Duolingo vélemény: meg lehet vele tanulni egy nyelvet? [2023]

A Duolingo egy ingyenes, nyelvtanulást segítő weboldal (és minden mobil operációs rendszerre elérhető applikáció). Segítségével gyorsan és egyszerűen állhatsz neki egy új nyelv elsajátításának. Mivel rengeteg kérdés érkezik róla (és elég sok a félreértés), ezért ebben az írásban foglaltam össze, amit tudni kell róla. >>

Mi a @&# az a Duolingo?

A Duolingo egy ingyenes, nyelvtanulást segítő weboldal (és minden mobil operációs rendszerre elérhető applikáció). Segítségével gyorsan és egyszerűen állhatsz neki egy új nyelv elsajátításának. Mivel rengeteg kérdés érkezik róla (és elég sok a félreértés), ezért ebben az írásban foglaltam össze, amit tudni kell róla.

(Gyors megjegyzés: ha egy kiváló, hazai alternatívát keresel, akkor olvasd el a véleményem a Xeropanról!)

A Duolingo története

A Duolingo ötlete az az amerikai Carnegie Mellon Egyetemen pattant ki  Luis von Ahn professzor és diákja, Severin Hacker fejéből. Lehet, hogy a prof neve nem ismerős, de másik találmánya, a reCAPTCHA igen: ha regisztrációk és bejelentkezések esetén hülye alakzatban írt szavakat kell felismerned és bepötyögnöd, hogy tudják, nem gép vagy, akkor találkoztál már Ahn professzor munkásságával.

A fejlesztésben persze később többen részt vettek, mára már több mint 600 alkalmazottja van a cégnek.

A Duolingo története úgy kezdődik, mint egy tündérmese.

Von Ahn Guatemalában született, ahol látta, mennyire nehéz és drága egy átlagembernek megtanulnia angolul, ez inspirálta egy olcsó, mindenki számára hozzáférhető megoldás kifejlesztésében.

A fejlesztést több cég szponzorálta, a befektetők között található Tim Ferriss, aki maga is lelkes nyelvtanuló; sőt, még az amerikai színész, Ashton Kutcher egyik vállalkozása is beszállt a buliba. Az oldal (magán) béta verziója még 2011. őszén indult el, de már ekkor 300 ezer regisztrált várólistás felhasználóval büszkélkedhetett. 2012 június 19-én aztán elindult az oldal, és azóta ingyenesen elérhető bárki számára.

A vállalásuk az volt, hogy örökre ingyenes és reklámmentes marad az oldal. Aztán rájöttek, hogy nekik is pénzért adják a kenyeret a boltban. Sokféle üzleti modellt kipróbáltak az elmúlt években, jelenleg a freemium modellben mozognak (ingyenesen használható, de limitált képességekkel és reklámokkal tűzdelve. A Duolingo Super nevű előfizetés 7 amerikai dollárba kerül havonta, amit a forint volatilitása miatt elég nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi is).

Az applikáció 2012 őszén készült el iOS-re, 2013 tavaszán Androidra, és azóta már Windows 8 és 10 operációs rendszerekre is elérhető.

Hogyan működik a Duolingo?

A folyamat eleje végtelenül egyszerű.

 1. Regisztrálsz a honlapon, vagy letöltöd okostelefonodra az alkalmazást.
 2. Kiválasztod a megtanulandó nyelvet. Ha angolul vagy németül akarsz tanulni, akkor tök jó, mert magyarul is tudod használni a Duolingot (vagyis magyarról, illetve magyarra kell majd fordítgatnod), de ha más nyelvre vágysz, akkor egyelőre még csak angol és német alapból tudsz kiindulni. Vagyis ha franciául, spanyolul tanulsz, akkor az angol lesz az “alapnyelv”. Újabb indok, hogy gyorsan megtanulj angolul. 🙂 

Minden egyes lecke egy-egy modul (pl. Alapok, Kifejezések, Étel-ital, Állatok) amin belül feladatokat el kell végezned. Az alkalmazás lineáris felépítésű, egy számítógépes játékhoz hasonlóan fokozatosan nyílnak meg az újabb és újabb “pályák”, de ehhez mindig szükséges a korábbiak teljesítése.

Ha nagyon pengének érzed magad, nem kell az alapokkal bénáznod, vannak “Útrövidítés” gombok, amik egyfajta szintfelmérőként működnek. Ha megugrod a szintet, folytathatod az ellenőrző ponttól. Ez azért jó, mert ha már egy nem vagy teljesen kezdő, akkor nem kell végigszenvedned az alapokat, mire eljuthatsz a téged érdeklő részekhez. 

A Duolingo különböző készségeket egyszerre fejleszt, minden egyes modulban van:

 • fordítás, amikor egy példamondatot kell lefordítanod előre megadott szavak használatával
 • párosítás, vagyis egy-egy szó megfelelőit kell kiválasztanod
 • hallás utáni feladatok: a gép felolvassa, te bepötyögöd
 • beszédet fejlesztő feladatok: a gép felolvassa, te pedig utána mondod. Nem mindig ért meg elsőre, ezért néha elég vicces lehet kívülről, ahogy más-más kiejtéssel próbálod megértetni vele, mit is akarsz
 • Szótanulás és nyelvtan: az új szavakat általában képek segítségével, a nyelvtant pedig szövegbuborékok alkalmazásával tanítja a program

Korábban úgy működtek a leckék, mint egy számítógépes játékban, vagyis minden anyag előtt volt három “életed”, és úgy kellett megcsinálni a leckét, hogy ezek ne fogyjanak el (vagyis leckénként 3 hibád lehetett).

Újabban ezt egy százalékos számláló váltotta fel, talán ez kevésbé stresszes és inspirálóbb is (a Duolingo rettenetesen nagy hangsúlyt fektet a felhasználói élményre, így nagyon sokat kísérleteznek a legjobb megoldással.

Mivel rengetegen használják, ezért hatalmas adathalmazzal dolgoznak, így okos analitikusok meg tudják mondani, hogy mi a legjobb irány a fejlesztésben). 

A modulok elvégzése mellett gyakorlásra, a tanultak megerősítésére is lehetőséged van. Ha visszatérsz egy már teljesített modulhoz, akkor a Duolingo jelzi, hogy melyek voltak a leggyengébb szavaid, kifejezéseid abban a körben, így ezeket egy új körben alaposabban begyakorolhatod.

Miből él az ingyenes Duolingo?

Ennyi fejlesztőt, fejlesztést ki is kell fizetni valamiből, és a Duolingónak az a filozófiája, hogy a felhasználóktól nem kérnek pénzt. Ez a nyelvtanulás elérhető alternatívája a nagy tömegek számára – azt szeretnék, ha mindenki „rákapna” a nyelvekre. 

Az alkalmazás kifejlesztésének rögös útját egy sor szponzor egyengette, majd egyre többen láttak benne fantáziát és támogatták a projektet.

A kezdetekben a közösségi fordítás adta az üzleti modell lényegét. Ez azt jelenti, hogy bár a rendszer használata ingyenes, de a felhasználók mégis “fizetnek” érte, méghozzá a munkájukkal: az önként vállalható fordításokból származik a cég bevétele. A terv szerint több százezer felhasználó munkájának felhasználásával egyszerűen és költséghatékonyan lehet elfogadható fordításokat készíteni.

2013-ban jelentették be, hogy többek között a CNN-nek és a BuzzFeednek is fordítani fog az oldal. Vagyis amit te “szorgalmi feladat”-ként lefordítasz a rendszerben, azt ők szépen eladják a nagyobb cégeknek. Tiszta sor – ők megtanítanak ingyen téged egy nyelvre, te pedig a fordításokon keresztül csiszolod a képességeidet (amiért ők pénzt kapnak). Mindenki nyer. 

2015. szeptembere óta azonban nem kötöttek újabb szerződéseket, mert az évek során bebizonyosodott, hogy nem ez lesz a jövő. A Duolingo fokozatosan kihátrált a fordításból, és más vizekre evezett.

A fordítás után próbálkoztak a nyelvizsgáztatással, aztán rájöttek, hogy ez sokkal keményebb dió, mint azt gondolták, úgyhogy ezt is dobták.

Jelenleg freemium modellben üzemelnek: ez azt jelenti, hogy valóban ingyenesen használható és minden lecke el is érhető teljesen ingyen – de ha igazán szeretnél haladni, akkor elő kell fizetned a Duolingo Superre.

Ez havonta jelenleg 7 dollár, amiért a következőket kapod:

 • Végtelen életet a leckéknél (magyarul csalsz)
 • Személyre szabott tanulási tervet (ha meg szeretnéd tanulni a nyelvet, akkor is kénytelen vagy az egészet végigvenni)
 • Végtelen Legendary kihívást (na és?)
 • Reklámmentességet

Ez évi 84 dollár (2023. március 9-ei árfolyammal számolva ez kb. 30000 forint). Ezt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy megéri-e.

Miért jó a Duolingo?

A Duolingo tényleg baromi jó, van egy csomó előnye, ezért én a mai napig előszeretettel ajánlom nyelvtanuláshoz, főleg, ha nulláról kell kezdeni egy nyelvet (haladóbbaknál már nem igazán releváns, mert nem életszerűek a dolgok, lásd később). 

 • A Duolingo függőséget okoz. A könnyű kezelhetőségnek és a játékos felépítésnek köszönhetően, ha egyszer elkezded, nagyon nehéz abbahagyni. Olyan, mint amikor leülsz a kanapéra sorozatot nézni és az epizód végén jön a “csak még egy részt” érzés. Egy csomószor fogod azon kapni magad, hogy “csak még egy leckét”.Ez több mint hasznos egy kezdő nyelvtanuló számára. A Duolingo ugyanis nem csak saját használatára, de az adott nyelvre is „rászoktat”, így hamar rákattansz mindennapos használatára és jó eséllyel foglalkozol vele más módokon is.
 • A program gyakorlatilag egy játék. A facebook-kal összekapcsolva akár versenyezhetsz is ismerőseiddel, hogy ki halad jobban a nyelvtanulással. Azért ez mégis csak hasznosabb, mint a kétezredik Farmville vagy Angry Birds meghívó.
 • Átlátható és egyszerű a kezelőfelület, a felépítés pedig különféle készségeket érint, mint a fordítás, a hallgatás, az összepárosítás, vagy a beszéd.
 • Mivel nem csak online, de mobil alkalmazás formájában is elérhető, bárhová magaddal viheted a zsebedben, így hasznos unaloműzővé válhat egy vonatúton, vagy a tömött metrón utazva is. Az okostelefonod pedig mégiscsak kisebb, mint egy nagyszótár vagy egy vaskos nyelvkönyv.
 • A mobilos/tabletes alkalmazásban általában a megérzéseidre kell hallgatni, és neked rájönni a szavak, mondatok mögötti szabályokra, asztali nézetben viszont a nyelvtant is elmagyarázza. Mindkét verzióval gyorsan lehet haladni, bár nyelvtanozás nélkül talán szórakoztatóbb.

A Duolingo hátrányai

Sajnos a Duolingo sem fenékig habostorta: ha azt hiszed, hogy íme, megvan a nyelvtanulás Szent Grálja, és mostantól dobhatod a kukába a nyelvkönyvet, szótárt és többi klasszikus hülyeséget, akkor van néhány rossz hírem:

 • Nem fogsz vele megtanulni egy nyelvet. Nagyjából 300-400 óra alatt „végig lehet vinni”, ez pedig nagyjából B1-es szintet (gyenge középfok) ígér, ami ebben a formában nem igaz. Pusztán ettől még nem fogsz tudni angolul, de kezdőlökésnek, kedvcsinálónak, egyfajta keretnek kiváló. (Hogy miért nem fogsz megtanulni? Mert ahhoz normálisan gyakorolni is kell.)
 • Nagyjából 10-15 óra után unalmassá válhat. A mondatok, szavak ismétlődnek, a feladatok kiszámíthatóak, ezért lehet, hogy elveszíted a kezdeti lelkesedést. Én németül és spanyolul tanultam a Duolingóval és nagyjából ennyi idő után untam meg mindkettőt. Bár ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy mellette én erősen tanultam más forrásokból is. 
 • Nem életszerűek a mondatok. Hasznosabb lenne, ha a mindennapi beszédben gyakrabban előforduló szavak lennének a feladatokban. A mondatokat ráadásul egy algoritmus szerkeszti össze a meglévő adatokból, ezért gyakran találkozol olyanokkal, hogy “én egy pingvin vagyok”, vagy “a pók tejet iszik”. Szerinted milyen gyakran fogod ezeket a kifejezéseket használni külföldi útjaid során?
 • A kiejtést ne ebből tanuld meg, nem is lehet! A szavakat és mondatokat egy géphang olvassa fel, ami természetesen nélkülözi az emberi hanglejtést, valamint az életszerű kiejtést és akcentust is. (Ha már jól megy az angol, nézd meg Eddie Izzard humorista videóját a kiejtésekről, nyelvtanulásról és nyelvekről: A francia tanulós rész akár a Duolingorol is szólhatna! Sajnos felirat nincs, ide nyelvtudás kell!.)

A Duolingo számokban

 • Nagyjából 60 millió felhasználó
 • Több mint 2 millió, magyar nyelven angolt tanuló felhasználó.
 • 40 nyelven több mint 100 különféle nyelvkurzus érhető el
 • Magyar nyelvet egyelőre angolul és németül tanulhatsz

Mint írtam, pusztán a Duolingo használatával egy nyelvet sem fogsz megtanulni, de a kezdeti lelkesedés további fokozásához és annak megtartásához felépítéséből adódóan marha jó. A Duolingo segítheti, és sokkal színesebbé, élvezetesebbé teheti a nyelvtanulási folyamatot, hasznos szerszám lehet a nyelvtanulás szerszámosládájában. Itt tudod kipróbálni Duolingót, ha pedig unod már, vagy hazai alternatívát szeretnél, akkor nézd meg a Xeropant)

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak