A hónap olvasója: Demeter Emese

Emese a nyelvtanulás szerelmese. Kedvenc tanulási módszereivel a tanulás sokkal inkább szórakozás, mint feladat vagy teher, ráadásul mindig igyekszik összekötni hasznos elfoglaltságokkal is. Így csinálja >>

Mutatkozz be röviden az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak! Ki vagy, mit kell tudni rólad?

Pappné dr. Demeter Emese vagyok, 39 éves és gyógyszertechnológusként dolgozom egy hazai gyógyszergyárban. Munkám során az angolt használom. Hobbim a nyelvtanulás és a nyelvkönyvek begyűjtése a tanuláshoz. Nem születtem nyelvzseninek, de nekem teljesen természetes, hogy mindig tanulok valamit.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Az angollal 30 éve ismerkedtem meg, középfokú nyelvvizsgát 10 éve szereztem. Ez az alapnyelv, minden mást ehhez viszonyítok, ha tanulok. Németet 2 évig tanultam, majd érettségi után valahogy abbamaradt.

Magánóra keretében kezdtem el tanulni, nagyon izgalmas volt az angol után egy új nyelv világát felfedezni. Úgy gondolom ekkor szerettem meg a nyelveket. Egy nagyon jól felépített könyvből tanultam és úgy érzem, hogy bármikor újra tudnám kezdeni, mert jól volt összerakva az egész. Már beszereztem az LDL-t, hogy bármikor újrakezdhessem.

A nagy szerelem a spanyol, első látásra. Öt éve mindenképpen ki akartam próbálni a villámtanulást és úgy gondoltam, hogy egy olyan nyelvvel kell megpróbálnom, amiből egy szó sem tudok. Mivel 5 nyelven volt kapható a tanfolyam, angolt és németet már tanultam, franciát is 1 évig, maradt az olasz vagy a spanyol. Végül a spanyol mellett döntöttem, ezt éreztem igazi kihívásnak.

Megvettem a 20 leckés VillámSpanyol könyvet CD-vel és nagy lelkesedéssel nekiálltam.

Mivel azt ígérték villámgyorsan meg fogok tanulni spanyolul arra gondoltam, hogy kell valami, amivel felmérhetem mit tudok. Ezért beiratkoztam egy középfokú írásbeli nyelvvizsgára.

Három hónapig hallgattam a CD-ket vizsga előtt, igaz napi szinten 1-2 órát, de a legnagyobb meglepetésemre 66%-t értem el a vizsgán, minden feladatot minimum szinten teljesítve. Ez kicsit ijesztő is volt, mert soha nem alkottam önállóan mondatokat, nem beszéltem senkivel spanyolul, a nyelvtant sem nagyon tudtam, de mégis fogalmazást írtam, fordítottam. Jó volt ez a rózsaszín köd, mert akkor még nem tudtam, mit nem tudok. Most már tudom. 🙂

Ezután a spanyoltanulás abbamaradt, és elkezdtem angolul olvasni többszáz oldalas regényeket. Nagyon megtetszett, sokat lehet így tanulni, ez az egyik kedvenc módszerem, mert egyben szórakozás is.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+-t?

2012-ben találtam rá a blogodra, mert mindig is kutattam a neten, hogyan tanuljunk meg egy nyelvet kicsit másképp, mint a hagyományos módszer. Nagyon sok jó írást találtam és örültem, hogy nem vagyok egyedül, más is szeretne másképp tanulni, az időt optimálisabban kihasználni.

A blogon nekem a legfontosabb írások azok, amik egy kicsit a nyelvtanuló lelkivilágával is foglalkoznak. Könnyű mélypontra jutni, de ha látod, hogy más is hasonló cipőben jár, tudod, hogy nem vagy egyedül, ez a nyelvtanulás velejárója, és újabb lendületet ad a folytatáshoz.

A blogon kutatva jutottam el az Unlimited Spanish audio leckékhez. Nagyon elégedett vagyok vele, mert annyira tele lesz a fejem a spanyollal sok hallgatás után, hogy már a macskámhoz is spanyolul szoktam beszélni ilyenkor. Kicsit furcsán néz rám, de megértően bólogat. Ilyen a feltétel nélküli szeretet. 🙂

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Kedvenc módszerem a hangos leckék használata, de a legjobb, ha megvan hozzá írásban is az anyag, mert vizuális típus vagyok. A villámtanulás és az US is erre épül. A másik nagyon jó módszer számomra az olvasás.

A duolingo is nagyon tetszik, kb. felét végig vettem a spanyol tanfolyamnak.

Keresem még a legjobb módszert a beszédkészség fejlesztésre. Tőled tanultam egy nagyon jót erre, az autológiát, amit az angoltanulás során már kipróbáltam. Sok kitartást és elkötelezettséget igényel, ezen még dolgozom.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az, ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

Az erősségem a szótanulás, ha látom leírva, akkor nagyon gyorsan tud rögzülni. A passzív tudásomat nagyon gyorsan tudom fejleszteni. Minél több nyelvet ismerek annál egyszerűbben nő a passzív tudásom, mert a szavakat könnyű kitalálni a többi ismert nyelvből, főleg a latin eredetűek esetében.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

A spanyoltanulás során nemrég kifogott rajtam egy múlt idő (indefinido), amin nagyon nehezen lendültem át.

Hogyan lendültél túl rajta?

Tovább kutattam a neten, és találtam egy jó spanyolos honlapot, ahol elmagyarázták érthetően. Készítettem egy elmetérképet (a villámolvasás egyik lépése), így minden a helyére került.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban?

A motivációm az, hogy „mindent tudni akarok azonnal az adott nyelven”. Ez néha hátrány is lehet, ilyenkor lassítani kell.

Ha a motiváció csökken, akkor áttérek egy másik nyelvre. Elkezdek angol regényeket olvasni, és pár nap múlva már a spanyol könyvek után áhítozom. Mostanában sok spanyol zenét hallgatok, letöltöm hozzá a szöveget, és így a szórakozás egyben nyelvtanulás.

Most épp az motivál, hogy nagyon szívesen részt vennék egy önismereti tréningen, ami Magyarországon jelenleg nem elérhető. Viszont november végén Madridban szerveznek egyet, és még akár részt is vehetnék rajta, ha sikerülne eljutnom középszintre.

Ha csökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled?

Amikor csökken a motiváció, akkor inkább a nyelvtanról áttérek az olvasásra, és így már szórakozássá válik a tanulás. Később persze rájövök, hogy hiányosságok vannak a nyelvtantudásomban, így lesz kedvem folytatni.

Mi az az egyetlen egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

A legnagyobb hatással az audio nyelvleckék voltak rám, mert nagyon sok anyagot meg lehet hallgatni mosás, főzés, takarítás közben. Akkor kezdtem el idegen nyelven olvasni, amikor észleltem, hogy az idegen nyelvű könyvekhez alacsonyabb áron hozzá lehet jutni, mint a magyar kiadáshoz.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Egy nyelvórán történt, hogy nyelvbotlásból azt mondtam a tanárnak, hogy tetszik nekem (‘like it' helyett sikerült ‘like you'-t mondanom), de teljes lelki nyugalommal azt válaszolta, hogy ő már foglalt. Azóta jobban odafigyelek, hogy mit mondok. 🙂

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Szerintem a legfontosabb, hogy megtaláld az ideális tanulási módszert. Amint megtaláltad hidd el, hogy meg tudod csinálni és még ennél is fontosabb, hogy a nyelvtanulás szórakozás legyen.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak