Sikerült a német BME felsőfokú nyelvvizsga! – Így csináltam

2015. május 9-én szóbeli német felsőfokú nyelvvizsgát csináltam a BME-n. Az eredményt 30 napon belül ígérték - a tét pedig nagy volt, hiszen a kalandjaimat több tízezer ember követi >>

2015. május 9-én szóbeli német felsőfokú nyelvvizsgát csináltam a BME-n. A tét pedig nagy volt, hiszen a nyelvtanulási kalandjaimat több tízezren olvassák. Szerettem volna megmutatni, hogy el lehet érni egy nyelvből a felső fokot egy év alatt (újrakezdő szintről).

A szabályok szerint 30 napon belül eredményt kell közölniük, ám a BME előre megmondta, hogy már június 1-jén ki fogja tenni a pontszámokat, délután öt óráig.

Mivel közvetlenül a vizsga után egy háromhetes nomád túrára indultam, tudtam, hogy esélyem sem lesz megnézni az eredményt – így a páromat kértem meg, hogy nézegesse a BME honlapját és azonnal írjon, ha megvan az eredmény.

Már rohadt feszült voltam, tudni akartam, hogy mi a végeredmény – úgy éreztem, hogy kétesélyes. A szóbeli jól ment, a hallgatás nem annyira.

A pontozás

A szóbeli rész két alrészre bomlik: a beszédkészségre 75 pont szerezhető (ebből minimum 30-at el kell érni), a hallott szöveg értésére pedig 60 pontot lehet kapni (ebből minimum 24-et kell elérni). Összesen tehát 135 pont a maximum, ebből 60%-ot (81 pontot) kell teljesíteni a sikeres vizsgához.

BME német felsőfokú szóbeli pontok

Az SMS

Egy kis malőrnek köszönhetően az autónk Norvégiában lerohadt, így június 1-jén (is) kényszerpihenőre voltunk. A többiek úgy döntöttek, hogy horgászással fogják agyonütni az időt, míg én a lélegzetállító hegyekben gyönyörködtem.

norvégiai fjordok
12:35-kor pittyent a telefon, remegve nyúltam utána, mert tudtam, hogy EZ lesz az az sms. Mindössze ennyi állt benne:

GRATULÁLOK!!! 70%!

Azonnal felkiáltottam, mire a többiek néztek nagy furcsán, hogy mi a bajom, én meg csak annyit bírtam kinyögni, hogy megvan a német felsőfokú nyelvvizsgám!

A részletek

Mivel a pontozási és értékelési rendszer enyhén szólva is káosz, Juditnak eltartott pár percig mire kisilabizálta ebből, hogy miről is van szó:

bme német felsőfokú eredményközlő lap

Ugyanis itt a pontok és százalékok össze vannak keverve, de úgy, hogy a lapon nincs rajta, hogy mennyiből elérhető. Így oda-vissza kellett nézegetni a honlap kiírása és az eredmény között és visszaszámolnia az eredményt, így jöttek ki a részletek:

Összesen elérhető pontszám: 135
Minimum pontszám: 81
——————————–
Beszédkészség: 75/64 (85%)
Hallás utáni szövegértés: 60/30 (50%)
Összesen 135/94 (70%)

Konklúzió

2014. március 20-án kezdtem neki a német (újra)tanulásának, egy bő évet tettem bele, és nem csak mások, de magam előtt is bizonyítani akartam. Hogy igenis, a nyelvtanulás nem akkora ördöngösség, hogy megfelelő módszerekkel, egy kis időmenedzsmenttel, hozzáállással és seggel bármilyen szint elérhető. És hogy az Öt év – öt nyelv+ azoknak is hasznos lehet, akik önállóan szeretnének magasabb szintre eljutni egy nyelvben.

Ahogy ígértem, írni fogok egy megaposztot, amiben pontosan, mindent lépésről lépésre összeszedek, hogy ha valaki kezdő szintről szeretne eljutni a felsőfokú németig, akkor meglegyen hozzá az iránytű.

Be kell valljam, nem volt egyszerű, mert nem mindig tudtam, hogy mit csinálok, sokszor kedvetlenedtem el, a környezetemben élők idegeire mentem már, de mindig volt valaki (család, barátok és persze ti), aki túlsegített a nehezebb pontokon.

Hogyan tovább?

A vicces az az egészben, hogy úgy érzem, hogy a német számomra csak most kezdődik el igazán. Félreértés ne essék, nagyon jó érzés, hogy megvan a vizsga, de tudom, hogy mennyi mindent nem tudok még, hogy mennyi mindent nem értek még – viszont ami a legfontosabb, hogy a lelkesedésem továbbra is megvan. Amennyire megutáltatták velem az iskolában a nyelvet, annyira megszerettem azt az önálló tanulás során és szeretném még tovább fejleszteni.

Köszönetnyilvánítás

Ez marad legutoljára, de ez a legfontosabb. Köszönet a páromnak, Juditnak, hogy mindig bátorított, hogy hitt bennem és mindig támogatott. Köszönöm a barátaimnak és a családomnak, hogy elviseltek (időnként nem lehetett egyszerű!), a tanáraimnak (Eszternek, Piroskának és Anitának), hogy mutatták az utat, valamint neked is, kedves olvasó, hogy figyelmeddel megtisztelted a projektet, a blogot.

Hogy mindig volt egy jó szavatok, mindig bátorítottatok, hogy a vizsga előtt személyes üzeneteket írtatok, hogy szurkoltok, hogy gondoltok rám. Éreztem, hogy velem volt az Erő! 🙂

Frissítés: Az egy év nyelvtanulási tapasztalatait itt foglaltam össze egyben. 

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak