Kínai nyelvtanulási segédletek

Megszólalást segítő anyagok:

Preply – Több ezer nyelvtanár közül választhatsz, és bármilyen nyelven tanulhatsz tőlük Skype-on az otthonod kényelméből. Gyors, kényelmes, megbízható. Több tanárral volt már innen órám, csak javasolni tudom. Ezt a linket használva az első órád árából 30% kedvezményt kapsz.

Conversation Exchange – Szeretnél gyakorolni élőben? Pattanj rá a városok szerinti keresésre, és leld fel az anyanyelvűeket, akik szeretnének magyarul tanulni, cserébe segítenek neked az ő nyelvükön. Én is számtalan beszélgetőpartnert találtam már az oldalon keresztül. Erre találod.

RhinoSpike – Nem tudod, hogy hogyan ejtenek ki egy bizonyos szót az adott nyelven? Kérvényezd a RhinoSpike-on, és rövid időn belül egy anyanyelvű fel fogja neked venni audióba, melyről értesítést kapsz, és meghallgathatod. Katt ide.

Szótanulást segítő anyagok:

Yoyo Chinese – Itt találod!a legjobb kínai kurzus, amit valaha láttam. Pár perces videóleckék, mindenféle aktív, gyakorlóanyaggal és letölthető cuccokkal. Imádom. Itt találod!

Clozemaster – Élő beszédből vett, valódi mondatokon keresztül tanulhatsz játékosan szavakat a programmal. A készító Mike nagyon jó fej, a kérésemre bevette a magyar nyelvet is. Ha egy erős alapod van már, akkor mindenképpen próbáld ki, mert remek móka és iszonyatosan hatékony (másrészt a szavak mellett a nyelvtant is észrevétlenül gyakorlod. Ingyenes, a pár dolláros előfizetéssel viszont a hallás utáni szövegértésedet is remekül tudod vele csiszolni.) Imádom. Erre találod.

Mnemonika – Így jegyezhetsz meg könnyen és gyorsan rengeteg új szót. Én napi átlag 50 szót tanultam/tanulok meg így. A részletes leírást erre találod. A módszert a kínai karakterekre is lehet alkalmazni, amelyről itt olvashatsz.

Anki – Problémás megjegyezni az egyszer már megtanultakat? Az ANKI segítségével soha többé nem felejtesz el semmit. Kicsit macerás a használata ezért bővebben itt olvashatsz róla.

Pleco – Szótár Androidra és iOS-re. Egyszerűen a legjobb hordozható szótár kínaihoz. Erre találod.

Memrise – A kínai karakterek gyors elsajátítására való mókás oldal. Rengeteg kurzus van benne, a HSK nyelvvizsgára felkészítők kifejezetten jók, én magam is ezeket csináltam végig. Angolul van, az első szintet itt, a másodikat itt találod.

A nyelvtannal segítő anyagok:

Kínai nyelvvizsga egy hónap alatt – Ez a saját kis projektem volt, amelyben egy hónap alatt bővített alapfokú írásbeli nyelvvizsgát tettem kínaiból. Erre találod a részleteket.

Wikipedia – Gyors áttekintő a nyelvről, hogy mire is számíthatsz, ha a a kínai tanulására adod a fejed. Erre találod.

Colloquial Chinese – Azoknak, akik szeretik megfogdozni a dolgokat. Kiváló gyorstalpaló a nyelvtani alapokról, életszerű környezetben. Angol nyelvű, innen tudod ingyenes házhoz szállítással megrendelni.

Szövegértést javító segédletek:

Book Depository – Anyanyelvű könyvekre vadászol, amiket ingyen, az egész világon házhoz szállítanak? A Book Depository a te helyed. Megszámlálhatatlan könyvet vettem tőlük – gyorsak, pontosak, megbízhatóak és rettentő sok könyvből lehet választani tőlük. Katt ide a válogatáshoz!

LingQ – A lingq.com egy többnyelvű szöveg és hanganyaggyűjtemény, melyben mindenki teljesen ingyen kedvére szemezgethet az aktuális szintjének és érdeklődési körének megfelelően. Az oldal üzemeltetője Steve Kaufmann, 12 nyelvű poliglott, aki nagy hangsúlyt fektet az általam is nagy becsben tartott input módszerre. Erre találod.

ChinesePod101– A Pod101 a legjobb podcast gyűjtemény, a kínai verzió pedig kiválóan sikerült. Nekem rengeteget segített a megértésben, mert humoros, könnyed, rendkívül jól tagolt és szerkesztett. Angolul tanít kínait, tehát középfokú angol kell hozzá. Itt találod.

Viki.com – Hatalmas videógyűjtemény, szintenként, nyelvenként, feliratokkal. Kiváló anyag, ami végre szakít a tanteremszagú dolgokkal és valós sorozatokat nézhetsz, eredeti nyelven, teljesen ingyen. Erre találod.

FluenU.com – A másik kedvenc oldalam. Valós Youtube videókkal tanítja játékosan a nyelvet. Rengeteg példamondat, nyelvtani magyarázat, kikérdező rész, szintekre bontott tananyagok. Rendkívül jó, az alapító Alan pedig nagyon rendes és készséges srác. Erre találod.

Íráskészséget fejlesztő anyagok

Skritter – Egy jópofa, kifejezetten az írásjegyek írását megtanító web (és mobil) alkalmazás. Modern, csillog-villog, beépített ismétlőrendszer, és nem csak a kínai, de a japán jelek tanulására is használhatod. Felvettem a kapcsolatot a srácokkal, és kialkudtam az Öt év – öt nyelv olvasóinak egy kedvezményt: ha feliratkozásnál megadod a OTEVOTNYELV kupókódot, az első hét ingyenes lesz, az első 6 hónapból pedig 33% kedvezményt kapsz, így mindössze havi 10 dolcsiba kerül a dolog.  Erre találod.

Lang-8 – Szeretnél jobban írni az adott nyelven, de nincs ki ellenőrizzen? A lang-8 oldalon lelkes anyanyelvűek percek (órák) alatt kijavítják az írásaidat, teljesen ingyen és bérmentve. Ne felejts el te is másoknak segíteni! Itt próbálhatod ki.

Tatoeba – Példamondatok valóságos garmadája, ezernyi nyelven. Nem kell többé szenvedni a helytelen mondatok megalkotásával, ugyanis a Tatoeba adatbázisában több tízezer egész mondat található meg, gyakorlatilag minden nyelvre átfordítva, így nem szavakat kell megtanulnunk, hanem valós szövegkörnyezetben ízlelgethetjük azokat. Keményvonalas nyelvtanulók üzemeltetik, ők tudják mit beszélnek. Kötelező. Itt tudod megtekinteni.