Extenzív olvasás – így használd az olvasást a nyelvtudásod hatékony fejlesztésére

Köztudott, hogy az olvasás hasznos ha valaki egy új nyelvet tanul. Na igen, de mégis hogyan olvassak és élvezzek egy könyvet úgy, hogy a felét (vagy még többet) egyáltalán nem is értem? Hogyan fogok én ebből valamit is tanulni?

Az olvasás egy meglehetősen összetett folyamat és egy csomó pici képességből áll össze. Amikor a reggeli kávé mellett átfutod a híreket, az is olvasás. Amikor a vasúti menetrendet böngészed, hogy megtaláld mikor indul a vonatod, az is olvasás.

Amikor megpróbálod megérteni a NAV négy oldalas, jogi körmondatokkal meghintett levelét, amelyben igazából csak arról van szó, hogy minden rendben van az ügyeiddel, az is olvasás. Amikor lefekvés előtt, pusztán szórakozásból, kikapcsolódásból elolvasol pár oldalt egy izgalmas regényből, az is olvasás.

Az összes fenti tevékenység olvasás, de alapvetően különböznek egymástól. Az agyunknak más részeit használjuk fel hozzá, máshogy értelmezzük a dolgokat és teljesen más a céljuk is.

Mi köze mindennek a nyelvtanuláshoz?

Ugye ismerős az az érzés, amikor nagy hévvel beleveted magad egy új könyvbe az általad tanult nyelven, és az első oldaltól kezdve minden egyes szót kiszótárazol, minden mondatot alaposan értelmezel és feldolgozol.

Egészen a második oldal feléig.

Itt ugyanis elfogy az ember türelme, elege van a sok új szóból, az ujjai már zsibbadnak a sok szótárazástól.

Tipp: egy ebook olvasó, és az elektromos szótárak meglehetően felgyorsítják ezt a folyamatot. Vallom, hogy az elmúlt 10 év legjobb vásárlása nálam egy _be879ccf_

Akkor mégis mi a megoldás?

Egy új nyelv tanulásánál el kell hagyni a megszokott sémákat, és teljesen új szögből kell megközelíteni a dolgokat. A válasz tehát: extenzív olvasás. De mit is jelent ez pontosan?

Amiről a bevezetőben írtam az intenzív olvasás. Ilyenkor minden idegszáladdal az előtted lévő szövegre koncentrálsz, minden szót és nyelvtani egységet alaposan egyenként megrágsz. Mire a végére érsz (az általában rövid) szövegnek, elmondhatod, hogy ezt teljes mértékben érted.

Az extenzív olvasás az előzőnek pontosan az ellentéte.

Ennek a lényege nem az, hogy mindent megérts, hanem hogy minél több betűt elolvass a szemeddel. Ennyi és nem több. Elég, ha a történetet nagyjából érted, a lényeg a mennyiségen van. Jó eséllyel lesz a szövegben pár ismerős dolog, aminek örülhetsz, hiszen így szövegkörnyezetben láthatod  hogy hogyan használják ezeket a szavakat/kifejezéseket.

Ha jobban érdekel a mögötte lévő elmélet, olvasd el ezt a cikket az inputról.

A személyes hősömnek tartott Lomb Kató is így tanult nyelveket (nem is keveset!): elkezdett olvasni, és ahelyett, hogy azon aggódott volna, mit nem ért, egyszerűen aláhúzta azokat a szavakat, amiket már értett vagy felismert. Tehát nem a negatívra, hanem a pozitívra koncentrált. Meg is tanult 16 nyelven – mindezt jóval az internet kora előtt.

Hátránya az extenzív olvasásnak csak egy van: hogy hosszú és lassú folyamat. Rengeteg szöveget kell elolvasnod ahhoz, hogy a nyelv szépen lassan összeálljon benned, elkezdd látni a mintákat és később magad is elkezdd használni őket. A jó hír, hogy 2015-ben gyakorlatilag bármilyen nyelven végtelen mennyiségű anyag érhető el ingyenesen – kifogás tehát nincs.

2009-ben, amikor nekivágtam a spanyoltanulásnak, pár hónap után elővettem a Harry Potter első részét, elkezdtem olvasni és bőszen aláhúzogatni a dolgokat, amiket már értettem. Jó pár hétig eltartott mire végigmentem rajta, és rettenetesen sok dolgot nem értettem (noha a könyvet már olvastam előtte magyarul, így nagy vonalakban képben voltam).

Miután befejeztem kíváncsiságból újrakezdtem, és megdöbbenve vettem észre, hogy legalább kétszer annyit értettem belőle, mint az első alkalommal. Tehát ha látszólag nincs is fejlődés, bizony akkor is van.

Egyszerűen csak bízni kell magadban és olvasni. Sokat.

Hogyan használd az extenzív olvasást

Anno a spanyolnál én még ösztönből csináltam egy csomó mindent, azóta azonban rengeteg szakcikket és módszertani kutatást olvastam a témában, így gyorsan összefoglalom, hogyan lehet az extenzív olvasást a lehető legjobban és leghatékonyabban használni a nyelvtudásod fejlesztésére:

 • Válassz egy olyan könyvet, ami érdekel: ha unalmas, vagy nem érdekel a téma félre fogod dobni. Én nagyon szeretem a Harry Potter könyveket (ne röhögj!), így az sem zavart, hogy tele volt hülye, kitalált szavakkal.
 • A könyv ne legyen se túl könnyű, se túl nehéz: az adott szinted felett legyen egy picivel. Ezt művészet belőni, de a nagyobb nyelveken léteznek könnyített olvasmányok (sokszor híres könyvek leegyszerűsített verziója).
 • El kell fogadnod, hogy nem fogsz mindent érteni. Mindössze ennyi: el kell fogadnod. Nem kell vele semmi mást csinálni. Nem kell felhördülni, mérgesnek lenni rajta, egyszerűen csak mindig olvass tovább. Meg lesz a hatása, saját tapasztalatból tudom.
 • Egy olvasási periódus legalább 20-30 perces legyen: az extenzív jelentése kiterjedt, átfogó. Átfogóan nem lehet 2 percben olvasni.
 • A célod minden periódusnál az legyen, hogy eljuss a fejezet végére, ne az, hogy minél több szót nézz ki a szótárból.
 • Amint felszabadítottál fél órát, ülj le, kezdj el olvasni és olvass legalább 30 percig. Ennyi az egész. Olvass 30 percig, csináld minden nap egy hónapig, és meglepődve fogod tapasztalni, hogy mennyit fejlődött a tudásod.
 • Természetesen használhatsz szótárat, ha valamit nagyon nem értesz (ha viszont kínlódsz a szöveggel, akkor egyszerűbb könyvet kell keresned). A legjobb szabály az, hogy minden oldalon maximum 1-2 szót nézhetsz meg, így nem fogsz túlzásba esni és nem veszi el a figyelmed a történetről.

Mit olvass?

Bármit, ami érdekel és lehetőleg könyv. Egy cikk a fehérszarvú rinocéroszok életéről is érdekes lehet, de mire belejönnél az olvasásba, megszoknád, hogy milyen szavak és fordulatok vannak a cikkben, addigra vége. Egy jó író stílusa konzisztens, ugyanazokat a szófordulatokat használja újra és újra, így könnyítve a dolgodat.

A legtöbb könyvesboltban van egy csomó szintekre osztott, könnyített olvasmány is – némelyikhez elég már 600 szó ismerete is.

Természetesen a már említett Kindle ideális partner az extenzív olvasásra, mert bárhová magaddal vihetem és zilliárd könyv ráfér. Mindig azt olvasom, amihez éppen kedvem van. Ha nincs Kindle-d, akkor regisztrálj a bliubliu.com oldalon, mert itt válogathatsz egy csomó könyvből, amelyekhez a bliu bliu ad segítséget az olvasáshoz (automatikus szókiemelés).

Most, hogy sikerült a német felsőfokú nyelvvizsgám, nem szeretném ha a tudásom hanyatlana. Sőt, szeretném javítani. Ennek egy nagyon egyszerű és élvezetes módja az olvasás.

Így folyamatosan használom a nyelvtudásom, és folyamatosan tanulok új szavakat, kifejezéseket (amik természetesen egyből bekerülnek az Ankiba). Én például nagyon szeretem a sci-fit és a fantasy regényeket is, így a régi kedvenceimet vettem elő és szépen végigmegyek rajtuk. Mondhatni, összekötöm a kellemest a hasznossal.

Frissítés: az új cikkben arról olvashatsz, hogyan lehet a lehető legkényelmesebben idegennyelvű cikkeket olvasni. Erre találod. 

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

 • Nagi

  Azt is csináltam nem egyszer, hogy hangoskönyv, és a könyvet olvastam közben, mert így legalább hallom és nem állok meg azon gondolkodni, hogy ez most micsoda, mert akkor mindent meg kell állítani, újra indítani, tekerni. Pár oldal után elkezd az ember belerázódni és a több irányból érkező inger hatékonyabb. Tény, hogy nagyon fárasztó, és eleinte kiborító, hogy nem tudja az ember rendesen követni.

  • Igen, ez nekem is nagyon bejött! 🙂

 • Pingback: A tanulás 20 alapvető szabálya (a nyelvtanulásra alkalmazva) - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német nyelvtanulás 6 lépésben - Kezdők útmutatója - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: A hónap nyelvtanulója – Orosz Krisztián - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Angol nyelvtanulás - hol a francba kezdjem? - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Pocketből Kindlre: kényelmes olvasás egy kattintásra - Öt év - öt nyelv+()

 • Csaba

  Jó cikk! Köszi.

  • Köszi Csaba, örülök, ha tetszik! 🙂

 • Martin

  Köszi, ponti itt tartok hogy olvasok gyermek könyveket németül és szótárazok szinte megállás nélkül.
  Az lenne a kérdésem, a kiszótárazott szót amit megnézek, valahova jegyezzem fel írjam át magamnak és tanuljam be? Vagy mi ennek a menete, most álltam neki a tanulásnak 0-ról indítom és gondolván hogy ha olvasom az adott nyelven íródott könyveket már sokat segít, és itt is olvastam róla. Más féle módszereket is használni fogok, meghasználok is.
  De ez az olvasásos fordításos dolog még nem fejlődött ki nálam, ezért is volt jó a cikk, csak kicsit bővebb segítségre lenne szükségem, e módszerbe.
  Köszönöm.

  • Szia Martin, ha így olvasol, akkor a mennyiségért olvasol, nem a szótárazásért. 🙂 De ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, akkor írd fel egy külön papírra őket és később válaszd ki azokat, amiről úgy gondolod, hogy neked fontos és később még jól jöhet és tanuld meg őket. De olvass, olvass, olvass. 🙂 Hajrá!

   • Martin

    Köszönöm. Már alig várom az újabb írásaidat. Vettem az időt és lelkesedést a német nyelv elsajátításához és végig olvastam az egész blogodat. Az összes megjelent cikkedet a kezdetektől a legújabbig. Nagyon sok erőt merítettem. Várom a szept. 13 ai előadásodat.
    Köszönöm

 • Huxley

  Tapasztalatom a könnyített olvasmányokkal van (nem tudom mennyire számít reklámnak de ilyenek pl Oxford bookworms, és a penguin könyvek). A módszerem, ahogyan ezeket a könyveket használom abból áll, hogy először meghallgatom az adott könyvet (nagyjából értem), elolvasom (többet értek). Ez a része a szórakozás része. Utána következik a tanulás, elemzés rész, amely úgy nézz ki, hogy a 2. olvasásra a nem ismert fordulatokat, idomákat, szavakat kiszótárazom (így egészen megértem a szöveget) és végül a szöveget magam előtt tartva újra meghallgatom (ezzel a kiejtés is rögzül). Egyenlőre a stage 1 szinten olvasok.

  • Tök jó, én is így csinálom!:)

 • Luchador1

  szia!

  Én is épp németül tanulok, és érdekelne, hogy sci-fi fantasy témában mi az ami könnyebb nyelvezetű, kis szókinccsel is élvezhető?

  • Én most a Dragonlance könyveket olvasom németül. 🙂

   • Luchador1

    Köszi 🙂 Úgyis rég olvastam, ideje feleleveníteni 🙂

 • Timka

  Sziasztok! Kipróbáltam az ANKI-t, de én nem találtam telepített szavakat, így meg nagyon nehézkes, hogy saját magamnak kell összeszedni. Kezdő vagyok és milyen jó lett volna hozzá egy alap és azt bővítgetni. 🙁 De a cikk tetszett. Köszi!

  • Ildikó

   Szia!

   Itt találsz több kártyacsomagot:
   https://ankiweb.net/shared/decks/hungarian

   Én is így indultam neki, hogy keresek csomagokat, és majd azokat gyakorlom, de hamar rá kellett jönnöm, hogy az előre megkapott kártyákkal jóval nehezebben ment a tanulás, mint azokkal, amiket én töltöttem fel. Mert amiket én kreáltam, azokkal volt “kapcsolatom”, tudtam valamihez kötni: egy érdekes cikkhez, a kedvenc sorozatomhoz, bármihez. Ráadásul a “beírás” alatt foglalkoztam is vele, így még jobban megragadt.

   Ettől függetlenül nagyon jó kis csomagok vannak a fentebb ajánlott oldalon, kár, hogy én nem igazán vettem hasznukat 🙁 Remélem Neked hasznodra válik! Jó tanulást!

   • Timka

    Köszönöm Ildikó a kedvességed!

  • szevasz

   Szia Timka!

   Kész kártyacsomagokat a https://ankiweb.net/shared/decks/ oldalon találsz, én először onnan töltöttem le a Headway könyvekhez tartozó csomagokat kezdőtől az upper-intermediate-ig. Kiindulásnak jó, de azok is tartalmaz(hat)nak hibákat. Saját tapasztalat szerint jobbak a saját készítésű csomagok.

   • Timka

    Köszönöm szevasz! Tetszik a neved.

Ugrás az oldal tetejére