Olvasói sikersztori – Ivanics Annamária

Annamária két évvel ezelőtt kezdte el a Szólalj meg! kurzust, aminek következtében B2-es német nyelvvizsgát tett, idén pedig ötös érettségit. Mi volt a titka? Hogy olyan dolgokon keresztül tanulta a nyelvet, amiket szeretett és élvezett. Hozzáállása példaértékű és motiváló, nem is csoda, hogy lett eredménye. Az ő története következik.

Mutatkozz be az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak!

Sziasztok, Annamária vagyok, lassan 18 éves. Nagyon szeretem az idegennyelveket, ezért amennyiben lehetséges minél többet szeretnék megtanulni! Eddig három nyelvet sikerült többé kevésbe elsajátítani, amire büszke is vagyok.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Az anyanyelvemen kívül még németet és angolt tanulok. Németet 9-10 éven keresztül tanultam, mivel alsó tagozatban kötelező volt választani egy idegennyelvet.

Azért a némettel kezdtem, mert olyan erős gyökerei vannak és olyan erős, szenvedő szerkezetei, melyek után az angol már nem igazán fájt. Mindamellett nagyon szép, tényleg megvan a maga szépsége, és amikor ezt megtalálja az ember akkor nagyon tudja értékelni.

Ami az angolt illeti; hivatalosan 3 éve, valójában azonban 4-5 éve kezdtem tanulni, ugyanis rám talált a koreai kultúra és a Duolingo-n csak angolul tudtam koreait tanulni. Mindazonáltal nagyon sok minden angol nyelven érhető el, és ez még egy indok volt arra, hogy tanulni kezdjem.

Később rájöttem, hogy ha bíztatni szeretném magam akkor számomra ez angolul könnyebben megy

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+ blogot?

Az oldalra akkor találtam rá, amikor éppen nyelvtanulási módszereket kerestem, mert nehézségeim akadtak a némettel. Ez kb. 1 éve volt talán.  Aztán gondoltam feliratkozom és jól is tettem, ugyanis mindig nagyon motiváló leveleket kaptom amik elképesztően nagy hatással vannak az életemre a mai napig is.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

A kedvenc nyelvtanulási módszerem a zene hallgatással kapcsolatos és a beszéddel.

Nagyon szeretek zenét hallgatni, szóval ha netán új nyelvet szeretnék tanulni akkor mindig keresek egy lejátszási listát az adott nyelven, majd meghallgatom, kiszűröm ami tetszik (ugye az előadók) és végül jobban belemélyedve elkezdek megismerkedni nem csak a zenével és előadóval, hanem az őt övező kultúrával is.

A beszéddel kapcsolatban azonban először sok nehézségem volt. A beszéd egy nagyon fontos tényező az életünkben, és nem csak egy nyelven. Én általában magammal is szoktam beszélgetni, mint minden más ember.

Véleményem szerint az a legjobb, amikor ki tudunk alakítani bizonyos szituációkat.

Mikor ideges vagyok, vagy éppen csak daydreaming-elek akkor általában angolul gondolkodom és beszélek. Ami ennek nagy hátulütője, az az amikor szókincset kéne bővíteni. Na az egy nehézség számomra plusz a nyelvtanok.

Amikor beszélek akkor nem figyelek arra, hogy milyen a nyelvtanom, vagy éppen hány szót ismételtem meg egy mondatban, csak arra, hogy beszéljek. És ezzel egyébként a mai napig küzdök és keresem rá a megoldást.

Még egy fontos dolog! Tapasztalataim alapján először találd meg, hogy milyen a tanulási stílusod. Nekem nagyrészt auditív, ezért segít sokat a zene, szóval ami nekem bevált, nem biztos, hogy másnak is be fog.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

Amiben a legjobb vagyok és erősségem is, az szerintem a kitartás. Ha nem jön be az egyik módszer, akkor kipróbálok egy másikat. Ebben az a vicces, hogy véleményem szerint szinte minden nyelvet másképp lehet megtanulni.

Míg az angolnál segít a sorozat, addig a németnél segít a zene. Ugyanakkor mindegyiknél előny a szókártya, az is kifejezetten segítőkész.

Ami nagyon jól megy az a gondolkodás és beszéd. 

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

Számomra a legszenvedősebb rész az mindig a szókincs. Hajlamos vagyok háromszor egymás után megnézni egy szónak a jelentését és mégis elfelejteni.

Hogyan lendültél túl rajta?

Elkezdtem őket leírni, és a levelekben sokszor meg voltak említve alkalmazások amiket ugyan kipróbáltam, de nekem nem igazán váltak be, ezért olyat kerestem ami jó, mint például a Quizlet vagy a Study Smarter. Többnyire ezeket használom.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban? 

Az egyik dolog az, hogy szerintem nagyon attraktív, mikor valaki nem csak egy nyelven tud beszélni, egy másik fontos tényező… egy másik országban szeretem, amikor az emberek az ottani nyelvet beszélik.

Magyarországon ugye sok külföldi van, akikkel semmi bajom, azonban szeretem hallani amikor legalább egy A1-es szinten tudnak magyarul. Bár ez lehet csak az én hóbortom.

Ha lecsökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled? 

Ha nem érzem magam motiváltnak akkor általában filmezni szoktam és az adott nyelvre állítom a filmet. Filmezni jó dolog, és nem annyira megerőltető. Én sokszor már akkor is boldog vagyok amikor egy mondatot tisztán kihallok és meg is értem.

De egyébként anyu sokat segített ebben. Mindig azt mondta, hogy csak kezdjem el, és akármennyire is szenvedős a helyzet, midőn elkezdte az ember és belelendült akkor már sokkal könnyebb haladni.

Mi az az egyetlen, egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

A zene iránti szeretetem.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

A cserediák barátaimmal amikor beszéltem (általában angolul) sokszor németül jutottak eszembe a szavak. Ilyenkor mindent részletesen körbeírva és hevesen gesztikulálva kellett elmondanom mit szeretnék. Végül mindig megértettük egymást, mindazonáltal vicces volt. 

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Először nézzenek körbe maguk körül, hogy mit szeretnek, például olvasni, ugyanúgy zenélni, énekelni, táncolni. Majd mikor ez megvan akkor vegyék körbe magukat az adott nyelvvel. Spanyol vagy francia könyvekkel, olasz zenével, román táncművészettel, akármivel aminek köze van a nyelvhez.

Először meg kell szeretni, aztán könnyű lesz.

A nehéz rész a nyelvtan és az alapok, de ha szereted amit csinálsz akkor ezen is végig tudsz menni.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak