Pocketből Kindle-re: kényelmes olvasás egy kattintásra

Szeretek olvasni és tudjuk, hogy a nyelvtudás fejlesztése szempontjából is hasznos dolog – azonban nem mindig van kedvem német nyelvű regényeket olvasni. Néha egy-egy engem érintő cikk, hír sokkal érdekesebb. Olvasásra én a kedvenc Kindle Paperwhite II-met használom, ami a beépített szótárakkal és szókártyákkal remekül támogatja a nyelvtanulást.

Akkor mi a probéma?

Számítógépen nem kényelmes olvasni (sem ülés szempontjából, sem a szemnek), ráadásul szerettem volna maximalizálni a nyelvtanulási értékét a dolognak: léteznek ugyan megoldások arra, hogy automatikusan tudjon az ember cikkeket küldeni a Kindle-re, de sajna azok elég bénák (az Instapapernek és a Readability-nek van ilyen szolgáltatása, de azok tömbökben küldik át a Kindle-re a doksikat naponta egyszer, valamint rettentően nehezen kereshetők.)

A cél:

Minél több idegennyelvű cikket elolvasni, megérteni a szavakat, és hogy később visszakereshető legyen az adatbázis, ha úgy hozza a sors. A folyamatnak “egygombosnak” kell lennie: ha megnyomok egy gombot, a gép mentse le a cikket az adatbázisba, és küldje át automatikusan a Kindle-ömre, hogy ott kényelmesen el tudjam olvasni.

Szerettem volna, hogy minden cikk, amit valaha elolvasok, meglegyen egy archívumban, amit ha kell, vissza tudok keresni.

A megoldás:

A cikkadatbázis: ez a pocket. Aki nem ismerné: egy hasznos kis webapp, amelybe “le tudod menteni” a téged érdeklő cikkeket, úgy hogy később egyben el tudd őket olvasni minden zavaró tényező nélkül (pl. reklámok, linkek, kommentek, stb.) Remek produktivitást növelő cucc.

Kényelmes olvasás: a Kindle Paperwhite II-m. Az elmúlt 10 év legjobb vásárlása volt ez a szerkezet, nyelvtanulásra egyszerűen tökéletes. Nemcsak a képernyője gyönyörű, ami egyáltalán nem erőlteti a szemet, de a beépített szógyűjtő app, a kijelölés, az aláhúzott szövegek exportálása, a beépített világítás és a pofonegyszerű kezelés mind-mind nagy segítséget jelent. A legnagyobb előnye azonban, hogy netről (egy böngészőplugin segítségével) pillanatok alatt át lehet rá küldeni bármilyen cikket, majd azon elolvasni.

A nehézség abban állt, hogy a két különálló rendszert összeszinkronizáljam, hogy tényleg “egygombos” legyen a dolog.

A folyamat:

Hetekig elbohóckodtam a pontos beállítással, kipróbáltam az összes létező verziót, de végül megtaláltam a lehető legegyszerűbb megoldást:

 • A neten, vagy facebookon böngészve találkozom egy cikkel, aminek érdekes a címe és később szeretném elolvasni
 • Rányomok a Chrome böngészőbe beépülő Pocket gombra, ez automatikusan elmenti a cikket a Pocket fiókomba, így később bármikor megnézhetem, kikereshetem, stb.
 • Az ifttt.com-on (If This Then That oldal) csináltam egy saját receptet, amely automatikusan küld egy emailt a fivefilters.org-nak, ha valamit lementek Pocketbe
 • A fivefilters.org fogja a cikket és szépen átalakítja Kindle formátumúra, majd elküldi az előre beállított Kindle email címemre (25 cikket küldhetünk át ingyen, de havi 600 Ft-ért korlátlan mennyiséget).
 • Amint bekapcsolom a Kindle-met és van netkapcsolat, az automatikusan letölti az összes, addig le nem töltött cikket a Kindle email címemről.
 • Ha kedvem tartja, elolvasom a cikket a Kindle-men.
 • Ha pedig vissza szeretnék keresni egy referenciát, csak visszamegyek a getpocket.com-ra és beütöm a keresőbe.

Lássuk, hogy áll össze a rendszer!

 1. Pocket beállítása: regisztrálj a getpocket.com oldalon és töltsd le a böngésződhöz való Pocket plugint (én Chrome-ot használok, a legújabb Firefoxban alapból benne van,  Internet Explorerhez pedig így lehet feltenni).
 2. Az Amazon Kindle beállítása: menj az Amazon fiókodban a Device Managerbe (ha van Kindle-öd, akkor kell, hogy legyen ez is), és nézd meg, hogy mi a Kindle specifikus e-mail címed (ha erre küldesz egy dokumentumot, akkor az megjelenik a Kindle-den).
 3. Ez jó eséllyel ilyen formátumú lesz: teljesneved_valamiszám@kindle.com, tehát pl. gipszjakab_66@kindle.com. Utána menj a Settings menübe, és add hozzá a biztonságos e-mail címek listájához a sajátodat, ami lehetőleg gmail-es cím legyen –  csak így fogja megjeleníteni, ha erről küldesz valamit a Kindle címedre. Ez azért van, hogy ne küldözgethessen csak úgy bárki neked cikkeket a Kindle-dre.                                     2015-08-12_1422 2015-08-12_1420
 4. A FiveFilters beállítása: először is nyisd meg a rendes Gmail e-mail fiókod és írj egy új emailt a Kindle címedre, de a @ utáni részre ne a kindle.com-ot írd, hanem azt, hogy pushtokindle.com (magyarázat: ez biztosítja, hogy a dokumentum először a FiveFilters átalakítóján menjen keresztül, mert csak ez tud URL-ekből olvasható Kindle formátumot gyártani, az Amazon beépített szolgáltatása nem). Tehát ha a fenti példát továbbvisszük, akkor az új e-mailt a gipszjakab_66@pushtokindle.com-ra küldjed, aminek a tartalma egy darab link legyen, mégpedig ez: https://otevotnyelv.com/onallo-nyelvtanulo-manifeszto/.
 5. Miután elküldted az e-mailt a FiveFilters vissza fog küldeni neked egy visszaigazoló levelet, hogy tényleg használni kívánod-e a szolgáltatást. Kattints rá a megerősítő linkre a levélben. Ezen a ponton 25 kredited van, amit 25 cikk átküldésére használhatsz, de szerintem érdemes rögtön előfizetni, hogy bármennyit át lehessen küldeni. Ezt itt rögtön meg tudod tenni (Become a Supporter), ami $12-ba kerül fél évre (tehát nagyjából havi 600 ft). Ez a pár forint biztosítja, hogy a fejlesztők folyamatosan karban tudják tartani a rendszert és mindig jól működjön. Beszéltem velük külön is, nagyon segítőkészek és gyorsan válaszolnak, ha bármi baj lenne – bőven megéri a pénzt a szolgáltatás. Itt egy videó arról, hogy pontosan hogyan is kell csinálni a dolgokat:

  Ha nem szeretnél fizetni, akkor a FiveFilters helyett használhatod a már említett Instapaper-t. Ennek van egy olyan ingyenes funkciója, ami automatikusan átküldi a cikkeket a Kindle-ödre, de nekem ez a megoldás nem tetszik, mert naponta gyűjti össze a cikkeket, azokat egy dokumentumban küldi át, így nem látszik egyből, hogy melyik cikk micsoda, és egy csomó átfedés is van. Plusz, szerintem botrányosan rossz a kezelőfelülete, ráadásul csak limitált számú kijelölésre van lehetőség benne, ami megöli a nyelvtanulási részét a dolognak.

 6. Az IFTTT beállítása: a nehezén már túl vagyunk, már csak össze kell kötni a Pocket-et és a FiveFilters-t, hogy minden teljesen automatikusan működjön. Ebben fog segíteni az If This Then That oldal. Regisztrálj egy fiókot, majd nyisd meg ezt az előre elkészített receptet, és állítsd be a következőket (miután jóváhagytad a felugró ablakot, miszerint igen, szeretnéd, hogy az IFTTT tudja kezelni a Pocketedet és az email címedet). Ez a következőt csinálja: ha egy új cikket észlel a Pocket-edben, akkor küld egy e-mailt a beállított címedre. Mentsd el a művet és készen is vagyunk!2015-08-12_1424

 Az eredmény:

Beszéljenek a képek! Mondjuk a Facebook-t böngészem és ráakadok egy cikkre, ami érdekel, már nyomok is rá mentés Pocketbe gombra:2015-08-12_1425

Kinyitom a Kindle-m és máris itt az eredmény:

2015-08-12_1426

Megjegyzés: lehetséges, hogy várnod kell 5-15 percet a mentés után, mire megjelenik a cikk a Kindle-ödön, mert az ifttt.com csak minden 15 percben futtatja le a parancsot, plusz még a FiveFiltersnek is kell egy kis idő, amíg Kindle formátumra konvertál.

Garantálom, hogy több idegennyelvű cikket fogsz így olvasni, jobban fogod élvezni őket és többet fogsz belőlük tanulni (a Kindle beépített nyelvtanulós dolgai miatt).

Mit gondolsz erről a cikkről? Mivel nagyon szeretek ilyen produktivitási dolgokkal piszmogni, ezért ha van rá igény, a jövőben több ilyet fogok írni.

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT
Ugrás az oldal tetejére