A német felsőfokú nyelvvizsga eredménye

2015. május 9-én szóbeli német felsőfokú nyelvvizsgát csináltam a BME-n. A tét pedig nagy volt, hiszen a nyelvtanulási kalandjaimat több tízezren olvassák. Szerettem volna megmutatni, hogy el lehet érni egy nyelvből a felső fokot egy év alatt (újrakezdő szintről).

A szabályok szerint 30 napon belül eredményt kell közölniük, ám a BME előre megmondta, hogy már június 1-jén ki fogja tenni a pontszámokat, délután öt óráig.

Mivel közvetlenül a vizsga után egy háromhetes nomád túrára indultam, tudtam, hogy esélyem sem lesz megnézni az eredményt – így a páromat kértem meg, hogy nézegesse a BME honlapját és azonnal írjon, ha megvan az eredmény.

Már rohadt feszült voltam, tudni akartam, hogy mi a végeredmény – úgy éreztem, hogy kétesélyes. A szóbeli jól ment, a hallgatás nem annyira.

A pontozás

A szóbeli rész két alrészre bomlik: a beszédkészségre 75 pont szerezhető (ebből minimum 30-at el kell érni), a hallott szöveg értésére pedig 60 pontot lehet kapni (ebből minimum 24-et kell elérni). Összesen tehát 135 pont a maximum, ebből 60%-ot (81 pontot) kell teljesíteni a sikeres vizsgához.

BME német felsőfokú szóbeli pontok

Az SMS

Egy kis malőrnek köszönhetően az autónk Norvégiában lerohadt, így június 1-jén (is) kényszerpihenőre voltunk. A többiek úgy döntöttek, hogy horgászással fogják agyonütni az időt, míg én a lélegzetállító hegyekben gyönyörködtem.

norvégiai fjordok
12:35-kor pittyent a telefon, remegve nyúltam utána, mert tudtam, hogy EZ lesz az az sms. Mindössze ennyi állt benne:

GRATULÁLOK!!! 70%!

Azonnal felkiáltottam, mire a többiek néztek nagy furcsán, hogy mi a bajom, én meg csak annyit bírtam kinyögni, hogy megvan a nyelvvizsgám!

A részletek

Mivel a pontozási és értékelési rendszer enyhén szólva is káosz, Juditnak eltartott pár percig mire kisilabizálta ebből, hogy miről is van szó:

bme német felsőfokú eredményközlő lap

Ugyanis itt a pontok és százalékok össze vannak keverve, de úgy, hogy a lapon nincs rajta, hogy mennyiből elérhető. Így oda-vissza kellett nézegetni a honlap kiírása és az eredmény között és visszaszámolnia az eredményt, így jöttek ki a részletek:

Összesen elérhető pontszám: 135
Minimum pontszám: 81
——————————–
Beszédkészség: 75/64 (85%)
Hallás utáni szövegértés: 60/30 (50%)
Összesen 135/94 (70%)

Konklúzió

2014. március 20-án kezdtem neki a német (újra)tanulásának, egy bő évet tettem bele, és nem csak mások, de magam előtt is bizonyítani akartam. Hogy igenis, a nyelvtanulás nem akkora ördöngösség, hogy megfelelő módszerekkel, egy kis időmenedzsmenttel, hozzáállással és seggel bármilyen szint elérhető. És hogy az Öt év – öt nyelv+ azoknak is hasznos lehet, akik önállóan szeretnének magasabb szintre eljutni egy nyelvben.

Ahogy ígértem, írni fogok egy megaposztot, amiben pontosan, mindent lépésről lépésre összeszedek, hogy ha valaki kezdő szintről szeretne eljutni a felsőfokú németig, akkor meglegyen hozzá az iránytű.

Be kell valljam, nem volt egyszerű, mert nem mindig tudtam, hogy mit csinálok, sokszor kedvetlenedtem el, a környezetemben élők idegeire mentem már, de mindig volt valaki (család, barátok és persze ti), aki túlsegített a nehezebb pontokon.

Hogyan tovább?

A vicces az az egészben, hogy úgy érzem, hogy a német számomra csak most kezdődik el igazán. Félreértés ne essék, nagyon jó érzés, hogy megvan a vizsga, de tudom, hogy mennyi mindent nem tudok még, hogy mennyi mindent nem értek még – viszont ami a legfontosabb, hogy a lelkesedésem továbbra is megvan. Amennyire megutáltatták velem az iskolában a nyelvet, annyira megszerettem azt az önálló tanulás során és szeretném még tovább fejleszteni.

Köszönetnyilvánítás

Ez marad legutoljára, de ez a legfontosabb. Köszönet a páromnak, Juditnak, hogy mindig bátorított, hogy hitt bennem és mindig támogatott. Köszönöm a barátaimnak és a családomnak, hogy elviseltek (időnként nem lehetett egyszerű!), a tanáraimnak (Eszternek, Piroskának és Anitának), hogy mutatták az utat, valamint neked is, kedves olvasó, hogy figyelmeddel megtisztelted a projektet, a blogot.

Hogy mindig volt egy jó szavatok, mindig bátorítottatok, hogy a vizsga előtt személyes üzeneteket írtatok, hogy szurkoltok, hogy gondoltok rám. Éreztem, hogy velem volt az Erő! 🙂

Frissítés: Rengeteg kérdést kaptam az egész projekttel kapcsolatban, így készítettem egy ötrészes videókurzust, amiben összefoglaltam a tapasztalataimat, az általam használt eszközöket és mindent, ami ahhoz kell, hogy te is utánam tudd csinálni. A kurzus ingyenes és itt tudod elérni.

Önállóan tanulsz németül?

Én egy év tanulással jutottam el az újrakezdő német szinttől a felsőfokú nyelvvizsgáig – ennek a tanulságait gyűjtöttem össze egy ötrészes videókurzusban. Csináld végig és haladj háromszoros sebességgel! Katt ide a részletekért!

 • Tünde Vigh

  Igaz, hogy már kb 2 év eltelt, de én csak most olvasom ezt a bejegyzést és gratulálok 🙂 Igazság szerint az iskolában én sem nagyon tudtam megtanulni a németet (még most sem tudom a nyelvet) de észrevettem, hogy önálló tanulással jobb sikereket ér el az ember.

  • Köszi szépen, Tünde. 🙂 Hajrá a tanulással! 🙂

   • Tünde Vigh

    Nyomatom ezerrel 😀

 • Pingback: Az év nyelvtanulói (2015) - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német nyelvtanulás 6 lépésben - Kezdők útmutatója - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: 9 kifejezés, ami hozzásegített a német felsőfokú nyelvvizsgához - Öt év - öt nyelv+()

 • Beyzie

  Gratu, Bálint!:)
  Én az angollal szépen haladok, félévre ki is költözködtem, hogy a beszédem javuljon, azóta megint itthon nyomom, egy-két részével küszködök (-ing vagy to vonzatú igék meg melléknevek kötése, brr), de szeressük:) Azóta viszont beleszerelmesedtem a spanyolba, szóval ha egyiket “szeretgetem” éppen, bűntudatom van, hogy nem a másikat..:)

  De köszönöm, hogy rendületlenül épül a blogod, enélkül – és nélküled – anno biztos megint abbahagytam volna a próbálkozást és örök újrakezdőként tengetném napjaim:)

  • Köszi szépen és persze hajrá neked is! 🙂

 • Pingback: Extenzív olvasás - így használd az olvasást a nyelvtudásod hatékony fejlesztésére - Öt év - öt nyelv+()

 • Attila Patak

  Gratula a német nyelvvizsgához! Igazán szép teljesítmény. Én szívesen venném, ha a kínai nyelvvel folytatnád, mert nekem ez a nyelv lesz a következő, amit legalább társalgási szinten szeretnék elsajátítani.

  • Köszi Attila! A kínai nekem is szívem csücske… 😉

 • tiopeppe

  Gratulálok. Én feltétlenül javaslom, hogy próbálkozz a héber nyelvvel. Rendkivül fontos nyelv ha pénzzel dolgoznál és/vagy műszaki/orvosi/pénzügyi felsővezetésben tevékenykednél. Az én környezetemben többen ezt tervezik, de nincsenek használható forrásaik. Sok embert érdekelne hogy birkózható le ez a nyelv.

 • Attila

  Gratulálok! Jó látni, olvasni, hogy ezt is meg lehet csinálni! Én angollal küszködöm, és várom a megaposztot, sok öteltet szoktam kapni tőled! Köszönöm! Jó “pihenést” és hideg sört kívánok neked! 🙂

 • Leonárd

  Gratulálok Bálint! Reméljük minél hamarabb jön a megaposzt:-)

 • Ujrakezdő

  Zseniális! Gratula!

 • Katka

  Gratulalok!
  En szeretnek arrol olvasni, hogy ovodaskoru gyermeket hogyan, milyen anyagokkal erdemes nemetul tanitani. Kulfoldre koltozes elott. Kb. fel-1 ev lenne ra.

 • Zoltán

  Gratulálok! Már nagyon vártam a hírt, szurkoltam neked. Fél éve követem az oldaladat, inspiráló. Én is németül tanulok jelenleg, a B1-et céloztam meg. Hozzád hasonlóan a német nyelvet velem is megutáltatták anno az iskolában. Szívesen olvasnák bővebben arról hogyan élted meg a vizsgát belülről, milyen érzéseid, gondolataid voltak közben.
  Üdv!

  • Szia Zoltán,

   Köszi! Írom már a nagy összefoglalót, amiben ez is benne lesz. 🙂 Hajrá!

 • NIki

  Miért pont a BME nyelvvizsgát választottad? Szerinted mitől jobb ez, mint a többi? 🙂

  • 1. Mert anno oda jártam
   2. Itt lehetett külön szóbelit tenni (írásbeli nélkül)
   3. Mert azt hallottam, hogy “emberségesebbek” a vizsgáztatók. 🙂

 • robertjordan

  Először is gratulálok! Veled együtt nyomtam le a háttérben ezt az évet egy magam által kidolgozott Anki-központú módszerrel. Az általad közölt cikkeket mindig nagy érdeklődéssel olvastam, ugyanakkor rájöttem, hogy a motivációt nem lehet kizárólag mások példájával táplálni. Önmagunkban kell megtalálni a harcost. Apám gyerekkoromtól azt sulykolta belém, hogy hagyjam a fenébe a nyelveket, mivel neki nincs nyelvérzéke, így értelemszerűen én is az ő tehetségtelenségét örököltem. Eleinte meg is feleltem ennek az “elvárásnak”. Az általánosban és a gimiben az egyik legrosszabb németes voltam, éppencsak 2-es témazárókkal… Utáltam is rendesen… 11 évvel a gimi befejezése után (2014. márciusában) elhatároztam, hogy újra elkezdek németül tanulni. Magyarországon munka és gyerek mellett, de maximáis koncentrációval, mondhatni fanatikusan. Idén májusban sikerült a Goethe C1… És közben nem vonultam félre családi összejövetelekről, nem hanyagoltam el a munkám és a családom, sem a feleségem által rám kiosztott házimunkát.

  Apámnak viszont nem mondtam el. Amondó vagyok, hogy azoknak, akik nem fektetnek bizalmat belénk, az örömünk és a sikerünk is érdektelen.

  A C1 megszerzése természetesen számomra sem a történet végét jelenti. Ez csak egy mérföldkő. A motivációm továbbra is az egekben, hiszen félelmetes, mennyi kihívást (és közben mennyi szórakozást) rejteget a nyelvtanulás. Én már túl vagyok azon a ponton, ahonnan már nincs feladás, nincs visszaút…:-)

  • Helló,

   Hoppá, ez igen, nem semmi sztori, tele tanulsággal! Lenne kedved megosztani más olvasókkal is egy interjú formájában? Ha igen, dobj egy mailt a balint kukac otevotnyelv pont com címre – biztosan sokan merítenének a motivációdból! 🙂

  • Original Cerub

   Gratulálok és nagyon tetszik a történeted!

   Viszont én odadugtam volna az apám orra alá a papírt. Csakazértis.

  • Ujrakezdő

   Gratula. Ezek a történetek inspirálnak 🙂

   • Köszi szépen, ezért vannak! 🙂

 • Mihály Virág

  Gratulálok!

  Körülbelül 3 hónapja nézem ezt az oldalt, de egyszerűen
  hihetetlen, hogy te ennyi mindent megteszel ingyen, hogy másoknak segíts az
  angol tanulásban. Tudom, hogy egy ilyen weboldal összeállítása is, mekkora
  feladat, hisz informatikát tanulok, csak az angollal bajlódok. (Tudom, hogy ez
  szégyen) főleg úgy, hogy infó suliba járok. A legutóbbi hírleveled tetszett
  nekem a legjobban, (persze a mindegyik nagyon hasznos) amelyikben a
  tatoeba.orgot ajánlottad, mely tényleg nagyon hasznos, hogy hogyan is
  használnak egy adott szót az adott nyelven.

  Köszönöm. Kérlek, ha tudod folytasd az oldalad, újabb
  jobbnál-jobb tanácsokkal.

  Mégyegyszer köszönöm!

  Üdv: Misi

  • Helló Misi,

   Köszi szépen, igyekszem! Hajrá az angollal, menni fog az! 🙂

 • Hajni

  Gratulálok!Érdekelne,hogy folytatod-e az orosz tanulást?Én most kezdtem el…..

  • Szia Hajni,

   Köszi szépen! Nem tervezem az oroszt a közeljövőben, túlnyomtam, amikor tanultam és ezt nem lett volna szabad. Azért neked hajrá! 🙂

 • Hajni

  Gratulálok! Szép munka 🙂
  Nem tudom van-e már ilyen írásod, de engem az érdekelne, hogyan vezet az út a felső foktól az anyanyelvi szintig. Én olaszos vagyok, mellette angolt tanulok önállóan, de félek, hogy az olasz rovására megy, ezért azt is igyekszem fejletszeni, karban tartani. (pl. beállítottam a Duolingót, hogy olasz legyen az alap, és így olaszul tanulom az angolt) De nagyon érdekelnének további ötletek, tapasztalatok.

  • Érdekes gondolat! Végülis az angol tekintetében van tapasztalatom az anyanyelv közeli szinttel, tehát írhatnék is róla. 🙂

 • Polla

  Nagyszerű hír! Gratulálok!

 • Mat Deering

  Showpony. Nice work tho 🙂

 • :)))) Óriásgratula!

 • adamkof

  Hát csak gratulálni lehet. Nagy GRATULA! Gondolom a szóbeli gratok mellett az igazi az, hogy sokan követünk, szurkoltunk neked, és elérted, hogy még többen tanuljunk nyelvet, mert láthatólag nem nyelvérzék kérdése a dolog 🙂

  • Szia Adam,

   Köszi szépen! Igen, pontosan ez volt a célom: hogy az emberek lássák, hogy LEHETSÉGES a dolog – a visszajelzések alapján pedig tényleg elég sok embernek meghozta a kedvét a tanuláshoz, ami végtelenül boldoggá tesz. 🙂

   Mi az a nyelvérzék? 😛

 • Dávid

  Gratulálok az elért eredményhez!
  Én örömmel megnéznék egy rövid videó-beszámolót a projektről. Természetesen németül 🙂
  Üdv., Dávid

  • Szia Dávid,

   Köszi szépen! Természetesen, már rugdosom a videós srácot, hogy érjen rá felvenni a dolgot. 🙂

Ugrás az oldal tetejére