A hónap olvasója: Langó Zsófia

A hónap olvasója rovat egy éve megy, ezek a cikkek rettentően népszerűek és nem véletlenül: noha az Öt év – öt nyelv+ az én gyermekem, szeretném, ha a nyelvtanulásról szólna, nem pedig (csak) rólam.

Ennek fényében egy kis csavar jön a dologba.

Zsófi (ehavi nyelvtanulónk) pár héttel ezelőtt írt egy emailt, amelyben elmesélte, hogy mennyire szenvedett a német megtanulásával (újrakezdés, helló). Aztán rátalált a blogra és annyira inspirálta, hogy vett egy nagy levegőt és azt mondta: ebből elég.

Akkor is megtanulok .

Készített egy tervet, majd a levélben megkérdezte, hogy írhatna-e nekem néha arról, hogy hogyan halad.

Tekintve, hogy én ezek miatt a levelek miatt csinálom az egész blogot, természetesen ráugrottam a dologra, illetve egy kicsit tovább is gondoltam.

Zsófi elhatározása, pozitív kisugárzása és törénete annyira megfogott, hogy felkértem: mi lenne, ha a blog olvasói az Ő német kalandjait követnék végig itt a következő hónapokban?

Biztosan sokan tudnak azonosulni a helyzetével: százszor nekifutott már a németnek, mindig elvette valami a kedvét, most viszont kitűzte, hogy 2016. május 28-án nyelvvizsgázni fog belőle.

Terveink szerint kéthavonta beszámolna róla, hogy hogyan áll, én pedig a meglévő nyelvtanulási tapasztalatommal igyekszem támogatni őt a haladásban. Az egész teljesen publikus lesz, egy valós esettanulmány, ami végre nem rólam szól! 🙂

Az interjú végén olvashatsz a részletekről, de előbb Zsófi!

Mutatkozz be röviden az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak! Ki vagy, mit kell tudni rólad?

Sziasztok! Zsófi vagyok, 23 éves, budapesti lány. Jelenleg szegedi egyetemistaként élem a hétköznapjaimat. Imádok kávézni, gyűjtöm a régi fényképezőgépeket, és gyakran hallgatok év közben is karácsonyi zenét. 🙂

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Németet tanulok. Ha az éveket nézem, túl régóta, érdemben viszont még csak 1 hónapja kezdtem el vele foglalkozni. Éppen az aktív újrakezdés stádiumánál járok.

Hivatalosan már az általános iskolában a némettel kezdtem, és benne is ragadtam kényelmesen, tulajdonképpen végigkísérte az egész közoktatásomat. Legerősebb szinten talán 12 évesen álltam, a tudásom azóta csak kopott, rendületlenül.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+-t?

Nyár végén találtam rá a blogra, amikor meghoztam a döntést, hogy kirángatom magamat az önsajnálatból és nem dobálózom többet a „Nekem ez nem megy”, vagy a másik kedvenc “Én mindent megpróbáltam, de egyszerűen nincs nyelvérzékem” jellegű szövegekkel.

Szóval elköteleztem magamat a tudatos tanulás mellett.

Óriási vízválasztót jelentett nekem a blog, mert a segítségével megvalósítható formát öltöttek az elképzeléseim.

Olyan egyszerű, kézzel fogható módszereket ismertem meg általa, amiken keresztül tényleg nagyon megszerettem a nyelvtanulást, bár az elején ezt elképzelni se tudtam.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Nagyon szeretek leveleket írni a lang-8.com-ra. Eredetileg úgy terveztem, hogy csak havi néhány alkalommal írok, de hamar napi szintű felhasználó lettem.

Rengeteg kifejezést, általam sokszor használt szófordulatot tanulok meg így helyesen használni, és néha már ösztönösen jönnek a német szerkezetek, ami nagy sikerélmény.

Itt ért a nagy felismerés is, hogy nem keveset hibázom.

Fontos tapasztalat volt, hogy elengedjem a tökéletesség iránti görcsösségem, és elfogadjam, hogy nincs mese, a hibázás elkerülhetetlenül a tanulás része.

Sokat segítettek a kitartó javítóim abban, hogy átlendüljek a nehezebb pontokon. Jó kis közösségnek lettem a része.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az, ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

A következetesség.

Hogy ne teljen el úgy nap, hogy nem foglalkozom a nyelvvel. Ha csak egy részt nézek meg a német nyelvű sorozatomból, azzal is megelégszem, még akkor is, ha eredetileg más volt tervben.

Ha minden nap szívesen foglalkozom az aktuális dologgal, az már fél siker.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

Erre bezzeg sokkal könnyebb válaszolni! 🙂

Rögtön két dolog is eszembe jutott.

 • Az egyik, amire nem vagyok túl büszke, hogy sokszor egyszerűen lusta vagyok szavakat tanulni.
 • A másik pedig, hogy nagyon tartottam az anyanyelvűekkel való beszélgetéstől.

Hogyan lendültél túl rajta?

A szótanulásban az Anki rengeteget segít, de a biflázást sajnos nem vállalja be helyettem. (Hát igen, az nem tanulásra, hanem ismétlésre való. – Bálint)

Ha nagyon nincs hangulatom a szokásos gyakorláshoz, akkor dalszövegeket tanulmányozok.

Szeretem a musicaleket, és szerencsémre, szinte mindegyiknek van német verziója.

Új engedményt vezettem be magamnak: a napi szómennyiséget kiválthatom egy-egy általam ismert dal német refrénjének megtanulásával.

Így elmúlik a szótanulással járó feszültség, de mégis sikerül új kifejezéseket elraktározni.

A beszélgetésparán túllendülni pedig csak egy dologgal lehet: le kell rántani a ragtapaszt és beszélni.

Tudom közhely, de tényleg így van.

Túl az első videó beszélgetésemen biztosan tudom, hogy a félelem eltűnik az első “Hallo” után. Lesz helyette sok minden egyéb (nekem például a klasszikus „Ich heiße Zsófi“-n kívül más nyelvtanilag helyes mondat nem hagyta el a számat, cserébe viszont nagyon jól szórakoztam a próbálkozásaimon), de a félelem okát veszti, ahogy belevág az ember.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban?

Legjobban talán az, hogy ezt tényleg csak magam miatt csinálom.

Nem a jobb jegyért, vagy mert egy tanfolyamon készülni kell a következő alkalomra, vagy mert a nyelvvizsga réme a nyakamban liheg, és minél gyorsabban illene produkálnom az eredményeket.

Persze remélem a papír is egy lesz a tanulással járó pozitívumok közül, de nem ez a fő cél.

Tudom, hogy minden némettel töltött idővel egyre közelebb kerülök ahhoz a magabiztosan németül beszélő lányhoz, aki lenni akarok. Szeretném bebizonyítani magamnak, hogy a korlátaim tényleg csak a fejemben léteznek.

Igyekszem őket minél gyorsabban kiköltöztetni, elfoglalják a melléknévragozás helyét. 🙂

Ha csökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled?

Írtam egy kis motivációs levelet még a kezdet kezdetén. Ezt olvasom el újra és újra, ha megrekedek.

Az akkori lelkesedésem segít lerázni azt a feszültséget, amit időközben összeszedtem, és így nem merülök el nyakig az aktuális problémában.

Mi az az egyetlen egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Egy német nyelvű útikönyv vásárlása.

Nyárra egy ausztriai zarándoklatot tervezek, és korábban megrendeltem az erről szóló könyvet. Ez adta a kezdőlökést.

Egyrészt, mert egyelőre csak a tized részét értem, és mutatja, hogy mennyit kell még fejlődnöm, másrészt mert folyamatosan emlékeztet, hogy előbb-utóbb élesben is tesztelhetem a tanultakat.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Már az első héten, talán a második levelemben, írtam magamról egy rövid bemutatkozást. Leírtam azt is, hogy masszőr végzettségem van, és hogy mennyire szeretek a szakmában dolgozni.

Nem voltam biztos abban, hogy hogy írják németül a “masszőrnő” kifejezést, ezért rákerestem, bemásoltam és folytattam a levelem.

Hamar jött is a javítás, amin aztán sikerült fülig pirulnom.

Stefan, az egyik kedves segítőm, egy másik kifejezést ajánlott az általam használt helyett, és tapintatosan megjegyezte, hogy felejtsem is el gyorsan az elsőt, ha nem akarom, hogy félreértsék az általam nyújtott khm, szolgáltatást.

Hamar megtanultam az “ups, peinlich” (kínos) kifejezést. 🙂

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Legyetek nagyon türelmesek magatokhoz.

Nyelvet tanulni a lassú víz partot mos tipikus esete, egy nagy rakás kitartás kell hozzá, pláne ha egyedül csinálja az ember és nincs kire neheztelni a sok tanulnivaló miatt.

Fontos elfogadni, hogy ne akarj mindent egyszerre. Még fontosabb, hogy elhidd, minden egyes perccel, minden befektetett energiával fejlődsz, és egyre jobb leszel! 🙂

Zsófi németül tanul: esettanulmány

Zsófi valós időben fogja megosztani a tapasztalatait, sikereit, nehézségeit a német nyelvvel itt a blogon. Nem kis fába vágta a fejszéjét, de biztos vagyok benne, hogy ilyen hozzáállással sikerrel fog járni.

Az esettanulmány célja: 2016. május 28-án sikeres középfokú német nyelvvizsgát csinálni.

Mivel követi a SMART célmeghatározást, ezért külön részekre bontotta a következő hónapokat. Az ő szavaival:

Bár nem a nyelvvizsga a nagy betűs célom, a papírra így vagy úgy, de szükség van. Plusz a készülésemet is kézzel foghatóvá teszi az, ha a megszerzett tudásról egy idő után számot adhatok.

A rám váró hónapokat felosztottam kisebb etapokra, így nyomon tudom követni az aktuális céljaimat, és ezzel a módszerrel nem esek abba a hibába, hogy a távoli időpont miatt elkényelmesedjek. Egy kicsit talán túlkontrolláltnak tűnhet a dolog, de csak így működik nálam a következetes tanulás. Muszáj tudnom, hogy pontosan mit, miért, hogyan és mikorra csinálok. A kusza tervek így válnak pontos útmutatóvá és remélem sikeres stratégiává. 🙂

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy 100%-ig biztos vagyok magamban. Szóval ez a projekt egy kicsit többet jelent annál, hogy sikerül-e a nyelvvizsga vagy sem.

Szeretnék vele bizonyítani elsősorban magamnak és szeretném, ha mások is látnák, hogy a fejlődés egyetlen döntésen múlik: változtatok, vagy nem?

Az én válaszom naná, hogy igen.

Az első etap 2015. december 12. Ekkorra a következőket vállalja:

 1. 1200 Anki kártya elkészítése
 2. 38 Leicht Deutsch Lernen szókincslecke feldolgozása
 3. Megnézni a Gilmore Girls első három évadját németül
 4. Befejezni a Lazán németül I. és II. részét
 5. Hetente legalább egyszer beszélgetni egy anyanyelvűvel

Szerintem ez nagyon izgalmasan hangzik, alig várom Zsófi beszámolóit és persze sikereit. Remélem neked is tetszik az ötlet és figyelemmel fogod kísérni a történetét! Szorítsunk neki! 🙂

Önállóan tanulsz németül?

Én egy év tanulással jutottam el az újrakezdő német szinttől a felsőfokú nyelvvizsgáig – ennek a tanulságait gyűjtöttem össze egy ötrészes videókurzusban. Csináld végig és haladj háromszoros sebességgel! Katt ide a részletekért!

 • Pingback: Kitörés az újrakezdő német szintből – III. rész (Langó Zsófi projektje) - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Az év nyelvtanulói (2015) - Öt év - öt nyelv+()

 • Agi

  Sziasztok, beszamolo mikor lesz? En mar nagyon izgatottan varom! Hajra Zsofi!!! 🙂
  Agi

 • Pingback: Kitörés az újrakezdő német szintből - I. rész (Langó Zsófi projektje) - Öt év - öt nyelv+()

 • Andrea Gősi

  Alig olvastam el ezt a bejegyzést és máris függővé váltam a lang-8.com-on. Nagyon szépen köszönöm a tippet! 🙂

  • Bizony, az jó cucc! 🙂 Hajrá!

 • Attila Tóth

  Sok sikert a céljaidhoz Zsófi, egy részét én is átveszem!
  Hamarosan hálaadás, utána büntetlenül lehet karácsonyi zenét is hallgatni! 🙂

  • Zsófia Langó

   Köszönöm szépen Attila, sok sikert neked is! 🙂
   Hálaadás a vízválasztó? Jó tudni mikortól lesz legális a dolog. :))

   • Attila Tóth

    Legalábbis Amerikában, de szerintem ott kezdik legkorábban a karácsonyt. Idén nov. 26., sokan már az utána következő hétvégén felállítják a fát és pár rádióadó is átáll non-stop karácsonyi zenére.

    Elnézést az off-topic-ért. 🙂

 • Péter

  Szia Bálint!
  Elnézést, de nem értek egyet ezzel a mondatoddal:
  “(Hát igen, az Anki nem tanulásra, hanem ismétlésre való. – Bálint)”

  Én sokat tanultam az Ankival. Ha van új szó, akkor beágyazom kontextusba, dictzone-ról letöltöm mp3-ban a kiejtést, keresek hozzá képet (ha megfogható a dolog) és mindezt berakom ankiba. Van, hogy közbe is tanulom, de gyorsan jön a szó, ha nem tudom, akkor berakom 1 percre, egész addig amíg nem lesz jó, aztán 1 napra. Másnap megint jönni fog a szó, ha tudom, akkor mehet 1 napra, ha nem akkor 1 percre. És így tovább amíg automatikusan nem megy. Utána jöhet, az 1 hét, 1 hónap stb 🙂

  Szóval szerintem simán lehet ankival is tanulni a szavakat.

  Üdv,
  Péter

  • Szia Péter,

   Egyről beszélünk. Amíg te kontextusba ágyaztad, példát néztél rá, mp3-at kerestél hozzá az mind-mind tanulás (úgy kapcsolatokat hozol létre az agyadban a már megtanult és az új anyag között).

   Ezután ha látod ezt a kártyát, akkor már TUDOD és érted, hogy mi van rajta, tehát csak ismételsz. 🙂

 • Andi

  Sziasztok, hol tudnäm en is megnezni a Gilmore Girls sorozatot nemetül? Van vmi ´jo kis oldal, amit javasoltok?
  Nagyon köszi elöre is!!!!!
  Liebe Grüße, Andi 🙂

  • Zsófia Langó

   Szia Andi! Én Amazonról rendeltem meg a komplett sorozat szépséghibás verzióját, mert német feliratot sajnos nem tudtam hozzá bűvölni a neten (és nekem most még határozottan szükségem van rá). De online, felirat nélkül, német szinkronnal ezen az oldalon tudod nézni a részeket: http://bs.to/serie/Gilmore-Girls

 • cicanyúl

  Hajrá Zsófi! Ugyanabban a cipőben járok mint te, de eddig nem sikerült eligazodnom a sokféle lehetőség útvesztőjében, a te céljaid (rövid és hosszú távra is) tökéletesen megfelelnek nekem is, úgyhogy veled tartok :)) Nem mellesleg szintén Girmore Girls fan vagyok, köszi az ötletet!

  • Zsófia Langó

   Szuper!!! Hajrá a célok követésében, nagyon örülök, hogy szerinted is kivitelezhetőek, így már nem kérdés, hogy megvalósítható lesz-e a dolog. 🙂 Ha nem bánod, szeretnék majd tudni róla, hogy hogy megy. 🙂 Sok sikert!!

 • Zita

  Kedves Zsófi és Bálint!

  Annyira örülök ennek az írásnak, pont a legjobbkor jött! Kb. 14 hónapja kezdtem németül tanulni otthon, egyedül, de azóta kb. 4-szer álltam neki újra. Az egyre nehezedő nyelvtan mindig elvette a kedvem a tanulástól. Két évvel ezelőtt az olaszba tettem bele egy év tanulást és ezalatt sikerült a középfokú nyelvvizsga. Most a némettel valahogy nem érzem azt a lelkesedést és motivációt, amit korábban az olasszal, pedig 7 éves korom óta meg akarok tanulni németül. A némettel épp egy olyan időszakot élek, hogy kb. 1 hónapja elő sem vettem, de talán itt az ideje, hogy ismét nekiálljak. Minél tovább halogatom, annál később érek “célba”. Úgyhogy Zsófi (ha olvasod), én is csatlakozom Hozzád itthonról (persze a saját céljaimat kitűzve). Már csak azért is szimpatikus vagy, mert én is a Lazán németülből tanulok (itt ül a polcomon az első két kötet), a kedvenc sorozatom pedig pont a Gilmore Girls, kb. 20x láttam minden részét. Talán itt az ideje, hogy megnézzem németül is. 🙂

  Sok kitartást kívánok a céljaid eléréséhez!
  Zita

  • Helló Zita,

   Az olasz példája is azt mutatja, hogy megy ez, csak egy kicsit nyomni kell. Zsófival pont azért kezdtük el ezt a projektet, hogy másokat is inspiráljon és csatlakozzanak! Hajrá! 🙂

  • Zsófia Langó

   Kedves Zita! Nagyon örülök, ha adtunk neked egy kis löketet. Egy év alatt megtanulni olaszul nem semmi teljesítmény, úgyhogy csak hajrá azzal a némettel! A motiváció nagyon nagyon fontos, szánj rá időt, hogy felkutasd magadban amint 7 évesen éreztél és akkor sima ügy lesz. 🙂
   Nagyon örülök, hogy csatlakozol hozzám, várom a beszámolót a haladásodról december 12-én! 🙂

 • Nikita

  Nagyon hasznos írás, arra ösztönöz, hogy én is meghatározzam a célt 🙂 (mert most csak tanulgatok, …gatok)

  A lang-8 ra én is regisztráltam, postoltam, de nem javították ki az írásaimat, aztán a lelkesedésem alábbhagyott és jóideje már nem írtam. Van vmi trükk, hogy kijavítsák?

  • Kettő van:
   1. írj rövidet
   2. javítsd ki te is mások írásait. 🙂

  • Péter

   Ez nálam is így történt sajnos. Pedig rövidet írtam és én folyton javítottam a másikat. Két hét után és 4-5 írásomból csak 1 került kijavításra. Igy hagytam az egészet.

   • Zsófia Langó

    Próbáld meg újra, és ha valaki kijavítja az írásodat, írj neki néhány kedves sort, jelöld barátnak. Jó eséllyel segít majd máskor is. Az nagyon jó, ha te is javítod a magyar írásokat, én is nagyon szeretem, igazán tisztelem azt ha valaki a magyarul tanul. Hidd el ezt érzik azok is, akik az általad tanult nyelven beszélnek, csak meg kell őket találni. 🙂

  • Zsófia Langó

   Szia Nikita! Csak biztatni tudlak a célmeghatározásban, minél részletesebb lesz annál jobb! 🙂
   Én úgy kezdtem a lang-8-on, hogy első hónapra vettem egy Prémium előfizetést, összesen 7$-ért (pici befektetés), és emiatt kiemelték a bejegyzéseimet. Több javítást is kaptam, és szereztem néhány barátot (meg lehet jelölni, azokat akiket szimpatikusnak találsz), így ők előresorolva látják az írásaimat. Felajánl már a regisztrációkor is lehetőségeket kapcsolatfelvételre, ha valaki a nyelvedet tanulja és te az övét, érdemes írni néhány embernek és a segítségét kérni.
   Próbáld ki, hátha így sikerül! 🙂

Ugrás az oldal tetejére