyamatosan és gördülékenyen fejezi ki magát, ritkán keresi a szavakat és kifejezéseket. A nyelvet könnyeden és hatékonyan használja a különböző társadalmi és szakmai kapcsolatokban. Gondolatait, véleményét pontosan ki tudja fejteni; hozzászólásait a beszélőtársakéhoz tudja kapcsolni.

Világosan és részletesen tud leírni bonyolult dolgokat úgy, hogy más kapcsolódó témaköröket is bevon, egyes elemeket részletez, és mondanivalóját megfelelően fejezi be.

Nincs tehát variálás, irány a professzionális szint! 🙂

Hogyan fogsz nekiállni a dolognak?

Először is egy gondos tervet fogok készíteni magamnak a három hónapra (ahogy azt már megszokhattad), összeszedem az anyagokat a tanuláshoz (első körben Lucas barátom Leicht Deutsch Lernen cuccát és a Duolingóval ismétlek át pár dolgot), felélénkítem a német nyelvű kapcsolataimat és körbeveszem magam a nyelvvel. Máris késésben vagyok, úgyhogy neki is kell állnom a dolognak!

Összegzés

Izgalmas időknek nézünk elébe, biztos vagyok benne, hogy nagyon érdekes és tanulságos lesz. Abban is biztos vagyok, hogy rengeteget fogok hibázni, amikről szintén szeretnék majd írni, hogy neked már könnyebb legyen. Semmit nem fogok elhallgatni, a már megszokott módon mindent meg fogok írni.

Erre egy külön kategóriát hoztam létre a cikkek között (Nyelvtanulási projektek), és ide rendszeres időközönként fogok a saját haladásomról írni, mellette pedig természetesen egyéb, más jellegű nyelvtanulási témákról is, hogy mindenki megtalálja a magának való olvasnivalót.

Rengeteg ötletem van még, nagyon sok mindent szeretnék megvalósítani, és ahogy ígértem, ti is jobban be lesztek vonva a blogba. Na de erről majd idejében. Addig is, tanulásra fel!

A projekt itt tudod lépésenként végigkövetni:

Önállóan tanulsz németül?

Én egy év tanulással jutottam el az újrakezdő német szinttől a felsőfokú nyelvvizsgáig – ennek a tanulságait gyűjtöttem össze egy ötrészes videókurzusban. Csináld végig és haladj háromszoros sebességgel! Katt ide a részletekért!

 • Pingback: Hogyan álljunk neki a német nyelv tanulásának?()

 • Pingback: 9 kifejezés, ami hozzásegített a német felsőfokú nyelvvizsgához - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: 40 ingyenes német nyelvtanulási módszer a nyelvtudásod fejlesztésére | language/sprache/язык()

 • Pingback: 40 ingyenes német nyelvtanulási módszer a nyelvtudásod fejlesztésére - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Hogyan tanulj nyelvet zenével (plusz 5 ismert német dal az azonnali kezdéshez) - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: 8 tanulság a német szóbeli felsőfokú nyelvvizsga után (BME kiadás) - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló XIII. - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló XII. - Öt év - öt nyelv+()

 • Péter Kúsz

  Szia Bálint,
  teljesen véletlen találtam rád a gugli listában.. valamit kerestem. Ám most látom nem lehet véletlen hogy idekeveredtem. A német felfrissítése állandó folyamat, de a hétvégén épp magam mögé tettem az összes német és angol könyvem hogy karnyújtásnyira lehessenek. Most kezdem végig olvasni az összefoglalóid, izgalmasan várom hogyan érkezel meg a c1-es szintre. Ha jól látom, ma már ennek tudatában lehetsz… Azt gondolom, ma B1-en vagyok.. őszre b2 business szintet szeretnék elérni.. évek óta minden nap, de 2-3 naponta biztosan olvasok németül. Pont ugyanúgy az angolt. Párhuzamban szerinted milyen mértékben lehet, érdemes ezt a két nyelvet tanulnom, tanulni? üdvözlettel, Péter.
  ui. Nagyon remek ez az egész oldal – gratulálok hozzá! Danke sehr!

  • Szia Péter, üdv itt! 🙂

   Még van mit fejlődni, de azért nem panaszkodom. 🙂

   Az én személyes véleményem az, hogy egyszerre csak egy nyelvet érdemes tanulni. Abban tud úgy elmerülni az ember (legalábbis én). De többen csinálják az ellenkezőjét, egy barátom négyet tanul egyszerre és teljesen jól elvan. Emberfüggő.

   Jó trükk lehet, ha a németet az angolon keresztül tanulod.

   Hajrá!

   • Szia Bálint,
    pár hétig próbálkoztam azzal hogy németül tanulok angolt és vagy fordítva. A tapasztalat az, ha nincs kéznél angol-angol vagy német-német szótár – akkor “lehetetlen” magyar anyanyelvűként így tanulni illetve nem túl hatékony. Persze még nem adtam fel, csak visszajelzésnek szánom e sorokat.
    Az Anki – pár hete használom, most épp konvertálom az állandóan szükséges szakmai szókincsemet hogy kéznél legyen pl. állásinterjú felkészülésekor.
    Ráadásul Meetup-okon hetente többször megfordulok és nemzetközi környezetben is. Itt ők már jól ismerik, hogy Mi magyarok mindenáron helyesen szeretnénk beszélni, és hogy sokat gondolkodunk. Tapasztalat az, hogy sokat segíteni, türelmesek, segítőkészek. Nemrég az is megesett, hogy egy Texas állambelivel a sorsról, egy pakisztáni utazóval a vallásról beszélgettem, egy thai lánnyal pedig a fenntarthatóságról, energiaiparról. Pedig, nem is gondoltam volna hogy szóba állnak velem hiszen azt tudtam, hallottam mindig a HR-esektől leginkább – hogy nem beszélek folyékonyan angolul, így esélytelen hogy .. blablabla. Tehát akkor nem tudok anyanyelvivel vagy más külföldivel beszélgetni. Pedig hát .. DEhogynem! 😀 Egyfajta nyitottság kell, ahogy ők teszik .. követni őket és hamar rá tudunk érezni hogyan fejezzük magunkat, szinte alig számít milyen szinten beszéljük az adott nyelvet. A meetup-ok Budapesten kávézókban, borozókban zajlanak, így egy pohár után lazábban tudunk beszélni. Többet mosolygunk és feloldódunk beszéd közben is. Ebből végül jobb esetben több órás tere-fere parti alakul, ezután meg már néha angolul is álmodik az ember, ha németül beszéltél egész este akkor németül jön az álom. 😉
    A kezdetekhez bőven elég ha az alapvető szabályokat, alapfokon ismerjük a nyelvet. 🙂 Ezután csak gyakorolni kell és menni fog. Viszont számomra nehéz követni a honfitársaim angol beszédét, egy anyanyelvit sokkal könnyebb megérteni és kapcsolódni hozzá. Igen, mi magyarok ennyire ragaszkodunk a bonyolult beszédhez.. :/ A lényeg hogy megértsenek (körbe tudjuk írni ami épp nem jut eszünkbe) ezáltal még bátrabbakká válunk, ezután majd jöhet az ártárgyalás szigorú szabályrendszere is .. A türelem nagyon fontos, egy bizonyos fegyelem ami minden nap szinten tart, plusz minden napra egy löketet hogy ma is találkozom külföldiekkel és ehhez el sem kell hagynom Magyarországot. Megismerhetem a kultúrájukat, a várost ahol élnek, stb. Ajánlom mindenkinek próbálja ki a meetup élményt.

    Bálint neked is hajrá! 🙂

    Üdv, Péter.

    • Szia Péter!

     Köszi a beszámolót! Külön élmény volt olvasni az utolsó részt: ma is találkozom külföldiekkel és ehhez el sem kell hagynom Magyarországot. Ez is mutatja, hogy aki akar, az tud. 🙂

     A két nyelv együttes tanulása: ehhez kell, hogy az egyik elég magas szinten legyen – ha mindkettő közel azonos, akkor tényleg nehézkes lehet. (én például a németem 95%-át az angolon keresztül tanultam).

     Hajrá-hajrá, csak így tovább! 🙂

 • Anikó Losonczi

  Hajrá Bálint!!! 🙂

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló XI. - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló X. - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló IX. - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Mennyi idő alatt lehet megtanulni egy nyelvet? - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló VIII. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló VI. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló VII. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Ezért fizetek szívesen nyelvtanulási anyagokért | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló V. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló IV. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló III. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló II. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Maya Maya

  C2-re gyúrok. Októberben lesz a vizsgám. Nagyon érdekes lesz..

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló I. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • özv. Hrabinyákné Piroska

  C2 alatt nincs nyelvtudás csak nyelvtanulgatás.

 • uzoli

  Nagyon megörültem az új célkitűzésednek, mert gyakorlatilag ugyanezt szeretném én is elérni, csak én nem mertem konkrétan a C1 szintet megjelölni. Kicsit meredeknek tűnik, ugyanis szerintem ehhez a szinthez már olyan komolyabb szövegek megértése is hozzátartozik, amik nem kimondottan hétköznapi nyelvezetben íródtak. Vagyis rengeteg időt kéne olyan szavak tanulására fordítani, amik a folyamatos beszéd fejlesztéséhez nem annyira szükségesek. Én legalábbis úgy gondolom, hogy sok beszédfordulat inkább egyszerűbb hétköznapi szavakból tevődik össze. És nekem pont ezek a beszédfordulatok hiányoznak, amitől élő lesz a beszéd, nem tankönyvízű. Tulajdonképpen itt vagyok elakadva a tanulásban. A beszélőkémet kéne már végre beindítani:) Várom a további cikkeket, addig is: Möge die Macht mit dir sein!

  • Hát, akkor vágjunk bele! Hajrá neked is! 🙂

 • Mango

  Szia Bálint!
  Gratulálok az új formátumhoz és a legújabb célkitűzésedhez. A többi nyelvet (kínai, orosz, spanyol) is C1-re akarod felfejleszteni?

  • Szia Mango, mindent csak szépen sorban. 🙂

 • VV Józsi

  Nekem bejön az új design! Illetve maga a téma is, hála istennek végre nem 0-ról indul hanem C1-et célzod, nagyszerű!

  A designváltásról nem lesz cikk? ahol jól ki lehet beszélni?

  • Szia, köszi! Nem, a designváltásról nem lesz cikk, legyen elég annyi, hogy vér és izzadtsággal teli a dolog. 😀

 • Stockes

  Sok sikert hozzá. A B1-re azért kicsit meredek lesz a B2, de onnan már közel van a C1, nincs közöttük nagy különbség, csak a B1/B2 szakadék nagy.

  Jó lett az új design, de nekem egyrészt kicsit világos, mert a cikkek betűtípusa hiába szép, elegáns, modern, de túl vékony és nehezen olvasható.

 • szevasz

  Szia Bálint,
  ambíciózus a terved, lehet csatlakozni? 🙂 Kb fél éve tanulok németül tanárral. Egy erős B2 szintet tűztem ki magam elé év végéig, de az már szinte egy gyenge C1 🙂
  Azt gondolom ha tudok keríteni német beszélgetőtársat elérhető a dolog

  • Helló!

   Hár már hogy ne? 🙂 Mindenképpen! Számolj be róla majd, hogy hogy haladsz (ha gondolod emailben is).

   B

   • Peti

    Nekem is B2 az év végére kitűzött célom németből, előtte még májusban egy HSK2 kínait tolok; szóval addig nem németezek – ennyi előnyötök máris van – velem szemben 🙂 Jó készülést

    • Szerintem ez inkább csapatverseny, mint egymás ellen menő küzdelem. 🙂

     • Peti

      Természetesen. 🙂

 • Dana

  Hogy ez nekem mennyire kapóra jön! Nagyon örülök ennek a projektnek, mert én is ezt szeretném elérni koreaiból, úgyhogy biztosan sokat fogok meríteni a posztjaidból. A tervemet már megcsináltam, de ezt a 10 napos csak adott nyelven való kommunikációt még be fogom venni, mert állati jó ötlet, igaz én a munkahelyemen nem beszélhetek, csak magyarul, max. angolul vendégdiákokkal. 🙂 Hajrá!

  • Szuper! Ismerve a hozzáállásod és szorgalmad, szerintem ezzel nem lesz gond. 🙂

 • Barbi

  Szia!
  Hajrá! Sok sikert! Sokan szidják a németet, de szerintem nagyon logikus a felépítése( na jó,kivéve a névelőké, de azokon sosem szabad mérgelődni), B2 után már tényleg csak a szókincsen múlik minden.
  Én több mint 10 évig tanultam németet. De magam mögött hagyva az iskolát, sehol nem kell :'( Várom nagyon a tippeket, lehet elkezdek én is újra németezni 🙂

  • Szia Barbi,

   Köszi szépen, igyekezni fogok!

   Én is utáltam a németet (mondjuk úgy, megutáltatták velem), de aztán szépen rájöttem, hogy tényleg logikus és nagyon megszerettem.

   Hajrá neked is! 🙂

 • Attila

  Szia Bálint,
  nagyon tetszik a projekt, nekem teljesen hasonló terveim vannak. Egy éve gyűrőm már viszonylag intenzíven a németet, de a feladatmegoldásokból, tankönyvekből elegem van, és kicsit megakadtam, motivációt vesztettem. A céges német óra meg szinte semmit nem ér 🙁 Munka miatt járok ki elég sokat Németországba, és vannak német kollégák is, de velük jelenleg angolul beszélek, mert az könnyebb nekem, tudom h váltani kellene németre ha fejlődni akarok. Kíváncsi vagyok a 3 hónapos blokkokra és a mérföldkövekre. Akarsz nyelvvizsgát?,
  üdv.

  • Szia Attila,

   Teljesen igazad van, megértem, hogy beleuntál a feladatmegoldásba. Ennyi idő után már biztosan van annyi tudásod, hogy el tudod kezdeni használni. Szóval csak hajrá!

   Egyelőre nem tervezem a nyelvvizsgát, nem vagyok vizsgapárti. 🙂

   • Attila

    akkor viszont a nyelvtudásod megítélése a 9. hónap végén szubjektív lesz… 🙂

    • Találunk rá megoldást. 😉 A nyelvvizsga szerintem NEM mutat valós tudást, ha már itt tartunk. 🙂

     • Attila

      persze ez is igaz 🙂

 • Bianka

  Szia. Öröm volt olvasni ezt a cikket, mert nekem iz hasonlo terveim vannak. Èn ugy èrzem, hogy a B2 es a C1 szint között bizony elèg hosszu az ut. Jelenleg Nemetorszagban önkenteskedem, s gondoltam majd minden magatol ragad rám, es fel ev kintlèt után nagyszerüen fog menni minden. A mindennapi elethez nincs feltetlen szükseg a c1-es tudasra. Most kezdtem el tudatosan tanulni en is, szoval sok sikert Neked is. Izgatottan varom a tovabbi cikkeket! 🙂

  • Szia Bianka,

   Köszi szépen, igyekezni fogok, remélem tetszeni fognak az írások! 🙂

 • garrotter

  Hajrá, sok sikert! (Én decemberben kezdtem a németet és április végén megyek Berlinbe egy hétre. Sokat kell még fejlődnöm addig.)

  • Köszi szépen! 🙂 Berlin remek hely, biztos tetszeni fog!

   • Maya Maya

    Berlint nem lehet nem szeretni! 🙂

Ugrás az oldal tetejére