Német videó – interjú 3 hónap tanulás után

Hölgyeim és uraim, végre valahára sikerült felküszködni a német videót internetes körökbe, mi több, még feliratot is sikerült applikálni rá. A későn jövők kedvéért némi összefoglaló:

Bő három hónappal ezelőtt a fejembe vettem, hogy letesztelem Benny barátom módszerét (rögtön az első naptól kommunikálni az adott nyelven). A kiválasztott nyelv a német volt (melyet ugyan 6 évig vertek belém, ám egy árva szó nem maradt meg belőle, utólagosan pedig kiderült az is, hogy a 6 év teljes időpocsékolás volt (rossz módszerek, helló!), nem maradt meg semmi, nincsenek semmiféle „tudatalatti maradékok”, amik segítettek volna.)

Szóval, karöltve néhány már bizonyított módszerrel, nekiálltam az azonnali és a lehető legsűrűbb beszédgyakorlásnak. Ha nem partnerrel, akkor magamban (utcán, buszon, zuhany alatt, stb.) – végtére is, ha a projekt célja egyszer a beszéd, akkor értelemszerűen azt kell gyakorolni. Ez némileg szembemegy a spanyol nyelvnél alkalmazott input módszernek, ám inkább tekintsünk úgy rá, hogy jól kiegészítik egymást.

Tehát, következzék a majd' 6 percnyi német nyelvű interjú Judit barátommal (a háttérben pedig Dani keresztfiam hallható. :))

(A legjátszó alján lévő legördülő menüből lehet kiválasztani hozzá a feliratot. A German ne tévesszen meg senkit, magyar lesz az! :D)

Amint az mindenkinek valószínűleg szemet szúrt, nem beszélek folyékonyan, pláne nem hibamentesen, és jócskán van mit javítani a testbeszéden is (ami egyébként meglepően sokat tesz ki a kommunikációban).

Viszont nagyon jó volt: hogy rájöjjek arra a teljesen triviális dologra, amit az input módszer idején nehéz volt bevennie a gyomromnak: ha beszélni akarok egy másik nyelven, akkor ki kell nyitni a számat és beszélnem kell. Ennyi a varázslat.

Hibák vannak, hibák lesznek, de nem számít, sokkal inkább örülök, hogy elértem oda, amit csak „már nem adnak el rabszolgának” szintnek szoktam nevezni. No, tessék, lehet darabokra szedni alant a kommentekben. 😀

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT