Azért szeretem a blogot írni, mert rengeteg érdekes emberrel összehoz. Itt van például Feri, aki 17 éves létére példamutató szorgalomról tesz tanubizonyságot. Három nyelven beszél középfokon, de másik négyet még saját érdeklődésből tanul – és mindenből a maximumra törekszik.

Mutatkozz be röviden az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak! Ki vagy, mit kell tudni rólad?

Sziasztok kedves Olvasók! Én Feri vagyok, 17 éves, és egy debreceni gimnáziumban tanulok. A sport mellett a nyelvtanulás a hobbim.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Általános iskola első osztálya óta tanítanak nekem német nyelvet, amelyet most gimnáziumban is tanulok. Persze ezt a nyelvtanítást nem úgy kell elképzelni, mint egy nyelvtanfolyamét. Sajnos minden évben más nyelvtanárt kaptunk, mert az általános iskolában csak mi tanultunk németet, és a mi fejlődésünkkel nem nagyon foglalkoztak, az angolosokéval ellentétben.

Minden évben ugyanazt kellett tanulnunk, mert hiába magyaráztuk el a tanároknak hol is tartunk, ők úgy gondolták, hogy majd ők többre viszik – nem így történt. Ennek eredményeképp megindult a „nemtanulás” időszaka az egész csoportban.

Édesanyám ekkor régi ismerőséhez küldött, aki német-orosz szakos tanárként dolgozik egy szakiskolában Debrecenben. Neki köszönhetem, hogy megszerettem a nyelvek tanulását, és hogy a német tudásom nem merült feledésbe. Valamint az Ő hatására jelentkeztem német szakirányra abba a gimnáziumba, ahova most is járok. Amikor vége lett a felvételinek gondoltam, hogy elkezdek oroszt tanulni a tanárnőnél.

Ezen kívül magamtól kezdtem el foglalkozni abban az időben az angol nyelvvel, mert manapság ez elengedhetetlen és persze nem akartam kivétel lenni. Amikor úgy éreztem, hogy ezen a 3 nyelven már elértem egy bizonyos szintet (B2), belevágtam más nyelvek tanulásába.

Azt mondják, hogy aki egy szláv nyelvet ismer annak a többi könnyebben fog menni. Én igazolhatom, hogy ez tényleg így van! A szláv nyelvek közül a csehvel, lengyellel és szerb-horváttal kezdtem el foglalkozni. Ezután, hogy ne legyen olyan unalmas, magamtól belevágtam a spanyolba. Természetesen egyik nyelvet sem fogom elhagyni B2-es szinten. Mindegyiken felsőfokon szeretnék tudni, de ez nem megy egyik pillanatról a másikra sajnos.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+-t?

Szerintem minden nyelvtanuló kíváncsi arra, hogy mások hogyan tanulnak. Mindenki tanulni akar a másiktól, válaszokat találni néhány fontos kérdésre: Hogyan tanuljunk szavakat? Esetleg, hogy a nyelvtan olyan fontos-e, mint ahogy azt tanítják nekünk?

Én a Google segítségével találtam meg a blogot, amikor arra kerestem a választ, hogy önállóan lehet-e nyelvet tanulni. A blogon nem csak erre a kérdésemre találtam választ, hanem szinte mindenre, ami a nyelvtanulással kapcsolatos.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Én a könyvekre esküszöm. A könyvekben nagyon sok, fontos információt megtalálhatunk anyanyelvünkön a célnyelv nyelvtanáról, kiejtéséről. Viszont sok más emberhez hasonlóan időnként megunom a könyveket, és egy kicsit modernebb módszerekre vágyom.

Ezért követem az ismert közösségi oldalon az általam tanult nyelveken íródott hírportálokat, viccoldalakat. Minden nap van friss hír, friss vicc, így akarva-akaratlanul is érintkezek az adott nyelvvel, és nem tudom megállni, hogy ne fordítsam le, esetleg a vicceket ne tanuljam meg.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az, ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

A nyelvtanulásban erősségem a sokak által utált nyelvtan. Az orosz nyelv durva nyelvtanra épül, és ha egy téglát kihagyok az egész épület leomlik, vagyis az általam beszélt nyelv semmivé válik. Kénytelen voltam a nyelvtannal együtt boldogulni, mindig a tökéletességre törekedni.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

A szótanulás az én mumusom, mindent elkövetnék annak érdekében, hogy kihagyhassam az életemből a szavaknak a magolását. (Pedig annyira nem is nehéz, ha az ember használja a mnemonikákat és az Ankit. – Bálint)

Hogyan lendültél túl rajta?

A „cetlis” módszert alkalmazom. A szobámban minden szekrényt, tárgyat megnevezek a tanult célnyelven, így akaratlanul is elolvasom, és minél többször, annál nagyobb a valószínűsége, hogy meg is jegyzem azt.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban?

Minden nyelv megtanulásában más dolog motivál, motivált. Amikor elkezdtem oroszul tanulni akkor gyönyörű kultúrával és fantasztikus irodalommal rendelkező néppel ismerkedtem meg. Az motivált, hogy megértsem az orosz táncosokkal készült interjúkat, valamint hogy a klasszikusokat eredetiben el tudjam olvasni.

Debrecenben nemrég volt az U18-as 3×3-as kosárlabda világbajnokság, ahova rengeteg országból érkeztek emberek. Én önkéntesként dolgoztam, és ott éreztem leginkább annak hátrányát, hogy nem tudok spanyolul beszélni.

Pár önkéntes, akikkel egy helyre voltam beosztva, tudtak spanyolul és így könnyen szóba elegyedtek pár kedves sportolóval. Úgy éreztem, hogy nekem is meg kell tanulnom spanyolul, hogy ilyen kedves, mosolygós emberekkel tudjak beszélgetni.

Ha csökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled?

A fent említett dolgokra gondolok, vagy leülök kicsit pihenni, és utána sokkal könnyebben megy a tanulás. Ezekben a „szünetekben” zenét hallgatok, megpróbálok teljesen kikapcsolni.

Mi az az egyetlen egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Olvastam Lomb Kató Így tanulok nyelveket című könyvét. Meglepődtem, hogy hogyan képes egy ember ennyi nyelven beszélni. Mai napig szeretnék felérni hozzá, ami remélem sikerülni fog valamikor.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Debrecenben sosem kérdeztek meg engem külföldiek. Mindig akkor akartak útbaigazítást kérni tőlem, amikor én sem tudtam, hogy most pontosan hol is vagyok. Ez történt velem Budapesten és Bécsben is. 🙂

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Azt tanácsolnám minden nyelvtanulónak, hogy sose adja fel! Ha pedig van egy nyelv, ami nem akar menni, azt nyugodtan pihentessék egy darabig. De helyette kezdjenek el egy másikat, ami felé elkötelezettebbek. Sose gondoljátok Kedves Nyelvtanulók, hogy „muszáj megcsinálnom a nyelvvizsgát”, „muszáj megtanulnom ezt a nyelvet , mert…”, ha valamit úgy kezdünk el, hogy muszáj, akkor nem érünk el olyan eredményeket, amelyeket akarunk. Csak akkor kezdjünk el nyelvet tanulni, ha van kellő motiváció!

Van egy inspiráló nyelvtanulási történeted? Írj egy levelet a balint kukac otevotnyelv pont com címre, és több tízezer embert motiválhatsz a történeteddel itt a blogon.