26 bevált módszer a nyelvtudásod fejlesztésére

Nyelvet tanulni 2014-ben már ezernyi módon lehetséges. Egyszerűen annyira könnyen elérhető minden, hogy igazán meg kell erőltetnie magát az embernek, hogy valami épkézláb kifogást találjon arra, miért is nem halad a tanulással.

Az alábbi válogatásban összeszedtem 26 különböző módszert, amiből mindenki kedvére mazsolázhatsz, de természetesen a lista folytatható (lent, a kommentekben). Lássuk!

Csináld végig a nyelvtanulási gyorstalpalót

2009 óta tanulok aktívan és folyamatosan nyelveket. Ezercsilliárd kérdést kapok naponta, hogy mit hogyan érdemes csinálni, hogyan érdemes nyelvet tanulni. Úgy döntöttem, hogy a legegyszerűbb, ha készítek egy videókurzust, amiben összefoglalóm az összes tudásomat és tapasztalatomat.

Csináld végig a kurzust és garantálom, hogy háromszor olyan gyorsan fogsz haladni. A kurzus öt részből áll és ingyenes. Az angol gyorstalpalót itt, a németet itt találod, ha pedig valami más nyelvet tanulsz, akkor ezt nézd meg.

Csináld végig a Memória Kurzust

Érezted már úgy, hogy megtanulsz öt új szót és tizet elfelejtesz? Akkor az ötrészes memóriakurzus neked való lesz. Kattints ide a részletekért!

Iratkozz be nyelviskolába

A “bevált” módszer, illetve az alapértelmezett “nyelvtanulás”. Az elv egyszerű: keresel egy szimpatikus, árban is elérhető nyelviskolát, felmérik a szintedet, befizeted a pénzt, aztán végigjárod a kurzust, esetleg egy vizsgával a végén. Ha megvan, jöhet a következő szint.

Lapozgass nyelvtankönyveket

A másik “bevált” módszer, a legtöbb tanár nyelvtanulás alatt azt érti, hogy végigveszi veled a nyelvtankönyvet. Félreértés ne essék: a nyelvtankönyvek nagyon hasznosak, hiszen nélkülük átláthatatlan lenne az egész nyelv.

Járj magántanárhoz

A nyelviskolánál borsosabb árú szolgáltatás, mikor egy tanár (jó esetben anyanyelvű) csak veled foglalkozik és még jobb esetben a te igényeidet figyelembe véve haladtok a te kijelölt céljaitok felé.

Bújd a szótárfüzetet

Bal oldalra a célnyelv szavai, jobb oldalra a magyar fordításuk. Tenyérrel letakarod az egyik oldalt, majd kikérdezed magad. Talán 1764-ben még volt értelme a dolognak. A haladóbbak természetesen Ankit használnak.

Használj szótanulókártyákat

Kis kartonlapok egyik oldalára felírod a megtanulni kívánt szót/kifejezést/mondatot, a másik oldalára pedig a magyar megfelelőjét, így egyesével kérdezheted ki magadtól a szavakat és bárhová magaddal viheted. Írószerboltokban is kapsz üres kis lapocskákat, de akár fillérekért méretre is vágathatsz kartonlapokat.

Ismételj elektronikus szótanulókártyákkal

Az Öt év – öt nyelv+ olvasói már tudják mi ez: természetesen az ANKI. A szótanulókártyák 21. századi megfelelője, amely beépített technológia segítségével pontosan akkor ismételteti veled a szavakat, amikor azokat neked ismételned kell, hogy ne felejtsd el őket.

Keress videókat

Youtube, vimeo, indavideo – hogy csak egy párat említsünk. Kereshetsz a célnyelven kisfilmeket, amelyeket aztán unalomig nézhetsz, így gyakorolva a szövegértést. Nagyon sok videóhoz felirat is tartozik, tovább könnyítve a dolgodat.

Nézz filmeket, sorozatokat

Az internet sötét bugyraiban ma már nem nehéz ráakadni a különböző kedvenc sorozataid célnyelvre szinkronizált verziójára. Mivel a sztorit már valószínűleg ismered, ezért sokkal könnyebb lesz megértni, hogy mi történik a képen, így természetes módon szívhatod magadba az élő nyelvet. A magyar fejlesztéső SMplayer automatikusan keres feliratot az adott filmhez vagy sorozathoz.

Hallgass podcastokat/híreket

Végtelen mennyiségű podcastet találsz mindenféle nyelven, mindenféle témakörben. Ezeket a hangfájlokat bárhol lejátszhatod (számítógép, telefon, mp3 lejátszó, stb.) és bárhová magaddal viheted, így bármikor tanulhatsz.

Olvass képregényeket

A képregények remek eszközök a nyelvtanulásra, hiszen a történet általában egyszerű, a rajzok miatt pedig könnyű kitalálni, miről is van szó, plusz a szövegbuborékokban a beszélt nyelv jelenik meg. Amazonról és Bookdepositoryról (utóbbiról ingyen) is tudsz rendelni, de teljesen ingyenesen is elérhető egy csomó online is (angolul a tenmanga.com, pedig a meinmanga.com).

Tanulj zenei videóklippekkel

Igaz Youtube-on is kikeresheted a kedvenc előadóidat és meghallgathatod a számaikat, de a lyricstraining.com még jobb, hiszen ez egyfajta játékká alakítja a zenehallgatást. Zseniális cucc!

Iratkozz be egy online egyetemre

Tudtad, hogy az MIT egyetem legtöbb (nyelvi) kurzusa elérhető az interneten, teljesen ingyen? Vagy hogy a gombamód szaporodó online egyetemek legtöbbjén van valamilyen nyelvi kurzus, a nyelvtani alapoktól kezdve a kiejtésfejlesztésig.

Keress online kurzusokat

Egy csomó nyelvből tök jó alapozókurzusokat lehet találni neten, teljsen ingyen. Ilyen például a Duolingo.com (többnyelvű), a Memrise.com (játékos szókincsfejlesztő, többnyelvű), vagy a Deutsche Welle (némethez).

Játssz a célnyelven!

Játssz a kedvenc játékoddal azon a nyelven, amit tanulsz – a legtöbb játékban a főbb nyelvek választhatóak. Miért is ne használnád ki ezt az alkalmat a gyors és könnyed tanulásra?

Én harmincon túl sem szégyenlem, hogy imádok játszani – 1997-ben elkezdtem játszani a Final Fantasy VII-tel és mire a végére értem, már egészen jól átláttam az angol nyelvet.

Most, 17 évvel később újrajátszom németül és spanyolul (persze csakis eredetiben!) is és soha nem szórakoztam jobban!

Chatelj anyanyelvűekkel

Rengeteg online felületet találhatsz, ahol anyanyelvűekkel beszélgethetsz kötetlenül. Az egyik legnagyobb a sharedtalk.com.

Beszélgess online anyanyelvűekkel

Ha nem vagy szégyenlős, akkor kapcsold be a webkamerát, keress pár vállalkozó kedvű anyanyelvűt, akivel társaloghatsz, majd cserébe te is segítesz nekik a magyarjuk gyakorlásával. Meglepődnél, mennyien akarnak magyart tanulni! A legnagyobb oldalak: verbling.com, italki.com, livemocha.com

Menj élő találkozókra

Rengeteg külföldi él Magyarországon, akik rendszeresen találkoznak is valamilyen alkalomból. Menj el néhány ilyen találkozóra és gyakorolj élőben! Egy csomó ilyet találhatsz a couchsurfing.org és a meetup.com oldalon is.

Keress fel nyelvklubbokat

Számtalan nyelvklub van hazánkban is, ahol mindenféle ember (nem csak anyanyelvűek) találkoznak azért, hogy gyakorolják a nyelveket.

Szállásolj el couchsurfereket

A már említett couchsurfing.org oldal lényege, hogy felajánlod a lakásod egy részét más országokból érkező turistáknak, pusztán jófejségből, vagy mert nincs lehetőséged utazni, viszont ismerkednél más kultúrákkal. Ha csavarsz egyet a dolgon, akkor olyan embereket szállásolsz el, akik az általad tanult nyelven beszélnek, így máris remek gyakorlási lehetőséged lesz.

Írj fogalmazásokat

Ha szeretnél szebben, választékosabban írni, akkor: írj. Írj, írj, írj! Na meg persze a visszajelzés is számít, hiszen ha nem javítják ki, akkor mit sem ér a dolog. A javításra megkérheted egy ismerősöd, aki nagyon jól beszéli a nyelvet, esetleg anyanyelvűt, ha azonban nincs senki a közelben, akkor irány a lang-8.com oldal, ahol idegenek segítenek majd neked ebben.

Olvass híreket

Ne az Indexet, az Origót meg a 444-et bújd, hanem keresd fel az általad tanult nyelv híroldalait. A BBC, az El Mundo, a Der Spiegel csak néhány ezek közül, sőt, egy csomó nyelven már egyszerűsített hírek is elérhetők, direkt a nyelvtanulók számára.

Olvass könyveket a célnyelven

Az olvasásnál kevés jobb dolog van a világon – kivéve persze az általad tanult nyelven teszed mindezt. Én például a Harry Potter német és spanyol (meg az angol) verziójának is rengeteget köszönhetek.

Mivel a sztorit már ismertem, ezért arra tudtam figyelni, hogy hogyan is írják azt az adott dolgot a célnyelven.

Ma már itthon is beszerezhető egy csomó idegennyelvű könyv (például a nyelvkonyvbolt.hu oldalon) én azonban a Bookdepository-ról szoktam szinte mindent megrendelni, mert egészen a küszöbömig hozzák, teljesen ingyenesen. Menj rá az “Advanced Search” pontra, állítsd be az általad tanult nyelvet és böngéssz a remek könyvek között!

Nézz tévét a célnyelven

Ma már a legtöbb tévé elérhető online is, így nézhetsz híreket, sorozatokat, vetélkedőműsorokat. Extra tipp: keresd meg a hallássérülteknek szóló teletextet, így egyből felirat is lesz az anyaghoz.

Alkalmazd az autológiát

Lomb Kató népszerűsítette erősen és én is nagyon szeretem. Hogy mi ez? Egyszerűen ha nincs társad, akivel gyakorolhatnál, beszélj magadhoz! A módszerről itt írtam bővebben.

Fejts keresztrejtvényt

Könyvesboltokban egy csomó nyelvhez elérhetők keresztrejtvények, amikkel játékosan fejlesztheted a szókincsedet.

Fejleszd a kiejtésedet!

Rövid szövegek hallgatásával és utánzásával nagyon jól fejlesztheted a kiejtésedet. Még jobb, ha fel is veszed és visszahallgatod és pontosan kiszúrhatod, melyik részeken kell még fejlesztened. Előszörre furcsa lesz, de rengeteget segít – használd hozzá a Forvo.com oldalt.

Ha még ez sem elég, akkor nézd meg az általam összegyűjtött nyelvtanulási segédleteket is! Te mit tennél még hozzá?

Oszd meg a barátaiddal, hátha ők is találnak benne újat!

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

 • Csaba

  Évek óta hallgatom (kisebb-nagyobb megszakításokkal) a Luke podcast-jét. http://teacherluke.co.uk/
  Londonban élő, Londoni nyelvtanár podcast sorozata. 250. résznél jár. A témák változatosak. Személy szerint leragadtam valahol a 70.-én, kevésbé intenzíven hallgatom, mióta megvan a nyelvvizsgám (plusz kevés időm van).

  • Helló Csaba, köszi szépen! Engedelmeddel meg is osztanám majd az olvasókkal. 🙂

   • Csaba

    Hello!

    Pontosan azért, hogy minél több emberhez eljusson. Tényleg nagyon jó cucc. 🙂 Külön öröm, hogy kiraktad facebook-ra, és hogy megemlítettél. 😀 Talán egy rész nem tetszett az elején (ami valljuk be, nem rossz arány).

    • Én meg nagyon köszönöm, hogy vetted a fáradtságot, hogy megosztottad velünk. 🙂

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló X. - Öt év - öt nyelv+()

 • Beyzie

  Bálint, most látom, hogy itt írtad, hogy lehet kapni “kis lapocskákat” szókártya-készítéshez papír-írószeresnél. Na most engem mindenhonnan értetlenül elzavartak, pedig kerestem “index-kártyaként” meg hosszas magyarázkodással, végül kartonvágicsálás lett a dolog vége, ami használható, ellenben jó ronda. Kifejtened ezt a “kis lapocskás” dolgot?:)

  • Nem idegen a dolog. 🙂 Én is megjártam vagy 10 boltot. Ha jól emlékszem (végülis ez 2008 körül volt), akkor névjegykártya-papírként ráismertek és úgy tudtam megvenni. 🙂

   • Beyzie

    Én ezzel a szöveggel mókás pillanatokat okoztam az eladóknak, hogy ugyan ki a franc akar üres névjegy-kártyákat vásárolgatni..:)

    • Na igen, jogos. 😀 Valahogy mégis akadt. 🙂

  • Hanna

   Müllerben a papír részlegen van kockás és csíkos is. Sok van egy csomagban és az ára sem volt vészes.

   • Beyzie

    Köszönöm, hogy megosztottad az infót:)

 • Csaba

  Vajon Bálint értesítést kap a hozzászólásokról? Remélem.
  Valaki ismer olyan oldalt, ahol banális, egyszerű mondatokat lehet feltenni, ahol anyanyelvi angol ellenőrzi a helyességét? 🙂

  • Kap. 😉
   Igen, lang-8.com 🙂

   • Csaba

    Köszi!

 • Time Devourer

  Bár régi cikk ; hátha valakinek hasznos lesz a következő link (videó), ami szerintem a mai korban igen fontos, mivelhogy nagyon sokan szenvednek / szenvedünk a rossz érzelmektől a tanulás és az oktatás szó hallatán. Nekem anno az ilyen gondolatok sokat segítettek, hogy elkezdjek ismét tanulni méghozzá olyan irányba, amilyen irányba – én – szeretném, nem pedig egy megkötött és unalmas módon, ahogyan azt régen sok iskolában megtapasztaltam (9).
  http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity
  A download gombra kattintva letölthető a videó és lehet hozzá magyar feliratot is passzintani.
  Remélem másnak is segít. Mindenkinek jó tanulást kívánok!

  • Helló,

   Köszi! Ez az egyik kedvenc TED előadásom, megnéztem párszor. Zseniális a fickó és minden szava arany. 🙂

 • Nikita

  Sziasztok,
  Mar korabban is javasoltad Balint a jatekot. En nem vagyok egy szamitogepen jatszo tipus, de gondoltam megtamogatnam az Anki-t/Lingq-t egy kis jatekkal, ne csak mindig a szigoru tanulas.
  De fogalmam sincs milyen jatekot kell kell keresni, nyilvan nem passziansz? Probaltam keresgetni, de nem jutottam elore, az oldalon emlitett Fantasy-jatek nem igazan keltette fel az erdeklodesemet (bocsanat) Milyen tipusu a jatek, amit keresnem kell? es esetleg hol talalok ilyet?
  Koszi a segitseget elore is.

  • Huxley

   Szia!

   Ha a célnyelved az angol és van Facebook profilod, akkor javaslom a Criminal Case című játékot. A játékban egy nyomozót alakítasz és különböző helyszeneken kell tárgyakat keresned, majd a tárgyak keresése és egy-két beszélgetés után végül le kell tartoztatni a gyilkost. A beszélgetés teljesen automata, csak kattingatni kell. A játék igazából a tárgykeresésből áll. De amiért számomra nagyon jó, hogy a tárgyakhoz képek társulnak, a beszélgetések amiket a szereplők folytatnak néhol viccesek, néhol komolyak.
   Hátránya, hogy min. kell három olyan ismerős aki játszik, mert ezek nélkül nem enged tovább a következő pályára. Persze ez megoldható, különböző fan-ok bejelölésével is. 🙂

   Ez a link elivleg egyből a játékhoz visz: https://apps.facebook.com/criminalcase

   • Köszi szépen!

    • Huxley

     Én tartozom köszönettel neked, a sok-sok tippért, ötletért és motívációért 🙂

   • Nikita

    Szia,
    Soha nem gondoltam volna, hogy egy fb-s jatek lesz a javaslat, de koszonom az otletet, kiprobalom majd.

 • RFeri

  Jó cikk, gratulálok! 🙂

 • LúzerJani

  27. emigrálj! 🙁

  • Ez is egy lehetséges opció, de egy kicsit radikális. 🙂

 • egy olvasgató

  Szia, eddig bírtam, hogy ne szóljak hozzá.:)
  Szóval én ezekre a lehetőségekre nem annyira módszerként gondolok, inkább lehetőségekként, forrásokként, ahol az ember találkozhat a nyelvvel. És tényleg jó ezeket is összeszedni néha.
  Itt főleg a szórakozást látom (játék, képregény, sorozatok), ami tényleg nagyon jól megmozgatja az ember nyelvtanuló izmait, nekem még annyi jut erről eszembe, hogy egy életkor után a nyelvtanuló komoly fegyvere lehet még a szakma és a hobbi.
  Ez az, ami pl egy kisgyereknek még nincs, ahol a felnőtt felnőttként tanul, kikerül a fókuszból a nyelv, bekerül az összetett, árnyaltabb mondanivaló. Ezért is jó az internet: pillanatokon belül az ember más kisállattartókkal, ezermesterekkel, barlangászokkal beszélheti meg a kedvenc trükkjeit és később nem azért néz utána a bonyolult nyelvtani szerkezetnek, mert kell a nyelvórára, hanem azért, mert látja, hogy így esetleg félreérti az új ismerőse, vagy nem tudja enélkül elmagyarázni a bonyolult kötésmintát vagy mit tudom én mit.:) Itt le lehet nyugodtan hagyni a nyelvtanárt szókincsben, sőt le is kell hagyni, hiszen ő is csak ember, nem lehet minden szakterületen vagy minden hobbiban egyformán jártas.
  A környezetemben is azt veszem észre, hogy könnyebben tesznek le szakmai nyelvvizsgát, mint általánost, könnyebben és szívesebben tanulják a szakmai nyelvet, hiszen nem kell külön, új véleményeket kialakítaniuk pl a fogyasztói társadalomról vagy a savas esőről, hanem eleve otthonosan mozognak a témában, ami több magabiztosságot ad, amellett, hogy hasznosabb is tulajdonképpen.
  Szóval röviden: mindig jó téma maga az ember, és tényleg a szórakozás is, ugyanakkor érdemes építeni a szakismeretekre és a legkülönbözőbb hobbikra is. Netes környezetben ez jelenthet bármilyen közösségi portált vagy bármilyen oldalt, ahol elvileg nem nyelvtanulók beszélgetnek olyan témákról, amikben otthon vagyunk. (Egy idő után persze mindenhol sok lesz a nyelvtanuló, akkor az ember tovább keresgél, biztos, hogy vannak még felderítetlen oldalak.:)
  Elakadás ellen megint más jellegű dolgok jutnak az eszembe: játékosság, változatosság, és meglepő módon, az ismétlés. Ma konkrétan például belefáradtam, hogy mindig túl magasra teszem a lécet (túl sok volt a roughly-tuned input), végighallgattam inkább egy olyan hanganyagot, amin már túl vagyok (finely-tuned input) és egészen megnyugodtam, hogy nincs veszve minden, azért van, amit már tudok (pihentető volt egyszer mindent érteni:). Szóval lehet és kell is a tananyag nehézségi szintjével játszani, sőt, még ennek is érdemes változatosnak lennie, szóval ugyanez például lehet, hogy nem működne, nem lenne ilyen pihentető, ha előírnám magamnak, hogy kéthetente kötelezően végighallgatom az előző hetek hanganyagát.
  Módszerekről meg most éppen a következő könyv ugrott be: D L Norland and T P Said: A Kaleidoscope of Models and Strategies for Teaching English to Speekers of Other Languages, de ez tényleg csak egy példa, nyilván mindenki olyan módszertani könyveket olvasgat, ami megtetszik neki és amihez könnyebben hozzáfér. De ha az ember hozzáfér ilyesmihez, pl könyvtárban, ismerősnél, akkor szerintem érdemes néha átböngészni, hogy a profik mit gondolnak a témáról, sőt kritikus szemmel érdemes átolvasni, lehetőleg a célnyelven (bár ezt értelemszerűen inkább annak ajánlom, aki magasabb szinten akadt el, bárhol lefáradhat kicsit az ember, és mindig jól jönnek az új ötletek.:) Szóval olvasgassunk nyugodtan szakirodalmat, ha tehetjük, meg fogunk lepődni, milyen könnyen beszippantja az embert, ha érdekel, mennyire olvastatja magát.:) (Ha nem olvastatja, akkor persze ugyanolyan nyugodtan tegyük félre, itt az a szép, hogy semmi nem kötelező.:)

  Bocs, de az utolsó mondat felhívás volt keringőre, nem is értem, miért nem reagálnak itt sokkal többen.:)

  • Szia Olvasgató,

   Köszi szépen a rengeteg tapasztalatot – a szakmai dologgal egyetértek, bár ugye ehhez kell egy alapszint, és csak utána lehet (érdemes) elkezdeni foglalkozni vele. Valóban: az ember a lényeg, ami a tanulás mögött van. 🙂

   • egy olvasgató

    Igen, általában így szokás. Például iskolákban szoktak vele várni 1-2 évet azt hiszem, de azért érdekes kérdés ez, hogy lehet-e, vagy érdemes-e szakmai nyelvvel kezdeni. Miért ne lehetne, ha valakit az érdekel? Igaz, ahhoz nehezebb önállóan teljesen kezdő tananyagot találni, talán ha emiatt nem érdemes. (De azért léteznek kezdő szintről induló szakmázós tankönyvek is, csak keresgélni kell.)
    Ahol viszont a sorozatok, a regények vagy a képregények működnek, azon a szinten szerintem, ezek mellett vagy helyett, a szakmai nyelv is simán működik már. Egyáltalán nem úgy kell elképzelni mondjuk, hogy csak akkor kezdhet el az ember egy közép- vagy felsőfokú szakmai tankönyvet, tanfolyamot, bármit, miután megnézett például legalább három-négy évad Eurékát. Szerintem az, hogy a szakmai nyelv vonz-e valakit egyáltalán, azon múlik inkább, kit mi motivál jobban, miért, mit és hogyan tanul szívesebben, ráadásul sokszor úgy is az adott élethelyzet diktál. (Simán lehet, hogy valakinek sürgősebb a szakmai nyelv és csak később jön rá, hogy ezekkel az ismeretekkel már regényekkel, sorozatokkal is elboldogul akár, ha érdeklik a regények, sorozatok egyáltalán.) Komolyabb nyelvtudással persze érdekesebb a szakmai nyelv, na de ugyanez igaz az általános beszédtémákra és a szórakozva tanulásra is. (És ha meggondoljuk, hogy Lomb Kató sokszor egy regényen keresztül kezdett ismerkedni egy adott nyelvvel, akkor tényleg nem szabad azt mondani, hogy szakmai honlapokat, idegen nyelvű szakkönyveket bújni csak egy adott szinttől szabad, legfeljebb azt kell elfogadni, hogy nem gondolkodhat erről a témáról mindenki úgy, mint Lomb Kató, mert hát az sem baj, ha valaki mindig a kályhától indul el, inkább az az általános, mert úgy tanultuk, úgy hallottuk, hogy úgy könnyebb.:)

    Mindegy is, mert tényleg az ember a fő, aki a sokféle lehetőség közül kedve és szüksége szerint szabadon válogat, ez szerintem is teljesen így igaz.:)

 • henis

  Ha elakadásod van, menj el nyelvi coachhoz 🙂

  • Jogos, támogatom! 🙂 Ha készen lesz az oldalad, akár hozzád is tudom irányítani majd az embereket. 🙂

   • henis

    Köszi 🙂 Még mindig alakulóban… De addig is tudod az emailemet… 🙂

Ugrás az oldal tetejére