Majdnem 7 éve írom a blogot, számtalan e-mailt és kommentet kapok az időmenedzsment témában: hogyan lehet időt teremteni a nyelvtanulásra? Három gyerek, két állás, nyolc vállalkozás, egyetem és egyáltalán, egy “normális” élet mellett, hogyan lehet bármiféle haladást elérni egy nyelvvel?

Azonban a legmegdöbbentőbb kérdés, amit valaha is kaptam a hét év alatt, az a következő volt:

“Bálint, téged ki tart el, amíg egész nap csak nyelveket tanulsz?”.

Egy pillanatra lefagytam. Belegondoltam, hogy lehet én csinálok valamit rosszul, ha ez a kép jön le a blogról. Bármennyire is szeretnék napi 8 órában nyelvet tanulni, és bármennyire is jóképű vagyok, sajnos nekem sem adják ingyen a kenyeret a boltban, így kénytelen vagyok dolgozni.

Szeretek sportolni is (így lettem kétszer is Ironman), nekem is van családom és egy elég kiterjedt baráti köröm, emlett nem csak a nyelvekből áll az életem, egy csomó minden másról is folyamatosan tanulok (legutóbb például a Kiszámoló Blognak az alap pénzügyi tanfolyamán voltam, amit melegen ajánlok mindenkinek).

A megoldás számomra abban rejlik, hogy van egy dedikált, nagyobb blokk a tanulásra (30 perc reggel, mielőtt még bárminek nekikezdenék. Ehhez a Pomodoro technikát használom), illetve egy csomó mikrotanulás (5-10 perc), és ezek vannak optimalizálva.

Így naponta kijön 1-1,5 óra, amit nyelvtanulásra tudok “pazarolni”. Ez évente 300-500 órát jelent (összehasonlításképpen, az európai keretrendszer szerint 500-700 óra megtanulni normálisan németül. Bővebben itt írtam a témáról: Mennyi idő alatt lehet megtanulni egy nyelvet?)

Műszaki ember lévén tudom, hogy az elméleti filozofálgatás jó dolog, de igazából a gyakorlati megközelítés az igazi, így összeírtam egy sor példát, hogy hogyan lehet kihasználni az üres járatokat a napban, hogy tanulok én nyelveket.

Természetesen az mindenkinél eltérhet, hogyan tudja beiktatni ezeket a mikrotanulásokat az életébe, és nem is reális napi szinten betartani mindent, de remélem ad néhány ötletet, hogy te is több időt tudj szentelni az általad tanult nyelvnek. Elvégre önálló nyelvtanulók vagyunk, ugyebár. A példák némettanulással kapcsolatosak, de természetesen helyettesítsd be a sajátoddal.

Pihentető alvás

Éveken keresztül kísérleteztem az alvással, amíg megtaláltam a megfelelő ritmust. Ez mindenkinél eltérhet, de ha sikerül megtalálni máris nyerhetsz egy kis időt azzal, hogy frissen ébredsz és nem zombiként. Én ma már ébresztőóra nélkül ébredek, kipihenten, nagyjából akkor, amikor a nap felkel. Ez rettentően fontos a tanulás szempontjából. Sőt. Ez a legfontosabb a tanulás szempontjából.

WC

Régebben már írtam, hogy a nyelvtan a vécébe való. És pontosan ez az a hely, ahol egy apró, ici-pici nyelvtani tömböt átveszek reggelente, ahelyett, hogy órákig próbálnám beletölteni a fejembe a dolgot. Sok kicsi sokra megy! Ehhez én speciel a B Grammatik könyvet használom, de nagyon jókat tudok elmondani Maklári Lazán Németüljéről is.

Zuhany

Semmi nem ébreszt fel olyan jól, mint egy jó, forró zuhany – de miért is ne használnám ki ezt az időt is tanulására? Szépen ráhangolom magam a napra. Zuhanyzás közben beteszem az egyik Leicht Deutsch Lernen vagy germanpod101 leckét. Ha éppen nincs kedvem hallgatni, egyszerűen az autológiát használom a beszédem fejlesztésére. Mire megszárítkozom és fogat mosok, már le is ment a lecke, és ismét tanultam egy csomó dolgot.

Aktív tanulás

Ahogy korábban is írtam van egy hosszabb és aktívabb 30 perces tanulási periódus a napomban. Én ezt a reggeli kávé után szúrtam be, hiszen ilyenkor már beindult az agyam, friss vagyok még, tökéletes időzítés a nap legproduktívabb részéhez, amit az Ankival lehet a legjobban eltölteni! Végigpörgetem a kártyákat, amelyeket ismételnem kell, illetve átnézek pár új kártyát.

Emellett írok egy rövid fogalmazást, amelyet kiteszek a langcorrect-ra, ahol anyanyelvűek teljesen ingyen és bérmentve kijavítják benne a hibáimat – persze cserébe én is segítek másoknak a magyar vagy angol nyelvű fogalmazásaival, mert így fair. A kijavított dolgok hova kerülnek? Hát persze, hogy az Ankiba.

Ha nincs kedvem irogatni, akkor egyszerűen keresek valakit italkin, akivel beszélgethetek egy kicsit. A lényeg, hogy most aktívan produkáljam a nyelvet, ne passzívan fogadjam be. Bármit is csinálok ezután, a mai napom már termékeny volt a nyelvtanulás szempontjából.

Reggeli

Ha valaki nemcsak kutyafuttában kap be valamit reggel, hanem megadja a módját az első étkezésnek, úgy ahogy az a nagykönyvben meg van írva, akkor újabb mikrotanulást tud beszúrni a napjába, például hírek olvasgatásával, hallgatásával.

Én például amíg a reggelit majszolom, egy kis pihenőt adok az agyamnak: a Spotify-on beteszek valami német nyelvű zenét (ha éppen bírja a gyomrom, akkor Rammsteint), vagy a reggeli híreket hallgatom meg a Deutsche Wellén.

Esetleg előveszem a kedvenc Kindle-met, amin elolvasok egy-két cikket, hogy legyen képem a világról. A szavakat, amiket nem értek rögtön meg tudom nézni a beépített szótár segítségével.

Utazás

Akár tömegközlekedéssel, akár biciklivel vagy autóval közlekedem, minden esetben ki tudom valamilyen formában használni azt a tanulásra. Ilyenkor nagyon sokat lehet hallgatni podcastokat, idegennyelvű zenéket de tömegközlekedésen az olvasás sincs kizárva, sőt. Személy szerint én ilyenkor szoktam újrahallgatni a Germanpod101 leckét. Mivel van Android és iPhone appjuk is, így az új szavakat a telefonomon is tudom gyakorolni, a példamondatokat megnézni – utóbbi mondjuk vezetés közben ez nem javallott. 🙂

Kávészünet

A nap bármely részében, amikor kávét injektálok a vénámba, elmerengek azon, hogy milyen dolgok várnak még ma rám, és hogy mondanám én azt németül? Pl. …Délután futnom kell 6.5 kilométert – Nachmittags muss ich 6 km laufen. Vajon hogy mondják németül azt, hogy bekötni a cipőfűzőt? Na, írjuk csak ezt le egy darab papírra, hogy majd megnézhessem a szótárban, utána pedig betehessem az Ankiba, amint visszaérek az asztalomhoz.”

Egy-egy hasonló gondolatmenetet persze a nap bármely részében, akármilyen tevékenység közben végig tudsz futtatni fejben, és ha utána tényleg észben tartod és megnézed a „hiányzó” szavakat, kifejezéseket, máris tettél egy apró lépést a fejlődés felé, erőlködés nélkül. A sok apró lépésből meg tudás lesz hosszútávon.

Edzés

Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy mozgás közben a tanulás sokkal hatékonyabb, úgyhogy miért ne használnám ki? Futás közben szívesen hallgatom Lucas vicces hanganyagait, vagy csak bepattintok egy német nyelvű podcastot a CRE.FM-ről valami érdekes témában, és az szól a fülemben. Egyszerűen élvezem az edzést és a tanulást (bár újabban inkább már csak az edzést).

A frissítő futás és fürdő után újra magához tér az agy, így ismét képes hatékonyan koncentrálni, jöhet egy újabb produktív időblokk. Ha nem reggelre, hanem estére időzíted az intenzívebb tanulást, mindenképp szellőztesd ki az agyad előtte, hogy a sok napi teendőt és munkát elengedd, tényleg hatékonyan tudj a tanulásra koncentrálni.

Esti kikapcsolódás

Amikor már nem túl friss az agyad, teljesen felesleges erőltetni a nyelvtani dolgokat, meg az aktív, agyat kívánó feladatokat – úgysem fog semmi megmaradni.

Egyszerűen kapcsolj ki.

Ehhez tökéletes az olvasás, film- és sorozatnézés, amit szintén nagyon jól ki lehet használni egy kis „tanuláshoz” is. Én például ilyenkor kapom elő a Kindle-met és felcsapok egy könnyű német regényt (sci-fi, fantasy jöhet minden mennyiségben!). A lényeg, hogy semmi szakmai, semmi meló, semmi megerőltető.

A német nyelvű regény kikapcsolja az agyam, felkészíti a testem a pihenésre úgy, hogy közben élvezem az olvasást. A Paperwhite II Kindle már automatikusan elmenti a szavakat, amelyeket megnéztem a szótárban, így nem kell aggódnom, hogy elvesznek, bármikor elővehetem őket újra. Ha pedig audio-vizuális élmény mellett teszem le a voksom beteszek egy német filmet vagy sorozatot (Youtube-on is van fenn egy csomó, de a ZDF-en és a MyPass-on is teljesen legálisan és ingyenesen tudok filmeket nézni).

Ahhoz, hogy tényleg haladást tudj elérni egy nyelvvel, anélkül hogy minden szabadidődet rááldozod, egyszerűen máshogy kell gondolkodni az egész folyamatról. Ahogy a mai világban minden területen, a nyelvtanulásban is a multi-tasking szóban rejlik a siker kulcsa, vagyis a képességben arra, hogy egyszerre több dolgot is csinálj, erre pedig bárki képes.